buzet e plasaritura
buzet e plasaritura

Foshnjat e porsalindura ndonjëherë mund ti kenë buzet e plasaritura derisa te mesohen me ambientin e ri. Disa ilaçe shtëpiake mund të ndihmojnë në hidratimin e buzëve dhe lehtësimin e çdo shqetësimi.

Është e zakonshme që buzët e një të porsalinduri të duken më të thata dhe të kuqe se ato të një foshnje më të vjetër, por kjo nuk ka gjasa të shkaktojë ndonjë shenjë dhimbjeje ose shqetësimi. Ndonjëherë mund të duket se buzët e çara janë të pakëndshme për një të porsalindur, por kjo simptomë zakonisht nuk është shkak për shqetësim.

Nëse një foshnjë ka buze te çara, por duket rehat dhe ushqehet mirë, kujdestarët mund të zgjedhin t’i monitorojnë për simptoma të tjera dhe t’ia përmendin atë pediatrit të tyre në vizitën tjetër. Nëse ka edhe simptoma të tjera, buzet e plasaritura mund të sugjerojnë një gjendje themelore, të tilla si një infeksion ose dehidrim .

Trajtimi i plasaritjes

Buzet e plasaritura tek te sapolindurit mund të ndihen të thata në prekje, të duken të lënduara dhe të kenë të çara në sipërfaqe.

Është e mundur të trajtoni buzet e plasaritura të një të porsalinduri duke përdorur mjete juridike shtëpiake. Megjithatë, nëse problemi përkeqësohet ose bëhet kronik, duhet të bëni një takim me një mjek.

Shenjat e buzëve të çara tek të porsalindurit përfshijnë:

 • buzët që duken të lënduara, të kuqe ose të thata
 • buzët që ndjehen të thata në prekje
 • çarje që shfaqen në sipërfaqen e buzëve dhe bëhen më të thella me kalimin e kohës
 • çarje që rrjedhin gjak
 • errësimi i lëkurës rreth buzëve

Fërkoni lanolin në buzët e tyre

Kur ushqehen me gji, shumë njerëz përdorin kremra me lanolin për të ndihmuar në qetësimin e thithkave të plasaritura. Lanolina gjendet natyrshëm në leshin e deleve. Ky krem ​​është i sigurt për t’u përdorur në buzet e plasaritura tek te porsalindurit.

Lyejeni qumështin e gjirit në buzët e tyre

Qumështi i gjirit është plot me antitrupa që mund të ndihmojnë në luftimin e sëmundjeve. Në ditët e para pas lindjes, qumështi i gjirit të nënës përmban kolostrum, i cili mund të mbrojë të porsalindurit nga bakteret dhe viruset.

Aplikimi i disa pikave të qumështit të gjirit në buzet e plasaritura mund të ndihmojë në zbutjen dhe hidratimin e tyre. 

Aplikoni vajra ose vazelinë

Vajrat natyralë, si vaji i ullirit dhe vaji i kokosit , kanë veti hidratuese. Aplikimi i një sasie shumë të vogël të një prej këtyre vajrave në buzët e një të porsalinduri mund të zbusë lëkurën dhe të reduktojë thatësinë.

Vazelina mund të ndihmojë në bllokimin e lagështirës. Aplikimi i një shtrese të hollë vazelinë para gjumit do të mbrojë buzët kundër tharjes. Njerëzit duhet të përdorin vazelinë me kujdes, pasi mund të shkaktojë diarre , dhimbje stomaku ose kollë nëse foshnja e gëlltit .

Mbështilleni mirë në mot të ftohtë

Ekstremitetet e motit mund të thajnë shpejt buzët e ndjeshme të një të porsalinduri. Era, i ftohti dhe dielli mund të behen shkaktare per buzet  e plasaritura tek te porsalindurit. Mbrojtja e lëkurës së një të porsalinduri nga moti i ashpër, mund të ndihmojë në mbajtjen larg buzëve të plasaritura.

Përdorni një lagështues

Mbajtja e ajrit të lagësht mund të ndihmojë në parandalimin e tharjes së lëkurës së të porsalindurit. Një lagështues do të ndihmojë në rritjen e nivelit të lagështisë në atmosferë dhe përdorimi i tij në dhomën e foshnjës mund të ndihmojë në mbajtjen e lëkurës dhe buzëve të hidratuara.

 Ushqeni ato më rregullisht

Foshnjat e porsalindura mund të dehidratohen shpejt nëse nuk ushqehen në intervale të rregullta, dhe buzet e plasaritura mund të jenë shenjë e dehidrimit te një foshnjë që ushqehet keq ose është i sëmurë ose vjell.

