Koliti

Koliti është një sëmundje inflamatore e zorrëve që shkakton inflamacion dhe ulçera (plagë) në traktin tuaj të tretjes. Koliti ndikon në rreshtimin e brendshëm të zorrëve tuaja të trasha (zorrës së trashë) dhe rektumit. Simptomat zakonisht zhvillohen me kalimin e kohës, sesa papritmas.

Koliti mund të jetë dobësues dhe ndonjëherë mund të çojë në komplikime të rrezikshme për jetën. Ndërsa nuk ka shërim të njohur, trajtimi mund të zvogëlojë shumë shenjat dhe simptomat e sëmundjes dhe të sjellë shërimin afatgjatë.

Simptomat që shfaq koliti

Simptomat e kolitit mund të ndryshojnë, në varësi të ashpërsisë së inflamacionit dhe vendit ku shfaqet. Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

 • Diarre, shpesh me gjak ose qelb
 • Dhimbje barku dhe ngërçe
 • Dhimbje rektale
 • Gjakderdhje rektale – kalimi i sasisë së vogël të gjakut me jashtëqitje
 • Urgjenca për të bërë jashtëqitje
 • Pamundësia për të bërë jashtëqitje pavarësisht urgjencës
 • Humbje peshe
 • Lodhja
 • Ethe
 • Tek fëmijët, dështimi për t’u rritur

Shumica e njerëzve me kolit kanë simptoma të lehta deri të moderuara. Ecuria e kolitit mund të ndryshojë, me disa njerëz që kanë periudha të gjata të shërimit.

Koliti dhe llojet e tij

Mjekët shpesh klasifikojnë kolitin sipas vendndodhjes së tij. Llojet e kolitit përfshijnë:

 • Proktiti. Inflamacioni kufizohet në zonën më afër anusit (rektumit) dhe gjakderdhja rektale mund të jetë shenja e vetme e sëmundjes.
 • Proktosigmoiditi. Inflamacioni përfshin rektumin dhe zorrën e trashë sigmoidale – fundi i poshtëm i zorrës së trashë. Shenjat dhe simptomat përfshijnë diarre të përgjakshme, dhimbje barku dhe një paaftësi për të lëvizur zorrët përkundër dëshirës për ta bërë këtë (tenesmus).
 • Koliti në të majtë. Inflamacioni shtrihet nga rektumi lart përmes kolonit sigmoid dhe zbritës. Shenjat dhe simptomat përfshijnë diarre të përgjakshme, ngërçe barku dhe dhimbje në anën e majtë dhe urgjencë për të bërë jashtëqitje.
 • Pankoliti. Ky lloj shpesh ndikon në të gjithë zorrën e trashë dhe shkakton periudha diarre të përgjakshme që mund të jenë të forta, dhimbje barku, lodhje dhe humbje të konsiderueshme të peshës.

Kur të vizitoni një mjek

Shihni mjekun tuaj nëse përjetoni një ndryshim të vazhdueshëm në zakonet tuaja të zorrëve ose nëse keni shenja dhe simptoma të tilla si:

 • Dhimbje barku
 • Gjak në jashtëqitjen tuaj
 • Diarreja e vazhdueshme që nuk i përgjigjet ilaçeve pa recetë
 • Diarre që ju zgjon nga gjumi
 • Një ethe e pashpjegueshme që zgjat më shumë se një ose dy ditë

Megjithëse koliti zakonisht nuk është fatal, është një sëmundje serioze që, në disa raste, mund të shkaktojë ndërlikime të rrezikshme për jetën.

Shkaqet e kolitit

Shkaku i saktë i kolitit mbetet i panjohur. Më parë dyshohej për dietë dhe stres, por tani mjekët e dinë që këta faktorë mund të përkeqësohen por nuk shkaktojnë kolit.

Një shkak i mundshëm është mosfunksionimi i sistemit imunitar. Kur sistemi juaj imunitar përpiqet të luftojë një virus pushtues ose bakter, një përgjigje anormale e imunitetit bën që sistemi imunitar të sulmojë edhe qelizat në aparatin tretës.

