Migrena

Cfare eshte migrena? Migrena është një gjendje neurologjike që mund të shkaktojë simptoma të shumta. Shpesh karakterizohet nga dhimbje koke të forta dhe dobësuese. Simptomat mund të përfshijnë të përziera, të vjella, vështirësi në të folur, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash dhe ndjeshmëri ndaj dritës dhe zërit. Migrena shpesh zhvillohet në familje dhe prek të gjitha moshat.

Diagnostikimi i dhimbjeve të kokës nga migrena përcaktohet bazuar në historinë klinike, simptomat e raportuara dhe duke përjashtuar shkaqet e tjera. Kategoritë më të zakonshme të dhimbjes së kokës së migrenës janë ato pa aura (të njohura më parë si migrena të zakonshme) dhe ato me aura (të njohura më parë si migrena klasike).

Migrena mund të fillojë në fëmijëri ose mund të mos ndodhë deri në moshën e pjekurisë. Gratë kanë më shumë gjasa sesa burrat të kenë migrenë. Historia familjare është një nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut për të pasur migrenë.

Migrena është e ndryshme nga dhimbjet e tjera të kokës. Zbuloni rreth llojeve të ndryshme të dhimbjeve të kokës dhe si të dalloni nëse dhimbjet tuaja të kokës mund të jenë migrenë.

Simptomat e migrenës

Simptomat e migrenës mund të fillojnë një ose dy ditë para vetë dhimbjes së kokës. Kjo njihet si faza e prodromit. Simptomat gjatë kësaj faze mund të përfshijnë:

 • dëshirat për ushqim
 • depresioni
 • lodhje ose energji të ulët
 • zhurmë e shpeshtë
 • hiperaktivitet
 • nervozizëm
 • ngurtesia e qafes

Në migrenën me aurë, aura ndodh pas fazës së prodromit. Gjatë një aurele, mund të keni probleme me shikimin, ndjesinë, lëvizjen dhe të folurit. Shembuj të këtyre problemeve përfshijnë:

 • vështirësi në të folur qartë
 • duke ndjerë një ndjesi shpimi ose shpimi gjilpërash në fytyrën, krahët ose këmbët tuaja
 • duke parë forma, drita të ndezura ose njolla të ndritshme
 • përkohësisht duke humbur vizionin tuaj

Faza tjetër njihet si faza e sulmit. Kjo është faza më e mprehtë ose më e rëndë kur ndodh dhimbja aktuale e migrenës. Në disa njerëz, kjo mund të mbivendoset ose të ndodhë gjatë një aure. Simptomat e fazës së sulmit mund të zgjasin diku nga orë në ditë. Simptomat e një migrene mund të ndryshojnë nga personi në person. Disa simptoma që tregojnë cfare eshte migrena mund të përfshijnë:

 • ndjeshmëria e shtuar ndaj dritës dhe zërit
 • nauze
 • marramendje ose ndjenjë të fikët
 • dhimbje në njërën anë të kokës tuaj, ose në anën e majtë, në anën e djathtë, përpara, ose prapa, ose në tempujt tuaj
 • dhimbje koke pulsuese
 • të vjella

Pas fazës së sulmit, një person shpesh do të përjetojë fazën e postdromit. Gjatë kësaj faze, zakonisht ka ndryshime në disponim dhe ndjenja. Këto mund të variojnë nga ndjenja euforike dhe jashtëzakonisht e lumtur, deri tek ndjehja shumë e lodhur dhe apatike. Një dhimbje koke e butë dhe e shurdhër mund të vazhdojë.

Dhimbje migrene

Njerëzit përshkruajnë se cfare eshte migrena dhe dhimbjen e saj si:

 • pulsuese
 • rrahje
 • perforues
 • përplasje
 • dobësues

Mund të ndihet gjithashtu si një dhimbje e rëndë e shurdhër dhe e qëndrueshme. Dhimbja mund të fillojë si e lehtë, por pa trajtim do të bëhet mesatare deri e rëndë.

Dhimbja e migrenës zakonisht prek zonën e ballit. Zakonisht është në njërën anë të kokës, por mund të ndodhë në të dy anët, ose zhvendosje.

Shumica e migrenës zgjasin rreth 4 orë. Nëse nuk trajtohen ose nuk i përgjigjen trajtimit, ato mund të zgjasin për 72 orë deri në një javë. Në migrenat me aurë, dhimbja mund të mbivendoset me një atmosferë ose mund të mos ndodhë kurrë fare.

