Ekzema tek foshnjat dhe femijet
Ekzema tek foshnjat dhe femijet

Çfarë duhet të dini për ekzemën tek fëmijët

Ekzema tek foshnjat dhe femijet është një gjendje shumë e zakonshme e lëkurës  dhe zakonisht rezulton në njolla dhe lekure te thate qe shkakton kruajtje. Lezionet e para të lëkurës mund të shfaqen para se foshnjat të jenë 6 muajsh, por ekzema më së shpeshti shfaqet para moshës 5 vjeç.

Ekzema ireferohet një grupi jo -ngjitës te semundjeve  që shkakton lekure te perflakur.  Gjendja zakonisht ndizet pas ekspozimit ndaj një shkaktari që irriton lëkurën. Edhe pse ekzema tek foshnjat dhe femijet shpesh nuk është një gjendje serioze mjekësore, simptomat mund të shkaktojnë dhimbje, siklet dhe të ndërpresin gjumin.

Ndërsa shumë raste të ekzemës mund të pastrohen gjatë fëmijërisë, disa mund të vazhdojnë deri në moshën e rritur. Për më tepër, shumë njerëz që përjetojnë këtë gjendje si fëmijë mund të vazhdojnë të zhvillojnë alergji ushqimore ose mjedisore.

Çfarë është ekzema?

Ekzema është emri i një grupi gjendjesh jo-ngjitëse që shkaktojnë tharjen, kruajtjen, inflamacionin e lëkurës ose shfaqjen e skuqjes. Ekzema tek foshnjat dhe fëmije eshte e zakonshme.

Shumë njerëz shpesh përdorin fjalën “ekzemë” kur i referohen dermatitit atopik, llojit të ekzemës që prek më shpesh fëmijët. Termi “atopik” i referohet kushteve që përfshijnë sistemin imunitar, ndërsa dermatiti i referohet inflamacionit  të lëkurës.

A është ekzema e ndryshme në mosha të ndryshme?

Pamja e ekzemës ndryshon pak në grupmosha të ndryshme. Ndërsa gjendja mund të zhvillohet në çdo zonë të lëkurës në çdo moshë, ka me shume gjasa të shfaqet në zona të caktuara në varësi të moshës së një personi.

Foshnjat

Tek foshnjat, ekzema zakonisht formohet në lëkurën e kokës dhe fytyrën, veçanërisht faqet, dhe shpesh paraqitet si një skuqje e thatë, e papërpunuar, me luspa. Mund të shfaqet edhe në bërryla dhe gjunjë. Simptomat e kruajtjes mund të vijnë dhe shkojnë, dhe në disa raste, lëkura mund të flluskoje.

Foshnjat rrallë zhvillojnë dermatit atopik në zonën e pelenës, pasi lëkura zakonisht mbetet shumë e lagësht. 

Fëmijët

Kur ekzema zhvillohet tek fëmijët midis moshës 2 vjeç dhe pubertetit, ajo zakonisht fillon si njolla me kruajtje dhe luspa në zona të tilla si rrudhat e bërrylave dhe gjunjëve. Mund të ndodhë gjithashtu në qafë, kyçet e dorës, kyçet e këmbëve dhe rrudhë midis vitheve dhe këmbëve.

Me kalimin e kohës, lëkura mund të ndryshojë në pamje, duke e bërë atë të jetë me gunga, të zbardhet dhe të trashet, gjë që mund të rezultojë që lëkura të kruhet vazhdimisht.

Shkaqet, shkaktarët dhe faktorët e rrezikut

Ekzema tek foshnjat
Ekzema tek foshnjat

Studiuesit nuk janë ende të sigurt nga vjen ekzema tek fonjat dhe femijet. Sidoqoftë, Akademia Amerikane e Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë sugjeron që mund të rezultojë nga “rrjedhja” e barrierës së lëkurës. Kjo mund të çojë në tharjen e lëkurës, duke e bërë atë më të prirur ndaj acarimit dhe inflamacionit. Faktorët që mund të kontribuojnë në zhvillimin e ekzemës tek fëmijët perfshijne:

 • Gjenetika : Fëmijët me një histori familjare të ekzemës, alergjive ose astmës janë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të ekzemës. Mutacionet në gjene të caktuara, të tilla si CARD11 dhe FLG , gjithashtu kanë lidhje me ekzemën.
 • Sistemi imunitar : Një person mund të përjetojë një shpërthim të ekzemës kur sistemi i tyre imunitar reagon shumë dhe shkakton një përgjigje të ekzagjeruar ndaj një shkaktari.
 • Mjedisi : “Rrethi” i referohet shkaktarëve potencialë që një individ mund të ketë, duke përfshirë ndotësit, të tillë si tymi i duhanit, faktorët klimatikë, të tillë si temperatura dhe faktorët socialë, siç është stresi.

Simptomat

Tek foshnjat deri në moshën 2 vjeç, ekzema shpesh shfaqet si një skuqje në fytyrë ose kokë. Fëmijët më të mëdhenj zakonisht kanë skuqje pas gjunjëve, në kthesat e nyjeve të bërrylit dhe kyçit të dorës, në lëkurën e kokës dhe pas veshëve.

Simptomat më të zakonshme të dermatitit atopik përfshijnë:

 • skuqjet
 • kruajtje e lëkurës
 • lëkurë e thatë, e plasaritur ose me luspa
 • nxjerrja e lëngut të pastër pasi kruani lëkurën e prekur
 • infeksionet e lëkurës

Si diagnostikohet ekzema tek foshnjat dhe femijet

Kur diagnostikoni ekzemën, mjekët ka të ngjarë të pyesin për:

 • simptomat, përfshirë kur filluan
 • nëse ka një histori familjare të gjendjeve të lëkurës, alergjive dhe astmës
 • shëndetin e fëmijës dhe nëse kanë alergji apo astmë
 • cilat zona të ekzemës së lëkurës po prekin

Në disa raste, mjeku mund të kryejë një biopsi të lëkurës, e cila përfshin marrjen e një mostre të vogël të lëkurës për të testuar dhe hetuar si erdhi ekzema tek foshnjat dhe femijet. Kjo është një procedurë pa dhimbje ku një profesionist i kujdesit shëndetësor do të mpijë lëkurën së pari.

Trajtimet

Aktualisht, nuk ka shërim për ekzemën, por gjendja është e menaxhueshme . Trajtimet zakonisht përfshijnë mbajtjen e lëkurës me lagështi dhe zvogëlimin e inflamacionit. Një plan trajtimi sesi menaxhohet ekzema mund të përfshijë:

 • duke përdorur krem ​​zbutës shpesh për të lehtësuar thatësinë dhe kruajtjen
 • duke shmangur gërvishtjet
 • shmangia e shkaktarëve, e cila përfshin çdo gjë që mund të shkaktojë një reaksion alergjik
 • duke përdorur fibra natyrale, të tilla si pambuku, në lëkurë
 • zgjedhja e produkteve larëse pa aromë dhe “pa sapun”
 • shmangia e ekstremeve të temperaturës

Kur të flisni me një mjek

Këshillohet që të flisni me një mjek nëse simptomat bëhen më të rënda ose nëse është e vështirë të menaxhoni gjendjen në shtëpi. Nëse ekzema ka filluar të ndikojë në jetën e përditshme të një fëmije, siç është prishja e gjumit ose ka infeksione të shpeshta nga gërvishtja e lëkurës së tyre, një prindi mund të marrë parasysh të kontaktojë një mjek.

Përmbledhje

Dermatiti atopik është gjendja më e zakonshme e lëkurës që prek fëmijët. Zakonisht shkakton lëkurë të thatë, kruajtëse dhe të përflakur që mund të çojë në siklet dhe shqetësime të gjumit. Tek foshnjat dhe fëmijët,ekzema shpesh shfaqet në fytyrë dhe rrudhat e bërrylave dhe gjunjëve.

Ndërsa shkaku i saktë është i panjohur, gjenetika, sistemi imunitar dhe mjedisi të gjithë luajnë një rol. Planet e trajtimit zakonisht përfshijnë aplikimin e kremrave dhe shmangien e shkaktarëve për ta mbajtur lëkurën të lagur dhe për të zvogëluar inflamacionin.