Ndotja e ajrit po plak para kohe fytyrat e njerezeve duke përshpejtuar rrudhat dhe njollat e moshës, sipas kërkimeve shkencore në zhvillim. 

 Efektet e tymrave toksikë në lëkurë po shihen në të dy qytetet perëndimore, si Londra dhe Nju Jorku, si dhe në qytetet aziatike më të ndotura më të dukshme dhe në disa raste mund të jenë shkaku kryesor i plakjes. Ndotja është gjithashtu e lidhur me përkeqësimin e kushteve të lëkurës si ekzema dhe urtikariet. 

Ajri helmues tashmë dihet se shkakton miliona vdekje të hershme nga sëmundjet e mushkërive dhe zemrës dhe është lidhur me diabetin dhe problemet e shëndetit mendor. Por ndoshta ndikimi i tij më i dukshëm, dëmtimi i shkaktuar në lëkurë, sapo ka filluar të kuptohet. 

“Me shfaqjen e ndotjes së trafikut si substanca e vetme më toksike për lëkurën, ëndrra për lëkurë të përsosur ka mbaruar për ata që jetojnë dhe punojnë në zona të ndotura nga trafiku, nëse nuk marrin hapa për të mbrojtur lëkurën e tyre tani,” tha Dr Mervyn Patterson, një kozmetike mjek në klinikat Woodford Medical në MB. 

“Nëse njerëzit nuk bëjnë më shumë, ata do të përfundojnë duke mbajtur ndotjen në fytyrat e tyre në 10 vjet. Është padyshim diçka që njerëzit tani duhet ta marrin seriozisht.” 

Prof Jean Krutmann, drejtor në Institutin Kërkimor Leibniz për Mjekësinë Mjedisore në Gjermani, tha: “UV [dëmtimi nga dielli] ishte me të vërtetë tema në mbrojtjen e lëkurës për 20-30 vitet e fundit. Tani mendoj se ndotja e ajrit ka potencialin të na mbajë të zënë për dekadat e ardhshme.” 

Ndotja e ajrit në zonat urbane, pjesa më e madhe e së cilës vjen nga trafiku, përfshin grimcat e vogla të quajtura PM, dioksidin e azotit (NO2) dhe kimikate të tilla si hidrokarburet aromatike policiklike (PAH). “Ajo që është shumë e qartë është se PM-të janë një problem për lëkurën,” tha Krutmann, puna e të cilit ka treguar se PM-të rrisin njollat e moshës dhe rrudhat. Por një nga studimet e tij më të reja tregoi se NO2 gjithashtu rrit plakjen.

Ata studiuan njerëzit si në Gjermani ashtu edhe në Kinë dhe zbuluan se njollat e moshës në faqet e tyre u rritën me 25% me një rritje relativisht të vogël të ndotjes, 10 mikrogramë NO2 për metër kub. Shumë pjesë të Mbretërisë së Bashkuar kanë nivele ilegalisht të larta të NO2, me Londrën që ka thyer kufirin e saj vjetor në javën e parë të 2016, me nivele që arrijnë mbi 200 mikrogramë NO2 për metër kub

Krutmann tha se faktorë të tjerë, si ekspozimi ndaj ultravjollcës, ushqimi dhe duhani kontribuojnë në plakjen: “Por ajo që mund të themi është se, të paktën për pikat e pigmentit në faqe, duket se ndotja e ajrit është shtytësi kryesor.”

“Në Evropë kudo është kaq e populluar dhe grimcat po shpërndahen nga era, kështu që është shumë e vështirë të shpëtosh nga problemi.” 

Plakja e përshpejtuar e lëkurës është parë te njerëzit relativisht të rinj dhe Patterson tha: “Nëse po i shihni këto ndryshime në moshën e mesme, këto janë tendenca shqetësuese”. 

Hulumtime të tjera të kohëve të fundit përmblidhen në një punim përmbledhës në revistën Frontiers in Environmental Science, i cili arriti në përfundimin: «Ekspozimi i zgjatur ose i përsëritur ndaj niveleve të larta të këtyre ndotësve [ajrit] mund të ketë efekte të thella negative në lëkurë.» 

Të kuptuarit saktësisht se si ndotja e ajrit shkakton dëmtimin e lëkurës është në një fazë të hershme, sipas Krutmann: “Tani po zhytemi në mekanizmat”. Por shumë prej ndotësve dihet se kalojnë lehtësisht përmes lëkurës dhe këta agjentë kanë një efekt shumë irritues dhe pasi futen në lëkurë, aktivizojnë rrugë të shumta inflamacioni,” tha Patterson. “Disa rrugë ndezin melanocitet, të cilat krijojnë shumë pigment dhe përfundojnë duke ju dhënë njolla të padëshiruara nga dielli.” 

“Rrugë të tjera ndezin lajmëtarët që i bëjnë enët e gjakut të rriten, kjo është ajo që rezulton në rritjen e skuqjes dhe potencialisht rosacea,” tha ai. “Gjithashtu, nëse dëmtoni lëkurën, ajo kalon në modalitetin e riparimit dhe ngacmon enzimat që ri-adsorbojnë kolagjenin e dëmtuar. Kur keni shumë inflamacion kronik, këto enzima heqin më shumë kolagjen sesa mund të krijojë lëkura juaj. Kjo prodhon dobësi të lëkurës dhe këtu shfaqen linjat e holla dhe rrudhat.” 

Dr Debra Jaliman, një eksperte e lëkurës me qendër në qytetin e Nju Jorkut, thotë se pacientët e saj tani po shqetësohen për ndikimin e ndotjes së ajrit në lëkurën e tyre, që sipas saj mund të shkaktojë errësim të lëkurës dhe shpërthime të ngjashme me aknet, si dhe plakje. 

“Për momentin, nuk ka shumë produkte për parandalimin [të dëmtimit të ndotjes së ajrit], megjithatë mund të jetë një trend në vitet e ardhshme pasi bëhet një çështje shumë më e madhe”, tha ajo. 

“Nëse lëkura juaj është vërtet e shëndetshme, është një pengesë mjaft e mirë”, tha ai, duke shpjeguar se shtresa e sipërme është si një çati – qeliza të rrafshuara si pllaka të ndara nga lipide mbrojtëse. 

Patterson tha qe disa produkte per fytyren ne fakt e shkaterrojne ate, acidi hialuronik eshte nje acid qe ndervepron dhe e mbron lekuren tuaj nga plakja dhe rrudhat.“Iuvenis eshte nje produkt qe ne perberjen e tij pervec perberseve te tjere, permban acidin hialuronik I cili ndihmon ne prodhimin e kolagjenit dhe zbeh rrudhat. Ky produkt permban dhe glicerine, algat ekuqe dhe verbenen qe te gjithe mbrojne lekuren nga plakja dhe rrudhat”