Hemorroidet ose hemoroidet

Përmbledhje

Hemorroide, te quajtura gjithandej grumbuj, janë venat e fryra në anusin tuaj dhe rektumin e poshtëm, të ngjashme me variçet. Hemorroidet ose hemoroidet mund të zhvillohen brenda rektumit (hemorroide të brendshme) ose nën lëkurën e anusit (hemorroide të jashtme).

Pothuaj 3 në 4 të rritur do të shfaqin hemorroidet shpesh. Ato kanë një numër shkaqesh por shpesh shkaku mbetet i panjohur.

Fatmirësisht ka opsione efektive për të trajtuar hemorroidet. Shumë njerëz marrin ndihmë me trajtime në shtëpi dhe ndryshimet e jetesës.

Simptomat dhe Shkaqet

Shenjat që shfaqin hemorroidet ose hemoroidet varen nga lloji i tyre.

Hemorroidet e jashtme

Këto janë nën lëkurë, rreth anusit. Simptomat e tyre përfshijnë:

 • Kruajtje ose acarim në zonën anale
 • Dhimbje ose siklet
 • Ënjtje rreth anusit tuaj
 • Gjakderdhje

Hemorroidet e brendshme

Ato shtrihen brenda rektumit. Zakonisht nuk i shihni ose ndieni dhe ato rrallë shkaktojnë shqetësime. Por tendosja ose acarimi kur kalon jashtëqitja mund të shkaktojë:

 • Gjakderdhje pa dhimbje gjatë lëvizjeve të zorrëve. Ju mund të vini re sasi të vogla të gjakut  në letrat e tualetit ose në tualet.
 • Një hemorroide për të shtyrë hapjen anale (hmorroidet e dala), duke rezultuar në dhimbje dhe acarim.

Hemorroidet tromboze

Nëse gjaku grumbullohet në një hemorroide të jashtme dhe formon një mpiksje (tromb), mund të rezultojë në:

 • Dhimbje të forta
 • Ënjtje
 • Inflamacion
 • Një gungë e fortë afër anusit tuaj

Kur të vizitoni një mjek për hemorroidet

Nëse keni gjakderdhje gjatë lëvizjeve të zorrëve ose keni hemorroidet ose hemoroidet që nuk përmirësohen pas një jave kujdesi në shtëpi, bisedoni me mjekun tuaj.

Mos hamendësoni që gjakderdhja rektale është për shkak të hemorroidit, veçanërisht nëse keni ndryshime në zakonet e zorrëve. Sigurisht edhe nëse jashtëqitjet tuaja ndryshojnë në ngjyrë ose qëndrueshmëri. Gjakderdhja rektale mund të ndodhë me sëmundje të tjera përfshirë kancerin kolorektal dhe atë anal.

Kërkoni kujdes urgjent nëse keni sasi të mëdha të gjakderdhjes rektale, marrje mendsh, ose zbehje.

Shkaqet

Venat rreth anusit priren të shtrihen dhe mund të zgjerohen ose të fryhen. Hemorroidet ose hemoroidet mund të zhvillohen nga presioni i rritur në rektumin e poshtëm për shkak të:

 • Tendosjes gjatë lëvizjve të zorrëve
 • Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë në tualet
 • Diarresë kronike ose kapsllëk
 • Mbipeshës
 • Të qënurit shtatzanë
 • Kryerja e marrëdhënieve anale
 • Të hash një dietë me pak fibra
 • Peshë-ngritja e rregullt

 Faktorët e rrezikut te hemorroidet

Ndërsa plakeni rreziku për hemorroidet ose hemoroidet rritet. Kjo sepse indet që mbështesin venat në rektumin dhe anusin tuaj mund të dobësohen dhe shtrihen. Kjo mund të ndodhë edhe kur jeni shtatzanë, sepse psha e foshnjës ushtron presion në zonën anale.

Komplikimet

Ndërlikimet te hemorroidet osee hemoroidet janë të rralla por përfshijnë:

 • Anemia. Humbja kronike e gjakut nga hemorroidet mund të shkaktojë anemi, në të cilën nuk keni mjaftueshëm rruaza të kuqe të gjakut për të dërguar oksigjenin në qelizat tuaja.
 • Hemorroide e mbytur. Nëse ndërptitet furnizimi me gjak tek heemmorroidet e brendshme, atom und të “mbyten” duke shkaktuar dhimbje shumë të mëdha.
 • Mpiksje të gjakut. Here pas here, mpiksja mund të formohet tek hemorroidet. Megjithëse nuk është e rrezikshme, aim und të jetë jashtëzakonisht i dhimbshëm. Menjëherë duhet të hidhet poshtë ose të kullohet.

