Hepatiti B

Përmbledhje

Hepatiti B është një infeksion serioz i mëlçisë i shkaktuar nga Virusi i Hepatitis B (HBV). Për disa njerëz, infeksioni i hepatitit B bëhet kronik, që do të thotë se zgjat më shumë se gjashtë muaj. Hepatitis kronik B rrit rrezikun e zhvillimit të dështimit të mëlçisë, kancerit të mëlçisë ose cirrozës – një gjendje që mbijet përgjithmonë në mëlçi.

Shumica e të rriturve që vuajnë nga Hepatiti B shërohen plotësisht, edhe nëse shenjat dhe simptomat e tyre janë të rënda. Foshnjat dhe fëmijët kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë një infeksion kronik (me jetëgjatësi) Hepatiti B.

Një vaksinë mund të parandalojë hepatitin B, por nuk ka shërim nëse jeni në këtë gjendje. Nëse jeni të infektuar, marrja e disa masave paraprake mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së virusit tek të tjerët.

Simptomat që mbart Hepatiti B

Shenjat dhe simptomat që ka Hepatiti B variojnë nga të lehta deri te ato të rënda. Zakonisht shfaqen rreth 1-4 muaj pasi të jeni infektuar, megjithëse mund t’i shihni që në dy javë pas infektimit. Disa njerëz, zakonisht fëmijë të vegjël, mund të mos kenë asnjë simptomë.

Ato mund të përfshijnë:

 • Dhimbje barku
 • Urinë e errët
 • Ethe
 • Dhimbje të kyçeve
 • Humbja e oreksit
 • Të përziera dhe të vjella
 • Dobësi dhe lodhje
 • Zverdhja e lëkurës dhe e bardha e syve tuaj (verdhëz)

Kur të vizitoni një mjek nga Hepatiti B

Nëse e dini që keni qenë i ekspozuar nga Hepatiti B, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Një trajtim parandalues mund të zvogëlojë rrezikun tuaj të infeksionit nëse merrni trajtimin brenda 24 orëve nga ekspozimi ndaj virusit.

Nga se shkaktohet Hepatiti B?

Infeksioni nga Hepatiti B shkaktohet prej virusit të hepatitis B (HBV). Virusi kalon nga personi në person përmes gjakut, spermës ose lëngjeve të tjera të trupit. Nuk përhapet duke teshtitur ose kollitur.

Mënyrat e zakonshme që mund të përhapet HBV janë:

 • Kontakt seksual. Ju mund të infektoheni nga Hepatiti B nëse keni marrëdhënie seksuale të pambrojtura me dikë që është i infektuar. Virusi mund të kalojë tek ju nëse gjaku, pështyma, sperma ose sekrecionet vaginale të personit hyjnë në trupin tuaj.
 • Ndarja e gjilpërave. HBV përhapet lehtësisht përmes gjilpërave dhe shiringave të ndotura me gjak të infektuar. Ndarja e mjeteve IV(introvenoze) të ilaçeve ju vë në rrezik të lartë nga Hepatiti B.
 • Shkopinjë aksidentalë të gjilpërave. Hepatitis B është shqetësim për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe këdo tjetër që bie në kontakt me gjakun e njeriut.
 • Nëna për fëmijën. Gratë shtatzëna të infektuara me HBV mund të kalojnë virusin tek foshnjat e tyre gjatë lindjes. Sidoqoftë, i porsalinduri mund të vaksinohet për të shmangur infektimin në pothuajse të gjitha rastet. Bisedoni me mjekun tuaj për t’u testuar nga Hepatiti B nëse jeni shtatzënë ose dëshironi të mbeteni shtatzënë.

Hepatiti B akut dhe Hepatiti B kronik

Infeksioni i hepatitit B mund të jetë jetëshkurtër (akut) ose afatgjatë (kronik).

 • Infeksioni akut i hepatitit B zgjat më pak se gjashtë muaj. Sistemi juaj imunitar ka të ngjarë të pastrohet nga Hepatiti B akut, dhe duhet të shëroheni plotësisht brenda disa muajsh. Shumica e njerëzve që marrin hepatit B si të rritur kanë një infeksion akut, por mund të çojë në infeksion kronik.
 • Infeksioni kronik i hepatitis B zgjat gjashtë muaj ose më gjatë. Ai zgjat sepse sistemi juaj imunitar nuk mund të luftojë infeksionin. Infeksioni Hepatiti B kronik mund të zgjasë gjithë jetën, duke çuar ndoshta në sëmundje të rënda si cirroza dhe kanceri i mëlçisë.