Të përziera në migrenë

Më shumë se gjysma e njerëzve që tregojnë cfare eshte migrena kanë të përziera si simptomë. Shumica gjithashtu vjellin. Këto simptoma mund të fillojnë në të njëjtën kohë kur fillon dhimbja e kokës. Megjithatë, zakonisht, ato fillojnë rreth një orë pasi fillon dhimbja e dhimbjes së kokës.

Të përzierat dhe të vjellat mund të jenë shqetësuese sa vetë dhimbja e kokës. Nëse keni vetëm të përziera, mund të jeni në gjendje të merrni ilaçet tuaja të zakonshme të migrenës. Të vjellat, sidoqoftë, mund të ju ndalojnë të jeni në gjendje të merrni pilula ose t’i mbani ato në trupin tuaj aq kohë sa të absorbohen. Nëse duhet të vononi marrjen e ilaçeve për migrenën, migrena juaj ka të ngjarë të bëhet më e rëndë.

Trajtimi i të përzierave dhe parandalimi i të vjellave

Nëse keni të përziera pa të vjella, mjeku juaj mund t’ju sugjerojë ilaçe për të lehtësuar të përzierat të quajtura ilaçe anti-nauze ose antiemetike. Në këtë rast, antiemetiku mund të ndihmojë në parandalimin e të vjellave dhe përmirësimin e të përzierit.

Akupresioni mund të jetë e dobishme edhe në trajtimin e përzierjes së migrenës. Një studim i vitit 2012 tregoi se akupresura zvogëloi intensitetin e përzierjes së lidhur me migrenën duke filluar sa më shpejt që 30 minuta, duke fituar përmirësim për 4 orë.

Trajtimi i  të përzierave dhe të vjella së bashku

Në vend që të trajtojnë të përzierat dhe të vjellat veç e veç, mjekët preferojnë të lehtësojnë ato simptoma duke trajtuar vetë migrenën. Nëse migrena juaj vjen me të përziera dhe të vjella të konsiderueshme, ju dhe mjeku juaj mund të flisni për fillimin e ilaçeve parandaluese (profilaktike). Shihni se cfare eshte migrena, si të përballeni me të përzierat dhe marramendjet që mund të shoqërojnë migrenën tuaj.

Testet e migrenës

Mjekët diagnostikojnë cfare eshte migrena duke dëgjuar simptomat tuaja, duke marrë një histori të plotë mjekësore dhe familjare dhe duke kryer një provim fizik për të përjashtuar shkaqet e tjera të mundshme. Skanimet e imazheve, të tilla si skanimi CT ose MRI, mund të përjashtojnë shkaqe të tjera, duke përfshirë:

 • tumoret
 • strukturat anormale të trurit
 • goditje në tru

Trajtimi i migrenës

Migrena nuk mund të shërohet, por mjeku mund t’ju ​​ndihmojë të kuptoni cfare eshte migrena në mënyrë që t’i merrni më rrallë dhe t’i trajtoni simptomat kur ato shfaqen. Trajtimi gjithashtu mund të ndihmojë që migrenat të keni më pak të rënda.

Plani juaj i trajtimit varet nga:

 • Mosha juaj
 • sa shpesh keni migrenë
 • llojin e migrenës që keni
 • sa të rënda janë, bazuar në sa zgjasin, sa dhimbje keni dhe sa shpesh ju ndalojnë të shkoni në shkollë ose në punë
 • nëse ato përfshijnë të përzier ose të vjella, si dhe simptoma të tjera
 • kushte të tjera shëndetësore që mund të keni dhe ilaçe të tjera që mund të merrni

Plani juaj i trajtimit mund të përfshijë një kombinim të këtyre:

 • mjetet juridike të migrenës për vetë-kujdesin
 • rregullimet e stilit të jetës, përfshirë menaxhimin e stresit dhe shmangien e shkaktarëve të migrenës
 • Medikamente kundër dhimbjes ose migrenës, të tilla si NSAID ose acetaminofen (Tylenol)
 • ilaçe me recetë për migrenën që merrni çdo ditë për të ndihmuar në parandalimin e migrenës dhe për të zvogëluar sa shpesh keni dhimbje koke
 • të tilla që merrni sapo fillon një dhimbje koke, për ta mbajtur atë të rëndë dhe për të lehtësuar simptomat
 • ilaçe me recetë për të ndihmuar në të përzier ose të vjella
 • terapi hormonale nëse migrena duket se shfaqet në lidhje me ciklin tuaj menstrual
 • këshillim
 • kujdes alternativ, i cili mund të përfshijë biofeedback, meditim, akupresioni ose akupunkturë

Mjetet juridike të migrenës

Ju mund të provoni disa gjëra në shtëpi që mund të ndihmojnë gjithashtu në korrigjimin e dhimbjeve dhe te kuptoni cfare eshte migrena :

 • Shtrihuni në një dhomë të qetë dhe të errët.
 • Masazhoni lëkurën e kokës ose tempujt.
 • Vendosni një leckë të ftohtë mbi ballë ose pas qafës.
 • Shumë njerëz gjithashtu provojnë ilaçe shtëpiake bimore për të lehtësuar migrenën e tyre.