Trashëgimia gjithashtu duket se luan një rol në atë që koliti është më i zakonshëm tek njerëzit që kanë anëtarë të familjes me sëmundjen. Sidoqoftë, shumica e njerëzve me kolit nuk e kanë këtë histori familjare.

Faktorët e rrezikut

Koliti prek afërsisht të njëjtin numër të grave dhe burrave. Faktorët e rrezikut mund të përfshijnë:

 • Mosha. Koliti zakonisht fillon para moshës 30 vjeç. Por mund të ndodhë në çdo moshë, dhe disa njerëz mund të mos e zhvillojnë sëmundjen deri pas moshës 60 vjeç.
 • Raca ose përkatësia etnike. Edhe pse të bardhët kanë rrezikun më të lartë të sëmundjes, ajo mund të ndodhë në çdo garë. Nëse jeni me origjinë hebraike Ashkenazi, rreziku juaj është edhe më i lartë.
 • Histori familjare. Ju jeni në rrezik më të lartë nëse keni një të afërm të ngushtë, të tillë si një prind, vëlla ose motër ose fëmijë, me sëmundjen.

Komplikimet e tij

Komplikimet e mundshme të kolitit përfshijnë:

 • Gjakderdhje e rëndë
 • Një vrimë në zorrën e trashë (zorrës së trashë të shpuar)
 • Dehidratim i rëndë
 • Humbja e kockave (osteoporoza)
 • Inflamacion i lëkurës, nyjeve dhe syve tuaj
 • Një rrezik në rritje i kancerit të zorrës së trashë
 • Një kolon i ënjtur me shpejtësi (megakolon toksik)
 • Rritja e rrezikut të mpiksjes së gjakut në vena dhe arterie

Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Procedurat endoskopike me biopsi të indeve janë mënyra e vetme për të diagnostikuar përfundimisht kolitin. Llojet e tjera të testeve mund të ndihmojnë në përjashtimin e ndërlikimeve ose formave të tjera të sëmundjes inflamatore të zorrëve, siç është sëmundja e Crohn.

Për të ndihmuar në konfirmimin e një diagnoze nga koliti, mund të keni një ose më shumë nga testet dhe procedurat e mëposhtme:

Testet laboratorike

 • Testet e gjakut. Mjeku juaj mund të sugjerojë teste të gjakut për të kontrolluar aneminë – një gjendje në të cilën nuk ka mjaft qeliza të kuqe të gjakut për të çuar oksigjen të mjaftueshëm në indet tuaja – ose për të kontrolluar shenjat e infeksionit
 • Studime të jashtëqitjes. Qelizat e bardha të gjakut ose disa proteina në jashtëqitjen tuaj mund të tregojnë kolit ulcerativ. Një kampion i jashtëqitjes gjithashtu mund të ndihmojë në përjashtimin e çrregullimeve të tjera, të tilla si infeksionet e shkaktuara nga bakteret, viruset dhe parazitët

Procedurat endoskopike

 • Kolonoskopia. Ky provim lejon mjekun tuaj të shikojë të gjithë zorrën e trashë duke përdorur një tub të hollë, fleksibël, të ndezur me një aparat fotografik në fund. Gjatë procedurës, mjeku juaj mund të marrë edhe mostra të vogla të indeve (biopsi) për analiza laboratorike. Një mostër e indeve është e nevojshme për të bërë diagnozën.
 • Sigmoidoskopi fleksibël. Mjeku juaj përdor një tub të hollë, fleksibël, të ndriçuar për të ekzaminuar rektumin dhe zorrën e trashë sigmoidale – fundin e poshtëm të zorrës së trashë. Nëse zorra e trashë është pezmatuar rëndë, mjeku juaj mund ta kryejë këtë test në vend të një kolonoskopie të plotë

Procedurat e imazhit

 • Rrezeve X. Nëse keni simptoma të rënda, mjeku juaj mund të përdorë një rreze X standarde në zonën tuaj të barkut për të përjashtuar ndërlikimet serioze, siç është zorra e trashë e zorrës së trashë.
 • Skanimi me CT. Një skanim i barkut ose legenit tuaj mund të kryhet nëse mjeku juaj dyshon në një ndërlikim nga koliti ulceroz. Një skanim CT gjithashtu mund të zbulojë se sa pjesë e zorrës së trashë është e përflakur.
 • Enterografia e tomografisë së kompjuterizuar (CT) dhe rezonanca magnetike (MR). Mjeku juaj mund të rekomandojë një nga këto teste joinvazive nëse ai ose ajo dëshiron të përjashtojë çdo inflamacion në zorrën e hollë. Këto teste janë më të ndjeshme për gjetjen e inflamacionit në zorrë sesa testet konvencionale të imazhit. Enterografia MR është një alternativë pa rrezatim.

