Cikli menstrual

Përmbledhje

Çdo muaj gjatë viteve midis pubertetit dhe menopauzës, trupi i një gruaje kalon nëpër një numër ndryshimesh për ta bërë atë gati për një shtatzëni të mundshme. Kjo seri e ngjarjeve të nxitura nga hormonet quhet cikli menstrual.

Gjatë çdo cikli menstrual, një vezë zhvillohet dhe lirohet nga vezoret. Muri mbrojtës i mitrës ndërtohet. Nëse një shtatzëni nuk ndodh, muri i mitrës derdhet gjatë një periudhe menstruale. Pastaj cikli fillon përsëri.

Cikli menstrual i një gruaje ndahet në katër faza:

 • menstruale
 • folikulare
 • ovulimi
 • luteale

Gjatësia e secilës fazë mund të ndryshojë nga një grua në tjetrën dhe mund të ndryshojë me kalimin e kohës.

Faza menstruale

Faza menstruale është faza e parë te cikli menstrual. Gjithashtu është faza  kur ju keni menstruacionet.

Kjo fazë fillon kur një vezë nga cikli i mëparshëm nuk është fekonduar. Për shkak se shtatzënia nuk ka ndodhur, nivelet e hormoneve estrogjen dhe progesteron bien.

Muri i trashë i mitrës tuaj, i cili do të mbështeste një shtatzëni, nuk është më i nevojshëm, kështu që derdhet në vagjinën tuaj. Gjatë periudhës tuaj, ju lëshoni një kombinim të gjakut, mukusit dhe indeve nga mitra juaj.

Cikli menstrual mund të ketë simptoma të tilla si:

 • ngërçe
 • gjinj të ndjeshëm
 • fryrje
 • luhatje humori
 • nervozizëm
 • dhimbje koke
 • lodhje
 • dhimbje mesi

Mesatarisht, gratë janë në fazën menstruale të ciklit të tyre për 3 deri në 7 ditë. Disa gra kanë periudha më të gjata se të tjerat.

Faza folikulare

Faza folikulare fillon në ditën e parë të periodes tuaj (kështu që ka disa mbivendosje me fazën menstruale) dhe përfundon kur ovuloni.

Fillon kur hipotalamusi dërgon një sinjal në hipofizën tuaj për të lëshuar hormonin stimulues të gjëndrës (FSH). Ky hormon stimulon vezoret tuaja për të prodhuar rreth 5-20 qese të vogla të quajtura gjëndra. Çdo gjëndër përmban një vezë të papjekur.

Vetëm veza më e shëndetshme përfundimisht do të piqet. (Në raste të rralla, një grua mund të ketë dy vezë të pjekura.) Pjesa tjetër e gjëndrave do të përthithet në trupin tuaj.

Folikuli i pjekurisë krijon një rritje të estrogjenit që trash murin e mitrës tuaj. Kjo krijon një mjedis të pasur me lëndë ushqyese për një embrion të rritet.

Faza mesatare folikulare zgjat për rreth 16 ditë. Mund të jetë nga 11 deri në 27 ditë, në varësi të ciklit tuaj.

Faza e ovulimit

Rritja e niveleve të estrogjenit gjatë fazës folikulare shkakton hipofizën tuaj për të lëshuar hormonin luteinizues (LH). Kjo është ajo që fillon procesin e ovulimit.

Ovulimi është kur vezorja juaj lëshon një vezë të pjekur. Veza udhëton poshtë tubit fallopian drejt mitrës për t’u fekonduar nga spermatozoidi.

Faza e ovulimit është e vetmja kohë te cikli menstrual kur mund të mbeteni shtatzënë. Ju mund të thoni që jeni në ovulim nga simptoma si këto:

 • një rritje të lehtë në temperaturën bazike të trupit
 • shkarkim më i trashë që ka strukturën e të bardhës së vezëve

Ovulimi ndodh rreth ditës 14 nëse keni një cikël 28-ditor – në mes te cikli menstrual. Zgjat rreth 24 orë. Pas një dite, veza do të vdesë ose do të tretet nëse nuk është fekonduar.