Medikamente për migrenën

Medikamentet mund të përdoren për të parandaluar që një migrenë të ndodhë ose për ta trajtuar atë pasi të shfaqet. Ju mund të jeni në gjendje të merrni lehtësim me ilaçe OTC. Sidoqoftë, nëse ilaçet OTC nuk janë efektive, mjeku juaj mund të vendosë të përshkruajë ilaçe të tjera.

Këto opsione do të bazohen në ashpërsinë e migrenës tuaj dhe cilëndo nga kushtet e tjera shëndetësore. Opsionet e ilaçeve përfshijnë si ato për parandalim ashtu edhe ato për trajtim gjatë një sulmi.

Medikamentet e teprojnë me dhimbjen e kokës

Përdorimi i shpeshtë dhe i përsëritur i çdo lloji të ilaçeve të dhimbjes së kokës mund të shkaktojë atë që njihet si ilaçe, përdorim i tepërt i dhimbjes së kokës. Personat me migrenë janë në rrezik më të lartë për të shfaqur këtë ndërlikim.

Kur përcaktoni se si të merreni me dhimbjet tuaja të migrenës, flisni me mjekun tuaj rreth frekuencës së marrjes së ilaçeve dhe alternativave ndaj ilaçeve. Mësoni më shumë rreth dhimbjeve të tepruara të ilaçeve.

Kirurgjia e migrenës

Ekzistojnë disa procedura kirurgjikale që përdoren për të trajtuar migrenën. Sidoqoftë, ato nuk janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në Sh.B.A. (FDA). Procedurat përfshijnë procedurat e neurostimulimit dhe operacionin e dekompresimit të faqes që shkakton migrenën (MTSDS).

Fondacioni Amerikan i Migrenës inkurajon cilindo që merr në konsideratë operacionin e migrenës për të parë një specialist të dhimbjes së kokës. Një specialist i dhimbjes së kokës ka përfunduar një bursë të akredituar të ilaçeve të dhimbjes së kokës ose është bord i çertifikuar në ilaçin e dhimbjes së kokës.

Operacionet e neurostimulimit

Gjatë këtyre procedurave, një kirurg fut elektroda nën lëkurën tuaj. Elektrodat japin stimulim elektrik në nervat specifikë. Tani përdoren disa lloje stimuluesish. Kjo perfshin:

 • stimuluesit e nervit occipital
 • stimulues të thellë të trurit
 • stimuluesit e nervave vagal
 • stimuluesit e ganglionit sfenopalatin

Mbulimi i sigurimeve për stimuluesit është i rrallë. Vazhdojnë kërkimet për rolin ideal të stimulimit nervor në trajtimin e dhimbjeve të kokës.

MTSDS

Kjo procedurë kirurgjikale përfshin lirimin e nervave rreth kokës dhe fytyrës që mund të kenë një rol si vende shkaktare për migrenën kronike. Injeksionet onabotulinumtoxin A (Botox) zakonisht përdoren për të identifikuar nervat e pikës shkas të përfshirë gjatë një sulmi të migrenës. Nën qetësim, kirurgu çaktivizon ose dekompreson nervat e izoluar. Kirurgët plastikë zakonisht kryejnë këto operacione.

Shoqata Amerikane e Dhimbjes së Kokës nuk miraton trajtimin e migrenës me MTSDS. Ata rekomandojnë që kushdo që e konsideron këtë procedurë të ketë një vlerësim nga një specialist i dhimbjes së kokës për të mësuar më parë rreziqet.

Këto operacione konsiderohen eksperimentale derisa studimet e mëtejshme tregojnë se ato funksionojnë në mënyrë të qëndrueshme dhe të sigurt. Sidoqoftë ato mund të kenë një rol për njerëzit me migrenë kronike që nuk i janë përgjigjur trajtimit tjetër. Pra, a është operacioni plastik përgjigja për problemet tuaja të migrenës?

Çfarë i shkakton migrenat?

Studiuesit nuk kanë identifikuar një shkak përfundimtar për migrenën. Sidoqoftë, ata kanë gjetur disa faktorë kontribues që mund të shkaktojnë gjendjen. Kjo përfshin ndryshime në kimikatet e trurit, të tilla si një rënie në nivelet e serotoninës kimike të trurit.

Faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë një migrenë përfshijnë:

 • dritat e ndritshme
 • nxehtësi e rëndë, ose ekstreme të tjera në mot
 • dehidrimi
 • ndryshimet në presionin barometric
 • ndryshimet e hormoneve në gratë, të tilla si luhatjet e estrogjenit dhe progesteronit gjatë menstruacioneve, shtatzënisë ose menopauzës
 • stresi i tepert
 • tinguj të lartë
 • aktivitet fizik intensive
 • duke anashkaluar vaktet
 • ndryshimet në modelet e gjumit
 • përdorimi i ilaçeve të caktuara, të tilla si kontraceptivë oralë ose nitroglicerinë
 • erëra të pazakonta
 • ushqime të caktuara
 • pirja e duhanit
 • përdorimi i alkoolit
 • udhetimi

Nëse përjetoni një migrenë, mjeku juaj mund t’ju kërkojë të mbani një ditar të dhimbjes së kokës. Të shkruash se çfarë je duke bërë, çfarë ushqimesh ke ngrënë dhe çfarë ilaçesh po merrje para se të fillonte migrena mund të ndihmojë në identifikimin e shkaktarëve të tu. Gjeni se çfarë tjetër mund të jetë duke shkaktuar ose shkaktuar migrenën tuaj.

Ushqime që shkaktojnë migrenë

Disa ushqime ose përbërës të ushqimit mund të kenë më shumë të ngjarë të shkaktojnë migrenë sesa të tjerët. Këto mund të përfshijnë:

 • alkool ose pije me kafeinë
 • aditivë të ushqimit, të tilla si nitratet (një ruajtës në mishrat e kuruar), aspartami (një sheqer artificial) ose glutamati i monosodit (MSG)
 • tiramine, e cila ndodh natyrshëm në disa ushqime

Tiramina rritet gjithashtu kur ushqimet fermentohen ose plaken. Kjo përfshin ushqime si disa djathëra të moshuar, lakër turshi dhe salcë soje. Sidoqoftë, kërkimet në vazhdim po shikojnë më nga afër rolin e tyraminës në migrenë. Mund të jetë një mbrojtës i dhimbjes së kokës në disa njerëz sesa një shkas. Shikoni këto ushqime të tjera që shkaktojnë migrenë.

Llojet e migrenës

Cfare eshte migrena

Ekzistojnë shumë lloje të migrenave. Dy nga llojet më të zakonshme janë migrena pa aura dhe migrena me aura. Disa njerëz i kanë të dy llojet.

Shumë individë me migrenë kanë më shumë se një lloj migrene.

Migrena pa aura

Ky lloj i migrenës quhej migrenë e zakonshme. Shumica e njerëzve me migrenë nuk përjetojnë një aura.

Sipas Shoqatës Ndërkombëtare të Dhimbjes së Kokës, njerëzit që kanë migrenë pa aura kanë pasur të paktën pesë sulme që kanë këto karakteristika:

 • Sulmi i dhimbjes së kokës zakonisht zgjat 4 deri në 72 orë nëse nuk trajtohet ose nëse trajtimi nuk funksionon.

Dhimbja e kokës ka të paktën dy nga këto tipare:

 • ndodh vetëm në njërën anë të kokës (e njëanshme)
 • dhimbja pulson
 • niveli i dhimbjes është i moderuar ose i rëndë
 • dhimbja përkeqësohet kur lëviz, si kur ecën ose ngjit shkallët

Dhimbja e kokës ka të paktën një nga këto tipare:

 • ju bën të ndjeshëm ndaj dritës (fotofobi)
 • ju bën të ndjeshëm ndaj tingullit (fonofobia)
 • përjetoni të përziera me ose pa të vjella ose diarre

Dhimbja e kokës nuk shkaktohet nga një problem tjetër shëndetësor ose diagnozë.

Migrena me aura

Ky lloj i migrenës quhej migrenë klasike, migrenë e komplikuar dhe migrenë hemiplegjike. Migrena me aura ndodh në 25 % të njerëzve që kanë migrenë.

