Gastriti, gastritis

Gastriti/Gastritis është një term i përgjithshëm për një grup gjendjesh me një gjë të përbashkët: inflamacionin e mureve të stomakut. Inflamacioni i gastritis është më shpesh rezultat i infeksionit me të njëjtin bakter që shkakton shumicën e ulçerave të stomakut. Përdorimi i rregullt i disa lehtësuesve të dhimbjeve dhe pirja e shumtë e alkoolit mund të kontribuojnë në gastrit.

Simptomat dhe Shkaqet

Gastriti ka keto shenja dhe simptoma:

 • Dhimbje ose djegie nga gastriti në pjesen e sipërme të barkut tuaj që mund të përkeqësohet ose permirësohet me ngrënien  
 • Të përziera
 • Të vjella
 • Një ndjenjë fryrjeje në barkun tuaj pas ngrënies

Gastritis jo gjithmonë shkakton shenja dhe simptoma.

Kur të vizitoni një mjek

Pothuajse të gjithë kanë pasur një periudhë të mostretjes së ushqimit dhe acarim të stomakut, gastritis. Shumica e rasteve të mostretjes janë jetëshkurtra dhe nuk kërkojnë kujdes mjekësor. Vizitoni mjekun tuaj nëse keni shenja dhe simptoma gastriti për me shume se një javë. Tregoni mjekut tuaj nëse shqetësimi juaj në stomak ndodh pas marrjes së ilaçeve me ose pa recetë. Sidomos kur flasim per aspirine ose lehtesues te tjere.

Drejtohuni menjëherë tek mjeku nese keni te vjella me gjak dhe jashteqitje qe ngjajne si te zeza.

Shkaqet e gastritit

Gastriti është një inflamacion i veshjes se brendshme të stomakut. Dobësia ose dëmtimi i barrierës së mbështjellë me mukus dëmton dhe të ndez veshjen e brendshme te stomakut. Një numër sëmundjesh mund të rrisin rrezikun e gastritit, duke përfshirë sëmundjen e Crohn dhe sarkoidozën. Gjendje në të cilën koleksionet e qelizave nxitese rriten në trup.

Faktorët e rrezikut te gastritit

Gastriti perfshin keto faktore rreziku:

 • Infeksion bakterial. Infeksioni me Helikobakter pilori është ndër infeksionet më të zakonshme njerëzore në të gjithë botën. Por vetem disa njerëz me infeksion zhvillojnë gastritis ose çrregullime të tjera gastrointestinale të sipërme. Mjekët besojnë se cenueshmëria ndaj bakterit mund të trashëgohet. Ajo mund të shkaktohet edhe nga zgjedhjet e stilit të jetës, të tilla si pirja e duhanit dhe dieta.
 • Përdorimi i rregullt i lehtësuesve të dhimbjeve. Lehtesuesit e zakonshëm të dhimbjes si aspirina, ibuprofen dhe naproxen mund të shkaktojnë gastrit akut dhe gastrit kronik. Përdorimi i rregullt i këtyre qetësuesve mund të zvogëlojë substancën kryesore qe mbron stomakun tuaj. Te njejtin ndikim ka dhe marrja e tepert e tyre.
 • Mosha e vjetër. Të moshuarit kanë një rrezik në rritje të gastritis. Veshja e brendshme e stomakut tenton të hollohet me kalimin e moshës. Të moshuarit kanë më shumë gjasa të kenë infeksion Hidrobakter pilori ose çrregullime autoimune sesa të rinjtë.
 • Përdorimi i tepërt i alkoolit. Gastriti akut ka më shumë gjasa të shkaktohet nga përdorimi i tepërt i alkoolit. Ai mund të irritojë dhe të gërryejë veshjen e brendshme te stomakut tuaj. Kjo e bën stomakun tuaj më të prekshëm nga lëngjet e tretjes. Përdorimi i tepërt i alkoolit ka më shumë gjasa të shkaktojë gastrit akut.
 • Stresi. Gastriti akut mund te shkaktohet nga stresi i rëndë për shkak të nderhyrjeve të medha, dëmtimit, djegies ose infeksioneve të rënda.
 • Trupi juaj sulmon qelizat në stomakun tuaj. I quajtur gastrit autoimun, ky lloj gastriti ndodh kur trupi juaj sulmon qelizat që përbëjnë rreshtimin e stomakut tuaj. Ky reagim mund të konsumohet në barrierat mbrojtëse të stomakut tuaj.
 • Sëmundje dhe gjendje të tjera. Gastriti mund të shoqërohet me gjendje të tjera mjekësore, përfshirë HIV / AIDS, sëmundjen e Crohn dhe infeksione parazitare.

