Gastriti kronik

Gastriti kronik ose ulçera në stomak ndodh kur mbrojtja e brendshme e stomakut tuaj inflamohet. Bakteret, konsumimi i tepërt i alkoolit, ilaçe të caktuara, stres kronik ose probleme të tjera të sistemit imunitar mund të çojnë në inflamacion. Kur ndodh inflamacioni, mbulesa e brendshme e stomakut tuaj ndryshon dhe humbet disa nga qelizat e tij mbrojtëse. Ulçera në stomak mund të shkaktojë edhe ngopje të hershme. Kjo është ajo ku stomaku juaj ndihet i ngopur pasi keni ngrënë vetëm disa kafshime ushqimi.

Mbulesa e brendshme e stomakut, ose mukoza, ka gjëndra që prodhojnë acid stomaku dhe përbërës të tjerë të rëndësishëm. Një shembull është enzima pepsinë. Ndërsa acidi i stomakut tuaj prish ushqimin dhe ju mbron nga infeksioni, pepsina prish proteinat. Acidi në stomakun tuaj është mjaft i fortë për të dëmtuar stomakun tuaj. Pra, mbulesa e brendshme e stomakut tuaj sekreton mukusin për të mbrojtur veten.

Për shkak se gastriti kronik ndodh për një periudhë të gjatë kohore, ai gradualisht konsumon mbrojtjen e brendshme të stomakut tuaj. Dhe kjo mund të shkaktojë metaplazi ose dysplasi. Këto janë ndryshime parakanceroze në qelizat tuaja që mund të çojnë në kancer nëse nuk trajtohen.

Gastriti kronik ose ulçera në stomak zakonisht përmirësohet me trajtimin, por mund të ketë nevojë për monitorim të vazhdueshëm.

Cilat janë llojet te gastriti kronik?

Ekzistojnë disa lloje të gastritit kronik, dhe ato mund të kenë shkaqe të ndryshme:

 • Lloji A, shkaktohet nga sistemi juaj imunitar që shkatërron qelizat e stomakut. Dhe kjo mund të rrisë rrezikun e mungesave të vitaminave, anemisë dhe kancerit
 • Lloji B, lloji më i zakonshëm, shkaktohet nga bakteret Helicobacter pylori dhe mund të shkaktojë ulçera të stomakut, ulçera të zorrëve dhe kancer.
 • Lloji C shkaktohet nga irritues kimikë si ilaçe anti-inflamatore josteroide, alkool ose biliare.  Dhe gjithashtu mund të shkaktojë erozion të mbulesës së brendshme të stomakut dhe gjakderdhje.

Llojet e tjera te ulçera në stomak përfshijnë gastrit gjigant hipertrofik, i cili mund të ketë lidhje me mungesat e proteinave. Ekziston edhe gastriti eozinofilik, i cili mund të ndodhë së bashku me gjendje të tjera alergjike si astma ose ekzema.

Cilat janë simptomat te gastriti kronik?

Gastriti kronik nuk sjell gjithmonë simptoma. Por njerëzit që kanë simptoma shpesh përjetojnë:

 • dhimbje në pjesën e sipërme të barkut
 • mos- tretje
 • fryrje
 • të përziera
 • të vjella
 • belbëzim
 • humbje e oreksit
 •  rënie në peshë

Nga se shkaktohet gastriti kronik?

Të mëposhtmet mund të irritojnë rreshtimin e stomakut tuaj dhe të çojë në gastrit kronik:

 • përdorimi afatgjatë i ilaçeve të caktuara, të tilla si aspirina dhe ibuprofen
 • konsumimi i tepërt i alkoolit
 • prania e baktereve helikobakter pilori
 • sëmundje të caktuara, të tilla si diabeti ose dështimi i veshkave
 • një sistem imunitar i dobësuar
 • stres i vazhdueshëm, intensiv që gjithashtu ndikon në sistemin imunitar
 • biliare që rrjedh në stomak, ose zbaticë biliare

Cilët janë faktorët e rrezikut për gastritin kronik?

Rreziku juaj për gastrit kronik rritet nëse stili juaj i jetesës dhe zakonet dietike aktivizojnë ndryshimet në rreshtimin e stomakut. Mund të jetë e dobishme të shmangni për ulçera në stomak:

 • dietë me shumë yndyrë
 • dietë me shumë kripë
 • pirja e duhanit

Konsumi afatgjatë i alkoolit gjithashtu mund të çojë në gastrit kronik.

Një mënyrë jetese stresuese ose një përvojë traumatike gjithashtu mund të zvogëlojë aftësinë e stomakut tuaj për të mbrojtur veten. Përveç kësaj, rreziku juaj nga ulçera në stomak rritet nëse keni sëmundje autoimune ose sëmundje të caktuara si sëmundja e Crohn.

Kur duhet të shoh mjekun tim për ulçera në stomak?

Ulçera në stomak

Irritimi i stomakut është i zakonshëm, por nuk është gjithmonë një simptomë e gastritit kronik. Telefononi mjekun tuaj nëse acarimi i stomakut tuaj zgjat më shumë se një javë ose nëse përjetoni rregullisht simptoma të zakonshme të gastritit kronik.

Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse ndodh ndonjë nga sa vijon:

 • të vjella gjaku
 • rrahje të shpejta të zemrës
 • vështirësi në frymëmarrje ose gëlltitje
 • përgjumje ekstreme
 • gjëndje të fikti
 • konfuzion

Gastriti kronik ju vë në rrezik për gjakderdhje në stomak dhe zorrë të hollë. Gjithashtu kërkoni trajtim menjëherë nëse keni feçe të zeza, villni ndonjë gjë që duket si llum kafeje ose keni një dhimbje stomaku të vazhdueshëm.

Si diagnostikohet gastriti kronik?

Mjeku juaj do t’ju pyesë për historikun tuaj mjekësor dhe simptomat. Një seri testesh mund të jenë të nevojshme, duke përfshirë:

 • për bakteret që shkaktojnë ulçera në stomak
 • i jashtëqitjes për të kërkuar gjakderdhje në stomak
 • një numër gjaku dhe një test anemie
 • një endoskopi, në të cilën një aparat fotografik i bashkangjitur në një tub të gjatë futet në gojën tuaj dhe poshtë në traktin tuaj të tretjes

Si trajtohet gastriti kronik?

Medikamentet dhe dieta janë mënyrat më të zakonshme të trajtimit të gastritit kronik. Dhe trajtimi për secilin lloj përqendrohet në shkakun e gastritit.

Nëse keni Tipi A, mjeku juaj ka të ngjarë të adresojë problemet që lidhen me lëndët ushqyese që ju mungojnë. Nëse shfaqet Tipi B, mjeku juaj do të përdorë agjentë antimikrobikë dhe ilaçe bllokuese të acidit për të shkatërruar bakterethelikobakter pilori. Për Tipi C, mjeku juaj ka të ngjarë t’ju thotë të ndaloni marrjen e NSAID ose pirjen e alkoolit për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të stomakut tuaj.

Medikamente

Mjeku juaj mund të përshkruajë ilaçe për të zvogëluar acidin e stomakut. Ilaçet më të zakonshëm për të zvogëluar acidin gastrik janë:

 • antacidë, përfshirë karbonatin e kalciumit
 • frenues të pompës protonike

Reduktimi ose eliminimi i aspirinës dhe ilaçeve të ngjashme rekomandohet për të ulur acarimin e stomakut.

Simptomat e gastritit kronik nganjëherë mund të zhduken brenda disa orësh nëse ilaçet ose alkooli po shkaktojnë që gastriti juaj të veprojë. Por zakonisht gastriti kronik zhduket më shumë. Dhe pa trajtim mund të vazhdojë me vite.

Dieta

Mjeku juaj mund të rekomandojë ndryshime në dietën tuaj për të zvogëluar acarimin e stomakut. Gjërat për të shmangur përfshijnë:

 • një dietë me shumë kripë
 • një dietë me shumë yndyrë
 • alkool, përfshirë birrë, verë ose pije alkoolike
 • një dietë e pasur me mish të kuq dhe mish të konservuar

Ushqimet e rekomanduara përfshijnë:

 • të gjitha pemët dhe perimet
 • ushqime të larta në probiotikë, të tilla si kos dhe kefir
 • mish pa dhjamë, të tilla si mish pule, gjel deti dhe peshk
 • proteina me bazë bimore si fasulet dhe tofu
 • makarona me drithëra, oriz dhe bukë

Cilat janë trajtimet alternative për gastritin kronik?

Disa ushqime mund të ndihmojnë stomakun tuaj të heqë qafe helikobakter pilori dhe të lehtësojë simptomat tuaja:

 • Hudhra mund të ketë veti antimikrobike që janë veçanërisht të efektshme kundër baktereve helikobakter pilori.
 •  Boronica mund të shkatërrojë bakteret, së bashku me ndryshimin e mënyrës së ndërveprimit me stomakun.
 • Xhenxhefili mund të bllokojë rritjen e baktereve.
 • Shafran i Indisë mund të ndihmojë në shërimin e ulcerave dhe bllokimin e rritjes së baktereve.

Marrja e probiotikëve mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të rreshtimit të stomakut tuaj dhe ta mbrojë atë kundër baktereve që shkaktojnë gastrit. Ushqime si bukë brumi dhe kos janë plot me baktere të shëndetshme probiotike.

Cila është perspektiva për njerëzit me gastrit kronik?

Shërimi juaj nga gastriti kronik varet nga shkaku themelor i gjendjes.

Nëse gastriti kronik vazhdon pa trajtim, rreziku juaj për ulçera të stomakut dhe gjakderdhje në stomak rritet.

Ndërsa gastriti konsumon rreshtimin e stomakut, rreshtimi dobësohet dhe shpesh shkakton ndryshime në qeliza, të cilat mund të çojnë në kancer të stomakut. Pamundësia e stomakut tuaj për të thithur vitamina mund të shkaktojë gjithashtu mungesa që e mbajnë trupin tuaj të mos formojë qeliza të kuqe të gjakut ose të ndikojnë në funksionin nervor. Kjo mund të çojë në anemi.

Si mund të parandalohet gastriti kronik?

Ju mund të ndihmoni në kontrollimin e ndërlikimeve të gastritit duke monitoruar dietën tuaj dhe nivelet e stresit. Kufizimi i alkoolit dhe përdorimi i ibuprofen, aspirina mund të ndihmojnë gjithashtu për të parandaluar gjendjen.