Shumë gra fillimisht zhvillojnë variçet – ose zbulojnë se ato përkeqësohen – gjatë shtatzënisë. Ju keni më shumë gjasa të merrni  variçe nëse anëtarët e tjerë të familjes suaj i kanë pasur ato. Lajmi i mirë për disa gra është se variçet mund të përmirësohen ose zhduken pas lindjes, veçanërisht nëse nuk i keni pasur para se të mbeteni shtatzënë.  

Çfarë janë  variçet? 

Venat varikoze janë vena jashtëzakonisht të fryra që mund të fryhen pranë sipërfaqes së lëkurës. Këto vena blu, të kuqe ose vjollcë ndonjëherë duken të zbehta ose me litar dhe ka shumë të ngjarë të shfaqen në këmbët tuaja, megjithëse gjatë shtatzënisë është e mundur t’i merrni ato në zonën e poshtme të legenit, mollaqe ose diku tjetër.   

Shumë gra fillimisht zhvillojnë venat me variçe – ose zbulojnë se ato përkeqësohen – gjatë shtatzënisë. Ju mund të keni pak ose aspak siklet nga venat me variçe, ose ato mund t’i bëjnë këmbët tuaja të ndjehen të rënda dhe të dhimbshme. Lëkura rreth një vene varikoze gjithashtu mund të kruhet, të pulsojë ose të ndjehet sikur po digjet. Simptomat priren të përkeqësohen në fund të ditës, veçanërisht nëse keni qëndruar shumë në këmbë.

Çfarë I shkakton venat me variçe gjatë shtatëzanisë? 

Ndërsa mitra juaj rritet, ajo ushtron presion në venën e madhe në anën e djathtë të trupit tuaj (vena kava inferiore), e cila rrit presionin në venat e këmbës. 

Venat janë enët e gjakut që kthejnë gjakun nga gjymtyrët tuaja në zemrën tuaj, kështu që gjaku në venat e këmbëve tuaja tashmë po punon kundër gravitetit. Dhe kur jeni shtatzënë, sasia e gjakut në trupin tuaj rritet, duke shtuar ngarkesën në venat tuaja. Niveli juaj i progesteronit gjithashtu rritet, duke relaksuar muret e enëve të gjakut. 

Venat varikoze janë vena jashtëzakonisht të fryra që mund të fryhen pranë sipërfaqes së lëkurës. Këto vena blu, të kuqe ose vjollcë ndonjëherë duken të zbehta ose me litar dhe ka shumë të ngjarë të shfaqen në këmbët tuaja, megjithëse gjatë shtatzënisë është e mundur t’i merrni ato në zonën e poshtme të legenit, mollaqe ose diku tjetër.   

Shumë gra fillimisht zhvillojnë venat me variçe – ose zbulojnë se ato përkeqësohen – gjatë shtatzënisë. Ju mund të keni pak ose aspak siklet nga venat me variçe, ose ato mund t’i bëjnë këmbët tuaja të ndjehen të rënda dhe të dhimbshme. Lëkura rreth një vene varikoze gjithashtu mund të kruhet, të pulsojë ose të ndjehet sikur po digjet. Simptomat priren të përkeqësohen në fund të ditës, veçanërisht nëse keni qëndruar shumë në këmbë. 

Ju keni më shumë gjasa të merrni venat me variçe nëse anëtarët e tjerë të familjes suaj i kanë pasur ato. Ato janë më të zakonshme tek gratë sesa tek burrat, dhe nëse i keni, ato priren të përkeqësohen me çdo shtatzëni të njëpasnjëshme dhe me rritjen e moshës. Të qenit mbipeshë, mbajtja e binjakëve ose shumëfishave të tjera dhe qëndrimi në këmbë për periudha të gjata mund t’ju bëjnë gjithashtu më shumë gjasa t’i merrni ato. 

