Infeksionet urinare

Përmbledhje

Infeksionet urinare (UTI) janë infeksione në çdo pjesë të sistemit tuaj urinar – veshkat, fshikëzën dhe uretrën tuaj. Shumica e infeksioneve përfshijnë traktin e poshtëm urinar – fshikëzën dhe uretrën.

Gratë janë në rrezik më të madh për të zhvilluar një UTI sesa burrat. Infeksioni i kufizuar në fshikëzën tuaj mund të jetë i dhimbshëm dhe i bezdisshëm. Sidoqoftë, pasoja serioze mund të ndodhin nëse një UTI përhapet në veshkat tuaja.

Mjekët zakonisht trajtojnë infeksionet urinare me antibiotikë. Por ju mund të ndërmarrni hapa për të zvogëluar shanset tuaj për të marrë një UTI në radhë të parë.

Simptomat që çojnë në infeksionet urinare

Infeksionet urinare jo gjithmonë shkaktojnë shenja dhe simptoma, por kur ato mund të përfshijnë:

 • Një dëshirë e fortë, e vazhdueshme për të urinuar
 • Një ndjesi djegie kur urinoni
 • Kalimi i sasive të vogla dhe të shpeshta të urines
 • Urinë që duket e turbullt
 • Urina që duket e kuqe, rozë e ndritshme ose me ngjyrë kola – një shenjë gjaku në urine
 • Urinë me erë të forte
 • Dhimbja e legenit, tek gratë – veçanërisht në qendër të legenit dhe rreth zonës së kockave pubike

Infeksionet urinare mund të neglizhohen ose gabohen për kushte të tjera tek të rriturit e  të moshuarit.

Infeksionet urinare dhe llojet e tyre

Çdo lloj UTI mund të rezultojë në shenja dhe simptoma më specifike, varësisht nga cila pjesë e traktit tuaj urinar është e infektuar.

Një pjesë e traktit urinar të prekurShenjat dhe simptomat
VeshkatDhimbje shpine ose dhimbje anësore (krahu) Temperaturë e lartë Lëkundje dhe të dridhura Të përziera Të vjella
FshikëzaPresioni i legenit Siklet në fund të barkut Urinim i shpeshtë, i dhimbshëm Gjak në urinë
UretraDjegia nga urinimi Shkarkimi

Çfarë i shkakton infeksionet urinare?

Infeksionet urinare zakonisht ndodhin kur bakteret hyjnë në traktin urinar përmes uretrës dhe fillojnë të shumohen në fshikëz. Edhe pse sistemi urinar është krijuar për t’a mbajtur larg pushtuesve të tillë mikroskopikë, këto mbrojtje ndonjëherë dështojnë. Kur kjo të ndodhë, bakteret mund të kapen dhe të rriten në një infeksion të plotë në traktin urinar.

Infeksionet urinare më të zakonshme ndodhin kryesisht tek gratë dhe prekin fshikëzën dhe uretrën.

 • Infeksioni i fshikëzës. Ky lloj infeksioni urinar zakonisht shkaktohet nga Escherichia coli (E. coli), një lloj bakteri që zakonisht gjendet në traktin gastrointestinal. Sidoqoftë, ndonjëherë bakteret e tjerë janë përgjegjës.

Marrëdhëniet seksuale mund të çojnë në infeksion fshikëze, por nuk keni pse të jeni aktivë seksualisht për ta zhvilluar atë. Të gjitha gratë janë në rrezik të cistitit për shkak të anatomisë së tyre – specifikisht, distancës së shkurtër nga uretra në anus dhe hapjes së uretrës në fshikëz.

 • Infeksioni i uretrës. Ky lloj infeksioni mund të ndodhë kur bakteret përhapen nga anusi në uretër. Gjithashtu, për shkak se uretra femërore është afër vaginës, infeksionet seksualisht të transmetueshme, të tilla si herpesi, gonorrea, klamidia dhe mikoplazma, mund të shkaktojnë infeksion uretre.

Faktorët e rrezikut

Infeksionet urinare janë të zakonshme tek gratë, dhe shumë gra përjetojnë më shumë se një infeksion gjatë jetës së tyre. Faktorët e rrezikut specifik për gratë për infeksionet urinare përfshijnë:

 • Anatomia femërore. Një grua ka një uretër më të shkurtër sesa një burrë, gjë që shkurton distancën që bakteret duhet të kalojnë për të arritur fshikëzën.
 • Aktivitet seksual. Gratë seksualisht aktive kanë tendencë të kenë më shumë infeksione urinar sesa gratë që nuk janë aktive seksualisht. Të pasurit e një partneri të ri seksual gjithashtu rrit rrezikun tuaj.
 • Lloje të caktuara të kontrollit të lindjes. Gratë që përdorin diafragma për kontrollin e lindjes mund të jenë në rrezik më të lartë, si dhe gratë që përdorin agjentë spermicide.
 • Menopauza. Pas menopauzës, një rënie e estrogjenit qarkullues shkakton ndryshime në traktin urinar që ju bëjnë më të prekshëm nga infeksioni.

