Djersitja është një fenomen natyror. Megjithatë, ndonjëherë mund të çojë në situata të padëshiruara si humbja e flokëve. Nëse jetoni në një klimë tropikale ose stërviteni shumë, atëherë duhet të keni përjetuar djersitje të tepërt edhe në skalpin tuaj. Sado e habitshme që mund të tingëllojë, humbja e flokëve nga djersitja e kokës është një gjë e vërtetë, e cila mund të jetë e dëmshme për shëndetin dhe ushqimin e flokëve tuaj. Kjo i bën shumë njerëz të pyesin veten, a shkakton djersitja rënien e flokëve? Ka shumë arsye pas kësaj dhe duhet kuptuar efekti i djersës në flokë për të zgjidhur këtë problem. Për të kuptuar se si djersa shkakton rënien e flokëve, është e rëndësishme që fillimisht të kuptoni arsyet e djersitjes së tepërt. Në mënyrë ideale, faktorët e mëposhtëm mund të shkaktojnë djersitje të tepërt të kokës dhe rënie të flokëve. 

Arsyeja më e zakonshme e djersitjes është stërvitja. Kur kryejmë ndonjë ushtrim fizik kërkues, temperatura e trupit tonë rritet. Për ta rregulluar atë, ne lëshojmë djersën përmes të gjitha gjëndrave ekrine të përhapura në të gjithë trupin tonë (përfshirë lëkurën e kokës). 

Temperatura është gjithashtu një faktor i madh pas djersitjes. Kryesisht në verë, ne djersitemi më shumë sepse temperatura përreth është e lartë dhe trupi ynë duhet të ftohet në mënyrë natyrale. 

Ndonjëherë, edhe një qëndrim i gjumit mund të shkaktojë djersitje gjithashtu. Nëse pyesni veten pse më djersitin flokët kur fle, atëherë duhet të monitoroni qëndrimet tuaja. Kur flemë në njërën anë për një kohë më të gjatë ose mbulojmë flokët, atëherë kjo mund të rrisë edhe temperaturën e trupit tonë. 
Hormonet gjithashtu mund të kenë një ndikim të drejtpërdrejtë në mënyrën se si djersitemi.  

Shtatzënia ose një ndryshim drastik i stilit të jetesës shpesh mund të rrisë djersitjen në trupin tonë 
Një gjendje mjekësore si diabeti ose çekuilibri i tiroides mund të jetë gjithashtu një arsye pas problemit të djersitjes së flokëve. 

 Mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i një ilaçi 
E fundit, por më e rëndësishmja – tensioni, stresi dhe ankthi mund të jenë disa nga shkaqet kryesore të djersitjes dhe sigurisht që nuk janë të mira për trupin tonë në tërësi.  

A mund t’ju dëmtojë djersa flokët? 

Tashmë duhet ta keni marrë me mend se problemi i djersitjes së flokëve është mjaft kompleks. Përveçse shkakton rënien e flokëve, djersitja e tepërt në lëkurën e kokës mund të dëmtojë edhe cilësinë e flokëve
 
Acidi laktik i pranishëm në djersën tonë mund të lidhet me keratinën (proteinën) që është tashmë e pranishme në gjëndrat tona të flokëve. Kjo mund të heqë shkëlqimin natyror dhe forcën e flokëve tanë. 
Nëse keni një skalp të krisur, atëherë djersa mund të përzihet me të dhe ta bëjë skalpin tuaj të lagësht. Kjo mund të bllokojë folikulat tuaja të flokëve nga marrja e lëndëve ushqyese thelbësore për rritjen e flokëve. 
Grumbullimi i djersës në lëkurën e kokës mund të jetë gjithashtu johigjienike. Mund të përzihet me bakteret në lëkurën e kokës dhe mund të zhvillohet në një infeksion fungal ose bakterial. 

 
Inflamacioni në lëkurën e kokës për shkak të pranisë së acidit laktik mund të kufizojë furnizimin me gjak në lëkurën e kokës dhe të ndikojë në cilësinë e flokëve. Meqenëse acidi laktik grumbullohet në lëkurën e kokës, ai gjithashtu i bën flokët të brishtë dhe të dobët. 

 Si të kontrolloni djersën në flokë? 

Tani kur e dini se si djersitja shkakton rënien e flokëve, mund të kuptoni lehtësisht se si të kontrolloni djersën edhe në flokë. Në fund të fundit, është e rëndësishme të dini lidhjen midis djersitjes së tepërt të kokës dhe rënies së flokëve për të kontrolluar këtë problem. Në mënyrë ideale, ju mund t’i zbatoni këto sugjerime për të mësuar se si të ndaloni djersitjen në flokët tuaj – 
 
Mënyra më e mirë për të zgjidhur problemin e djersitjes së flokëve është duke e mbajtur lëkurën e kokës të pastër dhe higjienike. Lani kokën pas një seance të madhe stërvitjeje dhe sigurohuni që nuk do të grumbullojë djersë. Për më tepër, duhet t’i lani flokët çdo ditë me shampo për të pasur një skalp të pastër 
Ushqeni flokët dhe lëkurën e kokës me vaj herë pas here. Përveç shampos, vaji është mënyra më e mirë për të mbajtur lëkurën e kokës të pastër nga toksinat dhe komponentët johigjienikë. 

 
Ju gjithashtu duhet të lani flokët tuaj të paktën një herë në javë. Kjo do të ndihmojë në qarkullimin e gjakut dhe do të forcojë më tej folikulat e flokëve tuaj. 
Nëse keni një problem me djersitjen e flokëve për shkak të hormoneve ose një gjendjeje mjekësore, atëherë mund të kërkoni ndihmë edhe nga një mjek. Duke marrë ilaçet e duhura, ju mund të rregulloni lehtësisht formimin e djersës në trupin tuaj 
Përpiquni të ndiqni një teknikë të frymëmarrjes së thellë gjatë stërvitjes. Kjo automatikisht do të qetësojë trupin tuaj dhe do të zvogëlojë djersën gjithashtu. 

 Trajtimi i flokut që humbet për shkak të djersës 
Ka shumë trajtime të specializuara që mund t’ju ndihmojnë të rifitoni dhe të rritni flokët e humbur. Ndërsa shumë procedura të avancuara ndihmojnë në rritjen natyrale të flokëve, një nga procedurat është  trajtimi me PRP ose plazma e pasur me trombocite. 

Është një procedurë jokirurgjikale dhe pothuajse pa dhimbje dhe terapeutike. Gjaku nga trupi i vetë pacientit nxirret dhe më pas vihet në procesin e rrotullimit të dyfishtë (pajisja centrifuguese) për të ndarë trombocitet dhe plazmën e mirë nga pjesa tjetër e gjakut. Më pas, kjo tretësirë ​​e pasur me trombocite injektohet me faktorë të pasur rritjeje, kështu që fitohet PRP.  

Pervec ketij trajtimi gjenden plot trajtime jo kirugjikale dhe produkte efikase qe mund t iu ndihmojne per te rigjneruar floket tuaj. Nje produkt eshte serumi Dr. Jacob qe ndihmon ne rigjenerimin e flokeve dhe lufton renien e tyre dhe ne perberjen e tij ka perberes natyral si rozmarina, dafina, vaji i arganit dhe kokosit.