Gastriti Autoimun

Trupi juaj sulmon qelizat në stomakun tuaj. I quajtur gastrit autoimun, ky lloj ndodh kur trupi juaj sulmon qelizat që përbëjnë mbeshtjelljen e stomakut tuaj. Ky reagim mund të konsumoje barrierat mbrojtëse të stomakut tuaj.

Gastriti autoimun është më i zakonshëm tek njerëzit me çrregullime të tjera autoimune si sëmundja Hashimoto dhe diabeti Tipi 1. Gjithashtu mund të shoqërohet me mungesë të vitaminës B-12.

Komplikimet

Kur nuk trajtohet, gastritis mund të çojë në ulçera të stomakut dhe gjakderdhje në stomak. Rralle disa forma të gastritit kronik mund të rrisin rrezikun e kancerit të stomakut. Hollimi i gjerë i mbeshtjelljes së stomakut dhe ndryshimet në qelizat e saj jeni ju pririn per t’a patur.

Tregoni mjekut tuaj nëse shenjat dhe simptomat tuaja nuk po përmirësohen, pavarësisht nga trajtimi për gastrit.

Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Megjithëse mjeku juaj ka të ngjarë të dyshojë te gastriti pasi t’ju flasë për historikun tuaj mjekësor dhe kryerjen e një analize, ju gjithashtu mund të keni një ose më shumë nga testet e mëposhtme për të përcaktuar saktë shkakun

 • Testet për Helikobakter pilori. Mjeku juaj mund t’ju ​​rekomandojë teste për të përcaktuar nëse keni bakterin.Se cilit lloj testi do t’i nënshtroheni varet nga situata juaj. Helikobakter pilori mund të zbulohet në një test gjaku, në një test të jashtëqitjes ose në një test të frymëmarrjes. Për provën e frymëmarrjes, ju pini një gotë të vogël me lëng të pastër, pa shije që përmban karbon radioaktiv. Bakteret Helikobakter pilori zbërthejnë lëngun e provës në stomakun tuaj. Më vonë, ju fryni në një qese, e cila më pas vuloset. Nëse jeni të infektuar, mostra juaj e frymëmarrjes do të përmbajë karbon radioaktiv.
 • Përdorimi i një fushe për të ekzaminuar sistemin tuaj të sipërm të tretjes (endoskopia). Gjatë endoskopisë, mjeku juaj kalon një tub fleksibël të pajisur me një lente poshtë fytit tuaj dhe në ezofag, stomak dhe zorrë të hollë. Duke përdorur endoskopin, mjeku juaj kërkon shenja të inflamacionit. Nëse gjendet një zonë e dyshimtë, mjeku juaj mund të heqë mostra të vogla të indeve (biopsi) për ekzaminim laboratorik. Një biopsi mund të identifikojë gjithashtu praninë e Helikobakter pilorit në rreshtimin e stomakut tuaj.
 • Radiografia e sistemit tuaj të sipërm të tretjes. Ndonjëherë quhet një çerdhe bariumi ose seri e sipërme gastrointestinale, kjo seri rrezesh X krijon imazhe të ezofagut, stomakut dhe zorrës tuaj të hollë për të kërkuar anomali. Për ta bërë ulçerën më të dukshme, mund të gëlltisni një lëng të bardhë, metalik (që përmban barium) që vesh traktin tuaj të tretjes.

