Helikobakter pilori

Çfarë është një infeksion helikobakter pilori?

Helikobakter pilori është një lloj i zakonshëm  i baktereve që rritet në aparatin tretës dhe ka synim për të sulmuar veshjen e brendshme të stomakut.  Ai infekton rreth 60% të popullsisë së rritur në botë. Infeksionet janë zakonisht të padëmshme, por ato janë përgjegjëse për shumicën e ulçerave në stomak dhe zorrë të hollë.

Helikobakter pilori shpesh infekton stomakun tuaj gjatë fëmijërisë. Ndërsa infeksionet me këto lloj bakteresh zakonisht nuk shkaktojnë simptoma, ato mund të çojnë  në sëmundje tek disa njerëz. Këto përfshijnë ulçerën peptike dhe një gjendje brenda stomakut tuaj të njohur si gastrit.

Helikobakter pilori është përshtatur për të jetuar në mjedisin e ashpër të pasur me acid të stomakut. Këto baktere mund të ndryshojnë mjedisin përreth tyre dhe të zvogëlojnë aciditetin e tij në mënyrë që të mbijetojnë. Forma e helikobakter pilori i lejon ata të depërtojnë në veshjen e brëndshme të stomakut tuaj, ku ato janë të mbrojtura. Qelizat mbrojtëse të trupit tuaj nuk janë në gjendje t’i arrijnë ato.  Bakteret mund të ndërhyjnë në përgjigjen tuaj trupore dhe të sigurojnë që ato të mos shkatërrohen. Kjo mund të çojë në probleme të stomakut.

Çfarë i shkakton infeksionet nga Helikobakter pilori?

Ende nuk dihet saktësisht sesi përhapen infeksionet Helikobakter pilori.  Bakteret kanë jetuar me njerëzit për shumë mijëra vjet. Infeksionet mendohet të përhapen nga goja e një personi në tjetrin. Ato mund të kalojnë nga jashtëqitjet në gojë. Kjo mund të ndodhë kur një person nuk i lan mirë duart pasi përdor tualetin. Ai mund të përhapet përmes përdorimit të ujit ose ushqimit të ndotur.

Bakteret besohet se shkaktojnë probleme në stomak kur ato depërtojnë në mukozën e stomakut. Ato prodhojnë substanca që ruajnë acidet e stomakut. Kjo i bën qelizat e stomakut më të prekshme ndaj acideve të forta. Acidi i stomakut dhe Helikobakter pilori së bashku irritojnë veshjen e brendshme të stomakut. Kështu mund shkaktojnë ulçera në stomak ose në një pjesë të zorrës tuaj të hollë.

Cilat janë simptomat e infeksionit me Helikobakter pilori?

Kur infeksioni çon në një ulçerë, simptomat mund të përfshijnë dhimbje barku, veçanërisht kur stomaku juaj është bosh gjatë natës ose disa orë pas ngrënies. Dhimbja zakonisht përshkruhet si një dhimbje gërryese dhe mund të jetë me shkëputje ose në rritje. Ngrënia ose marrja e ilaçeve antacid mund të lehtësojë këtë dhimbje.

Nëse keni këtë lloj dhimbjeje ose një dhimbje të fortë që nuk kalon, duhet të vizitoni mjekun tuaj.

Një numër simptomash të tjera mund të shoqërojnë infeksionin Helikobakter pilori duke përfshirë:

 • Gërryerje e tepërt
 • Ndjesi fryrjeje
 • Të përziera
 • Urth
 • Ethe
 • Mungesë oreksi ose anoreksi
 • Humbje peshe e pashpjegueshme

Shkoni tek mjeku menjëherë nëse përjetoni:

 • Probleme në gëlltitje
 • Anemi
 • Gjak në jashtëqitje

Megjithatë këto janë simptoma të zakonshme që mund të shkaktohen nga kushte të tjera. Disa nga simptomat e infeksionit Helikobakter pilori përjetohen gjithashtu nga njerëz të shëndetshëm. Nëse ndonjë nga këto simptoma vazhdon ose jeni i shqetësuar për to, është gjithmonë më mirë të vizitoni mjekun tuaj. Nëse shikoni gjak ose një ngjyrë të zezë në jashtëqitje ose të vjella, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

Kush rrezikohet nga infeksioni Helikobakter pilori?

Fëmijët zhvillojnë një infeksion helikobakter pilori më të lartë për shkak të mungesës së higjenës së duhur.