Trajtimi te koliti

Trajtimi nga koliti zakonisht përfshin ose terapi me ilaçe ose kirurgji.

Disa kategori të barnave mund të jenë efektive në trajtimin e kolitit ulçeroz. Lloji që merrni do të varet nga ashpërsia e gjendjes tuaj. Droga që funksionon mirë për disa njerëz mund të mos funksionojë për të tjerët, kështu që mund të duhet kohë për të gjetur një ilaç që ju ndihmon.

Përveç kësaj, për shkak se disa ilaçe kanë efekte anësore serioze, do të duhet të peshoni përfitimet dhe rreziqet e çdo trajtimi.

Ilaçe anti-inflamatore

Barnat anti-inflamatore shpesh janë hapi i parë në trajtimin nga koliti dhe janë të përshtatshme për shumicën e njerëzve me këtë gjendje. Këto barna përfshijnë:

 • 5-aminosalicilate. Shembuj të këtij lloji të ilaçeve përfshijnë sulfasalazine (Azulfidine), mesalamine (Asacol HD, Delzicol, të tjerët), balsalazide (Colazal) dhe olsalazine (Dipentum). Cilin do të merrni dhe nëse merret nga goja apo si klizmë apo supozitor, varet nga zona e zorrës së trashë që preket
 • Kortikosteroidet. Këto barna, të cilat përfshijnë prednisone dhe budesonide, zakonisht janë të rezervuara për kolit ulçerativ të moderuar deri të rëndë që nuk i përgjigjet trajtimeve të tjera. Për shkak të efekteve anësore, ato zakonisht nuk jepen afatgjata.

Supresorët e sistemit imunitar

Këto barna gjithashtu zvogëlojnë inflamacionin, por e bëjnë këtë duke shtypur përgjigjen e sistemit imunitar që fillon procesin e inflamacionit. Për disa njerëz, një kombinim i këtyre barnave funksionon më mirë sesa një ilaç vetëm.

Barnat imunosupresive përfshijnë:

 • Azathioprine (Azasan, Imuran) dhe mercaptopurine (Purinethol, Purixan). Këto janë imunosupresantët më të përdorur për trajtimin e sëmundjes inflamatore të zorrëve. Marrja e tyre kërkon që ju të ndiqni nga afër mjekun tuaj dhe të kontrolloni rregullisht gjakun tuaj për të parë efekte anësore, përfshirë efektet në mëlçi dhe pankreas.
 • Ciklosporin (Gengraf, Neoral, Sandimmune). Ky ilaç normalisht është i rezervuar për njerëzit që nuk i janë përgjigjur mirë mjekimeve të tjera. Ciklosporina ka potencial për efekte anësore serioze dhe nuk është për përdorim afatgjatë.
 • Tofacitinib (Xeljanz). Kjo quhet “molekulë e vogël” dhe funksionon duke ndaluar procesin e inflamacionit. Tofacitinib është efektiv kur terapitë e tjera nuk funksionojnë. Efektet kryesore anësore përfshijnë rritjen e rrezikut të infeksionit të herpesave dhe mpiksjes së gjakut.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) së fundmi lëshoi ​​një paralajmërim në lidhje me tofacitinib, duke deklaruar se studimet paraprake tregojnë një rritje të rrezikut të problemeve serioze të lidhura me zemrën dhe kancerit nga marrja e këtij ilaçi. Nëse jeni duke marrë tofacitinib nga koliti, mos ndaloni së marri ilaçe pa folur më parë me mjekun tuaj.