Trajtimi nga gastriti

Trajtimi i gastritit varet nga shkaku specifik. Gastriti akut i shkaktuar nga barna anti-inflamatore josteroide ose alkooli mund të lehtësohet duke ndaluar përdorimin e atyre substancave.

Medikamentet e përdorura për të trajtuar gastritis përfshijnë:

 • Ilaçe antibiotike për të vrarë Helikobater pilori. Për Helikobakter pilori në traktin tuaj të tretjes, mjeku juaj mund të rekomandojë një kombinim të antibiotikëve, të tilla si klaritromicina dhe amoksicilina ose metronidazole për të vrarë bakterin. Sigurohuni që të merrni recetën e plotë të antibiotikëve, zakonisht për shtatë deri në 14 ditë.
 • Medikamente që bllokojnë prodhimin e acidit dhe nxisin shërimin. Frenuesit e pompës proton ulin acidin duke bllokuar veprimin e pjesëve të qelizave që prodhojnë acid. Këto barna përfshijnë ilaçe me recetë dhe pa recetë omeprazol , lansoprazol , rabeprazol , esomeprazol , dekslansoprazol dhe pantoprazol. Përdorimi afatgjatë i frenuesve të pompës protonike, veçanërisht në doza të larta, mund të rrisë rrezikun e frakturave të kofshës, doreve dhe shtyllës kurrizore. Pyesni mjekun tuaj nëse një shtesë e kalciumit mund të zvogëlojë një rrezik nga gastriti.
 • Medikamente për të zvogëluar prodhimin e acidit. Bllokuesit e acidit – të quajtur gjithashtu bllokues të histaminës (H-2) – zvogëlojnë sasinë e acidit të lëshuar në traktin tuaj të tretjes, i cili lehtëson dhimbjen nga gastriti dhe inkurajon shërimin. Në dispozicion me recetë ose pa recetë, bllokuesit e acidit përfshijnë famotidinë , cimetidinë dhe nizatidine.
 • Antacidet që neutralizojnë acidin e stomakut. Mjeku juaj mund të përfshijë një antacid në regjimin tuaj të ilaçeve. Antacidet neutralizojnë acidin ekzistues të stomakut dhe mund të sigurojnë lehtësim të shpejtë të dhimbjes nga gastriti. Efektet anësore mund të përfshijnë kapsllëk ose diarre, në varësi të përbërësve kryesorë.

Mënyrat e jetesës dhe ilaçet shtëpiake te gastriti

Mund të gjeni lehtësim nga shenjat dhe simptomat te gastritis nëse:

 • Hani vakte më të vogla, më të shpeshta. Nëse përjetoni mostretje të shpeshtë, hani vakte më të vogla më shpesh për të ndihmuar në lehtësimin e efekteve të acidit në stomak.
 • Shmangni ushqimet irrituese. Shmangni ushqimet që irritojnë stomakun tuaj, veçanërisht ato që janë pikante, acide, të skuqura ose të yndyrshme.
 • Mos përdorni alkoolin. Alkooli mund të irritojë mukozën e stomakut tuaj.
 • Konsideroni ndërrimin e lehtësuesve të dhimbjeve. Nëse përdorni lehtësues të dhimbjeve që rrisin rrezikun nga gastriti, pyesni mjekun tuaj nëse acetaminofeni mund të jetë një mundësi për ju. Ky ilaç ka më pak të ngjarë të përkeqësojë problemin tuaj të stomakut.

Përgatitja për takimin tuaj nga gastriti

Filloni duke bërë një takim me mjekun tuaj të familjes ose një mjek të përgjithshëm. Nëse mjeku juaj dyshon për gastritis, mund të referoheni tek një specialist i çrregullimeve të tretjes.