Infeksioni pjesërisht varet nga mjedisi juaj dhe kushtet e jetesës. Rreziku juaj është më i lartë nëse:

 • Jetoni në një vend në zhvillim
 • Ndan strehimin me të tjerë që janë të infektuar
 • Jetoni në banesa të mbipopulluara
 • Nuk keni përdorim në ujë të ngrohtë, i cili mund të ndihmojë në mbajtjen e zonave të pastra nga bakteret
 • janë me origjinë jo-hispanike ose meksikano- amerikanë

Tani është e qartë që ulçera peptike shkaktohet nga ky lloj bakteri se sa nga stresi ose ngrënia e ushqimeve të pasura me acid. Rreth 10% e njerëzve të infektuar me helikobakter pilori zhvillojnë një ulçerë peptike sipas klinikës Mayo.

Si diagnostifikohen infeksionet helikobakter pilori?

Mjeku juaj do t’ju pyesë për  historinë tuaj mjekësore dhe historinë tuaj familjare të sëmundjes. Sigurohuni t’i tregoni mjekut tuaj për çdo ilaç që jeni duke marrë, duke përfshirë çdo vitaminë ose shtesë. Nëse po përjetoni simptoma të ulçerës peptike, mjeku juaj ka gjasa t’ju pyesë posaçërisht në lidhje me përdorimin tuaj të NSAID të tilla si ibuprofeni.

Mjeku juaj gjithashtu mudn të kryeje shumë teste dhe proçedura të tjera për të ndihmuar në konfirmimin e diagnozës së tyre:

 • Provimi fizik

Gjatë një provimi fizik mjeku juaj do të ekzaminojë stomakun tuaj për të kontrolluar shenjat e fryrjes, ndjeshmërisë ose dhimbjes. Ata gjithashtu do të degjojnë çdo tingull brenda barkut.

 • Testi i gjakut

Ju mund të duhet të jepni mostra të gjakut të cilat do të përdoren për të kërkuar antitrupa kundër Helikobakter pilori. Për një test gjaku, një sigurues i kujdesit shëndetësor do të nxjerrë një sasi të vogël të gjakut nga krahu ose dora juaj. Gjaku më pas do të dërgohet në një laborator për analiza. Kjo është e dobishme vetëm nëse nuk jeni trajtuar më parë për Helikobakter pilori.

Teste te tjera

 • Testi i jashtëqitjes

Një kampion i jashtëqitjes mund të jetë i nevojshëm për të kontrolluar shenjat e helikobakter pilori në jashtëqitjet tuaja. Mjeku juaj do t’ju jape një enë për t’a marrë me vete në shtëpi dh për të kapur e ruajtur një mostër të jashtëqitjes tuaj. Sapo të ktheni kontenjerin te siguruesi juaj i kujdesit shëndetësor, ata do t’a dërgojnë mostrën në laborator për  analizë. Kjo dhe testet e frymëmarrjes zakonisht do t’ju kërkojnë që jut ë ndaloni ilaçe të tilla si antibiotikët dhe frenuesit e pompës protonike (PPI) para testit.

 • Testi i frymëmarrjes

Nëse keni një test frymëmarrje, do të gëlltisni një preparatb që përmban ure. Nëse bakteret helikobakter pilori janë të pranishme, ato do të lëshojnë një enzyme që prish këtë kombinim dhe do të çlirojë dioksid karboni, i cili zbulohet më pas nëpërmjet një  pajisjeje të veçantë.

 • Endoskopia

Nëse keni një endoskopi, mjeku juaj do të futë një instrument të gjatë e të hollë në gojën tuaj të quajtur endoskop deri poshtë në stomakun dhe duodenumin tuaj. Një aparat fotografik i bashkangjitur do të dërgojë përsëri imazhe në një monitor që mjeku juaj mund t’i shikojë. Çdo zonë anormale do të inspektohet. Nëse është e nevojshme, mjetet speciale të përdorura  me endoskopin do të lejojnë që mjeku juaj të marrë mostra nga këto zona

Cilat janë ndërlikimet e infeksioneve të Helikobakter pilori?

