Kanceri pankreatik

Kanceri pankreatik fillon në indet e pankreasit tuaj – një organ në barkun tuaj që qëndron prapa pjesës së poshtme të stomakut tuaj. Pankreasi juaj lëshon enzima që ndihmojnë tretjen dhe prodhon hormone që ndihmojnë në menaxhimin e sheqerit në gjak.

Tumoret kancerogjene dhe jokancerogjene mund të zhvillohen në pankreas. Lloji më i zakonshëm i kancerit që formohet në pankreas fillon në qelizat që rreshtojnë kanalet që bartin enzima tretëse nga pankreasi.

Kanceri pankreatik rrallë zbulohet në fazat e tij të hershme kur është më i shërueshëm. Kjo sepse shpesh nuk shkakton simptoma derisa të përhapet në organe të tjera.

Opsionet e trajtimit të kancerit pankreatik zgjidhen bazuar në shkallën e kancerit. Mundësitë mund të përfshijnë kirurgji, kimioterapi, terapi rrezatimi ose një kombinim të tyre.

Simptomat dhe Shkaqet te kanceri pankreatik

Shenjat dhe simptomat e kancerit pankreatik shpesh nuk ndodhin derisa sëmundja të përparojë. Ato mund të përfshijnë:

 • Dhimbje barku që rrezaton në shpinë
 • Humbja e oreksit ose humbja e padëshiruar e peshës
 • Zverdhja e lëkurës dhe e bardha e syve tuaj (verdhëz)
 • Jashtëqitje me ngjyra të lehta
 • Urinë me ngjyrë të errët
 • Kruarje në lëkurë
 • Diagnoza e re e diabetit ose diabetit ekzistues që bëhet gjithnjë e më e vështirë për tu kontrolluar
 • Mpiksjet e gjakut
 • Lodhja

Kur të vizitoni një mjek

Shkoni te mjeku juaj nëse keni ndonjë simptomë të pashpjegueshme që ju shqetëson. Shumë gjendje të tjera mund të kenë këto simptoma, kështu që mjeku juaj mund të kontrollojë për këto gjendje, si dhe për kancerin pankreatik.

Nga se shkaktohet kanceri pankreatik?

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton kancerin pankreatik. Mjekët kanë identifikuar disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e këtij lloji të kancerit, përfshirë pirjen e duhanit dhe mutacionet e caktuara të gjenit të trashëguar.

Kuptimi i pankreasit tuaj

Pankreasi juaj është i gjatë rreth 15 cm dhe duket si një dardhë e shtrirë në anën e tij. Lëshon hormone, përfshirë insulinën, për të ndihmuar trupin tuaj të përpunojë sheqerin në ushqimet që hani. Dhe prodhon lëngje tretëse për të ndihmuar trupin tuaj të tresë ushqimin dhe të thithë lëndët ushqyese.

Si formohet kanceri pankreatik

Kanceri pankreatik ndodh kur qelizat në pankreas zhvillojnë ndryshime në ADN-në e tyre. ADN-ja e një qelize përmban udhëzimet që i tregojnë asaj çfarë të bëjë. Këto mutacione u tregojnë qelizave të rriten në mënyrë të pakontrolluar dhe të vazhdojnë të jetojnë pasi qelizat normale do të vdesin. Këto qeliza akumuluese mund të formojnë një tumor. Kur lihen të patrajtuara, qelizat e kancerit pankreatik mund të përhapen në organet e afërta dhe enët e gjakut dhe në pjesët e largëta të trupit.

Shumica e kancerit pankreatik fillon në qelizat që mbështesin kanalet e pankreasit. Ky lloj i kancerit quhet kancer ekzokrin pankreatik. Më rrallë, kanceri mund të formohet në qelizat prodhuese të hormoneve ose në qelizat neuroendokrine të pankreasit. Këto lloje të kancerit quhen tumore neuroendokrine pankreatike, tumore të qelizave ishuj ose kancer endokrin pankreatik.