Sipas Shoqatës Ndërkombëtare të Dhimbjes së Kokës, duhet të keni të paktën dy sulme që kanë këto karakteristika:

 • Një atmosferë që zhduket, është plotësisht e kthyeshme dhe përfshin të paktën një nga këto simptoma dhe probleme:
 • vizuale
 • shqisore të trupit, fytyrës ose gjuhës, të tilla si mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, ose marrje mendsh
 • të të folurit ose gjuhës
 • në lëvizje ose dobësi, të cilat mund të zgjasin deri në 72 orë

Simptomat e trungut të trurit, që përfshin:

 • vështirësi në të folur ose dizartri (fjalim i paqartë)
 • marramendje
 • tringëllimë në veshët ose zhurma në vesh
 • hipakuzë (probleme me dëgjimin)
 • diplopia (vizion i dyfishtë)
 • ataksi ose një paaftësi për të kontrolluar lëvizjet e trupit
 • zvogëlohet vetëdija
 • probleme të syve vetëm në njërin sy, duke përfshirë ndezje të dritës, njolla të verbra ose verbëri të përkohshme

Një aurë që ka të paktën dy nga këto tipare:

 • të paktën një simptomë u përhap gradualisht për pesë ose më shumë minuta
 • secila simptomë e aurës zgjat midis pesë minutash dhe një ore
 • të paktën një simptomë e aurës është vetëm në njërën anë të kokës, përfshirë problemet e shikimit, të folurit ose gjuhës
 • aura ndodh me dhimbjen e kokës ose një orë para se të fillojë dhimbja e kokës
 • Dhimbja e kokës nuk është shkaktuar nga një problem tjetër shëndetësor dhe sulmi ishemik kalimtar është përjashtuar si një shkak.

Një aurë ndodh zakonisht para se të fillojë dhimbja e kokës, por mund të vazhdojë pasi të fillojë dhimbja e kokës. Përndryshe, një aureolë mund të fillojë në të njëjtën kohë kur fillon dhimbja e kokës.

Migrena kronike

Migrena kronike quhej dhimbje koke e kombinuar ose e përzier sepse mund të ketë tipare të migrenës dhe dhimbje koke të tensionit. Ndonjëherë quhet edhe migrenë e rëndë dhe mund të shkaktohet nga përdorimi i tepërt i ilaçeve.

Personat që kanë migrenë kronike kanë një tension të rëndë ose dhimbje koke migrene më shumë se 15 ditë në muaj për 3 ose më shumë muaj. Më shumë se tetë nga ato dhimbje koke janë migrenë me ose pa atmosferë. Shikoni më shumë ndryshime midis migrenës dhe migrenës kronike.

Krahasuar me njerëzit që kanë migrenë akute, njerëzit me migrenë kronike kanë më shumë të ngjarë të kenë:

 • dhimbje koke të forta
 • më shumë aftësi të kufizuara në shtëpi dhe jashtë shtëpisë
 • depresioni
 • një lloj tjetër dhimbje kronike, si artriti
 • probleme të tjera serioze shëndetësore (bashkë sëmundje), siç është presioni i lartë i gjakut
 • dëmtimet e mëparshme të kokës ose qafës

Migrena akute

Migrena akute është një term i përgjithshëm se cfare eshte migrena që nuk diagnostikohet si kronike. Një emër tjetër për këtë lloj është migrena episodike. Njerëzit që kanë migrenë episodike kanë dhimbje koke deri në 14 ditë në muaj. Kështu, njerëzit me migrenë episodike kanë më pak dhimbje koke në muaj sesa njerëzit me ato kronike.

Migrena vestibulare

Migrena vestibulare është e njohur edhe si vertigo e lidhur me migrenën. Rreth 40% e njerëzve që kanë migrenë kanë disa simptoma vestibulare. Këto simptoma ndikojnë në ekuilibër, shkaktojnë marrje mendsh, ose të dyja. Njerëzit e çdo moshe, përfshirë fëmijët, mund të kenë migrenë vestibulare.

Neurologët zakonisht trajtojnë njerëzit që kanë vështirësi në menaxhimin e migrenës së tyre, duke përfshirë migrenën vestibulare. Medikamentet për këtë lloj migrene janë të ngjashme me ato që përdoren për llojet e tjera të migrenës. Migrenat vestibulare janë gjithashtu të ndjeshme ndaj ushqimeve që shkaktojnë migrenë. Kështu që ju mund të jeni në gjendje të parandaloni ose lehtësoni marramendjen dhe simptomat e tjera duke bërë ndryshime në dietën tuaj.

Mjeku juaj gjithashtu mund t’ju sugjerojë të shihni një terapist rehabilitimi vestibular. Ata mund t’ju mësojnë ushtrime për t’ju ndihmuar të qëndroni të ekuilibruar kur simptomat tuaja janë në rastin më të keq. Për shkak se këto migrena mund të jenë aq dobësuese, ju dhe mjeku juaj mund të flisni për marrjen e ilaçeve parandaluese. Vazhdoni të lexoni në lidhje me migrenën vestibulare.

