Ndoshta nuk ka burim rinie, por ekziston një mënyrë e sigurt për ta bërë veten të dukeni më i vjetër. Pirja e duhanit ndryshon lëkurën, dhëmbët dhe flokët në mënyra që mund t’i shtojnë vite pamjes suaj. Ajo gjithashtu ndikon në çdo gjë, nga fertiliteti juaj tek forca e zemrës, mushkërive dhe kockave tuaja.  

Shenjat Treguese të Duhanit 

Lëkura e lirshme nën sytë e tyre është tipike për duhanpirësit, sipas Bahman Guyuron, MD, nga Universiteti Case Western Reserve. Është një nga disa shenja të dukshme — të treguara në sllajdet e mëposhtme — që nënproduktet e duhanit brenda trupit tuaj po dëmtojnë pamjen tuaj.  

Toni i dobët i lëkurës 

Pirja e duhanit në mënyrë kronike e privon lëkurën nga oksigjeni dhe lëndët ushqyese. Pra, disa duhanpirës duken të zbehtë, ndërsa të tjerët zhvillojnë ngjyrosje të pabarabartë. Këto ndryshime mund të fillojnë në një moshë të re, sipas dermatologes Jonette Keri, MD, e Universitetit të Miami Miller School of Medicine. “Tek të rinjtë joduhanpirës, ne zakonisht nuk shohim shumë ton të pabarabartë të lëkurës,” thotë Keri. “Por kjo zhvillohet më shpejt te njerëzit që pinë duhan.” 

Lëkurë e varur 

Ka më shumë se 4000 kimikate në tymin e duhanit dhe shumë prej tyre shkaktojnë shkatërrimin e kolagjenit dhe elastinës. Këto janë fibrat që i japin lëkurës tuaj forcën dhe elasticitetin e saj. Pirja e duhanit apo edhe qëndrimi rreth duhanit të dorës së dytë “degradon blloqet e ndërtimit të lëkurës”, thotë Keri. Pasojat përfshijnë lëkurën e varur dhe rrudha më të thella 

Krahët dhe gjokset e varura 

Pirja e duhanit jo vetëm që dëmton pamjen e fytyrës, por mund të ndikojë edhe në figurën tuaj. Ndërsa lëkura humbet elasticitetin e saj, pjesët që dikur ishin të forta mund të fillojnë të bien. Kjo përfshin krahët dhe gjoksin e brendshëm. Studiuesit kanë identifikuar duhanin si shkaktarin kryesor të rënies së gjoksit 

Vija rreth buzëve 

Pirja e duhanit jep një goditje një ose dy në zonën rreth gojës suaj. Së pari, ju keni grushtin e duhanpirësit. “Duhanpirësit përdorin muskuj të caktuar rreth buzëve të tyre që i bëjnë ata të kenë rrudha dinamike që jo duhanpirësit nuk i bëjnë,” thotë Keri. Së dyti, ju keni humbje të elasticitetit. Së bashku, këta faktorë mund të çojnë në vija të thella rreth buzëve. Ju mund te perdorni serumin Iuvenis per ti hequr keto vija rreth buzeve, pasi iuvenis eshte serum qe lufton rrudhat ne fytyre, por kjo nuk do te thote te vazhdoni te pini duhan. 

Pikat e moshës 

Njollat e moshës janë njolla me ngjyrë më të errët të lëkurës që janë të zakonshme në fytyrë dhe duar. Ndërsa çdokush mund t’i zhvillojë këto njolla duke kaluar shumë kohë në diell, studimet sugjerojnë se duhanpirësit janë më të ndjeshëm. 

Psoriaza

Psoriaza është një gjendje kronike që më shpesh shkakton njolla të trasha, me luspa në lëkurë – zakonisht në gjunjë, bërryla, skalp, duar, këmbë ose shpinë. Njollat mund të jenë të bardha, të kuqe ose argjendi. Studimet e fundit sugjerojnë se duhanpirësit kanë një rrezik më të madh për të zhvilluar psoriasis. 

Rrudhat e syve  

Të gjithë kanë rrudha në pjesën e jashtme të syve përfundimisht, por këto rrudha zhvillohen më herët dhe shkojnë më thellë tek duhanpirësit. Nxehtësia nga djegia e cigareve dhe shikimi i syve për të mbajtur tymin jashtë syve kontribuojnë në shfaqjen e këmbëve të sorrës. Ndërkohë, kimikatet nga duhani i thithur shkaktojnë dëmtime të brendshme në strukturat e lëkurës dhe enëve të gjakut rreth syve tuaj. Serumi Iuvenis qe permendem me lart iu ndihmon gjithashtu edhe per rrudhat rreth syve dhe kudo tjeter ne fytyren tuaj.