Faktorët e rrezikut te kanceri pankreatik

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e kancerit pankreatik përfshijnë:

 • Pirja e duhanit
 • Diabeti
 • Inflamacion kronik i pankreasit
 • Sindromat gjenetike familjare që mund të rrisin rrezikun e kancerit
 • Histori familjare e kancerit të pankreasit
 • Mbipesha
 • Mosha më e vjetër, pasi shumica e njerëzve diagnostikohen pas moshës 65 vjeç

Një studim demonstroi se kombinimi i pirjes së duhanit, diabetit për një kohë të gjatë dhe një diete të dobët rrit rrezikun e kancerit të pankreasit përtej rrezikut të vetëm një prej këtyre faktorëve.

Komplikimet e tij

Ndërsa kanceri pankreatik përparon, ai mund të shkaktojë komplikime të tilla si:

 • Humbje peshe. Një numër faktorësh mund të shkaktojnë humbje peshe te njerëzit me kancer pankreatik. Humbja e peshës mund të ndodhë pasi kanceri konsumon energjinë e trupit. Të përziera dhe të vjella të shkaktuara nga trajtimet e kancerit ose një tumor që shtyp në stomak mund ta bëjë të vështirë për të ngrënë. Ose trupi juaj mund të ketë vështirësi në përpunimin e lëndëve ushqyese nga ushqimi sepse pankreasi juaj nuk po bën mjaft lëngje tretëse.
 • Verdhëz. Kanceri pankreatik që bllokon kanalin biliar të mëlçisë mund të shkaktojë verdhëz. Shenjat përfshijnë lëkurë dhe sy të verdhë, urinë me ngjyrë të errët dhe jashtëqitje me ngjyrë të zbehtë. Verdhëza zakonisht ndodh pa dhimbje barku.
 • Dhimbje. Një tumor në rritje mund të shtypë nervat në barkun tuaj, duke shkaktuar dhimbje që mund të bëhet e rëndë. Ilaçet kundër dhimbjes mund t’ju ​​ndihmojnë të ndiheni më rehat. Trajtimet, të tilla si rrezatimi dhe kimioterapia, mund të ndihmojnë në ngadalësimin e rritjes së tumorit dhe të sigurojnë një lehtësim të dhimbjes.
 • Pengesa e zorrëve. Kanceri pankreatik që rritet ose shtyp pjesën e parë të zorrës së hollë (duodenum) mund të bllokojë rrjedhën e ushqimit të tretur nga stomaku juaj në zorrët tuaja.

Parandalimi

Ju mund të zvogëloni rrezikun e kancerit pankreatik nëse:

 • Ndaloni pirjen e duhanit. Nëse pini duhan, përpiquni të ndaloni. Flisni me mjekun tuaj rreth strategjive për t’ju ndihmuar të ndaloni, duke përfshirë grupe mbështetëse, ilaçe dhe terapi zëvendësimi me nikotinë. Nëse nuk pini duhan, mos filloni.
 • Mbani një peshë të shëndetshme. Nëse jeni në një peshë të shëndetshme, punoni për ta mbajtur atë. Nëse keni nevojë të humbni peshë, synoni një humbje të ngadaltë dhe të qëndrueshme të peshës 0,5-1 kg në javë. Kombinoni ushtrimet ditore me një dietë të pasur me perime, fruta dhe drithëra integrale me pjesë më të vogla për t’ju ndihmuar të humbni peshë.
 • Zgjidhni një dietë të shëndetshme. Një dietë e mbushur me fruta dhe perime shumëngjyrëshe dhe drithëra mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit.

Merrni parasysh takimin me një këshilltar gjenetik nëse keni një histori familjare të kancerit pankreatik. Ai mund të rishikojë historinë e shëndetit tuaj familjar me ju dhe të përcaktojë nëse mund të përfitoni nga një test gjenetik për të kuptuar rrezikun e kancerit pankreatik ose kancereve të tjera.

Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Nëse mjeku juaj dyshon për kancer pankreatik, ai ose ajo mund të bëjë që ju t’i nënshtroheni një ose më shumë testeve të mëposhtme:

 • Testet e imazheve që krijojnë fotografi të organeve tuaja të brendshme. Këto teste ndihmojnë mjekët tuaj të vizualizojnë organet tuaja të brendshme, përfshirë pankreasin. Teknikat e përdorura për t’u diagnostikuar kanceri pankreatik përfshijnë ultrazërit, skanimet e tomografisë kompjuterike (CT), imazhet me rezonancë magnetike (MRI) dhe, ndonjëherë, skanimet me tomografi emisioni pozitron (PET).
 • Përdorimi i një fushe për të krijuar fotografi me ultratinguj të pankreasit tuaj. Një ultratinguj endoskopik (EUS) përdor një pajisje me ultratinguj për të bërë imazhe të pankreasit tuaj nga brenda barkut tuaj. Pajisja kalohet përmes një tubi të hollë, fleksibël (endoskopi) poshtë ezofagut tuaj dhe në stomakun tuaj për të marrë imazhet.
 • Heqja e një mostre indi për testim (biopsi). Biopsia është një procedurë për të hequr një mostër të vogël të indeve për ekzaminim nën mikroskop. Më shpesh indet mblidhen gjatë EUS duke kaluar mjete të posaçme përmes endoskopit. Më pak shpesh, një mostër e indeve mblidhet nga pankreasi duke futur një gjilpërë nëpër lëkurën tuaj dhe në pankreas (aspirata me gjilpërë të hollë).
 • Testi i gjakut. Mjeku juaj mund të testojë gjakun tuaj për proteina specifike (shënjues të tumorit) të derdhura nga qelizat e kanceri pankreatik. Një test i shënjuesit të tumorit i përdorur në kancerin e pankreasit quhet CA19-9. Mund të jetë e dobishme për të kuptuar se si kanceri i përgjigjet trajtimit. Por testi nuk është gjithmonë i besueshëm sepse disa njerëz me kancer pankreatitk nuk kanë nivele të ngritura CA19-9, duke e bërë testin më pak të dobishëm.

Fazat e kancerit pankreatik

Nëse mjeku juaj konfirmon një diagnozë nga kanceri pankreatik, ai ose ajo përpiqet të përcaktojë shkallën (fazën) e kancerit. Duke përdorur informacionin nga testet e vënies në skenë, mjeku juaj cakton fazën nga kanceri pankreatik e cila ndihmon në përcaktimin se cilat trajtime kanë më shumë gjasa të përfitojnë ju.

Fazat e kancerit të pankreasit tregohen nga numrat romakë që variojnë nga 0 në IV. Fazat më të ulta tregojnë se kanceri është i kufizuar në pankreas. Në fazën IV, kanceri pankreatik është përhapur në pjesë të tjera të trupit.

Sistemi i stadit të kancerit vazhdon të zhvillohet dhe po bëhet më kompleks ndërsa mjekët përmirësojnë diagnozën dhe trajtimin e kancerit.

Trajtimi te kanceri pankreatik

Trajtimi nga kanceri pankreatik varet nga faza dhe vendndodhja e kancerit, si dhe nga shëndeti juaj i përgjithshëm dhe preferencat tuaja personale. Për shumicën e njerëzve, qëllimi i parë i trajtimit nga kanceri pankreatik është eliminimi i kancerit, kur është e mundur. Kur kjo nuk është një opsion, fokusi mund të jetë në përmirësimin e cilësisë së jetës tuaj dhe kufizimin e kancerit nga rritja ose shkaktimi i më shumë dëm.

Trajtimi mund të përfshijë kirurgji, rrezatim, kimioterapi ose një kombinim të tyre. Kur kanceri i pankreasit është avancuar dhe këto trajtime nuk ka të ngjarë të ofrojnë ndonjë përfitim, mjeku juaj do të përqendrohet në lehtësimin e simptomave (kujdesin paliativ) për t’ju mbajtur sa më rehat të jetë e mundur për aq kohë sa të jetë e mundur.

