Preeklampsia është një gjendje e rrezikshme e lidhur me shtatzëninë që shkakton presion të lartë të gjakut dhe proteina në urinë. Gratë gjithashtu mund vuajne nga preeklampsia pas lindjes.

Preeklampsia mbetet shkaku kryesor i vdekjeve të lidhura me shtatzëninë. Është një çrregullim kërcënues për jetën. Prandaj, është thelbësore të kërkoni kujdes të menjëhershëm për simptomat dhe të shkoni në dhomën e urgjencës nëse nuk është e mundur të merrni kujdes të menjëhershëm nga një mjek.

Megjithëse preeklampsia e lidhur me shtatzëninë zakonisht ndodh pas javës së 20-të të shtatzënisë, simptomat mund të vazhdojnë edhe pasi një grua të ketë lindur. Është gjithashtu e mundur qe preeclampsia pas lindjes te shfaqet menjehere.

Në këtë artikull, ne shikojmë simptomat dhe shenjat paralajmëruese të preeklampsisë, si dhe kur duhet të kërkoni ndihmë dhe më shumë.

Sa e rrezikshme është?

Studime të ndryshme sugjerojnë se 0,3-28%  e grave përjetojnë presion të lartë të gjakut pas lindjes.

Preeklampsia pas lindjes, mund të jetë kërcënuese për jetën. Mund të çojë në eklampsi, një ndërlikim që mund të përfshijë konvulsione, goditje në tru , dëmtim të organeve dhe madje edhe vdekje.

Megjithatë, me menaxhimin e duhur, preeklampsia pas lindjes nuk duhet të rrezikojë jetën ose mirëqenien e një personi. Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme të monitorohen simptomat dhe të kërkohet kujdes i menjëhershëm mjekësor.

Simptomat dhe shenjat paralajmëruese se po vuani nga preeklampsia pas lindjes 

Preeklampsia pas lindjes zakonisht ndodh brenda 7 ditëve të para pas lindjes. Megjithatë, një grua mund të jetë ende në rrezik për 6 javë pas lindjes.

Presioni i larte i gjakut ndonjëherë nuk jep asnje simptome.Si rezultat, ekipi i kujdesit shëndetësor do të monitorojë presionin e gjakut të gruas në spital pas lindjes.

Presioni i gjakut më i lartë se 140/90 milimetra merkur (mm Hg) mund të sinjalizojë preeklampsi. Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • ndryshime në shikim, të tilla si shikimi i turbullt
 • një dhimbje koke e fortë që nuk largohet me masazh, stërvitje, ujë ose strategji të tjera të menaxhimit të dhimbjes së kokës
 • fytyrë të fryrë, duar ose këmbë
 • nauze ose dhimbje stomaku
 • gulçim

Kur të kërkoni ndihmë 

Preeklampsia pas lindjes mund te shoqerohet me simptoma te tilla si problemet e frymemarrjes.
Preeklampsia pas lindjes mund te shoqerohet me simptoma te tilla si problemet e frymemarrjes.

Në disa gra, preeklampsia pas lindjes është e lehtë, por në të tjera mund të jetë kërcënuese për jetën. Gratë shpesh nuk mund të thonë se sa i rëndë është rasti i tyre bazuar vetëm në simptomat, kështu që është e rëndësishme të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Nëse shfaqen simptomat e mëposhtme, shkoni në dhomën e urgjencës:

 • Presioni i gjakut më i lartë se 160/110 mm Hg
 • konvulsione
 • shikimi I turbullt
 • probleme me frymëmarrjen
 • gulçim

Me cilet faktore rreziku shoqerohet preeklampsia pas lindjes

Çdokush mund të zhvillojë preeklampsi gjatë ose pas shtatzënisë. Megjithatë, disa gra kanë një rrezik më të lartë se të tjerët.

Ndërsa mjekët kanë krijuar një listë të qartë të faktorëve të rrezikut për preeklampsi gjatë shtatzënisë, hulumtimet kane ende paqartesi se cilët faktorë specifike vënë një grua në rrezik nga presioni i larte të gjakut pas lindjes.

Disa faktorë rreziku për preeklampsi gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • sëmundjet e veshkave para ose gjatë shtatzënisë
 • një histori e presionit të lartë të gjakut
 • preeklampsi në një shtatzëni të mëparshme
 • duke pasur mbipeshë ose obezitet
 • duke qenë mbi moshën 40 vjec
 • një histori familjare e preeklampsisë
 • duke pasur më shumë se një shtatzëni

Komplikimet 

Një nga ndërlikimet më të rrezikshme të preeklampsisë pas lindjes është sindroma HELLP.