Migrena optike

Migrena optike është e njohur edhe si migrenë në sy, migrenë okulare, migrenë okulistike, migrenë monokulare dhe migrenë retinale. Ky është një lloj më i rrallë i migrenës me aurë, por ndryshe nga aurat e tjera vizuale, prek vetëm njërin sy.

Shoqata Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës përcakton migrenën e retinës si sulme të problemeve të shikimit plotësisht të kthyeshme dhe të përkohshme në vetëm njërin sy. Simptomat mund të përfshijnë:

 • flakërimat e dritës, të quajtura shintilime
 • një pikë e verbër ose humbje e pjesshme e shikimit, e quajtur scotomata
 • humbja e shikimit në njërin sy

Këto probleme të shikimit zakonisht ndodhin brenda një ore nga dhimbja e kokës. Ndonjëherë migrena optike është pa dhimbje. Shumica e njerëzve që kanë një migrenë optike kanë pasur një lloj tjetër të migrenës më parë.

Ushtrimi mund të sjellë sulmin. Këto dhimbje koke nuk shkaktohen nga një problem në sy, siç është glaukoma.

Migrena komplekse

Migrena komplekse nuk është një lloj dhimbje koke. Në vend të kësaj, migrena komplekse ose e komplikuar është një mënyrë e përgjithshme për të përshkruar migrenën, megjithëse nuk është një mënyrë shumë e saktë klinikisht për t’i përshkruar ato. Disa njerëz përdorin “migrenë komplekse” për të nënkuptuar migrenë me aura që kanë simptoma të ngjashme me simptomat e një goditje në tru. Këto simptoma përfshijnë:

 • dobësi
 • problem në të folur
 • humbja e shikimit

Të shihni një specialist të dhimbjes së kokës të çertifikuar nga bordi do t’ju ndihmojë të siguroni që të merrni një diagnozë të saktë dhe të saktë të dhimbjeve të kokës.

Migrena menstruale

Migrena e lidhur me menstruacionet prek deri në 60% të grave që përjetojnë çdo lloj migrene. Ato mund të ndodhin me ose pa një atmosferë. Ato gjithashtu mund të ndodhin para, gjatë ose pas menstruacioneve dhe gjatë ovulimit.

Hulumtimet kanë treguar se migrena menstruale ka tendencë të jetë më intensive, të zgjasë më shumë dhe të ketë të përziera më të rëndësishme se migrena që nuk shoqërohet me ciklin menstrual.

Përveç trajtimeve standarde për migrenën, gratë me migrenë të lidhur me menstruacionet mund të përfitojnë edhe nga ilaçet që ndikojnë në nivelet e serotoninës si dhe trajtimet hormonale.

Migrenë acefalgjike ose migrenë pa dhimbje koke

Migrena acefalgjike njihet gjithashtu si migrenë pa dhimbje koke, aurë pa dhimbje koke, migrenë e heshtur dhe migrenë vizuale pa dhimbje koke. Migrenat acefalgjike ndodhin kur një person ka një atmosferë, por nuk ju dhemb koka. Ky lloj i migrenës nuk është i pazakontë tek njerëzit që fillojnë të kenë migrenë pas moshës 40 vjeç.

Simptomat e aurës vizuale janë më të zakonshmet. Me këtë lloj migrene, aura mund të ndodhë gradualisht me simptoma të përhapura për disa minuta dhe të lëvizin nga një simptomë në tjetrën. Pas simptomave vizuale, njerëzit mund të kenë mpirje, probleme në të folur dhe pastaj të ndjehen të dobët dhe të paaftë për të lëvizur një pjesë të trupit normalisht.

Migrena hormonale

Njihen gjithashtu si migrena menstruale dhe dhimbje koke ekzogjene e tërheqjes së estrogjenit, migrena hormonale është e lidhur me hormonet femërore, zakonisht estrogjenin. Ato përfshijnë migrenë gjatë:

 • periodave tuaja
 • ovulimi
 • shtatzënia
 • perimenopauza
 • ditët e para pasi të filloni ose ndaloni marrjen e ilaçeve që kanë estrogjen në to, të tilla si pilula kontraceptive ose terapi hormonale

Nëse jeni duke përdorur terapi hormonale dhe keni një rritje të dhimbjeve të kokës, mjeku juaj mund të flasë me ju për:

 • rregulluar dozën tuaj
 • ndryshuar llojin e hormoneve
 • ndalimin e terapisë hormonale

Migrena nga stresi

Migrena e stresit nuk është një lloj migrene e njohur nga Shoqata Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës. Sidoqoftë, stresi mund të jetë shkas i migrenës.

