Inflamacioni gjatë natës rritet dhe shkakton ënjtje. Kjo ënjtje gjatë natës në një nyje të palëvizshme bën që muskujt dhe indet përreth të shtrëngohen, gjë që nga ana tjetër shkakton dhimbje dhe ngurtësi.  Një arsye tjetër është se në artritin inflamator, sistemi imunitar sulmon sinoviumin ose rreshtimin e kyçit, gjë që bën që ai të inflamohet dhe të fryhet.