HELLP qëndron për:

 • h emolizë, e cila është shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut
 • e levated l iver enzimat, të cilat mund të shkaktojë dështim mëlçisë dhe komplikime tjera
 • l Lidhjet p latelet llogariten, të cilat mund të çojë në gjakderdhje dhe hemorragji

Presioni i larte i gjakut mund të dëmtojë gjithashtu zemrën dhe enët e gjakut, duke rritur rrezikun e  goditjes në tru, sulmit në zemër dhe llojeve të tjera të sëmundjeve kardiovaskulare.

Diagnoza

Mjekët diagnostikojnë preeklampsinë duke marrë presionin e gjakut dhe një mostër të urinës.

Nëse një grua vuan nga presioni i larte i gjakut dhe proteina në urinë, ajo mund të ketë preeklampsi.

Megjithatë, sipas udhëzimeve të Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve , problemet me veshkat dhe mëlçinë mund të ndodhin pa nivelet e proteinave që kalojnë përmes urinës.

Ata vënë në dukje se mjekët duhet të diagnostikojnë preeklampsinë nëse ka presion të vazhdueshëm të lartë të gjakut dhe simptoma të tjera të lidhura, duke përfshirë proteina në urinë, ulje të trombociteve të gjakut ose lëngje në mushkëri. Nëse ndodhin kriza, diagnoza bëhet eklampsia.

Mjekimi

Preeklampsia pas lindjes mund te kurohet por duhet te flisni me mjekun per ndikimin e barnave ne gjidhenie.
Preeklampsia pas lindjes mund te kurohet por duhet te flisni me mjekun per ndikimin e barnave ne gjidhenie.

Mjekët trajtojnë preeklampsinë me ilaçe për të ulur presionin e gjakut. Ata gjithashtu mund të përshkruajnë ilaçe përte ulur rrezikun e konfiskimeve.

Për shembull, ata mund të këshillojnë një grua që të marrë sulfat magnezi përpara lindjes. Ky medikament mund të ndihmojë në uljen e mundësisë së konfiskimeve. Gruaja duhet të vazhdojë të marrë sulfat magnezi për 24 orë pas lindjes.

Nëse një grua po vuan nga presioni I larte I gjakut, mjeku mund të përshkruajë:

 • Beta-bllokuesit : Këta mund të ndihmojnë në uljen e rrahjeve të zemrës.
 • Vazodilatatorët: Këta mund të ndihmojnë në hapjen e enëve të gjakut.
 • Diuretikët: Këto mund të ndihmojnë në heqjen e lëngjeve të tepërta.

Nëse simptomat janë shumë të rënda, gruaja mund të duhet të qëndrojë në spital për monitorim.

Gratë që ushqejne me gji duhet të pyesin nëse do të vazhdojnë ta bëjnë këtë gjatë marrjes së barnave për preeklampsi.

Zakonisht është e sigurt për të vazhduar ushqyerjen me gji. Megjithatë, stresi i një diagnoze kërcënuese për jetën dhe ndërprerjet në ushqyerjen me gji që mund të kërkojë trajtimi mund ta bëjnë atë të vështirë.

Rimëkëmbja nga preeklampsia pas lindjes

Shumica e grave shërohen nëse marrin trajtim të hershëm. Megjithatë, presioni i larte i gjakut mund të dëmtojë enët e gjakut dhe madje edhe zemrën, kështu që është e rëndësishme të pyesni një mjek për kujdesin pasues. Ndonjëherë mund të jetë e nevojshme që gratë të konsultohen me një kardiolog.

Preeklampsia rrit rrezikun për të pasur përsëri preeklampsi me shtatzëninë e ardhshme, kështu që një grua duhet t’i tregojë ekipit të saj të kujdesit shëndetësor për çdo ndërlikim të mëparshëm të shtatzënisë.

Përmbledhje 

Preeklampsia pas lindjes është një gjendje serioze, por e trajtueshme.

Me kujdesin e menjëhershëm mjekësor dhe një ekip trajtimi mbështetës, shërimi është i mundur.

Është e rëndësishme që gratë të kërkojnë kujdes mjekësor urgjent shpejt nëse përjetojnë ndonjë simptomë pas lindjes, të tilla si konvulsione, vështirësi në frymëmarrje, ndryshime në shikim dhe hypertension.