Nëse pini duhan dhe anëtarët e familjes suaj kanë psoriasis, ja një arsye e mirë për ta lënë duhanin: Ju po rritni rrezikun që edhe ju të zhvilloni psoriasis. 

Nëse pini duhan dhe keni psoriasis, këtu është një arsye e mirë për ta lënë duhanin: Ju mund ta bëni psoriazën tuaj më të rëndë dhe po e bëni më të vështirë për dermatologun tuaj që të trajtojë sëmundjen tuaj. 

“Pirja e duhanit jo vetëm që mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të psoriasis, por gjithashtu mund të rrisë ashpërsinë e sëmundjes suaj”, thotë Albert A. Rizzo, M.D., shefi mjekësor për Shoqatën Amerikane të Mushkërive (ALA). 

Pirja e duhanit gjithashtu mund t’ju bëjë më pak të ndjeshëm ndaj trajtimit, thotë Ronald Prussick, M.D., një profesor klinik i asociuar në Universitetin George Washington dhe drejtor mjekësor i Qendrës Dermatologjike të Uashingtonit në Rockville, Maryland. 

Një numër studimesh kanë treguar se pirja e duhanit rrit rrezikun e zhvillimit të psoriasis dhe të pasurit sëmundje më të rënda: 

Një studim i infermierëve dhe profesionistëve të tjerë shëndetësorë në American Journal of Epidemiology zbuloi se duhanpirësit afatgjatë kanë pothuajse dyfish rrezikun e zhvillimit të psoriasis në krahasim me njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan. Një studim më i vogël i binjakëve në International Journal of Dermatology sugjeroi se duhanpirësit e rëndë kanë më shumë se dy herë më shumë gjasa të kenë psoriasis. 

Një tjetër studim i bazuar në spital nga Italia, i botuar në Archives of Dermatology, zbuloi se duhanpirësit e rëndë – ata që pinë më shumë se 20 cigare në ditë – kanë dy herë më shumë rrezik për të pasur psoriasis të rëndë. 

Dhe së fundi, një studim nga studiuesit në Turqi me 276 pacientë me psoriasis, i publikuar në korrik 2022, Terapinë Dermatologjike, zbuloi se duhanpirësit mund të kenë një nevojë të shtuar për trajtim sistemik. Nëse dhe ju keni nevojë për një trajtim sistematik, ne ju sugjerojmë kremin SilkiSkin, për psoriazën. Vetëm të qenit pranë atyre që pinë duhan mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku për psoriasis. Një studim i botuar në American Journal of Epidemiology mbi ekspozimin para lindjes dhe fëmijërisë ndaj pirjes së duhanit zbuloi se ekspozimi i hershëm ndaj duhanpirjes rrit paksa rrezikun e zhvillimit të psoriasis më vonë në jetë. 

Nëse keni psoriasis, ju jeni tashmë në rrezik më të lartë të zhvillimit të artritit psoriatik (PsA) krahasuar me ata që nuk e kanë këtë sëmundje dhe pirja e duhanit mund të rrisë më tej rrezikun tuaj. Nëse pini duhan, ju keni më shumë gjasa të zhvilloni PsA dhe ka më shumë gjasa të zhvillohet më shpejt, sipas Dr. Prussick. 

Nëse jeni mbipeshë dhe pini duhan, ju po rritni edhe më shumë rrezikun e PsA, shton Dr. Prussick. “Kjo për shkak se ne e dimë nëse rritni BMI-në tuaj (indeksin e masës trupore) me kalimin e kohës, rreziku juaj për PsA është më i lartë,” thotë ai. 

Studiuesit nuk mund të thonë me siguri pse duket se ka lidhje midis pirjes së duhanit dhe sëmundjes psoriatike, por ata kanë një sërë teorish të ndryshme, sipas Dr. Prussick. 

Kur keni psoriasis, reagimi inflamator i trupit tuaj përshpejton rritjen e qelizave të lëkurës. Trupi fillon të prodhojë qeliza të reja të lëkurës çdo disa ditë që grumbullohen në sipërfaqen e lëkurës dhe manifestohen si pllaka psoriasis dhe gunga me luspa. Duket se pirja e duhanit rrit një numër të molekulave të ndryshme që rregullojnë sistemin imunitar të trupit tuaj, duke përfshirë radikalet e lira (atomet e paqëndrueshme) dhe citokinat (lajmëtarët qelizor). 

