Testet e diabetit
Testet e diabetit

Çfarë është diabeti?

Diabeti është një gjendje që ndikon në aftësinë e trupit për të prodhuar ose përdorur insulinë. Insulina ndihmon trupin të përdorë sheqerin në gjak për energji. Diabeti rezulton në sheqer në gjak (glukozë në gjak) që rritet në nivele anormalisht të larta. Testet e diabetit jane te domosdoshme per nje diagnostikim sa me te hershem.

Me kalimin e kohës, diabeti rezulton në dëmtim të enëve të gjakut dhe nervave, duke shkaktuar një sërë simptomash, duke përfshirë:

Kush duhet t’i nënshtrohet testit të diabetit?

Në fazat e hershme, diabeti mund të shkaktojë ose jo shumë simptoma. Ju duhet të beni testet e diabetit nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e hershme që ndodhin ndonjëherë, duke përfshirë:

 • ndjesine e etjes
 • ndjeheni të lodhur gjatë gjithë kohës
 • ndjeheni shumë të uritur, edhe pasi keni ngrënë
 • shikim të turbullt
 • duke urinuar më shpesh se zakonisht
 • duke pasur plagë ose prerje që nuk do të shërohen

Disa njerëz duhet të testohen për diabetin edhe nëse nuk po përjetojnë simptoma. Shoqata Amerikane e Diabetit (ADA) rekomandon që te beni testet e diabetit nëse jeni mbipeshë dhe bëni pjesë në ndonjë nga kategoritë e mëposhtme:

Testet e gjakut për diabetin

Testi A1c

Testi i gjakut i lejon mjekut të përcaktojë nivelet e sheqerit në gjak në trup. Testi A1c është një nga më të zakonshmet, sepse rezultatet e tij vlerësojnë nivelet e sheqerit në gjak me kalimin e kohës dhe nuk keni nevojë të agjëroni.

Testi njihet edhe si testi i hemoglobinës së glikuar. Ai mat se sa glukozë është ngjitur në qelizat e kuqe të gjakut në trupin tuaj gjatë dy deri në tre muajve të fundit.

Meqenëse qelizat e kuqe të gjakut kanë një jetëgjatësi prej rreth tre muajsh, testi A1c mat sheqerin tuaj mesatar në gjak për rreth tre muaj. Testi kërkon mbledhjen e një sasie të vogël gjaku. Rezultatet maten në përqindje:

 • Rezultatet më pak se 5.7 përqind janë normale.
 • Rezultatet midis 5.7 dhe 6.4 përqind tregojnë prediabet.
 • Rezultatet e barabarta ose më të mëdha se 6.5 përqind tregojnë diabetin.

Test i rastësishëm i sheqerit në gjak

Testi i rastësishëm i sheqerit në gjak përfshin marrjen e gjakut në çdo kohë të caktuar, pavarësisht se kur keni ngrënë për herë të fundit. Rezultatet e barabarta ose më të mëdha se 200 miligramë për decilitër (mg/dL) tregojnë diabetin.

Testi i sheqerit në gjak të agjërimit

Testet e diabetit per sheqerin në gjak përfshijnë marrjen e gjakut pasi keni agjëruar gjatë natës, që zakonisht do të thotë të mos hani për 8 deri në 12 orë:

 • Rezultatet më pak se 100 mg/dL janë normale.
 • Rezultatet midis 100 dhe 125 mg/dL tregojnë prediabet.
 • Rezultatet e barabarta ose më të mëdha se 126 mg/dL pas dy testeve tregojnë diabetin.

Testi oral i tolerancës së glukozës

Testi oral i glukozës (OGTT) kryhet gjatë dy orëve. Sheqeri juaj në gjak testohet fillimisht dhe më pas ju jepet një pije me sheqer. Pas dy orësh, nivelet e sheqerit në gjak testohen përsëri:

 • Rezultatet më pak se 140 mg/dL janë normale.
 • Rezultatet midis 140 dhe 199 mg/dL tregojnë prediabet.
 • Rezultatet e barabarta ose më të mëdha se 200 mg/dL tregojnë diabetin.

Testi i urinës për diabetin

Testet e urinës nuk përdoren gjithmonë për të diagnostikuar diabetin. Mjekët shpesh i përdorin ato nëse mendojnë se mund të keni diabet të tipit 1. Trupi prodhon trupa ketone kur indet dhjamore përdoren për energji në vend të sheqerit në gjak. Laboratorët mund të testojnë urinën për këto trupa ketone.

Nëse trupat ketonikë janë të pranishëm në sasi të moderuar ose të madhe në urinë, kjo mund të tregojë se trupi juaj nuk po prodhon mjaftueshëm insulinë. Ju mund te zgjidhni kete nder testet e diabetit.

Testet e diabetit gestacional

Diabeti gestacional mund të ndodhë kur një grua është shtatzënë. ADA sugjeron se gratë me faktorët e rrezikut duhet të testohen për diabet në vizitën e tyre të parë për të parë nëse ata tashmë kanë diabet. Diabeti gestacional ndodh në tremujorin e dytë dhe të tretë.

Mjekët mund të përdorin dy lloje testesh për të diagnostikuar diabetin gestacional.

E para është një test fillestar sfidues i glukozës. Ky test përfshin pirjen e një solucioni të shurupit të glukozës. Gjaku nxirret pas një ore për të matur nivelet e sheqerit në gjak. Një rezultat prej 130 deri në 140 mg/dL ose më pak konsiderohet normal. Një lexim më i lartë se zakonisht tregon nevojën për testime të mëtejshme.

Testi vijues i tolerancës ndaj glukozës përfshin të mos hani asgjë gjatë natës. Matet niveli fillestar i sheqerit në gjak. Nëna e ardhshme pi më pas një zgjidhje me shumë sheqer. Më pas, sheqeri në gjak kontrollohet çdo orë për tre orë.