Infeksionet Helikobakter pilori mund të çojnë në ulçera peptike, por vetë këto mund të çojnë në probleme më serioze. Kjo përfshin:

 • Gjakderdhje e brendshme, e cila mund të ndodhë kur një ulçerë peptike depërton në enën tuaj të gjakut dhe shoqërohet me anemi nga mungesa e hekurit
 • Pengesë, e cila mund të ndodhë kur një tumor bllokon ushqimin që të largohet nga stomaku juaj
 • Shpim, i cili mund të ndodhë kur një ulçerë depërton në murin e stomakut
 • Peritonitis, i cili është një infeksion i veshjes së brendshme të zgavrës së barkut

Burimet e besuara tregojnë se njerëzit e infektuar gjithashtu kanë një rrezik në rritje të kancerit të stomakut. Ndërsa infeksioni është një shkak kryesor i kancerit të stomakut, shumica e njerëzve të infektuar me helikobakter pilori nuk zhvillojnë kurrë kancer në stomak.

Si trajtohen infeksionet me helikobakter  pilori?

Nëse keni një infeksion helikobakter pilori që nuk po ju shkakton ndonjë problem dhe nuk jeni në rrezik në rritje të kancerit të stomakut, trajtimi mund të mos ofrojë ndonjë përfitim.

Kanceri i stomakut, së bashku me ulçerat e duodenalit dhe stomakut, shoqërohen me infeksionin helikobakter  pilori. Nëse keni të afërm të ngushtë me kancer në stomak ose një problem të tillë si një ulçerë në stomak ose duodenale, mjeku juaj mund të dëshirojë që të bëni trajtim. Trajtimi mund të shërojë një ulçerë dhe mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të kancerit të stomakut.

Medikamente

Ju normalisht do të duhet të merrni një kombinim të dy antibiotikëve të ndryshëm, së bashku me një ilaç tjetër që zvogëlon acidin tuaj të stomakut. Ulja e acidit të stomakut ndihmon që antibiotikët të punojnë në mënyrë më efektive. Ky trajtim nganjëherë i referohet terapisë astriple.

Disa nga barnat që përdoren në një trajtim me terapi të trefishtë përfshijnë:

 • klaritromicina
 • Frenuesit e pompës protonike (PPI), të tilla si lansoprazoli (Prevacid), esomeprazoli (Nexium), pantoprazoli (Protonix), ose rabeprazoli (AcipHex)
 • metronidazol (për 7 deri në 14 ditë)
 • amoksicilinë (për 7 deri në 14 ditë)

Trajtimi mund të ndryshojë në varësi të historisë tuaj të kaluar mjekësore dhe nëse keni alergji ndaj ndonjë prej këtyre ilaçeve. Pas trajtimit, do të bëni një test përcjellës për helikobakter pilori. Në shumicën e rasteve, nevojitet vetëm një raund i antibiotikëve për të pastruar infeksionin, por mund t’ju duhet të merrni më shumë, duke përdorur ilaçe të ndryshme

Stili i jetesës dhe dieta

Nuk ka asnjë provë që ushqimi dhe të ushqyerit luajnë një rol në parandalimin ose shkaktimin e sëmundjes së ulçerës peptike në njerëzit e infektuar me helikobakter pilori.

Sidoqoftë, ushqimet pikante, alkoli dhe pirja e duhanit mund të përkeqësojnë një ulçerë peptike dhe t’a parandalojnë atë nga shërimi i duhur. Lexoni rreth trajtimeve natyrore për infeskionin helikobakter pilori.

Çfarë mund të pres në planin afatgjatë?

Për shumë njerëz të infektuar me helikobakter pilori, infeksionet e tyre kurrë nuk shkaktojnë ndonjë vështirësi. Nëse jeni duke përjetuar simptoma dhe merrni trajtim, mendësia juaj afatgjatë është përgjithësisht pozitive. Të paktën 4 javë pas mbarimit të trajtimit mjeku juaj do t’ju kontrollojë për t’u siguruar që ka funksionuar.

Nëse zhvilloni sëmundje të shoqëruara me një infeksion helikobakter pilori, pamja juaj do të varet nga  fakti se sa shpejt shikohet dhe trajtohet sëmundja. Ju duhet të merrni më shumë se një mundësi trajtimi për të vrarë bakteret.

Nëse infeksioni është akoma i pranishëm pas një mundësie trajtimi, një ulçerë peptike mund të kthehet ose më rrallë mund të zhvillohet kanceri i stomakut. Shumë pak njerëz të infektuar me helikobakter pilori do të zhvillojnë kancer në stomak. Sidoqoftë, nëse keni një histori familjare të kancerit në stomak, duhet të bëni testimin dhe trajtimin për infeskionin.