Sa më i ri të jeni kur merrni hepatitis B – veçanërisht të porsalindur ose fëmijë më të vegjël se 5 vjeç – aq më i lartë është rreziku që infeksioni të bëhet kronik. Infeksioni kronik mund të mbetet i pazbuluar për dekada derisa një person të sëmuret rëndë nga sëmundja e mëlçisë.

Faktorët e rrezikut të tij

Hepatiti B përhapet përmes kontaktit me gjak, spermë ose lëngje të tjera të trupit nga një person i infektuar. Rreziku juaj i infektimit nga hepatiti B rritet nëse:

 • Bëni seks të pambrojtur me partnerë të shumtë seksi ose me dikë që është infektuar me HBV
 • Ndani gjilpërat gjatë përdorimit të ilaçeve IV
 • Jeni një burrë që kryen marrëdhënie seksuale me burra të tjerë
 • Jetoni me dikë që ka një infeksion kronik HBV
 • Është një foshnje e lindur nga një nënë e infektuar
 • Keni një punë që ju ekspozon ndaj gjakut të njeriut
 • Udhëtoni në vende me nivele të larta infeksioni të HBV, të tilla si Azia, Ishujt Paqësor, Afrika dhe Evropa Lindore

Komplikimet e tij

Pasja e një infeksioni kronik HBV mund të çojë në komplikime serioze, të tilla si:

 • Shenja të mëlçisë (cirroza). Inflamacioni i shoqëruar me një infeksion të hepatitis B mund të çojë në dëmtim të gjerë të mëlçisë (cirroza), e cila mund të dëmtojë aftësinë e mëlçisë për të funksionuar.
 • Kanceri i mëlçisë. Njerëzit me infeksion kronik të hepatitit B kanë një rrezik në rritje të kancerit të mëlçisë.
 • Dështimi i mëlçisë. Dështimi akut i mëlçisë është një gjendje në të cilën funksionet vitale të mëlçisë mbyllen. Kur kjo ndodh, transplantimi i mëlçisë është i nevojshëm për të mbajtur jetën.
 • Kushte të tjera. Njerëzit me hepatit kronik B mund të zhvillojnë sëmundje të veshkave ose inflamacion të enëve të gjakut.

Parandalimi i Hepatitit B

Vaksina e hepatitis B jepet zakonisht si tre ose katër injeksione gjatë gjashtë muajve. Ju nuk mund të merrni hepatitin B nga vaksina.

Vaksina e hepatitit B rekomandohet për:

 • Të porsalindurit
 • Fëmijët dhe adoleshentët që nuk janë vaksinuar gjatë lindjes
 • Ata që punojnë ose jetojnë në një qendër për njerëzit me aftësi të kufizuara
 • Njerëzit që jetojnë me dikë që ka hepatit B
 • Punonjësit e kujdesit shëndetësor, punonjësit e urgjencës dhe njerëz të tjerë që vijnë në kontakt me gjakun
 • Kushdo që ka një infeksion seksualisht të transmetueshëm, përfshirë HIV
 • Burra që bëjnë seks me burra
 • Njerëzit të cilët kanë partnerë të shumtë seksualë
 • Partnerë seksualë të dikujt që ka hepatit B
 • Injektuesit e ilaçeve të paligjshme ose që ndajnë gjilpëra dhe shiringa
 • Njerëzit me sëmundje kronike të mëlçisë
 • Individët me sëmundje të veshkave në fazën përfundimtare
 • Udhëtarët që planifikojnë të shkojnë në një zonë të botës me një shkallë të lartë të infeksionit nga hepatiti B

Merrni masa paraprake për të shmangur HBV

Mënyra të tjera për të zvogëluar rrezikun e HBV përfshijnë:

 • Njihni statusin e HBV të çdo partneri seksual. Mos u merrni me seks të pambrojtur nëse nuk jeni absolutisht i sigurt se partneri juaj nuk është i infektuar me HBV ose ndonjë infeksion tjetër seksualisht të transmetueshëm.
 • Përdorni një prezervativ të ri çdo herë që bëni seks nëse nuk e dini statusin shëndetësor të partnerit tuaj. Mos harroni se megjithëse prezervativët mund të zvogëlojnë rrezikun tuaj të kontraktimit të HBV, ato nuk e eleminojnë rrezikun.
 • Mos përdorni ilaçe të paligjshme. Nëse përdorni ilaçe të paligjshme, merrni ndihmë për të ndaluar. Nëse nuk mund të ndaleni, përdorni një gjilpërë sterile sa herë që injektoni ilaçe të paligjshme. Asnjëherë mos ndani gjilpërat.
 • Jini të kujdesshëm në lidhje me shpimin e trupit dhe tatuazhet. Nëse bëni një piercing ose tatuazh, kërkoni një dyqan me reputacion. Pyesni se si pastrohen pajisjet. Sigurohuni që punonjësit të përdorin hala sterile. Nëse nuk mund të merrni përgjigje, kërkoni një dyqan tjetër.
 • Pyesni për vaksinën e hepatitit B para se të udhëtoni. Nëse jeni duke udhëtuar në një rajon ku hepatitis B është i zakonshëm, pyesni mjekun tuaj për vaksinën e hepatitit B paraprakisht. Zakonisht bëhet në një seri prej tre injeksionesh për një periudhë gjashtëmujore.

Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Mjeku juaj do t’ju ekzaminojë dhe do të kërkojë shenja të dëmtimit të mëlçisë, siç janë zverdhja e lëkurës ose dhimbja e barkut. Ekzaminimet që mund të ndihmojnë në diagnostikimin e hepatitit B ose ndërlikimet e tij janë:

 • Testet e gjakut. Ato mund të zbulojnë shenjat e virusit të hepatitit B në trupin tuaj dhe t’i tregoni mjekut tuaj nëse është akut apo kronik. Një test i thjeshtë i gjakut gjithashtu mund të përcaktojë nëse jeni imun ndaj kësaj gjendjeje.
 • Ekografia e mëlçisë. Një ultratingull i veçantë i quajtur elastografi kalimtare mund të tregojë sasinë e dëmtimit të mëlçisë.
 • Biopsia e mëlçisë. Mjeku juaj mund të heqë një mostër të vogël të mëlçisë tuaj për testim (biopsi të mëlçisë) për të kontrolluar dëmtimin e mëlçisë. Gjatë këtij testi, mjeku juaj fut një gjilpërë të hollë përmes lëkurës tuaj dhe në mëlçinë tuaj dhe heq një mostër indi për analiza laboratorike.

Kontrollimi i njerëzve të shëndetshëm nga Hepatiti B

Mjekët ndonjëherë testojnë njerëz të caktuar të shëndetshëm për infeksion të hepatitit B sepse virusi mund të dëmtojë mëlçinë përpara se të shfaqë shenja dhe simptoma. Bisedoni me mjekun tuaj për shqyrtimin e infeksionit të hepatitit B nëse:

 • Jeni shtatzënë
 • Jetoni me dikë që ka hepatit B
 • Keni pasur shumë partnerë seksualë
 • Kryeni marrëdhënie seksuale me dikë që ka hepatit B
 • burrë që kryen marrëdhënie seksuale me burra
 • Histori të një sëmundjeje seksualisht të transmetueshme
 • Shfaqni HIV ose hepatit C
 • Bëni një test të enzimës së mëlçisë me rezultate jonormale, të pashpjegueshme
 • Merrni dializën e veshkave
 • ilaçe që shtypin sistemin imunitar, të tilla si ato që përdoren për të parandaluar refuzimin pas një transplantimi organi
 • Përdorni ilaçe të injektuara në mënyrë të paligjshme
 • në burg/ i burgosur
 • lindur në një vend ku hepatiti B është i zakonshëm, duke përfshirë Azinë, Ishujt Paqësor, Afrikën dhe Evropën Lindore
 • prindër ose fëmijë të adoptuar nga vendet ku hepatiti B është i zakonshëm, përfshirë Azinë, Ishujt Paqësor, Afrikën dhe Evropën Lindore

Trajtimi nga Hepatiti B

Trajtimi për të parandaluar infeksionin e hepatitit B pas ekspozimit

Nëse e dini që keni qenë i ekspozuar ndaj virusit të hepatitit B dhe nuk jeni i sigurt nëse jeni vaksinuar, telefononi menjëherë mjekun tuaj. Një injeksion i imunoglobulinës (një antitrup) i dhënë brenda 12 orëve nga ekspozimi ndaj virusit mund t’ju ndihmojë të mbroni që të mos sëmureni me hepatit B. Për shkak se ky trajtim ofron vetëm mbrojtje afatshkurtër, ju gjithashtu duhet të merrni vaksinën e hepatitit B në të njëjtën kohë , nëse nuk e keni marrë kurrë.

