Hydramnios
Hydramnios


Shikimi i barkut tuaj mund të jetë pjesa më emocionuese e shtatzënisë. A keni menduar ndonjëherë se çfarë po ndodh atje? Epo, rrethi juaj zgjerohet nga rritja e madhësisë së foshnjës tuaj dhe lëngu amniotik që rrethon vogëlushin tuaj.Kështu mund të krijohet hydramnios.
Foshnja juaj prodhon lëng amniotik në mushkëritë dhe veshkat e tyre. Ata pastaj gëlltisin lëngun dhe e kalojnë atë si urinë. Këto mbeturina barten nga placenta juaj. Por ndonjëherë, ky ekuilibër delikat i prodhimit, thithjes dhe sekretimit është i prishur dhe shumë lëng amniotik grumbullohet. E thënë në fjalë të thjeshta kjo është teprica e lëngjeve.

Çfarë është hydramnios?


Hydramnios, i njohur gjithashtu si polihhidramnioss, është një gjendje ku keni shumë lëng amniotik.
Sasia e këtij lëngu zbutës rritet gradualisht ndërsa shtatzënia juaj përparon. Një studim tregon se – në një shtatzëni tipike – në javën e 12 -të do të keni rreth 35 mililitra (ml) lëng amniotik. Në fund të shtatzënisë, do të jeni deri në rreth 800 ml.
Nëse keni hydramnios, lëngu juaj amniotik mund të arrijë 2,000 ml ose më shumë në afat. Një studim sugjeron që midis 0.2 dhe 1.6 përqind e grave shtatzëna do të kenë hydramnios.

Simptomat e hydramnios


Në varësi të sasisë së lëngut amniotik shtesë që grumbullohet, hydramnios mund të jetë i butë, i moderuar ose i rëndë. Nëse keni hidramnios të butë, nuk do të vini re asnjë simptomë.
Me hidramnios të moderuar, lëngu shtesë mund ta bëjë më të vështirë për ju të ndjeni lëvizjen e foshnjës tuaj. Ju gjithashtu mund ndiheni keq dhe pa frymë për shkak të shtypjes së lëngut shtesë kundër mushkërive tuaja dhe pjesëve të tjera.
Hidramniot e rënda mund të shkaktojnë kontraktime.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut


Nëse keni binjakë ose më shumë, ka më shumë të ngjarë që të keni hydramnios.
Por sipas një studimi në rreth 40 përqind të rasteve të hidramnios, është e pamundur të përcaktohet shkaku i lëngut shtesë. Mund ta vendosni në një tjetër veçori të shtatzënisë.
Rastet më të rënda të hidramnios mund të shkaktohen nga diabeti i personit shtatzënë, një problem me placentën ose zhvillimi i një gjendjeje të papritur tek foshnja.

Si është diagnostikuar


Ka dy mënyra për të kontrolluar për hydramnios: lartësia fundore dhe ultratinguj. Një mjek mund të kontrollojë lartësinë tuaj fundore duke matur distancën nga kocka juaj pubike në majë të mitrës tuaj. Duke ndjerë mitrën tuaj dhe foshnjën tuaj në rritje përmes barkut, një mjek me përvojë mund të marrë një ide të mirë se si jeni ju dhe foshnja juaj.
Duke përdorur ultratinguj, një teknik mund të masë sasinë e lëngut amniotik në mitrën tuaj. Metoda më e thjeshtë përfshin ndarjen e mitrës tuaj në katër kuadrate dhe pastaj matjen vertikale të vëllimit të lëngut amniotik në kuadrantin më të thellë.

Komplikimet që mund të shkaktojnë hidramnios

Hidramniot e butë ka shumë të ngjarë të mos ju shkaktojnë telashe dhe thjesht do të zgjidhen më vete-ashtu si shumë nga simptomat tuaja të tjera të lidhura me shtatzëninë. Sidoqoftë, hydramnios i rëndë ndonjëherë mund të çojë në komplikime të shtatzënisë si për ju ashtu edhe për foshnjën.Ju mund të keni

 • vështirësi në frymëmarrje
 • infeksionet e traktit urinar
 • këputje e parakohshme e membranës
 • një humbje e papritur e sasive të mëdha të lëngut amniotik që mund të bëjë që placenta juaj të shkëputet
 • lindja e parakohshme
 • prolapsi i kordonit të kërthizës përmes qafës së mitrës të hapur
 • gjakderdhje pas lindjes

Foshnja mund:

 • të jetë më e madhe se mesatarja
 • të jetë në pozitë të brendshme për shkak të hapësirës shtesë për të lëvizur (dhe për këtë arsye ndoshta kërkon lindje cezariane )

A mund të parandalohet hydramnios


Ju nuk mund të parandaloni hydramnios. Pra, nëse dyshoni se keni simptoma, flisni me mjekun tuaj në mënyrë që të kontrolloheni dhe të merrni trajtim nëse është e nevojshme.

Trajtimi për hidramnios


Trajtimi varet nga ashpërsia. Në rastet e lehta të hydramnios, mjeku juaj mund të zgjedhë të shikojë dhe të presë. Në raste të moderuara deri në të rënda, ju mund të keni nevojë për qëndrim në spital – kështu që rezervoni takimin.Mjeku juaj mund të rekomandojë testimin ose mjekimin.


Testimi mund të përfshijë sa vijon:

 • monitorimi i rrahjeve të zemrës së foshnjës tuaj dhe çdo kontraktim që mund të keni
 • testet e gjakut për të kontrolluar për diabetin ose infeksionin


Mjekimi mund të përfshijë sa vijon:

 • ilaçe për të parandaluar lindjen e parakohshme
 • ilaçe jo-steroide, anti-inflamatore për të zvogëluar sasinë e lëngut amniotik
 • ilaçe për të zvogëluar sasinë e urinës dhe lëngut të mushkërive që fëmija juaj prodhon
 • Mjeku gjithashtu mund të rekomandojë heqjen fizike të lëngut të tepërt amniotik. Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë se mund të ndodhin komplikime tek një nga tre gra që i nënshtrohen kësaj procedure.

Si përfundim


Nëse keni hydramnios, ka shumë të ngjarë që keni të bëni me pak ngarkesë shtesë në trupin tuaj. Nëse është më e komplikuar se kaq, mjeku juaj do të rekomandojë testimin dhe trajtimin në mënyrë që të lundroni pa probleme deri në fund.