Kapsllëku

Kapsllëku ndodh kur lëvizjet e zorrëve bëhen më pak të shpeshta dhe jashtëqitjet bëhen të vështira. Ndodh më shpesh për shkak të ndryshimeve në dietë ose rutinë, ose për shkak të marrjes së fibrave të papërshtatshme. Ju duhet të telefononi mjekun tuaj nëse keni dhimbje të forta, gjak në jashtëqitjet tuaja ose kapsllëk që zgjat më shumë se tre javë.

Çfarë është kapsllëku?

Të kesh më pak se tre lëvizje të zorrëve në javë është, teknikisht, përkufizimi i kapsllëkut. Sidoqoftë, sa shpesh “dilni jashtë” ndryshon shumë nga personi në person. Disa njerëz kanë lëvizje të zorrëve disa herë në ditë ndërsa të tjerët i kanë ato vetëm një deri në dy herë në javë. Cilado qoftë modeli i lëvizjes së zorrëve, është unik dhe normal për ju – për sa kohë që nuk largoheni shumë nga modeli juaj.

Pavarësisht nga modeli juaj i zorrëve, një fakt është i sigurt: sa më gjatë të shkoni para se të “dilni jashtë”, aq më e vështirë bëhet që jashtëqitja të kalojë. Karakteristikat e tjera kryesore që zakonisht përcaktojnë kapsllëkun përfshijnë:

 • Jashtëqitjet tuaja janë të thata dhe të forta.
 • Lëvizja juaj e zorrëve është e dhimbshme dhe jashtëqitjet janë të vështira për t’u kaluar.
 • Ju keni një ndjenjë që nuk i keni zbrazur plotësisht zorrët.

Sa i zakonshëm është kapsllëku?

Ju nuk jeni vetëm nëse keni kapsllëk. Kapsllëku është një nga ankesat më të shpeshta gastrointestinale në Shtetet e Bashkuara. Të paktën 2.5 milion njerëz vizitojnë mjekun e tyre çdo vit për shkak të kapsllëkut.

Njerëzit e të gjitha moshave mund të kenë një periudhë të rastit të kapsllëkut. Ka edhe njerëz dhe situata të caktuara që ka më shumë të ngjarë të çojnë në kapsllëk më të vazhdueshëm (“kapsllëk kronik”). Kjo perfshin:

 • Mosha e vjetër. Njerëzit e moshuar kanë tendencë të jenë më pak aktivë, kanë një metabolizëm të ngadaltë dhe më pak forcë të tkurrjes së muskujve përgjatë traktit të tyre tretës sesa kur ishin më të rinj.
 • Të jesh grua, veçanërisht kur je shtatzënë dhe pas lindjes. Ndryshimet në hormonet e një gruaje i bëjnë ato më të prirura për kapsllëk. Foshnja brenda barkut dërrmon zorrët, duke ngadalësuar kalimin e jashtëqitjes.
 • Mos ngrënia mjaftueshëm e ushqimeve me shumë fibra. Ushqimet me shumë fibra e mbajnë ushqimin të lëvizë përmes sistemit të tretjes.
 • Marrja e disa ilaçeve
 • Duke pasur disa sëmundje neurologjike (sëmundje të trurit dhe palcës kurrizore) dhe çrregullime të tretjes

Si ndodh kapsllëku?

Kapsllëku ndodh sepse zorra juaj e trashë thith shumë ujë nga jashtëqitja e cila thahet duke e bërë të vështirë në qëndrueshmëri dhe të vështirë për tu nxitur nga trupi.

Për të bërë një rezervë pak, pasi ushqimi normalisht lëviz nëpër traktin tretës, lëndët ushqyesepërvetësohen. Ushqimi pjesërisht i tretur që mbetet lëviz nga zorra e hollë në zorrën e trashë. Zorra e trashë thith ujin nga këto mbeturina, gjë që krijon një lëndë të ngurtë të quajtur jashtëqitje. Nëse keni kapsllëk, ushqimi mund të lëvizë shumë ngadalë përmes aparatit tretës. Kjo i jep zorrës së trashë më shumë kohë – shumë kohë – për të thithur ujë nga mbeturinat. Jashtëqitja bëhet e thatë, e fortë dhe e vështirë për tu nxjerrë jashtë.

A mundet kapsllëku të shkaktojë dëme të brendshme ose të çojë në probleme të tjera shëndetësore?

Ka disa ndërlikime që mund të ndodhin nëse nuk keni lëvizje të buta dhe të rregullta të zorrëve. Disa ndërlikime përfshijnë:

 • Venat e fryra dhe të përflakur në rektumin tuaj (hemorroide).
 • Rrjedhje në murin e brendshëm të anusit tuaj nga jashtëqitja e ngurtësuar duke u përpjekur të kalojnë përmes ( çarje anale).
 • Një infeksion në qeska që ndonjëherë formohen nga muri i zorrës së trashë nga jashtëqitja që është bllokuar dhe infektuar (divertikuliti)
 • Një grumbullim i jashtëqitjeve të tepërta në rektum dhe anus (impaksion fekal).
 • Dëmtimi i muskujve të dyshemesë së legenit nga lodhja për të lëvizur zorrët. Këta muskuj ndihmojnë në kontrollin e fshikëzës suaj.
 • Tendosja e tepërt për një periudhë të gjatë kohore mund të shkaktojë rrjedhje të urinës nga fshikëza (stresi i inkontinencës urinare).