Nëse një fëmijë me buzë të plasaritura duket se ha më pak se zakonisht ose ka më pak pelena të lagura, ai mund të jetë i dehidratuar.

Nëse një person dyshon se foshnja e tij është e dehidratuar, ai duhet të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Çfarë i shkakton buzet e çara tek të porsalindurit?

Ndërsa buzet e çara tek foshnjat rrallëherë duhet të jenë shkak për shqetësim, nëse një foshnjë ka buzë të çara kronike ose është shumë i ri, është e rëndësishme të përjashtoni ndonjë gjendje themelore.

Të sapolindurit mund të kenë plasaritur buzët për shumë arsye, duke përfshirë:

Dehidratim

Të porsalindurit mund të dehidratohen nëse nuk marrin mjaftueshëm qumësht gjiri ose qumësht formule. Në ditët veçanërisht të nxehta, foshnjat mund të kenë nevojë për ushqime shtesë.

Numri i pelenave të lagura që duhet të ketë një fëmijë në një periudhë 24-orëshe varet nga mosha e tyre. Të porsalindurit kanë tendencë të prodhojnë rreth katër ose më shumë jashtëqitje në ditë në javët e para. Ky numër ka të ngjarë të ulet pas 6 javësh.

Shenja të tjera të dehidrimit tek foshnjat përfshijnë:

 • një fontanel i fundosur, i cili është “pika e butë” në kokën e foshnjës
 • sy të mbytur
 • te qarat
 • lëkurë të thatë
 • duar ose këmbë të ftohta dhe me njolla
 • përgjumje
 • një rrahje të shpejtë zemre

Rrjedhja e lëkurës

Të porsalindurit zakonisht heqin disa shtresa të lëkurës pas lindjes, pasi lëkura e tyre përshtatet me botën e jashtme. Ky është një proces normal dhe mund të shkaktojë lëkurë dhe tharje të buzëve.

Thithja ose lëpirja e buzëve

Të porsalindurit kanë një instinkt të fortë thithës, kështu që ata mund të vazhdojnë të thithin ose lëpijnë buzet e tyre edhe kur nuk ushqehen. Kjo mund te shkaktoje buzet e plasaritura tek te sapolindurit.

Medikamentet

Buzët e çara mund të zhvillohen si një efekt anësor i disa ilaçeve. Kujdestarët duhet të diskutojnë efektet anësore të mundshme të çdo ilaçi me një mjek ose pediatër përpara se t’ia japin një të porsalinduri.

Kur të shihni një mjek per buzet e plasaritura

Ndërsa shumë raste të buzëve të plasaritura në një të porsalindur do të zgjidhen pa trajtim ose me përdorimin e mjeteve juridike në shtëpi, kjo simptomë mund të kërkojë gjithashtu një vizite tek mjeku.

Nëse dikush është i shqetësuar se i porsalinduri i tyre ka një gjendje shëndetësore themelore ose është i dehidratuar, ai duhet të bëjë një takim me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Është jetike të vazhdoni të vëzhgoni për çdo simptomë shtesë dhe t’i tregoni mjekut për çdo ndryshim që shkakton shqetësim.

Si parandalohen buzet e plasaritura

Prinderit mund të marrin disa masa paraprake për të ulur rrezikun që një i porsalindur të vuaje nga buzet e plasaritura:

Mbajtja e shtëpisë në një temperaturë të qëndrueshme. Ambienti dhe përdorimi i një lagështuesi nëse është e nevojshme, mund të ndihmojë në parandalimin e tharjes së tepërt të ajrit.

 • Sigurimi që foshnja ka veshur rroba të përshtatshme për motin kur është jashte.
 • Duke qenë të vetëdijshëm se lëkura e foshnjës është më e hollë dhe më e ndjeshme se lëkura e të rriturve.
 • Ushqimi i rregullt i një të porsalinduri dhe rritja e ushqimit në mot të nxehtë mund të ndihmojë.

Si perfundim

Është e zakonshme që të porsalindurit ti kenë buzet e plasaritura  dhe rrallëherë është shkak për shqetësim. Marrja e metodave të duhura parandaluese dhe kërkimi i trajtimit të shpejtë kur buzët e një të porsalinduri fillojnë të çahen, mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave.

Lanolina, vaji i kokosit dhe qumështi i gjirit mund të ndihmojnë në hidratimin e buzëve të një të porsalinduri.