“Nëse trupi juaj është i mbingarkuar me shumë radikale të lira, ai nuk mund ta përballojë atë, dhe ato dëmtojnë qelizat dhe rrisin inflamacionin”, thotë Dr. Prussick. Citokinat ndihmojnë në rregullimin e ndërveprimeve qelizë me qelizë. Pirja e duhanit mund të dëmtojë këtë komunikim dhe mund të shkaktojë reagimin imunitar që kontribuon në paraqitjen e psoriasis, thotë ai. 

Gjithashtu, nëse jeni gjenetikisht të ndjeshëm ndaj psoriazës, pirja e duhanit mund të shkaktojë që ato gjene të psoriasis të bëhen aktive, thotë Dr. Prussick. “Ne besojmë se pirja e duhanit stimulon receptorët e hidrokarbureve aril në ADN, duke shkaktuar prodhimin e citokinave inflamatore që rrisin rrezikun e psoriasis për ata që janë gjenetikisht të ndjeshëm,” shpjegon ai. Lënia e duhanit mund të ndihmojë në pastrimin e lëkurës tuaj 

Cassandra King, 36 vjeç, nga National City, Kaliforni, filloi të pinte duhan si adoleshente. Ajo e dinte se kjo ndikonte në shëndetin e saj – ajo kishte disa probleme gastrointestinale dhe kardiake dhe vuante nga ankthi dhe depresioni. Por ajo hezitoi të hiqte dorë. 

Si fëmijë, Kingut i kishin thënë gjithashtu se skuqjet e tmerrshme në krahët dhe duart e saj ishin ekzemë. Më pas, në gusht 2020, gjatë pandemisë COVID-19, pustula u formuan në shputat e këmbëve të saj, duke e bërë të vështirë për të të ecur. “E dija se ishte diçka më shumë nga ajo që më kishin thënë, dhe më në fund gjeta një dermatolog i cili diagnostikoi saktë psoriazën time – dy lloje, psoriasis pllakëza dhe psoriasis pustular i përgjithësuar”, thotë ajo. Kjo diagnozë ishte shtysa që i duhej për të lënë më në fund duhanin. “Dermatologu im më informoi se pirja e duhanit mund të shkaktojë shpërthime dhe ta përkeqësojë gjendjen,” thotë King. “Ai gjithashtu më informoi se stresi ishte gjithashtu një shkaktar kryesor për psoriasis, kështu që e dija se kisha ca punë për të bërë për ta mbajtur atë të menaxhuar jashtë marrjes së ilaçeve të reja.” 

Më 1 tetor, Kingu shkoi serish. “Kisha filluar të zvogëlohej në mënyrë drastike kur u diagnostikova për herë të parë [me psoriasis], kështu që sapo vendosa që atë ditë kisha mbaruar plotësisht dhe i qëndrova!” King thotë me krenari. “Kam gjetur disa meditime për të më ndihmuar të përballoj disa nga ankthi dhe emocionet që ndjeja. Pas tre javësh, e dija se po krijoja zakone të reja dhe më të shëndetshme dhe më pas nuk kisha më dëshirë as për cigare”. Ajo nuk ka pirë duhan që atëherë. 

King është i bindur se kombinimi i trajtimeve të saj të psoriazës – të cilat përfshijnë biologjikë dhe steroidë aktualë – dhe lënia e duhanit është ajo që ka bërë që lëkura e saj të bëhet mjaft e qartë. Një mënyrë tajtimi për psoriazën është kremi SilkiSkin, është një krem që përdoret posaçërisht për të trajtuar psoriazën. Ajo vlerëson gjithashtu lënien e duhanit për ndjenjën shumë më të mirë dhe shumë më pak të shqetësuar gjatë gjithë kohës. King thotë se do të dëshironte t’u thoshte të gjithëve me psoriasis: “Pirja e duhanit definitivisht nuk ndihmon problemet e lëkurës, ankthin apo problemet kardiake, dhe ka shumë mënyra të tjera të shëndetshme që do të ndihmojnë!”