A është e mundur që lëvizjet e rregullta të zorrëve të grumbullojnë toksina në trupin tim dhe të më sëmurin?

Mos u shqetësoni, zakonisht nuk është kështu. Edhe pse zorra e trashë ju mban jashtëqitjen më gjatë kur jeni kaps dhe mund të ndiheni të pakëndshëm, zorra e trashë është një enë e zgjerueshme për mbeturinat tuaja. Ekziston ndoshta një rrezik i lehtë i një infeksioni bakterial nëse mbeturinat futen në një plagë ekzistuese në zorrën e trashë ose rektum.

Çfarë e shkakton kapsllëkun?

Ka shumë shkaqe të kapsllëkut – zgjedhjet e stilit të jetës, ilaçet, kushtet mjekësore dhe shtatzënia.

Shkaqet e zakonshme të kapsllëkut përfshijnë:

 • Ngrënia e ushqimeve me pak fibra.
 • Mos pirja e mjaftueshme e ujit (dehidrimi)
 • Mos ushtrimi i mjaftueshëm
 • Ndryshimet në rutinën tuaj të rregullt, të tilla si udhëtimi ose ngrënia ose gjumi në kohë në kohë të ndryshme.
 • Ngrënia e sasive të mëdha të qumështit ose djathit
 • Stresi
 • Rezistenca ndaj dëshirës për të bërë një lëvizje të zorrëve.

Medikamentet që mund të shkaktojnë kapsllëk përfshijnë:

 • Ilaçe të forta për dhimbjen
 • Barna anti-inflamatore josteroide
 • Medikamente kundër depresionit
 • Antacidet që përmbajnë kalcium ose alumin
 • Tabletat e hekurit
 • Medikamente për alergji
 • Ilaçe të caktuara të presionit të gjakut
 • Barnat psikiatrike
 • Medikamente kundër konvulsionit/krizës
 • Ilaçe kundër të përzierave

Shumë ilaçe mund të shkaktojnë kapsllëk. Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim.

Kushtet mjekësore dhe shëndetësore që mund të shkaktojnë kapsllëk përfshijnë:

 • Probleme endokrine, si gjëndra tiroide joaktive, diabeti, uremia, hiperkalcemia.
 • Kanceri kolorektal.
 • Sindroma e zorrës së irrituar
 • Sëmundje divertikulare
 • Kapsllëku i mosfunksionimit të daljes. (Një defekt në kordinimin e muskujve të legenit. Këto muskuj mbështesin organet brenda legenit dhe barkut të poshtëm. Ato janë të nevojshme për të ndihmuar në çlirimin e jashtëqitjes.)
 • Çrregullime neurologjike duke përfshirë dëmtimin e palcës kurrizore, sklerozën e shumëfishtë, sëmundjen e Parkinsonit dhe goditjen në tru.
 • Sindroma e zorrëve dembel. Zorra e trashë zbrazet dobët dhe mban jashtëqitjen.
 • Pengesa e zorrëve.
 • Defektet strukturore në traktin digjestiv (si fistula, atresia e zorrës së trashë, volvulusi, intususceptimi, anusi i papjekur ose keqtrajtimi)
 • Sëmundje të shumë organeve, të tilla si amiloidoza, lupusi dhe skleroderma.
 • Shtatzënia

Cilat janë simptomat e kapsllëkut?

Simptomat e kapsllëkut përfshijnë:

 • Ju keni më pak se tre lëvizje të zorrëve në javë.
 • Jashtëqitjet tuaja janë të thata, të forta dhe / ose me gunga
 • Jashtëqitjet tuaja janë të vështira ose të dhimbshme për t’u kaluar.
 • Keni dhimbje stomaku ose ngërçe.
 • Ndiheni të fryrë dhe të përzier
 • Ndjeni se nuk i keni zbrazur plotësisht zorrët pas një lëvizjeje.

Si trajtohet kapsllëku?

Kujdesi për veten

Shumica e rasteve të kapsllëkut të lehtë deri të moderuar mund të menaxhoheni nga ju në shtëpi. Kujdesi për veten fillon duke marrë një inventar të asaj që hani dhe pini dhe pastaj duke bërë ndryshime.

