Sa herë që konsultohem me klientët, jo vetëm që bëj pyetje për shqetësimet e tyre të lëkurës, por pyes edhe për stilin e jetës së tyre. Kjo përfshin profesionin e tyre, hobi, medikamente që marrin dhe sa shpesh udhëtojnë. Këta faktorë do të kenë një ndikim në mënyrën se si lëkura sillet dhe përfundimisht se si ajo do të plaket dukshëm. Për sa i përket profesioneve, unë kam gjetur këto pesë punë për ta bërë lëkurën të duket më e vjetër dhe do të shpjegoj pse. 

Cilat punë mund ta bëjnë lëkurën të duket më e vjetër dhe plaket më shpejt? 

Pilot 

Ky profesion kërkon që një person të ulet përballë një dritareje të madhe në kabinë ku ekspozohet ndaj lëkurës dhe syve një sasi masive e dritës së fortë UV. Duke qenë se drita UV është shkaktari numër 1 i rrudhave, së bashku me një pilot që është më afër diellit, kjo mund të shkaktojë shumë dëme në lëkurë. Meqenëse kremrat kundër diellit nuk filtrojnë 100% të rrezeve (edhe kur ri-aplikohen shpesh), kjo e vendos lëkurën në një gjendje të pambrojtur. Nëse po përballeni me rrudhat atëherë filloni të përdorni serumin Iuvenis për ti reduktuar ato dukshëm. Mes rrezatimit kozmik, faktit që dritaret e aeroplanit nuk mbrojnë siç duhet rrezet e dëmshme dhe statistikat që pilotët kanë incidente të larta të kancerit të lëkurës, mund të shihni pse ky profesion mund të ndikojë në lëkurë. 

Stjuardesat mund të përjetojnë një pjesë të kësaj, por ata janë më pak të ekspozuar ndaj rrezeve UV pasi janë duke ecur rreth kabinës dhe nuk janë ulur drejtpërdrejt para dritares së kabinës. 

Sa herë që udhëtoj me aeroplan, ky është rregulli numër 1 që unë ndjek për të pakësuar dëmtimin nga rrezet ultraviolet.

Shofer kamioni 

Ngjashëm me një pilot, kjo punë mund ta bëjë lëkurën tuaj të duket më e vjetër, sepse ekspozon shumë ndaj rrezeve të përditshme UV. Për drejtuesit e kamionëve, kjo bëhet përmes xhamave të përparmë të një kamioni, të cilat nuk filtrojnë rrezet e dëmshme UVA. (Rrezet UVA janë rrezet e plakjes ndërsa UVB janë rrezet për rrezitje dhe djegie.) Sfida me këtë profesion është se shoferët nuk janë të vetëdijshëm se po dëmtohen nga dielli sepse nuk janë jashtë dhe ekspozimi ndaj UVA nuk shihet. Një nxirje ose djegie është një tregues i dukshëm i ekspozimit në diell, por pa shenja të nxirjes, shoferët as që mendojnë të mbajnë krem kundër diellit. Serumi Iuvenis ka në përbërje te tij algat e kuqe, verbenën, glicerinën dhe acidin hylauronik të katër këto përbërës reduktojnë rrudhat. 

Presidenti  

Çdo disa vjet, unë ndjek një kurs të kimisë kozmetike në UCLA. Një herë, ata paraqitën një studim se si presidentët e SHBA do të plaken më shumë kur të jenë në detyrë. Përfundimi ishte se puna është vazhdimisht kërkuese dhe jashtëzakonisht stresuese. Studimi përfshin fotografi të shumë ish-presidentëve para, gjatë dhe pas mandatit të tyre. Ishte vërtet e habitshme se sa shumë dhe sa shpejt ishte plakur pamja e tyre fizike. 

Në fakt, Hilary Clinton tha në vitin 2011: “Çdo president, nëse shikoni se si duken kur vijnë në detyrë, mund t’i shihni flokët të zbardhura sepse është një punë kaq e vështirë”. 

Stresi me të vërtetë ndikon në lëkurën dhe trupin tonë. Tashmë pranohet mirë se stresi mund të shkaktojë që pothuajse çdo sëmundje ose çrregullim të përkeqësohet ose të bëhet më i theksuar. Në disa raste, stresi mund të jetë faktori i vetëm në nxitjen e një problemi biologjik. 

Atletët që luajnë sport jashtë

Një punë që mund ta bëjë lëkurën të duket më e vjetër janë ato që kërkojnë aktivitet fizik dhe ekspozim në diell në natyrë. Lojtarët profesionistë të volejbollit të plazhit, lojtarët e tenisit, sërfistët, biçiklistët, skiatorët dhe vrapuesit e maratonës do të plaken dukshëm më shpejt për shkak të sasive masive të ekspozimit të diellit dhe dritës së ditës. Për më tepër, këto profesione shkaktojnë konsumim të jashtëzakonshëm në trup. Ushtrimi rrit oksigjenin i cili më pas krijon më shumë radikale të lira që çojnë në plakje të dukshme.

Shef 

Dikush që zgjedh një punë për pasionin e tij të gatimit mund të duket më i vjetër. Për ata që punojnë në një kuzhinë të nxehtë dhe janë të ekspozuar ndaj nxehtësisë ekstreme nga furrat dhe sobat, ata mund të përjetojnë eritemë (skuqje) dhe njollë. Këtu lëkura mund të shfaqet e kuqe me pigment kafe. Kur temperatura e brendshme e lëkurës është rritur, qelizat e melaninës stimulohen duke rezultuar në njolla kafe në lëkurë. Për më tepër, nxehtësia mund të zgjerojë përgjithmonë kapilarët duke rezultuar në vena të kuqe dhe të dukshme në lëkurë. Së bashku, lëkura mund të marrë një pamje më të vjetër.

Pra ja ku I keni. Pesë punë që mund ta bëjnë lëkurën të duket më e vjetër duke shkaktuar konsumim të tepruar. Ata që mbajnë këto profesione duhet të punojnë pak më shumë për të mbajtur lëkurën të mbrojtur. Mund ta bëni këtë duke përdorur serumin Iuvenis. Sigurisht që mund të bëhet nëse është mjaft e rëndësishme për dikë. Njohuria është fuqi dhe të mësuarit për t’u kujdesur për lëkurën tuaj në mënyrën më të mirë të mundshme do të sjell rezultate të shkëlqyera.