Çfarë mund të bëni

 • Jini të vetëdijshëm për kufizimet . Kur caktoni takim nga gastriti, pyesni nëse ka ndonjë gjë që duhet të bëni paraprakisht, siç është kufizimi i dietës tuaj.
 • Shkruani simptomat që po përjetoni, përfshirë edhe ato që mund të duken të palidhura nga gastriti për të cilën keni caktuar takimin.
 • Shkruani informacionin kryesor personal, përfshirë streset kryesore ose ndryshimet e fundit të jetës.
 • Bëni një listë të të gjitha ilaçeve, vitaminave ose suplementeve që po merrni.
 • Merrni parasysh të merrni dikë me vete. Dikush që ju shoqëron mund të kujtojë diçka që keni humbur ose harruar.
 • Shkruani pyetje nga gastriti për të pyetur mjekun tuaj.

Përgatitja e një liste pyetjesh do t’ju ndihmojë të shfrytëzoni në maksimum kohën tuaj me mjekun tuaj.

Për gastritin, disa pyetje themelore për t’i bërë mjekut tuaj përfshijnë:

 • Çfarë po shkakton simptomat ose gjendjen time?
 • A mundet ndonjë nga ilaçet e mia të shkaktojë gjendjen time?
 • Cilat janë shkaqet e tjera të mundshme për simptomat ose gjendjen time?
 • Cilat teste më duhen?
 • A është gjendja ime e mundshme e përkohshme apo kronike?
 • Cili është rruga më e mirë e veprimit?
 • Cilat janë alternativat ndaj qasjes kryesore që po sugjeroni?
 • Unë kam kushte të tjera shëndetësore. Si mund t’i menaxhoj më së miri së bashku?
 • A ka kufizime që duhet të ndjek?
 • A duhet të shoh një specialist?
 • A ka ndonjë alternativë gjenerike ndaj ilaçit që po përshkruani?
 • A ka broshura ose material tjetër të shtypur që mund të marr? Cilat faqe interneti rekomandoni?
 • Çfarë do të përcaktojë nëse duhet të caktoj një vizitë vijuese?

Mos hezitoni të bëni pyetje të tjera.

Çfarë të presësh nga mjeku juaj?

Mjeku juaj ka të ngjarë të ju bëjë një numër pyetjesh, duke përfshirë:

 • Cilat janë simptomat tuaja?
 • Sa të rënda janë simptomat tuaja? A do ta përshkruani dhimbjen e stomakut tuaj si butësisht të pakëndshme ose djegëse?
 • Simptomat tuaja kanë qenë të vazhdueshme apo të rastit?
 • A duket se ndonjë gjë, siç është ngrënia e disa ushqimeve, përkeqëson simptomat tuaja?
 • A duket se ndonjë gjë, si p.sh. ngrënia e disa ushqimeve ose marrja e antacideve, i përmirëson simptomat tuaja?
 • A keni të përziera ose të vjella?
 • Kohët e fundit keni humbur peshë?
 • Sa shpesh merrni lehtësues të dhimbjeve, të tilla si aspirina, ibuprofen ose naproxen?
 • Sa shpesh pini alkool dhe sa pini?
 • Si do ta vlerësonit nivelin tuaj të stresit?
 • A keni vërejtur feçe të zeza ose gjak në jashtëqitjen tuaj?
 • A keni pasur ndonjëherë ulçerë?

Çfarë mund të bësh rreth gastritit?

Para takimit tuaj, shmangni pirjen e alkoolit dhe ngrënien e ushqimeve që duket se irritojnë stomakun tuaj, të tilla si ato që janë pikante, acide, të skuqura ose të yndyrshme. Por bisedoni me mjekun tuaj para se të ndërpritni ndonjë ilaç me recetë që po merrni.