Disa rekomandime për t’ju ndihmuar në lehtësimin e kapsllëkut tuaj përfshijnë:

 • Pini dy deri në katër gota shtesë ujë në ditë. Shmangni pijet që përmbajnë kafeinë dhe alkoolin, të cilat mund të shkaktojnë dehidrim.
 • Shtoni fruta, perime drithëra integrale dhe ushqime të tjera me shumë fibra në dietën tuaj. Hani më pak ushqime me shumë yndyrë, si mishi, vezët dhe djathi.
 • Hani kumbulla të thata dhe / ose drithëra krunde.
 • Mbani një ditar të ushqimit dhe veçoni ushqimet që ju kapin.
 • Lëvizni, ushtroni.
 • Kontrolloni se si uleni në tualet.
 • Ngritja e këmbëve, përkulja mbrapa ose mbledhje mund të bëjë që lëvizja e zorrëve të jetë më e lehtë.
 • Shtoni një fibër shtesë pa recetë në dietën tuaj
 • Nëse është e nevojshme, merrni një zbutës ose laksativ shumë të butë të jashtëqitjes
 • Mos lexoni, përdorni telefonin tuaj ose pajisje të tjera ndërsa përpiqeni të lëvizni zorrët tuaja.

Rishikimi i ilaçeve / suplementeve

Përveç metodave të vetë-kujdesit, mjeku juaj do të rishikojë ilaçet dhe shtesat tuaja (nëse merrni ndonjë). Disa nga këto produkte mund të shkaktojnë kapsllëk. Nëse ato ndryshojnë, mjeku juaj mund të ndryshojë dozën, të kalojë në një ilaç tjetër dhe / ose t’ju kërkojë të ndaloni marrjen e suplementit. Asnjëherë mos e ndaloni marrjen e ilaçeve ose shtojcave tuaja para se të flisni më parë me mjekun tuaj.

Kirurgjia

Operacioni është i rrallë i nevojshëm për të trajtuar kapsllëkun. Mjeku juaj mund, megjithatë, të rekomandojë kirurgji nëse kapsllëku është shkaktuar nga një problem strukturor në zorrën e trashë. Shembuj të këtyre problemeve përfshijnë një bllokim në zorrën e trashë (bllokim i zorrëve), një ngushtim në një pjesë të zorrëve (ngushtim i zorrëve), lot në anus (çarje anale) ose kolaps i një pjese të rektumit në vaginë (prolapsi i zorrës së trashë) ) Disa shkaqe të kapsllëkut të mosfunksionimit të daljes mund të trajtohen me operacion. Kjo diskutohet më mirë pas testimit. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për operacion nëse kanceri është gjetur në zorrën e trashë, rektum ose anus.

Si mund ta parandaloj kapsllëkun?

Përdorni të njëjtat metoda të bazuara në shtëpi që keni përdorur për të trajtuar dhe për të parandaluar atë që të bëhet një problem kronik:

 • Hani një dietë të ekuilibruar mirë me shumë fibra. Burime të mira të fibrave janë frutat, perimet, bishtajoret dhe bukët me drithëra dhe drithërat. Fibrat dhe uji ndihmojnë zorrën e trashë të kalojë jashtëqitjen. Pjesa më e madhe e fibrave në fruta gjendet në lëkurat, të tilla si në mollë. Frutat me fara që mund të hani, si luleshtrydhet, kanë më shumë fibra. Bran është një burim i shkëlqyeshëm i fibrave. Hani drithëra krunde ose shtoni drithëra krunde në ushqime të tjera, si supë dhe kos. Njerëzit me kapsllëk duhet të hanë midis 18 dhe 30 gramë fibra çdo ditë
 • Pini tetë gota ujë në ditë. (Shënim: Qumështi mund të shkaktojë kapsllëk në disa njerëz.) Lëngjet që përmbajnë kafeinë, të tilla si kafe dhe pije freskuese, mund t’ju dehidrojnë. Ndoshta do të duhet të ndërpritni pirjen e këtyre produkteve derisa zakonet tuaja të zorrëve të normalizohen.
 • Ushtrohu rregullisht.
 • Trajtoni kapsllëkun e butë me një shtesë dietike si magnez. (Jo të gjithë duhet të marrin magnez. Kontrolloni me mjekun tuaj para se ta merrni.)
 • Lëvizni zorrët kur ndjeni dëshirën. Mos prit.

Kur duhet të telefonoj mjekun tim?

Telefononi mjekun tuaj nëse:

 • Kapsllëku është një problem i ri për ju.
 • Shihni gjak në jashtëqitjen tuaj
 • Ju po humbni peshë pa dashje.
 • Keni dhimbje të forta me lëvizjet e zorrëve.
 • Kapsllëku juaj ka zgjatur më shumë se tre javë.
 • Keni simptoma të kapsllëkut të mosfunksionimit të daljes.

Mos harroni, flisni hapur dhe sinqerisht me mjekun tuaj për lëvizjet e zorrëve dhe për çdo pyetje ose shqetësim që mund të keni. “Të dalurit jashtë” është diçka që të gjithë duhet të bëjmë. Kapsllëku mund të jetë një situatë e përkohshme, një problem afatgjatë ose një shenjë e një gjendjeje më të rëndë. Jini të sigurt. Shihni mjekun tuaj, veçanërisht nëse keni vërejtur një ndryshim në modelin tuaj të zorrëve ose nëse jeta juaj po drejtohet nga zorrët tuaja.