Biologjikët dhe Koliti

Kjo klasë e terapive synon proteinat e prodhuara nga sistemi imunitar. Llojet e biologjikëve që përdoren për t’u trajtuar koliti përfshijnë:

 • Infliximab (Remicade), adalimumab (Humira) dhe golimumab (Simponi). Këto ilaçe, të quajtur frenues të faktorit nekrozë tumori (TNF), ose biologjikë, funksionojnë duke neutralizuar një proteinë të prodhuar nga sistemi juaj imunitar. Ato janë për njerëzit me kolit të rëndë ulçeroz të cilët nuk përgjigjen ose nuk mund të tolerojnë trajtime të tjera.
 • Vedolizumab (Entyvio). Ky ilaç është i aprovuar për trajtimin e kolitit ulçeroz për njerëzit që nuk i përgjigjen ose nuk mund të tolerojnë trajtime të tjera. Funksionon duke bllokuar qelizat inflamatore që të mos arrijnë në vendin e inflamacionit.
 • Ustekinumab (Stelara). Ky ilaç është i aprovuar për trajtimin e kolitit ulceroz për njerëzit që nuk i përgjigjen ose nuk mund të tolerojnë trajtime të tjera. Funksionon duke bllokuar një proteinë të ndryshme që shkakton inflamacion.

Medikamente të tjera nga koliti

Ju mund të keni nevojë për ilaçe shtesë për të menaxhuar simptomat specifike të kolitit ulceroz. Gjithmonë flisni me mjekun tuaj përpara se të përdorni ilaçe pa recetë. Ai ose ajo mund të rekomandojë një ose më shumë nga sa vijon.

 • Medikamente kundër diarresë. Për diarre të rëndë, loperamidi (Imodium A-D) mund të jetë efektiv. Përdorni ilaçe kundër diarresë me shumë kujdes dhe pasi të flisni me mjekun tuaj, sepse ato mund të rrisin rrezikun e zorrës së trashë të zmadhuar (megakoloni toksik).
 • Zbutës të dhimbjeve. Për dhimbje të lehta, mjeku juaj mund të rekomandojë acetaminophen (Tylenol, të tjerët) – por jo ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë), natriumi naproksen (Aleve) dhe natriumi diklofenak, të cilat mund të përkeqësojnë simptomat dhe të rrisin ashpërsinë e sëmundjes.
 • Antispasmodik. Ndonjëherë mjekët përshkruajnë terapi antispasmodike për të ndihmuar në ngërçet.
 • Shtesa hekuri. Nëse keni gjakderdhje kronike të zorrëve, mund të zhvilloni anemi nga mungesa e hekurit dhe t’ju jepen shtesa hekuri.

Kirurgjia dhe koliti

Kirurgjia mund të eleminojë kolitin dhe përfshin heqjen e tërë zorrës së trashë dhe rektumit.

Në shumicën e rasteve, kjo përfshin një procedurë të quajtur operacioni anastomosis ileoanal. Kjo procedurë eliminon nevojën për të veshur një qese për të mbledhur jashtëqitje. Kirurgu juaj ndërton një qese nga fundi i zorrëve tuaja të holla. Qesja pastaj ngjitet direkt në anusin tuaj, duke ju lejuar të dëboni mbeturinat relativisht normalisht.

Në disa raste një qese nuk është e mundur. Në vend të kësaj, kirurgët krijojnë një hapje të përhershme në barkun tuaj përmes së cilës kalohet jashtëqitja për tu mbledhur në një qese të bashkangjitur.

Mbikëqyrja e kancerit

Ju do të keni nevojë për kontroll më të shpeshtë për kancerin e zorrës së trashë për shkak të rrezikut tuaj të rritur. Orari i rekomanduar do të varet nga vendndodhja e sëmundjes tuaj dhe nga sa kohë keni. Njerëzit me proktit nuk janë në rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë.

Nëse sëmundja juaj përfshin më shumë sesa rektumin tuaj, do t’ju duhet një kolonoskopi mbikëqyrjeje çdo një deri në dy vjet, duke filluar sa më shpejt tetë vjet pas diagnozës nëse pjesa më e madhe e zorrës së trashë është e përfshirë, ose 15 vjet nëse është vetëm pjesa e majtë e zorrës së trashë tuaj e përfshirë.