Kirurgjia

Operacionet e përdorura në njerëzit me kancer pankreatik përfshijnë:

 • Kirurgji për tumoret në kokën e pankreasit. Nëse kanceri juaj është i vendosur në kokën e pankreasit, ju mund të konsideroni një operacion të quajtur proçes fshikullimi.

Ky është një operacion teknikisht i vështirë për të hequr kokën e pankreasit, pjesën e parë të zorrës së hollë (duodenum), fshikëzën e tëmthit, pjesë e tubit biliar dhe nyjet limfatike aty pranë. Në disa situata, një pjesë e stomakut dhe zorrës së trashë mund të hiqen gjithashtu. Kirurgu juaj lidh pjesët e mbetura të pankreasit, stomakut dhe zorrëve për t’ju lejuar të tretni ushqimin.

 • Kirurgji për tumoret në trupin dhe bishtin e pankreasit. Kirurgjia për të hequr anën e majtë (trupin dhe bishtin) e pankreasit quhet pankreatektomi distale. Kirurgu juaj gjithashtu mund të ketë nevojë për të hequr shpretkën tuaj.
 • Kirurgji për të hequr të gjithë pankreasin. Në disa njerëz, i gjithë pankreasi mund të ketë nevojë të hiqet. Kjo quhet pankreatektomi totale. Ju mund të jetoni relativisht normal pa pankreas por keni nevojë për insulinë dhe enzimë gjatë gjithë jetës.
 • Kirurgjia për tumoret që prekin enët e gjakut aty pranë. Shumë njerëz me kancer të avancuar të pankreatik nuk konsiderohen të ligjshëm për proçedurën e fshikullimit ose operacione të tjera pankreatike nëse tumoret e tyre përfshijnë enët e gjakut aty pranë. Në qendrat mjekësore shumë të specializuara dhe me përvojë, kirurgët mund të ofrojnë operacione të kirurgjisë pankreatike që përfshijnë heqjen dhe rindërtimin e enëve të gjakut të prekura.

Çfarë ndodh pas kirurgjisë?

Secila prej këtyre operacioneve mbart rrezikun e gjakderdhjes dhe infeksionit. Pas operacionit disa njerëz përjetojnë të përziera dhe të vjella nëse stomaku ka vështirësi në zbrazje (zbrazja e vonuar e stomakut). Prisni një shërim të gjatë pas ndonjë prej këtyre procedurave. Do të kaloni disa ditë në spital dhe më pas do të shëroheni për disa javë në shtëpi.

Kërkime të gjera tregojnë se operacioni i kancerit të pankreasit tenton të shkaktojë më pak komplikime kur bëhet nga kirurgë me përvojë në qendrat që bëjnë shumë nga këto operacione. Mos hezitoni të pyesni për përvojën e kirurgut dhe spitalit tuaj me operacionin e kancerit të pankreasit. Nëse keni ndonjë dyshim, merrni një mendim të dytë.

Kimioterapia dhe kanceri pankreatik

Kimioterapia përdor ilaçe për të ndihmuar në shkatërrimin e qelizave kancerogjene. Këto barna mund të injektohen në venë ose të merren nga goja. Ju mund të merrni një ilaç kimioterapie ose një kombinim të tyre.

Kimioterapia gjithashtu mund të kombinohet me terapi rrezatimi (kimioradimi). Kimiratimi përdoret zakonisht për të trajtuar kancerin që nuk është përhapur përtej pankreasit në organe të tjera. Në qendrat e specializuara mjekësore, ky kombinim mund të përdoret para operacionit për të ndihmuar në tkurrjen e tumorit. Ndonjëherë përdoret pas operacionit për të zvogëluar rrezikun që kanceri pankreatik të përsëritet.