Parandalimi për hemorroidet

Mënyra më e mire për të parandaluar hemorroidet ose hemoroidet është të mbani jashtëqtjet tuaja të buta, në mënyrë që ato të kalojnë lehtë. Për të parandaluar hemorroidet dhe për të zvogluar simptomat e tyre, ndiqni këto këshilla:

 • Ushqehuni me shumë fibra. Fruta, perime dhe drithëra. Ndjekja e kësaj zbut jashtëqitjen dhe rrit pjesën më të madhe të saj. Si rezultat shmangni sforcimin që mund të shkaktojë hemorroidet.
 • Pini shumë lëngje. Pini 6-8 gota uji dhe lëngje të tjera jo-alkolike çdo ditë për të ndihmuar në mbajtjen butë të jashtëqitjeve.
 • Merrni parasysh shtesat e fibrave. Shumica e njerëzve nuk marrin mjaftueshëm nga sasia e rekomanduar e fibrave- 20-30gr në ditë- në dietën e tyre. Studimet kanë treguar se shtesat e fibrave pa recetë përmirësojnë simptomat e përgjithshme dhe gjakderdhjen nga hemorroidet.
 • Mos u tendosni. Tendosja dhe mbajtja e frymës kur përpiqeni të kaloni një jashtëqitje krijon presion më të madh në venat e rektumit të poshtëm.
 • Shkoni sa më shpejt që ndjeni nevojë. Nëse prisni të kalojë, jashtëqitja juaj mund të thaht dhe të kalojë më vështirë.
 • Ushtrimi. Qëndroni aktiv për të ndihmuar në parandalimin e kapsllëkut dhe për të zvogëluar presionin mbi venat, të cilat mund të ndodhin me periudha të gjata qëndrimi në këmbë ose ulur. Ushtrimet gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë, e cila kontribon te hemorroidet.
 • Shmangni periudhat e gjata të uljes. Ulja shumë e gjatë, veçanërisht në tualet, mund të rrisë presionin në venat e anusit.

Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Mjeku juaj mund të jetë në gjendje të shohë hemorroide të jashtme. Diagnostikimi i hemorroideve të brendshme mund të përfshijë ekzaminimin e kanalit tuaj anal dhe rektumit.

 • Ekzaminimi dixhital. Mjeku juaj fut një gisht me doreza, të lubrifikuara në rektumin tuaj. Ai ose ajo ndjen për çdo gjë të pazakontë, të tilla si rritjet.
 • Inspektimi vizual. Për shkak se hemorroidet e brendshme janë shpesh shumë të buta për t’u ndjerë gjatë një provimi të zorrës së trashë, mjeku juaj mund të ekzaminojë pjesën e poshtme të zorrës së trashë dhe rektumit tuaj me anoskop, proktoskop ose sigmoidoskop.

Mjeku juaj mund të dëshirojë të ekzaminojë të gjithë zorrën e trashë duke përdorur kolonoskopinë nëse:

 • Shenjat dhe simptomat tuaja sugjerojnë që mund të keni një sëmundje tjetër të sistemit të tretjes
 • Ju keni faktorë rreziku për kancerin e zorrës së trashë
 • Ju jeni në moshë mesatare dhe nuk keni bërë një kolonoskopi të fundit

Trajtimi

Ilaçet shtëpiake për hemorroidet

Ju shpesh mund të lehtësoni dhimbjen e lehtë, ënjtjen dhe inflamacionin e hemorroideve me trajtime në shtëpi.

 • Hani ushqime me shumë fibra. Hani më shumë fruta, perime dhe drithëra. Bërja e kësaj zbut jashtëqitjen dhe rrit pjesën më të madhe të saj, gjë që do t’ju ndihmojë të shmangni sforcimin që mund të përkeqësojë simptomat nga hemorroide ekzistuese. Shtoni fibra në dietën tuaj ngadalë për të shmangur problemet me gazin.
 • Përdorni trajtime lokale. Vendosni një krem ​​ose supozitorë mbi hemorroide pa recetë që përmbajnë hidrokortizon, ose përdorni jastëkët që përmbajnë lajthinë ose një agjent mpirës.
 • Zhytuni rregullisht në një banjë të ngrohtë ose banjë sitz. Zhytni zonën tuaj anale në ujë të thjeshtë të ngrohtë për 10 deri në 15 minuta dy deri në tre herë në ditë. Një banjë sitz përshtatet mbi tualet.
 • Merrni lehtësues të dhimbjeve orale. Ju mund të përdorni përkohësisht acetaminophen, aspirinë ose ibuprofen për t’ju ndihmuar në lehtësimin e shqetësimit tuaj.

Me këto trajtime, simptomat e hemorroideve ose hemoroidet shpesh kalojnë brenda një jave. Shihni mjekun tuaj brenda një jave nëse nuk ndjeni lehtësim, ose më shpejt nëse keni dhimbje të forta ose gjakderdhje.