Ka dhimbje koke nga stresi. Këto quhen edhe dhimbje koke të tipit tension ose dhimbje koke të zakonshme. Nëse mendoni se stresi mund të shkaktojë migrenën tuaj, merrni parasysh yogën për lehtësim.

Migrena klasterike

Migrena e grupeve nuk është një lloj migrene e përcaktuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës. Sidoqoftë, ka dhimbje koke grupore. Këto dhimbje koke shkaktojnë dhimbje ekstreme rreth dhe pas syve, shpesh me:

 • lotim në njërën anë
 • kongjestion i hundës
 • skuqje

Ato mund të vijnë nga alkooli ose pirja e duhanit. Ju mund të keni dhimbje koke me zona , si dhe migrenë.

Migrena vaskulare

Migrena vaskulare nuk është një lloj migrene e përcaktuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës. Dhimbja e kokës vaskulare është një term që disa njerëz mund ta përdorin për të përshkruar një dhimbje koke pulsuese dhe pulsim të shkaktuar nga një migrenë.

Migrena tek fëmijët

Cfare eshte migrena tek femijet? Fëmijët mund të kenë shumë nga të njëjtat lloje të migrenës si të rriturit. Fëmijët dhe adoleshentët, si të rriturit, gjithashtu mund të përjetojnë depresion dhe çrregullime ankthi së bashku me migrenën e tyre.

Derisa të jenë adoleshentë më të rritur, fëmijët mund të kenë më shumë gjasa të kenë simptoma në të dy anët e kokës. Rareshtë e rrallë që fëmijët të kenë dhimbje koke në pjesën e pasme të kokës. Migrena e tyre tenton të zgjasë 2-72 orë.

Disa variante të migrenës janë më të zakonshme tek fëmijët. Këto përfshijnë migrenë abdominale, marramendje beninje paroksizmale dhe të vjella ciklike.

Migrena e barkut

Fëmijët me migrenë abdominale mund të kenë dhimbje stomaku në vend të dhimbjes së kokës. Dhimbja mund të jetë e moderuar ose e rëndë. Zakonisht dhimbja është në mes të stomakut, rreth butonit të barkut. Sidoqoftë, dhimbja mund të mos jetë në këtë zonë specifike. Barku thjesht mund të ndjehet “i lënduar”.

Fëmija juaj mund të ketë gjithashtu një dhimbje koke. Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • mungesa e oreksit
 • të përziera me ose pa të vjella
 • ndjeshmëria ndaj dritës ose zërit

Fëmijët që kanë migrenë në bark ka të ngjarë të zhvillojnë simptoma më tipike të migrenës si të rriturit.

Vertigo beninje paroksizmale

Vertigoja beninje paroksizmale mund të shfaqet tek të vegjlit ose tek fëmijët e vegjël. Ndodh kur fëmija juaj befas bëhet i paqëndrueshëm dhe refuzon të ecë, ose ecën me këmbët e hapura gjerë, kështu që ata janë të lëkundur. Ata mund të vjellin. Ata gjithashtu mund të përjetojnë një dhimbje koke.

Një simptomë tjetër se cfare eshte migrena janë lëvizjet e shpejta të syve (nistagmus). Sulmi zgjat nga disa minuta në orë. Gjumi shpesh përfundon simptomat.

Të vjella ciklike

Ato shpesh ndodhin tek fëmijët e moshës shkollore. Të vjella me forcë mund të ndodhin katër deri në pesë herë në orë për të paktën një orë. Fëmija juaj mund të ketë gjithashtu:

 • dhimbje stomaku
 • dhimbje koke
 • ndjeshmëria ndaj dritës ose zërit

Simptomat mund të zgjasin për 1 orë ose deri në 10 ditë.

Në mes të vjellave, fëmija juaj mund të veprojë dhe të ndihet plotësisht normal. Sulmet mund të ndodhin një javë ose më shumë larg. Simptomat mund të zhvillojnë një model dukurie që bëhet i njohur dhe i parashikueshëm.

Simptomat e të vjellave ciklike mund të jenë më të dukshme sesa simptomat e tjera të migrenës që përjetojnë fëmijët dhe adoleshentët.

Migrena dhe shtatzënia

Për shumë gra, migrena përmirësohet gjatë shtatëzënësisë. Sidoqoftë, ato mund të përkeqësohen pas lindjes për shkak të ndërrimeve të papritura hormonale. Dhimbjet e kokës gjatë shtatëzënisë kanë nevojë për vëmendje të veçantë për tu siguruar që të kuptohet se cfare eshte migrena dhe shkaku i dhimbjes së kokës.

