Ekipi hulumtues fillimisht eksploroi një ide duke përdorur qelizat e quajtura fibroblaste sinoviale, të cilat rreshtojnë nyjet dhe i mbajnë ato të lubrifikuara për të siguruar lëvizjen e lëngjeve. Në artritin reumatoid, këto qeliza normalisht të qeta aktivizohen nga TNF-alfa dhe molekula të tjera inflamatore, dhe ato marrin këtë karakter agresiv.   Shikimi i sulfatazave për rolin e tyre të mundshëm në inflamacion ishte një supozim i arsimuar, por sapo e bëmë, pamë një model shumë të qëndrueshëm të rritjes së shprehjes së sulfatazës-2 nëpër inde dhe mostra të ndryshme që studiuam.