Ilaçe

Nëse hemorroidet ose hemoroidet prodhojnë vetëm shqetësime të lehta, mjeku juaj mund të sugjerojë kremra, pomada, supozitorë ose jastëkë pa recetë. Këto produkte përmbajnë përbërës të tillë si lajthia, ose hidrokortizoni dhe lidokaina, të cilat mund të lehtësojnë përkohësisht dhimbjet dhe kruajtjet.

Mos përdorni një krem steroide pa recetë për më shumë se një javë nëse nuk drejtohet nga mjeku juaj sepse mund të hollojë lëkurën tuaj.

Trombektomia e hemorroideve të jashtme

Nëse një mpiksje e dhimbshme e gjakut (trombozë) është formuar brenda një hemorroide të jashtme, mjeku juaj mund të heq hemorroidet, gjë që mund të sigurojë lehtësim të shpejtë. Kjo procedurë, e bërë nën anestezi lokale, është më efektive nëse bëhet brenda 72 orëve nga zhvillimi i një mpiksjeje.

Procedurat minimale invazive

Për gjakderdhje të vazhdueshme ose hemorroide të dhimbshme, mjeku juaj mund të rekomandojë një nga procedurat e tjera minimale invazive në dispozicion. Këto trajtime mund të bëhen në zyrën e mjekut tuaj ose ambiente të tjera ambulatore dhe zakonisht nuk kërkojnë anestezi.

 • Lidhja e shiritit të gomës. Mjeku juaj vendos një ose dy shirita të vegjël gome rreth bazës së një hemorroide të brendshme për të ndërprerë qarkullimin e tij. Hemorroide thahet dhe bie brenda një jave.

Lidhja e hemorroideve mund të jetë e pakëndshme dhe të shkaktojë gjakderdhje, e cila mund të fillojë dy deri në katër ditë pas procedurës, por rrallë është e rëndë. Herë pas here, mund të ndodhin komplikime më serioze.

 • Injeksion (skleroterapi). Mjeku juaj injekton një solucion kimik në indin e hemorroideve për ta zvogëluar atë. Ndërsa injeksioni shkakton pak ose aspak dhimbje, mund të jetë më pak efektiv sesa lidhja e rripit të gomës.
 • Koagulimi (infra të kuqe, lazer ose bipolar). Teknikat e mpiksjes përdorin dritë ose nxehtësi lazer ose infra të kuqe. Ato shkaktojnë që hemorroidet e vogla dhe të gjakderdhura të brendshme ngurtësohen dhe dridhen. Koagulimi ka pak efekte anësore dhe zakonisht shkakton pak shqetësime.

Procedurat kirurgjikale te hemorroidet

Vetëm një përqindje e vogël e njerëzve me hemorroide kërkojnë kirurgji. Sidoqoftë, nëse procedurat e tjera nuk kanë qenë të suksesshme ose keni hemorroide të mëdha, mjeku juaj mund të rekomandojë një nga më poshtë:

 • Heqja e hemorroideve (hemorroidektomia). Zgjedhja e një prej teknikave të ndryshme, kirurgu juaj heq indet e tepërta që shkaktojnë gjakderdhje. Kirurgjia mund të bëhet me anestezi lokale e kombinuar me qetësim, anestezi spinale ose anestezi të përgjithshme.

Hemorroidektomia është mënyra më efektive dhe e plotë për të trajtuar hemorroide të rënda ose të përsëritura. Ndërlikimet mund të përfshijnë vështirësi të përkohshme në zbrazjen e fshikëzës tuaj, gjë që mund të rezultojë në infeksione të traktit urinar. Ky ndërlikim ndodh kryesisht pas anestezionit spinal.

Shumica e njerëzve kanë disa dhimbje pas procedurës, të cilat ilaçet mund të lehtësojnë. Njomja në një banjë të ngrohtë gjithashtu mund të ndihmojë.

 • Kapja e hemorroideve. Kjo procedurë, e quajtur hemorroidoidi i kapur, bllokon rrjedhën e gjakut në indet hemorroidale. Zakonisht përdoret vetëm për hemorroide të brendshme.

Kapja zakonisht përfshin më pak dhimbje sesa hemorroidektomia dhe lejon kthimin e hershëm në aktivitetet e rregullta. Krahasuar me hemorroidektominë, sidoqoftë, kapja është shoqëruar me një rrezik më të madh të përsëritjes dhe prolapsit të rektumit, në të cilën një pjesë e rektumit del nga anusi.

Komplikimet mund të përfshijnë gjithashtu gjakderdhje, mbajtje urinare dhe dhimbje, si dhe, rrallë, një infeksion gjaku që rrezikon jetën Flisni me mjekun tuaj për opsionin më të mirë për ju.