Në njerëzit me kancer të avancuar pankreatik dhe kancer që është përhapur në pjesë të tjera të trupit, kimioterapia mund të përdoret për të kontrolluar rritjen e kancerit, lehtësimin e simptomave dhe zgjatjen e mbijetesës.

Terapia rrezatuese

Terapia rrezatuese përdor rrezet me energji të lartë, të tilla si ato të bëra nga rrezet X dhe protonet, për të shkatërruar qelizat kancerogjene. Ju mund të merrni trajtime rrezatimi para ose pas operacionit të kancerit, shpesh në kombinim me kimioterapinë. Ose mjeku juaj mund të rekomandojë një kombinim të rrezatimit dhe trajtimeve me kimioterapi kur kanceri juaj nuk mund të trajtohet kirurgjikal.

Terapia e rrezatimit zakonisht vjen nga një makinë që lëviz rreth jush, duke drejtuar rrezatimin në pika specifike në trupin tuaj (rrezatimi i rrezes së jashtme). Në qendrat e specializuara mjekësore, terapia me rrezatim mund të dorëzohet gjatë operacionit (rrezatimi intraoperativ).

Terapia tradicionale e rrezatimit përdor rrezet X për t’u trajtuar kanceri pankreatik, por një formë e re e rrezatimit duke përdorur protone është në dispozicion në disa qendra mjekësore. Në situata të caktuara, terapia me protone mund të përdoret për të trajtuar kancerin e pankreasit dhe mund të ofrojë më pak efekte anësore krahasuar me terapinë rrezatuese standarde.

Provat klinike

Provat klinike janë studime për të testuar trajtime të reja, të tilla si terapi sistemike, dhe qasje të reja për kirurgji ose terapi rrezatimi. Nëse trajtimi që po studiohet provohet të jetë më i sigurt dhe më efektiv se trajtimet aktuale, ai mund të bëhet standardi i ri i kujdesit.

Provat klinike për kancerin e pankreasit mund t’ju japin një shans për të provuar terapi të reja në shënjestër, ilaçe kimioterapie, trajtime imunoterapie ose vaksina.

Provat klinike nuk mund të garantojnë një kurim dhe ato mund të kenë efekte anësore serioze ose të papritura. Nga ana tjetër, provat klinike të kancerit monitorohen nga afër për të siguruar që ato të kryhen në mënyrë sa më të sigurt të jetë e mundur. Dhe ato ofrojnë qasje në trajtime që përndryshe nuk do të ishin në dispozicionin tuaj.

Kujdes mbështetës (paliativ)

Kujdesi paliativ është kujdes mjekësor i specializuar që përqendrohet në sigurimin e lehtësimit nga dhimbja dhe simptomat e tjera të një sëmundjeje të rëndë. Ky lloj nuk është i njëjtë me kujdesin për bujtinën ose kujdesin në fund të jetës. Arrihet të sigurohet nga ekipe mjekësh, infermierësh, punonjësish socialë dhe profesionistësh të tjerë të trajnuar posaçërisht. Këto ekipe synojnë të përmirësojnë cilësinë e jetës për njerëzit me kancer dhe familjet e tyre.

Specialistët e kujdesit paliativ punojnë me ju, familjen tuaj dhe mjekët tuaj të tjerë për të siguruar një shtresë shtesë të mbështetjes që plotëson kujdesin tuaj të vazhdueshëm mjekësor. Shpesh përdoret gjatë kryerjes së trajtimeve agresive, të tilla si kirurgjia, kimioterapia dhe rrezatimi.

Kur përdoret kujdes paliativ së bashku me trajtime të tjera të përshtatshme – edhe shpejt pas diagnozës – njerëzit me kancer mund të ndihen më mirë dhe të jetojnë më gjatë.

Mjekësia alternative

Disa mënyra integruese dhe alternative të mjekësisë mund të ndihmojnë me shenjat dhe simptomat që përjetoni për shkak të kancerit ose trajtimeve tuaja të kancerit.

