Është një nga kushtet estetike më të zakonshme, dhe megjithatë shumë të ankuar për gratë. Celuliti është një sëmundje e lëkurës që prek deri në 98% të grave. Ai përfshin sisteme të shumta në trup—duke e bërë të vështirë trajtimin—por në një nivel bazë:  

Shkaktohet nga 2 breza fibroze që lidhin muskujt me lëkurën. Kur depozitat e yndyrës shtyjnë kundër lëkurës, kjo shkakton një efekt valëzim ose fryrje pasi ato shirita fibroze po e tërheqin lëkurën poshtë në zonat me gropëza. Ai shfaqet kryesisht në kofshë, mollaqe ose stomak. Edhe pse gjendja ka të bëjë me qelizat dhjamore, ajo nuk është e pranishme vetëm tek ata që janë mbipeshë, por edhe ju jeni të predispozuar gjenetikisht për të. 6 mënyra për ta reduktuar atë në mënyrë natyrale: 

Për të filluar, është e rëndësishme që të theksojmë “zvogëlimin”: Asgjë më poshtë nuk do të shpëtojë plotësisht nga celuliti në mënyrë magjike. Për shkak se është i lidhur gjenetikisht dhe për shkak të strukturës së ndërlikuar të shpjeguar më sipër, eliminimi ose parandalimi i tij është pothuajse i pamundur.  

Gjithashtu vlen të përmendet se këto trajtime duhet të bëhen vazhdimisht për të parë efektet – dhe efektet e përmendura do të zvogëlohen nëse i ndërprisni trajtimet. (Mendojeni si të ngjashme me kujdesin ndaj lëkurës: Nuk mund ta lani fytyrën një herë dhe prisni që fytyra juaj të jetë e pastër përgjithmonë.)  Edhe nëse merrni trajtime mjekësore në zyrë, ka një shans të mirë që celuliti të fillojë të rishfaqet. me kalimin e kohës:  

Një nga trajtimet mjekësore më të sofistikuara në dispozicion, Cellfina (një trajtim në të cilin brezat fibroze priten me dorë nën lëkurë), ka efekte të lehta dhe zgjat rreth tre vjet. 

Kremrat ose pastrimet me kafeinë 

Ka një bollëk kremrash aktualë që pretendojnë se zbutin dhe lëmojnë lëkurën me gunga të trupit – dhe ndërsa është gjithmonë e rëndësishme ta mbani lëkurën tuaj të hidratuar pavarësisht, ka pak përbërës të mbështetur nga shkenca që do të zvogëlojnë pamjen e celulitit. Kafeina, megjithatë, mendohet se dehidraton qelizat, duke e bërë pamjen më pak me gunga. Althea’s Body është nëj xhel që në përmbajtjen e tij ka dhe kafeine dhe përdoret për reduktimin e celulitit, këtë xhel ju mund ta përdorni për të zgjidhur problmin tuaj me celulitin. Në këtë studim të vogël studiuesit zbuluan se aplikimi i kafeinës së tretshme në ujë dy herë në ditë ka aftësinë të depërtojë në dermë, duke reduktuar pamjen e celulitit brenda gjashtë javësh. Kafeina mendohet se ndihmon duke përmirësuar rrjedhjen e gjakut në zonë dhe duke shtrënguar lëkurën, megjithëse mekanizmi i saktë nuk është kuptuar.  

Retinoidet aktuale 

Një tjetër përbërës aktual që është studiuar në këtë zonë janë retinoidet, një aktiv që rrjedh nga vitamina A më e njohur në kujdesin e lëkurës për të synuar plakjen dhe aknet. Megjithatë, në këtë studim, vullnetarët që përdorën kremin topik 0.3% treguan përmirësim – u raportuan gjithashtu rritje të rrjedhjes së gjakut dhe përmirësim të densitetit të lëkurës. Dhe ndërsa shumë retinoidë janë sintetikë, versionet dhe alternativat natyrale po bëhen më të zakonshme. 

Drenazhi limfatik 

Teknikat e masazhit limfatik duket se janë tepër efektive në zvogëlimin e pamjes, siç tregohet në dy studime përfshijnë masazh limfatik manual dhe mekanik. Meqenëse stimulimi limfatik rrit qarkullimin në të gjithë trupin, kjo ka të ngjarë të ketë një efekt në gjendjen e lëkurës. Problemi? Në të dyja këto studime të vogla, subjekteve iu desh t’i përmbaheshin një regjimi mjaft të rreptë dhe intensiv: çdo studim kërkonte që pacientët t’i nënshtroheshin të paktën tre trajtimeve në javë, me një trajtim të një studimi që zgjati katër orë në seancë ditore. 

Peptid bioaktiv i kolagjenit 

Në një studim të dyfishtë të verbër, të kontrolluar nga placebo, gratë që kishin celulit të moderuar morën një dozë ditore prej 2.5 gram peptide bioaktive të kolagjenit, gjë që çoi në një pamje të përmirësuar të lëkurës, me më pak shenja valësh dhe gropëzash. 

Mendohet se përmirësoi elasticitetin ndihmon në reduktimin e celulitit sepse shiritat fibrozë janë në gjendje të shtrihen më shumë. Për më tepër, suplementet mbështetën shëndetin e lëkurës në përgjithësi: Dendësia e lëkurës—ose sa e trashë apo e hollë është lëkura—përmirësohet. (Si rregull i përgjithshëm, lëkura më e trashë është lëkurë më e shëndetshme.) Brenda studimit, u deshën rreth gjashtë muaj për të parë rezultatet e plota.

Tonifikim i muskujve dhe humbje peshe 

Kjo është e ndërlikuar: Ne e dimë se çdo madhësi e njeriut mund të ketë celulit, dhe se edhe pse kjo ka të bëjë me qelizat yndyrore, nuk lidhet drejtpërdrejt me peshën e një personi. Megjithatë, hulumtimet sugjerojnë se përkufizimi i përmirësuar i muskujve dhe humbja e peshës në zonë mund të ndihmojë në uljen e shfaqjes së celulitit. Për të tonifikuar muskujt tuaj ju mund të përdorni sërish xhelin Althea’s Body pasi përveçse redukton celulitin, bën të mundur edhe tonifikimin e muskujve tuaj. 

  (Ai e bën këtë duke rritur tonin e muskujve, i cili mund të zvogëlojë pamjen me gunga të qelizave yndyrore, si dhe thjesht duke e bërë zonën të duket më e fortë dhe më e lëmuar.) Por i njëjti studim tregon gjithashtu se në disa raste, humbja e peshës rriti pamjen e celuliti, pasi lëkura ishte më e lirshme, veçanërisht te femrat me indeks fillestar të masës trupore më të ulët. 

Vetë-rrezitës natyralë 

Thjesht anekdotike, por shumë gra pretendojnë se lëkura e nxirë ndihmon në turbullimin e pamjes së celulitit. Dhe ndërsa ne nuk ju rekomandojmë të bëni banjo dielli, vetë-rrezitësit natyralë kanë fituar popullaritet – dhe janë mjaft efektivë, pa qenë me vija apo portokalli siç mund të lexoni këtu.