Faktorë të tjerë të rrezikut për infeksionet urinare përfshijnë:

 • Anomalitë e traktit urinar. Foshnjat e lindura me anomali të traktit urinar që nuk lejojnë që urina të largohet normalisht nga trupi ose të shkaktojë mbështjelljen e urinës në uretër kanë një rrezik në rritje nga infeksioniet urinare.
 • Bllokimet në traktin urinar. Gurët në veshka ose një prostatë e zmadhuar mund të bllokojnë urinën në fshikëz dhe të rrisin rrezikun nga infeksionet urinare
 • Një sistem imunitar i shtypur. Diabeti dhe sëmundjet e tjera që dëmtojnë sistemin imunitar – mbrojtja e trupit kundër mikrobeve – mund të rrisin rrezikun nga infeksionet urinare
 • Përdorimi i kateterit. Personat që nuk mund të urinojnë vetë dhe përdorin një tub (kateter) për të urinuar kanë një rrezik në rritje nga infeksionet urinare . Kjo mund të përfshijë njerëzit që janë të shtruar në spital, njerëzit me probleme neurologjike që e bëjnë të vështirë kontrollimin e aftësisë së tyre për të urinuar dhe njerëzit që janë të paralizuar.
 • Një proçedurë e fundit urinare. Kirurgjia urinare ose një provim i traktit tuaj urinar që përfshin instrumente mjekësorë mund të rrisin rrezikun nga infeksionet urinare.

Komplikimet e tyre

Kur mjekohen menjëherë dhe si duhet, infeksionet urinare çojnë rrallë në komplikime. Por nëse nuk trajtohet, një infeksion i traktit urinar mund të ketë pasoja të rënda.

Komplikimet nga infeksionet urinare mund të përfshijnë:

 • Infeksione të përsëritura, veçanërisht në gratë që përjetojnë dy ose më shumë nga infeksionet urinare në një periudhë gjashtë-mujore ose katër ose më shumë brenda një viti.
 • Dëmtimi i përhershëm i veshkave nga një infeksion akut ose kronik i veshkave (pielonefriti) për shkak të një infeksioni të patrajtuar.
 • Rritja e rrezikut në gratë shtatzëna të lindjes me peshë të ulët të lindjes ose foshnjave të parakohshme.
 • Ngushtimi (shtrëngimi) i uretrës tek burrat nga uretriti përsëritës, i parë më parë me uretrit gonokoksik.
 • Sepsis, një ndërlikim potencialisht kërcënues për jetën e një infeksioni, veçanërisht nëse infeksioni funksionon deri në traktin tuaj urinar, në veshkat tuaja.

Parandalimi

Ju mund të ndërmarrni këto hapa për të zvogëluar rrezikun nga infeksionet urinare:

 • Pini shumë lëngje, veçanërisht ujë. Pirja e ujit ndihmon në hollimin e urinës tuaj dhe siguron që ju do të urinoni më shpesh – duke lejuar që bakteret të largohen nga trakti juaj urinar përpara se të fillojë një infeksion
 • Pini lëng boronicë. Edhe pse studimet nuk janë përfundimtare se lëngu i boronicës parandalon UTI-të, ka të ngjarë të mos jetë i dëmshëm.
 • Fshihu nga para në pjesën e pasme. Të bësh kështu pas urinimit dhe pas një lëvizjeje të zorrëve ndihmon në parandalimin e përhapjes së baktereve në rajonin anal në vaginë dhe uretër.
 • Zbrazni fshikëzën tuaj menjëherë pas marrëdhënies seksuale. Gjithashtu, pini një gotë të plotë me ujë për të ndihmuar në skuqjen e baktereve.
 • Shmangni produktet e mundshme irrituese femërore. Përdorimi i sprejve deodorantë ose produkteve të tjera femërore, të tilla si dush dhe pluhura, në zonën gjenitale mund të irritojë uretrën
 • Ndryshoni metodën tuaj të kontrollit të lindjes. Diafragmat, ose prezervativët e pa vajosur ose të trajtuar me spermicid, të gjithë mund të kontribuojnë në rritjen e baktereve.

Diagnostifikimi tek infeksionet urinare

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar infeksionet urinare përfshijnë:

 • Duke analizuar një mostër të urinës. Mjeku juaj mund të kërkojë një mostër urine për analiza laboratorike për të kërkuar qelizat e bardha të gjakut, qelizat e kuqe të gjakut ose bakteret. Për të shmangur ndotjen e mundshme të mostrës, mund të udhëzoheni që së pari të fshini zonën tuaj gjenitale me një jastëk antiseptik dhe të mblidhni urinën në mes të rrjedhës.
 • Rritja e baktereve të traktit urinar në një laborator. Analiza laboratorike e urinës nganjëherë ndiqet nga një kulturë urinare. Ky test i tregon mjekut tuaj se cilat baktere po shkaktojnë infeksionet urinare dhe cilat ilaçe do të jenë më efektive
 • Krijimi i imazheve të traktit tuaj urinar. Nëse keni infeksionet urinare të shpeshta që mjeku juaj mendon se mund të shkaktohen nga një anomali në traktin tuaj urinar, mund të bëni një ultratinguj, një skanim të tomografisë së kompjuterizuar (CT) ose një rezonancë magnetike (MRI). Mjeku juaj mund të përdorë gjithashtu një bojë kontrasti për të nxjerrë në pah strukturat në traktin tuaj urinar
 • Duke përdorur një fushë për të parë brenda fshikëzës tuaj. Nëse keni infeksionet urinare të përsëritura, mjeku juaj mund të kryejë një cistoskopi, duke përdorur një tub të hollë të gjatë me një lente (cistoskop) për të parë brenda uretrës dhe fshikëzës. Cistoskopi futet në uretrën tuaj dhe kalon në fshikëzën tuaj.

Trajtimi

Antibiotikët zakonisht janë trajtimi i linjës së parë për infeksionet urinare. Cilat ilaçe janë të përshkruara dhe për sa kohë varen nga gjendja juaj shëndetësore dhe lloji i baktereve që gjenden në urinën tuaj.

Infeksion i thjeshtë

Ilaçet e rekomanduara zakonisht për UTI të thjeshta përfshin:

 • Trimetoprim / sulfametoksazol
 • Fosfomicina
 • Nitrofurantoinë
 • Cephalexin
 • Ceftriaksoni

Grupi i ilaçeve antibiotike të njohur si fluorokinolone – të tilla si ciprofloxacin (Cipro), levofloxacin dhe të tjerët – nuk rekomandohet zakonisht për UTI të thjeshta, pasi rreziqet e këtyre ilaçeve zakonisht tejkalojnë përfitimet për trajtimin e UTI-ve të pakomplikuara. Në disa raste, të tilla si një UTI i komplikuar ose infeksion i veshkave, mjeku juaj mund të përshkruajë një ilaç fluoroquinolone nëse nuk ka mundësi të tjera trajtimi.

Shpesh, simptomat e UTI pastrohen brenda disa ditësh nga fillimi i trajtimit. Por mund t’ju duhet të vazhdoni me antibiotikë për një javë ose më shumë. Merrni të gjithë kursin e antibiotikëve siç përshkruhet.

Infeksione të shpeshta

Nëse keni infeksionet urinare të shpeshta, mjeku juaj mund të bëjë rekomandime të caktuara për trajtim, të tilla si:

 • Antibiotikë me dozë të ulët, fillimisht për gjashtë muaj, por ndonjëherë edhe më gjatë
 • Vetë-diagnostikimi dhe trajtimi, nëse qëndroni në kontakt me mjekun tuaj
 • Një dozë e vetme e antibiotikut pas marrëdhënies seksuale nëse infeksionet tuaja kanë të bëjnë me aktivitet seksual
 • Terapia vaginale e estrogjenit nëse jeni në postmenopauzë

Infeksion urinar i rëndë

Për një infeksion urinar të rëndë, mund të keni nevojë për trajtim me antibiotikë intravenozë në një spital.

Mënyrat e jetesës dhe ilaçet shtëpiake

Infeksionet urinaer mund të jenë të dhimbshme, por ju mund të merrni masa për të lehtësuar shqetësimin tuaj derisa antibiotikët të trajtojnë infeksionet. Ndiqni këto këshilla:

 • Pini shumë ujë. Uji ndihmon për të holluar urinën tuaj dhe për të larguar bakteret.
 • Shmangni pijet që mund të irritojnë fshikëzën tuaj. Shmangni kafen, alkoolin dhe pijet freskuese që përmbajnë lëngje agrumesh ose kafeinë derisa të pastrohet infeksioni juaj. Ato mund të irritojnë fshikëzën tuaj dhe kanë tendencë të përkeqësojnë nevojën tuaj të shpeshtë ose urgjente për të urinuar.
 • Përdorni një jastëk ngrohje. Vendosni një jastëk të ngrohtë, por jo të nxehtë, në barkun tuaj për të minimizuar presionin ose shqetësimin e fshikëzës

Mjekësia alternative për infeksionet urinare

Shumë njerëz pinë lëng boronicë për të parandaluar UTI. Ka disa tregues se produktet e boronicës, ose në formë lëngu ose tabletash, mund të kenë veti luftarake ndaj infeksionit. Studiuesit vazhdojnë të studiojnë aftësinë e lëngut të boronicës për të parandaluar UTI, por rezultatet nuk janë përfundimtare.

Nëse ju pëlqen të pini lëng boronicë dhe ndiheni se ju ndihmon të parandaloni UTI, ka pak dëm në të, por shikoni kaloritë. Për shumicën e njerëzve, pirja e lëngut të boronicës është e sigurt, por disa njerëz raportojnë një stomak të irrituar ose diarre.

Sidoqoftë, mos pini lëng boronicë nëse jeni duke marrë ilaçe për hollimin e gjakut.