Trajtimet për t’ju ndihmuar të përballoni shqetësimin

Njerëzit me kancer shpesh përjetojnë shqetësime. Disa hulumtime sugjerojnë se shqetësimi është më i zakonshëm tek njerëzit me kancer të pankreasit sesa tek njerëzit me lloje të tjera të kanceri.

Nëse jeni të dëshpëruar, mund të keni vështirësi të flini dhe ta gjeni veten vazhdimisht duke menduar për kancerin tuaj. Ju mund të ndjeheni të zemëruar ose të trishtuar.

Diskutoni ndjenjat tuaja me mjekun tuaj. Specialistët mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni ndjenjat tuaja dhe t’ju ndihmojnë të krijoni strategji për përballimin e tyre. Në disa raste, ilaçet mund të ndihmojnë.

Mjekësia integruese dhe terapitë alternative gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të përballoni shqetësimin. Shembujt përfshijnë:

 • Akupunkturë
 • Terapi arti
 • Ushtrimi
 • Terapi masazhesh
 • Meditim
 • Terapia muzikore
 • Ushtrime relaksimi
 • Shpirtërore

Bisedoni me mjekun tuaj nëse jeni të interesuar për këto mundësi trajtimi.

Përballimi dhe mbështetja

Të mësosh se ke një sëmundje të rrezikshme për jetën mund të jetë shkatërruese. Disa nga sugjerimet e mëposhtme mund të ndihmojnë:

 • Mësoni se çfarë duhet të dini në lidhje me kancerin tuaj. Mësoni mjaft rreth kancerit tuaj për t’ju ndihmuar të merrni vendime për kujdesin tuaj. Pyesni mjekun tuaj për detajet e kancerit tuaj dhe mundësitë tuaja të trajtimit. Pyesni për burimet e besueshme të informacionit të mëtejshëm.
 • Mblidhni një sistem mbështetës. Kërkoni nga miqtë dhe të afërmit tuaj të formojnë një rrjet mbështetës për ju. Ata mund të ndihen të pafuqishëm dhe të pasigurt pas diagnozës tuaj. Ndihma për detyra të thjeshta mund t’u japë atyre rehati. Dhe mund të gjeni lehtësim nëse nuk keni nevojë të shqetësoheni për disa detyra. Mendoni për gjërat për të cilat doni të ndihmoni, të tilla si përgatitja e vaktit ose marrja e takimeve.

Për më tepër…

 • Gjeni dikë për të folur me të. Megjithëse miqtë dhe familja mund të jenë aleatët tuaj më të mirë, në disa raste ata kanë vështirësi për të përballuar tronditjen e diagnozës suaj. Në këto raste, biseda me një këshilltar, punonjës social mjekësor ose një këshilltar baritor ose fetar mund të jetë i dobishëm. Pyesni mjekun tuaj për një rekomandim.
 • Lidhu me të mbijetuarit e tjerë të kancerit. Ju mund të gjeni rehati kur flisni me të mbijetuarit e tjerë të kancerit. Kontaktoni për të gjetur grupe mbështetëse të kancerit në zonën tuaj. Rrjeti i veprimit të kancerit pankreatik mund t’ju lidhë me një të mbijetuar të kancerit pankreatik i cili mund të sigurojë mbështetje përmes telefonit ose postës elektronike.
 • Merrni parasysh mikpritjen. Kujdesi për strehimin ofron rehati dhe mbështetje për njerëzit e sëmurë dhe të dashurit e tyre. Ai lejon familjen dhe miqtë – me ndihmën e infermierëve, punonjësve socialë dhe vullnetarëve të trajnuar – të kujdesen dhe të ngushëllojnë një të dashur në shtëpi ose në një rezidencë në bujtinë. Kujdesi për strehimin gjithashtu siguron mbështetje emocionale, sociale dhe shpirtërore për njerëzit që janë të sëmurë dhe ata që janë më pranë tyre.