Një molekulë e vetme mund të mbajë çelësin për të luftuar humbjen e flokëve të tipit mashkullor dhe femëror, sugjeron hulumtimi i fundit. 
 
Në eksperimentet e miut, shkencëtarët treguan se molekula, e quajtur SCUBE3, mund të nxiste rritjen e qimeve në folikulat e miut të fjetur, madje edhe te ato njerëzore që ishin shartuar në minj. Hulumtimi u përshkrua në një studim të botuar në Developmental Cell. 
 
Folikulat e flokëve tek njerëzit që janë tullac kanë ende makineri për të mbirë fije të reja, tha për SOT, bashkëautori i studimit Maksim Plikus, Ph.D., profesor i biologjisë së zhvillimit dhe qelizave në Universitetin e Kalifornisë, Irvine. 
 

Të gjitha folikulat kanë qeliza burimore në bazën e tyre që punojnë së bashku për të prodhuar fijet e flokëve, tha Plikus. Tek njerëzit që janë tullac ose kanë flokë të holluar, disa nga ato qeliza burimore duket se nuk funksionojnë, shtoi ai. Kur bëhet fjalë për rritjen e qimeve, qelizat burimore të folikulit duhet të aktivizohen”, tha Plikus. “Pasi aktivizohen, ato ndahen në qeliza bija që piqen dhe bashkohen për të formuar një fije floku.” 
 
“Shumica e njerëzve kur humbasin flokët pyesin veten nëse folikulat janë zhdukur,” tha Plikus. “Ata janë aty, por janë të fjetur. Arsyeja pse ata janë joaktive është se ata nuk po dëgjojnë molekulat sinjalizuese.” 
 
Këtu hyn SCUBE3: molekula mbart mesazhin që u thotë folikulave të aktivizohen. Plikus dhe kolegët e tij treguan në eksperimentet e tyre se kur minjve iu dhanë mikroinjeksione të SCUBE3, flokët e tyre u rritën të trashë. Edhe folikulat e njeriut që u transplantuan në lëkurën e miut u ndezën kur ekspozoheshin ndaj SCUBE3. Gjetjet sugjerojnë se, te njerëzit me flokë të holluar, nuk ka mjaftueshëm SCUBE3 të pranishëm. 

Plikus krahason një kokë të mbuluar me folikula të fjetura me një fabrikë të madhe të mbushur me printera 3D që janë në punë dhe janë gati për t’u printuar, por që presin që dikush të shtypë butonat e tyre të fillimit. Ka të ngjarë, tha Plikus, se do të duheshin sasi shumë të vogla SCUBE3 për të aktivizuar folikulat e fjetura të flokëve të njeriut. Për më tepër, ai dyshon se trajtimet duhet të bëhen vetëm dy ose tre herë në vit. 
 
Ndërkohë që kërkimi mbi SCUBE3 është premtues, kalimi nga eksperimentet me minj në një trajtim njerëzor për tullacitetin nuk është i garantuar, dhe edhe nëse SCUBE3 rezulton të rritet qime te njerëzit, duhet një kohë e gjatë për të marrë një trajtim përmes të gjitha sprovave klinike nevojitet për të marrë miratimin e Administratës së Ushqimit dhe Barnave, tha Plikus. Për momentin, ne jemi shumë të emocionuar për këtë, “tha Dr. Brian Abittan, drejtor i përtëritjes së lëkurës dhe flokëve në Sistemin Shëndetësor Mount Sinai, për TODAY. “Me këtë molekulë SCUBE3, ne shpresojmë të kemi një kuptim më të saktë të sinjalizimit që kontrollon rritjen e flokëve. Do të ishte mirë të kishim një rrugë tjetër drejt trajtimeve.” 
 
Por, tha Abittan, kjo është ende në fazën paraklinike të zhvillimit dhe do te marre kohe, ndaj mos hiqni dore nga perdorimi i produkteve qe rigjenerojne floket dhe luftojne renien e tyre, ( si produkti Dr. Jacob
 
Ka ende një rrugë të gjatë për të bërë përpara se ky të mund të bëhet një trajtim i tullacisë, tha Rui Yi, Ph.D., profesor i patologjisë dhe dermatologjisë në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern. “Ka një ndryshim të madh mes njeriut dhe miut. Minjtë kanë flokë të shkurtër që rriten aq sa të mbulojnë trupin e tyre.” 
 
Përpara se të bëjnë një provë klinike, studiuesit ndoshta do të duhet të bëjnë më shumë testime sigurie, tha Yi. 
Asgje nuk eshte ende e sigurt, ndaj per te shmagur renien e flokeve, perdorni serume qe kane vertet efekt dhe rekomandohen nga specialiste dhe eksperte te fushes( sic eshte produkti Dr.Jacob