Trajtimi për infeksion akut të hepatitit B

Nëse mjeku juaj përcakton se infeksioni juaj i hepatitit B është akut – që do të thotë se është jetëshkurtër dhe do të zhduket vetvetiu – mund të mos keni nevojë për trajtim. Në vend të kësaj, mjeku juaj mund të rekomandojë pushim, ushqim të duhur dhe shumë lëngje ndërsa trupi juaj lufton infeksionin. Në raste të rënda, nevojiten ilaçe antivirale ose një qëndrim në spital për të parandaluar komplikimet.

Trajtimi për infeksion kronik të hepatitit B

Shumica e njerëzve të diagnostikuar me infeksion kronik të hepatitit B kanë nevojë për trajtim për pjesën tjetër të jetës së tyre. Trajtimi ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjes së mëlçisë dhe ju pengon të kaloni infeksionin tek të tjerët. Trajtimi për hepatitin kronik B mund të përfshijë:

 • Medikamente antivirale. Disa ilaçe antivirale – përfshirë entecavir (Baraclude), tenofovir (Viread), lamivudine (Epivir), adefovir (Hepsera) dhe telbivudine (Tyzeka) – mund të ndihmojnë në luftimin e virusit dhe ngadalësojnë aftësinë e tij për të dëmtuar mëlçinë tuaj. Këto barna merren nga goja. Flisni me mjekun tuaj se cili ilaç mund të jetë i përshtatshëm për ju.
 • Injeksione të interferonit. Interferon alfa-2b (Intron A) është një version i bërë nga njeriu i një lënde të prodhuar nga trupi për të luftuar infeksionin. Përdoret kryesisht për të rinjtë me hepatit B që dëshirojnë të shmangin trajtimin afatgjatë ose gratë që mund të dëshirojnë të mbeten shtatzënë brenda disa vitesh, pasi të kenë përfunduar një kurs të fundëm të terapisë. Interferoni nuk duhet të përdoret gjatë shtatëzënësisë. Efektet anësore mund të përfshijnë të përziera, të vjella, vështirësi në frymëmarrje dhe depresion.
 • Transplantimi i mëlçisë. Nëse mëlçia juaj është dëmtuar rëndë, mund të jetë një opsion transplantimi i mëlçisë. Gjatë një transplantimi të mëlçisë, kirurgu heq mëlçinë tuaj të dëmtuar dhe e zëvendëson atë me një mëlçi të shëndetshme. Shumica e mëlçive të transplantuara vijnë nga dhurues të vdekur, megjithëse një numër i vogël vijnë nga dhurues të gjallë që dhurojnë një pjesë të mëlçive të tyre.

Ilaçe të tjera për trajtimin e Hepatiti B po zhvillohen.

Mënyrat e jetesës dhe ilaçet shtëpiake

Nëse jeni infektuar me hepatit B, merrni masa për të mbrojtur të tjerët nga virusi.

 • Bëni seks më të sigurt. Nëse jeni aktiv seksualisht, tregoni partnerit tuaj se keni HBV dhe flisni për rrezikun e transmetimit të tij tek ajo. Përdorni një prezervativ të ri latex çdo herë që bëni seks, por mos harroni se prezervativët zvogëlojnë por nuk e eleminojnë rrezikun.
 • Thuajini partnerit tuaj seksual të testohet. Kushdo me të cilin keni kryer marrëdhënie seksuale duhet të testohet për virusin. Partnerët tuaj gjithashtu duhet të dinë statusin e tyre të HBV në mënyrë që ata të mos infektojnë të tjerët.
 • Mos ndani artikuj të kujdesit personal. Nëse përdorni ilaçe IV, kurrë mos ndani gjilpëra dhe shiringa. Dhe mos ndani brisk ose furça dhëmbësh, të cilat mund të mbajnë gjurmë të gjakut të infektuar.

Përballimi dhe mbështetja nga Hepatiti B

Nëse jeni diagnostikuar me infeksion të hepatitit B, sugjerimet e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë të përballoni:

 • Mësoni rreth hepatitit B. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve është një vend i mirë për të filluar
 • Qëndroni të lidhur me miqtë dhe familjen. Ju nuk mund ta përhapni hepatitin B përmes kontakteve të rastësishme, prandaj mos u shkëputni nga njerëzit që mund të ofrojnë mbështetje
 • Kujdesu për veten. Hani një dietë të shëndetshme plot me fruta dhe perime, ushtroni rregullisht dhe flini mjaftueshëm
 • Kujdesuni për mëlçinë tuaj. Mos pini alkool ose merrni ilaçe pa recetë ose pa recetë pa u konsultuar me mjekun tuaj. Bëni testime për hepatit A dhe C. Bëni vaksinim për hepatit A nëse nuk keni qenë i ekspozuar.