Ai freskon frymëmarrjen tonë dhe na ndihmon të lëmë duhanin, por disa kirurgë kozmetikë besojnë se çamçakëzi bën edhe një gjë: na jep rrudha. 

“Shumë nga pacientët e mi që përtypin çamçakëz kanë një model të caktuar rrudhash rreth gojës së tyre,” thotë Dr. Joel Schlessinger, një dermatolog dhe kirurg kozmetik i certifikuar nga Omaha, Neb. “Dhe unë mendoj se çamçakëzi është përgjegjës deri në një farë mase për atë.” Nëse dhe ju e keni vënë re këtë problem, atëherë duhet të filloni të përdorni produkte trajtimi për rrudhat, ju mund të përdorni serumin Iuvenis.

Ndërsa nuk janë bërë studime që tregojnë një lidhje midis çamçakëzit dhe rrudhave, tema vjen me njëfarë rregullsie në blogjet e bukurisë. 

Ekspertët ia atribuojnë lidhjen e rrudhave të mishit të dhëmbëve me dy gjëra. Së pari, është lëvizja e përsëritur e përtypjes, e cila shkakton linja dhe palosje rreth gojës për shkak të përdorimit të tepërt të muskujve, thotë Dr. Hema Sundaram, një kirurg kozmetik dhe ekspert lazer në zonën e Uashingtonit D.C. 

“Unë besoj se çamçakëzi nxit mbi-aktivitetin e muskujve dhe potencialisht prish indet mbështetëse brenda lëkurës, duke kontribuar në humbjen e vëllimit dhe ndoshta në humbjen e elasticitetit të lëkurës,” thotë ajo. Për më tepër, çamçakëzi mund të heqë mbushësit e lëkurës që njerëzit kanë injektuar në fytyrat e tyre për të ngopur rrudhat e tyre. 

“Kjo bën që mbushësit e tjerë të zgjasin më pak,” thotë Sundaram. 

Schlessinger thotë se ai e ka vëzhguar këtë edhe me pacientët e tij. 

“Akti i përtypjes së çamçakëzit mund t’i largojë mbushësit më herët,” thotë ai. “Në fakt i shtyn ata jashtë zonës. Sipas mendimit tim, ato shpërndahen shumë më shpejt në përtypjen e çamçakëzit.” 

Por, para se ta pështyni atë çamçakëz, merrni parasysh këtë. Një studim i tetorit 2009 në Gjermani zbuloi se “çamçakëzi kishte një efekt të rëndësishëm dhe pozitiv në performancën e përqendrimit”. (Testi u krye në dy klasa nxënësish të klasës së tretë relativisht pa rrudha.) Hulumtimet shtesë tregojnë se përtypja e çamçakëzit ul stresin (në një studim të sponsorizuar nga Wrigley), rrit vigjilencën dhe ndihmon më pak ashpërsinë e simptomave të tërheqjes së nikotinës. 

Dr. Jane Soxman, një dentist pediatrik i certifikuar nga bordi nga Allison Park, Pa., thotë se ka shumë përfitime dentare edhe për çamçakëzin. “Stimulon rrjedhjen e pështymës, duke ndihmuar në largimin e mbetjeve ushqimore nga dhëmbët”, thotë ajo. “Ai neutralizon acidin në gojën tuaj. Dhe nëse keni një zgavër të hershme dhe të hershme, kjo ndihmon në rimineralizimin e zonës dhe zvogëlimin e avancimit të prishjes së dhëmbëve.” 

Megjithatë, lidhja me rrudhat e mishit të dhëmbëve është e re për të. 

“E di që pirja e duhanit krijon rrudha mbi buzën e sipërme me shtrëngimin e buzëve, por nuk kam dëgjuar kurrë që çamçakëz të shkaktojnë rrudha,” thotë ajo.  Por kjo s do të thotë që nëse ju nuk po përtypni çamçakëz jeni te mbrojtur nga rrudhat, ndaj është miër të filloni të kujdeseni për fytyrën tuaj, ne ju sugjerojmë të filloni me përdorimin e serumit Iuvenis.

Përsëritja është fajtori, thotë Schlessinger. 

“Ne nuk po flasim për përtypjen e çamçakëzit të rastësishëm,” thotë ai. “Po flasim për personin që e ka zakon të përtypë çamçakëz dhe rrallëherë shihet pa një çamçakëz në gojë”. 

Anna Viele, një blogere 36-vjeçare (dhe ish duhanpirëse) nga Los Angeles, thotë se është ajo. Kam përtypur çamçakëz gjithë jetën time”, thotë ajo. “Unë nuk fryj flluska dhe nuk jam domosdoshmërisht që i rrah gjatë gjithë kohës, por kam gjithmonë disa aty brenda. Më pëlqen sepse e bën gojën time më të pastër dhe padyshim që kam një lloj fiksimi oral dhe mishrat e dhëmbëve më ndihmojnë me këtë.” 

Kjo rrudhë e fundit nuk është e mjaftueshme për ta lënë atë, thotë ajo 

“Mendoj se ka kuptim, por është njësoj si të thuash se ngrënia ose buzëqeshja do t’ju japë rrudha,” thotë ajo. “Nuk do të më pengojë të përtyp çamçakëz. Përveç nëse thonë se do të keni rrudha dhe kancer nga çamçakëzi. Atëherë do të thosha “OK, ndoshta duhet të largohem”.