Lemza tek te posalindurit
Lemza tek te posalindurit

Lemza tek te porsalindurit mund të ndalohet në disa mënyra. Bërja e pushimeve nga ushqyerja deri te gromësitja  dhe përdorimi i biberonëve mund të ndihmojë. Nuk është për tu shqetësuar sepse lemza tek të porsalindurit është një gjendje e zakonshme.

Një person mund të shqetësohet se lemza po i shkakton siklet të porsalindurit. Në këtë artikull, ne shqyrtojmë faktorët që shkaktojnë lemzën tek të porsalindurit, mënyrat më të mira për t’i ndaluar dhe parandaluar ato dhe kur duhet të shkoni te mjeku.

Si ndalohet lemza tek te porsalindurit

Lemza normalisht nuk e dëmton një fëmijë. Ndërsa të rriturit mund ta kenë lemzën të pakëndshme, ajo priret të shkaktojnë më pak shqetësim tek foshnjat.

Zakonisht është mirë të prisni që lemza tek te porsalindurit të ndalojë. Nëse nuk ndalet, është mirë të flisni me një mjek.

Si të veproni?

Bëni një pushim që foshnja të gromësijë

Kur stomaku mbushet me ajër, ai mund të shtyjë diafragmën, duke shkaktuar spazma. Një pushim nga ushqyerja mund të zvogëlojë sasinë e ajrit në stomakun e tij. Kjo mund të parandalojë lemzën.

Nëse një foshnjë ushqehet me gji, është mirë që ta gromësini fëmijën gjatë ndërrimit të gjinjve.

Përdorimi i biberonit

Thithja e biberonit mund të ndihmojë për të relaksuar diafragmën dhe te beje qe lemza te pushoje.

Uji

Uji gripe është një përzierje e bimëve dhe ujit. Tradicionalisht përdoret për të trajtuar dhimbjet e barkut dhe problemet e tjera të stomakut.

Bimët që zakonisht përmban përfshijnë:

Nëse problemet e stomakut janë përgjegjëse për lemzën, disa njerëz besojnë seky ujë mund të ndihmojë. Megjithatë, asnjë provë shkencore aktualisht nuk e mbështet këtë trajtim.

Për shkak se rreziqet janë të ulëta, një person mund të vendosë ta provojë.

Fërkimi i shpinës së foshnjës

Fërkimi i shpinës së tyre dhe lëkundja e foshnjës përpara dhe mbrapa mund t’i ndihmojë  të relaksohen. Kjo mund të ndalojë spazmat që shkaktojnë lemzen.

Çfarë nuk duhet bërë?

Disa ilaçe të njohura për lemzën janë rrënjosur plotësisht në traditë dhe nuk kanë bazë shkencore. Kjo perfshin:

 • duke e bërë një person të kërcejë
 • duke tërhequr gjuhën e tyre
 • duke i bërë të pinë ujë ndërsa janë me kokë poshtë

Është një ide e keqe t’i provoni këto, dhe shumë ilaçe të tjera shtëpiake, te një foshnjë. Këto ilaçe të supozuara mund të shqetësojnë një fëmijë dhe madje mund të jenë të rrezikshme. Lemza nuk ndalet nga perdorimi i tyre.

Nga se shkaktohet lemza tek te porsalindurit

Refleksi mund të shërbejë për të hequr ajrin e tepërt nga stomaku. Megjithatë, komuniteti mjekësor është ende i pasigurt nëse lemza ka një qëllim. Pra, çfarë ndodh në trup që shkakton lemzen?

Hiccups ndodhin kur diçka shkakton spazmën e diafragmës dhe kordat vokale mbyllen shpejt. Ajri nxirret jashtë përmes kordave vokale të mbyllura, duke krijuar tingullin e lemzës.

Diafragma është një muskul i madh që kalon në fund të kafazit të kraharorit. Lëviz lart e poshtë ndërsa një person merr frymë.

Lemza tek te porsalindurit ka tendencë të ndodhë pa ndonjë arsye të dukshme, por ushqyerja me raste mund të shkaktojë spazëm të diafragmës. Ato mund të ndodhin kur një fëmijë:

 • ushqehet tepër
 • ha shumë shpejt
 • gëlltit shumë ajër

Këta faktorë mund të shkaktojnë zgjerimin e stomakut të foshnjës. Ndërsa zgjerohet, ajo shtyn kundër diafragmës, duke shkaktuar spazma që çojnë në lemzë.

Nëse lemza ndodh shpesh dhe shkakton shqetësim, ato mund të rezultojnë nga një gjendje themelore shëndetësore, siç është refluksi gastroezofageal (GER). Kjo ndodh kur ushqimi i tretur pjesërisht dhe acidi i stomakut kthehen përsëri përmes tubit të ushqimit. Ndërsa këto lëngje kalojnë diafragmën, ato mund ta irritojnë atë dhe të shkaktojnë spazma.

Problemet me ushqimin ose stomakun mund të mos shkaktojnë gjithmonë lemzë. Diafragma mund të shpërthejë për arsye të panjohura.

Si parandalohet lemza

Lemza tek te porsalindurit
Lemza tek te porsalindurit

Lemza shpesh nuk mund të parandalohet, por ndjekja e strategjive të mëposhtme mund të ndihmojë:

 • ushqyerja e foshnjës para se të ketë shumë uri, për ta mbajtur atë të qetë
 • ushqyerja e foshnjës shpesh në sasi të vogla
 • duke e ulur fëmijën në këmbë për gjysmë ore pas çdo ushqyerjeje
 • duke e ripozicionuar shishen në mënyrë që të mos ketë ajër pranë gjirit
 • duke siguruar që goja e foshnjës të jetë e mbërthyer mbi të gjithë thithkën

Kur të shihni një mjek

Zakonisht, lemza nuk është shkak për shqetësim tek foshnjat nën 12 muajsh.

Flisni me një mjek nëse lemza është e shpeshtë ose duket se e shqetëson foshnjën sepse kjo mund të tregojë një gjendje shëndetësore themelore.

GER mund të shkaktojë lemza të shpeshta dhe të pakëndshme. Një foshnjë mund të ketë GER nëse ata gjithashtu:

 • qajnë më shpesh se zakonisht, veçanërisht rreth ushqyerjes
 • harkojnë shumë kurrizin gjatë ose pas ushqyerjes
 • pështyjnë më shpesh se zakonisht

Kushdo që dyshon se një fëmijë mund të ketë GER duhet të flasë me një mjek. Gjendja është e lehtë për t’u trajtuar.

Si përfundim

Lemza tek te porsalindurit zakonisht nuk është shkak për shqetësim. Shumica e foshnjave kanë lemzë në vitin e tyre të parë. Shumë nga shkaqet e mundshme lidhen me të ushqyerit.

Ndjekja e praktikave më të mira të të ushqyerit mund të zvogëlojë lemzën, dhe disa ilaçe shtëpiake gjithashtu mund të ndihmojnë.

Nëse lemza është e shpeshtë, ose nëse shkakton shqetësim ose simptoma të tjera, flisni me një mjek. Është gjithashtu një ide e mirë të kontaktoni një mjek nëse lemza ndodh shpesh pasi një fëmijë mbush një vjeç.