Artriti reumatoid
Artriti reumatoid

A shkakton artriti reumatoid gjate shtatzenise probleme

Në vitin 2009, studiuesit nga Tajvani publikuan nje studim ku ne fokus ishte artriti reumatoid gjate shtatzenise. Të dhënat treguan se gratë me që vuajnë nga artriti reumatoid gjate shtatzënisë kishin një rrezik në rritje për të lindur një fëmijë me peshë të ulët ose i cili ishte i vogël për moshën gestacionale (i quajtur SGA).

Gratë me RA ishin gjithashtu në rrezik më të madh për preeklampsi (presion të lartë të gjakut) dhe kishin më shumë gjasa të kalonin një lindje cezariane.

Cilat rreziqe të tjera janë të pranishme për gratë me RA? Si ndikojnë ato në planifikimin e familjes? Lexoni më tej për ta zbuluar.

A mund të kem fëmijë?

RA është më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Kolegji amerikan e reumatologjisë vë në dukje se për vite me radhë, gratë me sëmundjet autoimune si RA janë këshilluar që të mos mbeten shtatzënë. Nuk është më kështu. Sot, me kujdes  mjekësor, gratë me RA mund të presin që të kenë shtatzëni të suksesshme dhe të lindin foshnje të shëndetshme.

Mund të jetë më e vështirë të mbetesh shtatzënë

Ne nje studim nga mbi 74,000 gra shtatzëna, ato me RA kishin një kohë më të vështirë të konceptonin sesa ato pa sëmundje. Njëzet e pesë përqind e grave me RA kishin provuar të paktën një vit para se të mbeteshin shtatzënë. Vetëm rreth 16 përqind e grave pa RA u përpoqën shumë kohë para se të mbeteshin shtatzënë.

Studiuesit nuk janë të sigurt nëse është vetë RA, medikamentet për ta trajtuar atë, apo inflamacion i përgjithshëm që shkakton vështirësi. Sido që të jetë, vetëm një e katërta e grave kishin probleme me konceptimin.  Nëse e bëni këtë, bisedoni mjekët tuaj dhe mos hiqni dorë.

Artriti reumatoid gjate shtatzenise mund të përmirësohet

Gratë me RA zakonisht përmirësohen gjatë shtatzënisë. Në një studim te vitit 1999 me 140 gra, 63 përqind raportuan përmirësim të simptomave në tremujorin e tretë. Në 2008 një studim  zbuloi se gratë me RA ndiheshin më mirë gjatë shtatzënisë, por mund të përjetonin përkeqësim  pas lindjes.

Nëse kjo ndodh pyesni mjekun tuaj se si të përgatiteni për shpërthime të mundshme pasi fëmija juaj të lindë.

Shtatzënia juaj mund të shkaktojë RA

Shtatzënia përmbyt trupin me një numër të hormoneve dhe kimikateve, të cilat mund të shkaktojnë zhvillimin e RA në disa gra. Gratë që janë të ndjeshme ndaj sëmundjes mund ta përjetojnë atë për herë të parë menjëherë pas lindjes.

Një studim i vitit 2011 shqyrtoi të dhënat e më shumë se 1 milion grave të lindura midis viteve 1962 dhe 1992. Rreth 25,500 zhvilluan sëmundje autoimune si RA. 

Rreziku i preeklampsisë

Vërehet se gratë që kanë probleme me sistemin e tyre imunitar kanë një rrezik më të lartë të preeclampsia. Një studim gjithashtu tregoi se gratë me RA kanë një rrezik në rritje të kësaj gjendje.

Preeklampsia shkakton presion të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë. Komplikimet përfshijnë konfiskimet, problemet me veshkat dhe në raste të rralla, vdekjen e nënës dhe/ose fëmijës. Zakonisht fillon pas 20 javëve të shtatzënisë dhe mund të jetë e pranishme pa ndonjë simptomë të dukshme. Zakonisht zbulohet gjatë kontrolleve para lindjes.

Kur zbulohet, mjekët sigurojnë monitorim dhe trajtim të shtuar kur është e nevojshme për të qenë të sigurt se nëna dhe foshnja mbeten të shëndetshme. Trajtimi i rekomanduar për preeklampsinë është lindja e foshnjës dhe heqja e placentës për të parandaluar përparimin e sëmundjes. Mjeku juaj do të diskutojë rreziqet dhe përfitimet në lidhje me kohën e lindjes.

Rreziku i lindjes së parakohshme

Gratë me që vuajnë nga artriti reumatid gjate shtatzenise mund të kenë një rrezik më të lartë të lindjes së parakohshme. Hulumtuesit në Universitetin Stanford vrojtuan të gjitha shtatzënitë e ndërlikuara nga RA. Gjithsej 28 përqind e grave  kanë lindur para 37 javëve të shtatzënisë. Një studim më herët gjithashtu vuri në dukje se gratë me RA kanë një rrezik më të lartë për të lindur para kohe.

Rreziku i peshës së ulët të lindjes nga RA

Gratë që përjetojnë simptoma të RA gjatë shtatzënisë mund të jenë në rrezik më të lartë për lindjen e foshnjave nën peshë.

Studiuesit vëzhguan gratë me RA që mbetën shtatzënë, dhe pastaj panë  rezultatet. Rezultatet treguan se gratë me RA të “kontrolluar mirë” nuk ishin në rrezik më të madh për të lindur fëmijë të vegjël.

Ato që vuajtën më shumë simptoma gjatë shtatzënisë, megjithatë, kishin më shumë gjasa të kishin fëmijë me peshë të ulët të lindjes.

Ilaçet mund të rrisin rreziqet

Disa studime tregojnë se medikamentet RA mund të rrisin rrezikun e komplikimeve të shtatzënisë. Disa ilaçe antireumatike që modifikojnë sëmundjet (DMARDs) në veçanti mund të jenë toksike për një fëmijë të palindur.

 Disponueshmëria e informacionit të sigurisë në lidhje me shumë ilaçe RA dhe rreziqet riprodhuese është e kufizuar. Bisedoni me mjekët tuaj për ilaçet që merrni dhe përfitimet në krahasim me rreziqet.

Planifikimi i familjes suaj

Ekzistojnë disa rreziqe për gratë shtatzëna me RA. Megjithate ato nuk duhet t’ju pengojnë të planifikoni të keni fëmijë. Gjëja e rëndësishme është që të bëni kontrolle të rregullta.

Pyesni mjekun tuaj për çdo efekt anësor të mundshëm të ilaçeve që po merrni. Me kujdes të kujdesshëm para lindjes, mund  të jeni në gjendje të keni një shtatzëni dhe lindje të suksesshme.