Faza luteale

Pasi folikuli lëshon vezën e tij, ai ndryshon në trupin e verdhë. Kjo strukturë çliron hormone, kryesisht progesteron dhe pak estrogjen. Rritja e hormoneve e mban shtresën e mitrës tuaj të trashë dhe gati për t’u vendosur një vezë e fekonduar.

Nëse mbeteni shtatzënë, trupi juaj do të prodhojë gonadotropinë korionike njerëzore (hCG). Ky është hormoni që zbulon testin e shtatzanisë. Ndihmon në mirëmbajtjen e trupit të verdhë dhe mban shtresën e mitrës të trashë.

Nëse nuk mbeteni shtatzënë, trupi i verdhë do të tkurret dhe do të rigjenereohet. Kjo çon në uljen e niveleve të estrogjenit dhe progresteronit, gjë që shkakton fillimin e menstruacioneve. Muri i mitrës do të derdhet gjatë periodes tuaj.

Gjatë kësaj faze, nëse nuk mbeteni shtatzënë, mund të përjetoni simptoma të sindromës premenstruale (PMS). Kjo perfshin:

 • fryrje
 • ënjtje, dhimbje ose ndjeshmëri të gjirit
 • ndryshimet e humorit
 • dhimbje koke
 • shtim në peshë
 • ndryshimet në dëshirën seksuale
 • dëshira për ushqim
 • probleme me gjumin

Faza luteale zgjat nga 11 deri në 17 ditë. Gjatësia mesatare është 14 ditë.

Identifikimi i çështjeve të zakonshme te cikli menstrual

Cikli menstrual i çdo gruaje është i ndryshëm. Disa gra e marrin menstruacionin në të njëjtën kohë çdo muaj. Të tjerët janë më të parregullt. Disa gra kane rrjedhje më shumë ose për një numër më të gjatë ditësh sesa të tjerat.

Cikli juaj menstrual gjithashtu mund të ndryshojë gjatë periudhave të caktuara të jetës suaj. Për shembull, mund të bëhet më i parregullt kur i afroheni menopauzës.

Një mënyrë për të zbuluar nëse keni ndonjë problem te cikli juaj menstrual është të gjurmoni menstruacionet. Shkruaj kur fillojnë dhe mbarojnë. Regjistroni gjithashtu çdo ndryshim në sasinë ose numrin e ditëve që keni marrë gjak, dhe nëse keni njolla midis periudhave.

Faktorët që mund të ndikojnë te cikli juaj menstrual:

 • Kontrolli i lindjeve. Pilula e kontrollit të lindjes mund t’i bëjë periodat tuaja më të shkurtra dhe të lehta. Ndërsa merrni pilula, nuk do të keni perioda fare.
 • Shtatzënia. Periodat tuaja duhet të ndalen gjatë shtatëzënësisë. Periodat e humbura janë një nga shenjat e para më të dukshme se jeni shtatzënë.
 • Sindroma e vezoreve policistike (PCOS). Ky çekuilibër hormonal parandalon një vezë të zhvillohet normalisht në vezore. PCOS shkakton cikle të parregullta menstruale dhe perioda të humbura.
 • Miomat e mitrës. Këto rritje jokancerogjene në mitrën tuaj mund t’i bëjnë periodat tuaja më të gjata dhe më të rënda se zakonisht.
 • Çregullime te ngrenies. Anoreksia, bulimia dhe çrregullime të tjera të të ngrënit mund të prishin ciklin tuaj menstrual dhe të bëjnë që periodat tuaja të ndalen.

Probleme te cikli juaj menstrual:

 • Ju keni kapërcyer periodat, ose ato janë ndalur
 • Periodat tuaja janë të parregullta.
 • Ju rrjedh gjak për më shumë se shtatë ditë.
 • Periodat tuaja janë me më pak se 21 ditë ose më shumë se 35 ditë me njëra-tjetrën.
 • Ju rrjedh gjak midis periodave

Nëse keni këto ose probleme të tjera me ciklin tuaj menstrual ose periodat, flisni me mjekun.

Përfundim

Cikli menstrual i çdo gruaje është i ndryshëm. Ajo që është normale për ju mund të mos jetë normale për dikë tjetër.

Është e rëndësishme të njiheni me ciklin tuaj – përfshirë kur merrni menstruacionet dhe sa zgjasin ato. Jini vigjilent për çdo ndryshim dhe raportojini ato te mjeku.