Hulumtimi është duke vazhduar, por një studim i vogël i kohëve të fundit tregoi se gratë me migrenë gjatë shtatzënisë përjetuan një normë më të lartë të:

 • lindje e parakohshme ose e hershme
 • një fëmijë i lindur me peshë të ulët të lindjes

Disa ilaçe të migrenës mund të mos konsiderohen të sigurta gjatë shtatzënisë. Kjo mund të përfshijë aspirinën. Nëse keni migrenë gjatë shtatëzënisë, punoni me mjekun tuaj për të gjetur mënyra për të trajtuar migrenën tuaj që nuk do të dëmtojë fëmijën tuaj në zhvillim.

Migrenë & dhimbje koke nga tensioni

Migrena dhe dhimbja e kokës së tensionit, lloji më i zakonshëm i dhima bjes së kokës, ndajnë disa simptoma të ngjashme. Sidoqoftë, migrena shoqërohet gjithashtu me shumë simptoma që nuk ndahen nga dhimbjet e kokës së tensionit. Migrena dhe dhimbjet e kokës së tensionit gjithashtu reagojnë ndryshe në të njëjtat trajtime.

Të dy dhimbjet e kokës nga tensioni dhe migrena mund të kenë:

 • dhimbje e lehte deri e moderuar
 • një dhimbje të qëndrueshme
 • dhimbje në të dy anët e kokës

Vetëm migrena mund të ketë këto simptoma:

 • dhimbje e moderuar deri e rëndë
 • goditje ose rrahje
 • një paaftësi për të bërë aktivitetet tuaja të zakonshme
 • dhimbje në njërën anë të kokës
 • të përziera me ose pa të vjella
 • nje aurele
 • ndjeshmëria ndaj dritës, zërit ose të dyjave

Parandalimi i migrenës

Ju mund të dëshironi të bëni këto veprime për të ndihmuar në parandalimin e një migrene:

 • Mësoni se çfarë shkakton migrenën tuaj dhe shmangni ato gjëra.
 • Qëndroni të hidratuar. Në ditë, burrat duhet të pinë rreth 13 gota lëngje dhe gratë duhet të pinë 9 gota.
 • Shmangni kapërcimin e vakteve.
 • Bëni gjumë cilësor. Një gjumë i mirë është i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm.
 • Lini duhanin.
 • Bëni përparësi uljen e stresit në jetën tuaj dhe mësoni ta përballoni atë në mënyra të dobishme.
 • Mësoni aftësitë e relaksimit.
 • Ushtrohu rregullisht. Ushtrimet mund t’ju ndihmojnë jo vetëm të zvogëloni stresin por edhe të humbni peshë. Ekspertët besojnë se mbipesha është e lidhur me migrenën. Sigurohuni që të filloni të ushtroni ngadalë për t’u ngrohur gradualisht. Fillimi shumë shpejt dhe intensivisht mund të shkaktojë një migrenë.

Flisni me mjekun tuaj

Ndonjëherë simptomat e një dhimbje koke migrenë mund të imitojnë ato të një goditje në tru. Shtë e rëndësishme të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse ju ose një i dashur keni një dhimbje koke që:

 • shkakton të folur të paqartë ose rënie në njërën anë të fytyrës
 • dobësi të re të këmbës ose krahut
 • vjen shumë papritur dhe rëndë pa simptoma ose paralajmërim
 • ndodh me ethe, ngurtësim të qafës, konfuzion, krizë, shikim të dyfishtë, dobësi, mpirje ose vështirësi në të folur
 • ka një aurë ku simptomat zgjasin më shumë se një orë
 • do të quhej dhimbja e kokës më e keqja ndonjëherë
 • shoqërohet me humbje të vetëdijes

Bëni një takim për të kuptuar se cfare eshte migrena nëse dhimbjet tuaja të kokës fillojnë të ndikojnë në jetën tuaj të përditshme. Tregojuni atyre nëse keni dhimbje rreth syve ose veshëve, ose nëse keni dhimbje koke të shumta në muaj që zgjasin për disa orë ose ditë.

Dhimbjet e kokës nga migrena mund të jenë të forta, dobësuese dhe të pakëndshme. Shumë mundësi trajtimi janë të disponueshme, prandaj jini të durueshëm duke gjetur atë ose kombinimin që është më i miri për ju. Mbani gjurmët e dhimbjeve të kokës dhe simptomave tuaja në mënyrë që të identifikoni se cfare eshte migrena. Njohja se si të parandaloni migrenën shpesh mund të jetë hapi i parë në menaxhimin e tyre.