Mënyrat e jetesës dhe ilaçet shtëpiake

Ndonjëherë mund të ndiheni të pafuqishëm kur përballeni me kolitin. Por ndryshimet në dietën tuaj dhe mënyrën e jetesës mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave tuaja dhe të zgjasin kohën midis irritimeve.

Nuk ka asnjë provë të fortë se ajo që hani në të vërtetë shkakton sëmundje inflamatore të zorrëve. Por disa ushqime dhe pije mund të përkeqësojnë shenjat dhe simptomat tuaja, veçanërisht gjatë një zjarri.

Mund të jetë e dobishme të mbani një ditar të ushqimit për të mbajtur shënime se çfarë po hani, si dhe si ndiheni. Nëse zbuloni se disa ushqime po shkaktojnë flakërimin e simptomave tuaja, mund të provoni t’i eliminoni ato.

Këtu janë disa sugjerime të përgjithshme dietike që mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni gjendjen tuaj:

 • Kufizoni produktet e qumështit. Shumë njerëz me sëmundje inflamatore të zorrëve zbulojnë se probleme të tilla si diarreja, dhimbja e barkut dhe gazrat përmirësohen duke kufizuar ose eliminuar produktet e qumështit. Ju mund të jeni intolerantë ndaj laktozës – domethënë, trupi juaj nuk mund të tretë sheqerin e qumështit (laktozë) në ushqimet e qumështit. Përdorimi i një produkti enzimë siç është Lactaid mund të ndihmojë gjithashtu
 • Hani vakte të vogla. Ju mund të zbuloni se ndiheni më mirë duke ngrënë pesë ose gjashtë vakte të vogla në ditë sesa dy ose tre më të mëdha.
 • Pini shumë lëngje. Mundohuni të pini shumë lëngje çdo ditë. Uji është më i miri. Alkooli dhe pijet që përmbajnë kafeinë stimulojnë zorrët tuaja dhe mund të përkeqësojnë diarrenë, ndërsa pijet e gazuara shpesh prodhojnë gaz
 • Flisni me një dietolog. Nëse filloni të humbni peshë ose dieta juaj është bërë shumë e kufizuar, bisedoni me një dietolog të regjistruar.

Stresi

Megjithëse stresi nuk shkakton sëmundje inflamatore të zorrëve, mund të përkeqësojë shenjat dhe simptomat tuaja dhe mund të shkaktojë irritim.

Për të ndihmuar në kontrollin e stresit, provoni:

 • Ushtrimi. Edhe ushtrimet e lehta mund të ndihmojnë në uljen e stresit, lehtësimin e depresionit dhe normalizimin e funksionit të zorrëve. Flisni me mjekun tuaj për një plan ushtrimi që është i përshtatshëm për ju.
 • Biofeedback. Kjo teknikë e zvogëlimit të stresit ju ndihmon të zvogëloni tensionin e muskujve dhe të ngadalësoni rrahjet e zemrës tuaj me ndihmën e një makine kthyese. Qëllimi është të ju ndihmojë të hyni në një gjendje të relaksuar në mënyrë që të mund të përballoni më lehtë stresin.
 • Ushtrime të rregullta të relaksimit dhe frymëmarrjes. Një mënyrë efektive për të përballuar stresin është kryerja e ushtrimeve të relaksimit dhe frymëmarrjes. Ju mund të merrni klasa në yoga dhe meditim ose të praktikoheni në shtëpi duke përdorur libra, CD ose DVD.

Mjekësia alternative

Shumë njerëz me çrregullime të tretjes kanë përdorur një formë të mjekësisë plotësuese dhe alternative (CAM). Sidoqoftë, ka disa studime të hartuara mirë që tregojnë sigurinë dhe efektivitetin e mjekësisë plotësuese dhe alternative.

Megjithëse kërkimi është i kufizuar, ka disa prova që shtimi i probiotikëve së bashku me ilaçe të tjerë mund të jenë të dobishëm, por kjo nuk është provuar.