Lajmi i mirë për disa gra është se venat me variçe mund të përmirësohen ose zhduken pas lindjes, veçanërisht nëse nuk i keni pasur para se të mbeteni shtatzënë. Dhe nëse ato nuk përmirësohen, mund të shikoni opsione të ndryshme trajtimi pas lindjes së fëmijës suaj. Një mënyrë trajtimi është xheli Alivio që trajton dhe shëron variçet. Mund të keni vënë re gjithashtu enë të vogla gjaku pranë sipërfaqes së lëkurës, veçanërisht në kyçet, këmbët ose fytyrën. Këto quhen venat merimangë sepse shpesh shfaqen në një model si merimangë, me degë të vogla që rrezatojnë nga qendra. (Megjithëse ndonjëherë ato mund të duken më shumë si degët e një peme ose vija të ndara të holla pa ndonjë model specifik.) Këto nuk shkaktojnë shqetësim dhe zakonisht zhduken pas lindjes. 

Si mund të parandaloj venat me variçe në shtatzëni? 

Ju mund të jeni në gjendje të parandaloni, ose të paktën të minimizoni, venat me variçe gjatë kohës që jeni shtatzënë nëse:  

Ushtrohuni çdo ditë. Edhe vetëm një shëtitje e shpejtë rreth bllokut mund të përmirësojë qarkullimin tuaj. 

Qëndroni brenda kufijve të rekomanduar të peshës për fazën tuaj të shtatzënisë. 

Ngrini këmbët dhe këmbët tuaja në nivelin e zemrës ose më lart kur të jetë e mundur. Mbështetni këmbët në një stol ose kuti të lartë kur jeni ulur dhe ngrini këmbët dhe këmbët me jastëk kur jeni shtrirë. 

Mos i kryqëzoni këmbët ose kyçet kur jeni ulur. Mos u ulni ose mos qëndroni në këmbë për periudha të gjata kohore.

Bëni pushime të shpeshta për të lëvizur 

A janë venat me variçe në shtatzëni ndonjëherë serioze? 

Venat me variçe mund të kruhen ose të lëndojnë, dhe ato mund të jenë të shëmtuara, por në përgjithësi janë të padëmshme në afat të shkurtër. Trajtimi, nëse është e nevojshme, zakonisht mund të shtyhet derisa të keni lindur fëmijën tuaj. Nëse e shikoni të nevojshëm trajtimin e tyre, ju rekomandojmë të përdorni xhelin Alivio.  

Megjithatë, një përqindje e vogël e njerëzve që kanë venat me variçe zhvillojnë mpiksje të vogla gjaku pranë sipërfaqes së lëkurës (trombozë venoze sipërfaqësore). Kur zhvillohet ky lloj mpiksjeje, vena mund të ndihet e fortë dhe si kordon, dhe zona rreth saj mund të bëhet e kuqe, e nxehtë, e ndjeshme ose e dhimbshme. 

Në raste të rralla, tromboza venoze sipërfaqësore mund të përparojë në trombozë të venave të thella (DVT), një gjendje më serioze në të cilën një mpiksje zhvillohet në venat e thella, zakonisht në këmbë, dhe mund të inflamohet ose të udhëtojë në mushkëri dhe të jetë kërcënuese për jetën. 

Shtatzënia e bën DVT më të mundshme nëse keni apo jo vena me variçe, por DVT nuk është e zakonshme: Mundësia juaj për ta zhvilluar atë – qoftë gjatë shtatzënisë ose në javët pas lindjes – është rreth 1 në 1600. (Gratë me çrregullime të koagulimit të gjakut, obezitet, shtatzëni të shumëfishtë ose që janë në shtrat për një kohë të gjatë kanë një rrezik më të lartë.) 

Nëse zhvilloni DVT, mund të mos keni simptoma, ose mund të keni ënjtje të papritur dhe të dhimbshme në kyçin e këmbës, këmbën dhe kofshën tuaj. Mund të ju dhemb më shumë kur këmba juaj është e përkulur ose kur jeni në këmbë, dhe gjithashtu mund të keni një temperaturë të lehtë.