Hepatiti

Çfarë është hepatiti?

Hepatiti i referohet një gjendje inflamatore të mëlçisë. Zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral, por ka shkaqe të tjera të mundshme të hepatitit. Këto përfshijnë hepatitin autoimun dhe hepatitin që ndodh si rezultat dytësor i ilaçeve, ilaçeve, toksinave dhe alkoolit. Hepatiti autoimun është një sëmundje që ndodh kur trupi juaj prodhon antitrupa kundër indeve të mëlçisë.

Mëlçia juaj është e vendosur në zonën e sipërme të djathtë të barkut tuaj. Kryen shumë funksione kritike që ndikojnë në metabolizmin në të gjithë trupin tuaj, duke përfshirë:

 • prodhimi i tëmthit, i cili është thelbësor për tretjen
 • filtrimi i toksinave nga trupi juaj
 • sekretim i bilirubinës, kolesterolit, hormoneve dhe ilaçeve
 • ndarja e karbohidrateve, yndyrnave dhe proteinave
 • aktivizimi i enzimave, të cilat janë proteina të specializuara thelbësore për funksionet e trupit
 • ruajtja e glikogjenit (një formë e sheqerit), mineraleve dhe vitaminave (A, D, E dhe K)
 • sinteza e proteinave të gjakut, siç është albumina

Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), afërsisht 4.4 milion amerikanë aktualisht jetojnë me hepatit kronik B dhe C. Shumë më tepër njerëz as nuk e dinë se kanë hepatit.

Opsionet e trajtimit ndryshojnë në varësi të llojit të hepatitit që keni. Ju mund të parandaloni disa forma të hepatitit përmes imunizimeve dhe masave paraprake të jetesës.

5 llojet e hepatitit viral

Infeksionet virale të mëlçisë që klasifikohen si hepatit përfshijnë hepatitin A, B, C, D dhe E. Një virus i ndryshëm është përgjegjës për secilin lloj të hepatitit të transmetuar viral.

Hepatiti A

Hepatiti A shkaktohet nga një infeksion me virusin e hepatitit A (HAV). Ky lloj hepatiti transmetohet më së shpeshti duke konsumuar ushqim ose ujë të ndotur nga feçet e një personi i infektuar me hepatit A.

Hepatiti B

Transmetohet përmes kontaktit me lëngje infektive të trupit, të tilla si gjaku, sekrecionet vaginale ose sperma, që përmbajnë virusin e hepatitit B (HBV). Përdorimi i drogës me injeksion, kryerja e marrëdhënieve seksuale me një partner të infektuar ose ndarja e briskut me një person të infektuar rrit rrezikun e marrjes së hepatitit B.

Është vlerësuar nga CDC që 1.2 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara dhe 350 milion njerëz në të gjithë botën jetojnë me këtë sëmundje kronike.

Hepatiti C

Vjen nga virusi i hepatitit C (HCV). Hepatiti C transmetohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me lëngjet e infektuara të trupit, zakonisht përmes përdorimit të ilaçeve me injeksion dhe kontakteve seksuale. HCV është ndër infeksionet virale më të zakonshme të gjakut në Shtetet e Bashkuara. Përafërsisht 2.7- 3.9 milion amerikanë aktualisht jetojnë me një formë kronike të këtij infeksioni.

Hepatiti D

I quajtur ndryshe hepatiti delta, hepatiti D është një sëmundje serioze e mëlçisë e shkaktuar nga virusi i hepatitit D (HDV). HDV kontraktohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me gjakun e infektuar. Hepatiti D është një formë e rrallë e hepatitit që ndodh vetëm në lidhje me infeksionin e hepatitit B. Virusi i hepatitit D nuk mund të shumohet pa praninë e hepatitit B.

Hepatiti E

Është një sëmundje e transmetuar në ujë e shkaktuar nga virusi i hepatitit E (HEV). Hepatiti E gjendet kryesisht në zona me kanalizime të dobëta dhe zakonisht rezulton nga marrja e lëndës fekale që ndot furnizimin me ujë. Kjo sëmundje është e pazakontë në Shtetet e Bashkuara. Megjithatë, raste të hepatitit E janë raportuar në Lindjen e Mesme, Azi, Amerikën Qendrore dhe Afrikë, sipas CDC-së.

Shkaqet e hepatitit jo infektiv

1. Alkooli dhe toksina të tjera

Konsumi i tepërt i alkoolit mund të shkaktojë dëmtime të mëlçisë dhe inflamacion. Kjo ndonjëherë referohet si hepatit alkoolik. Alkooli dëmton drejtpërdrejt qelizat e mëlçisë tuaj. Me kalimin e kohës, ajo mund të shkaktojë dëmtime të përhershme dhe të çojë në dështim të mëlçisë dhe cerozë, një trashje dhe dhëmbëza të mëlçisë.

Shkaqe të tjerë toksikë të hepatitit përfshijnë mbidozimin e ilaçeve dhe ekspozimin ndaj helmeve.

2. Përgjigja e sistemit autoimun

Në disa raste, sistemi imunitar gabon duke e pare  mëlçinë si një objekt të dëmshëm dhe fillon ta sulmojë atë. Shkakton inflamacion të vazhdueshëm që mund të shkojë nga i lehtë në të rëndë, shpesh pengon funksionimin e mëlçisë. Ajo është tre herë më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Simptoma të zakonshme të hepatitit

Nëse keni forma infektive të hepatitit që janë kronike, si hepatiti B dhe C, mund të mos keni simptoma në fillim. Simptomat mund të mos ndodhin derisa dëmtimi të ndikojë në funksionin e mëlçisë.

Shenjat dhe simptomat e hepatitit akut shfaqen shpejt. Ato përfshijnë:

 • lodhje
 • simptoma të ngjashme me gripin
 • urinë e errët
 • dhimbje barku
 • humbje e oreksit
 • dobësim i pashpjegueshëm
 • lëkura dhe sytë e verdhë, të cilat mund të jenë shenja të verdhëzës

Hepatiti kronik zhvillohet ngadalë, kështu që këto shenja dhe simptoma mund të jenë tepër delikate për t’u vërejtur.

Si diagnostikohet hepatiti

Për të diagnostikuar hepatitin, së pari mjeku juaj do të marrë historinë tuaj për të përcaktuar çdo faktor rreziku që mund të keni për hepatit infektiv ose jo infektiv.

Gjatë një ekzaminimi fizik, mjeku juaj mund të shtypë butësisht barkun tuaj për të parë nëse ka dhimbje ose ndjeshmëri. Mjeku juaj mund të ndiejë gjithashtu për të parë nëse mëlçia juaj është zgjeruar. Nëse lëkura ose sytë tuaj janë të verdhë, mjeku juaj do ta vërejë këtë gjatë provimit.

Testet e funksionit të mëlçisë

Ato përdorin mostra të gjakut për të përcaktuar se sa më mirë funksionon mëlçia juaj. Rezultatet anormale të këtyre testeve mund të jenë treguesi i parë që ekziston një problem, veçanërisht nëse nuk shfaqni ndonjë shenjë në një provim fizik të sëmundjes së mëlçisë. Nivelet e larta të enzimave të mëlçisë mund të tregojnë se mëlçia juaj është e stresuar, e dëmtuar ose nuk funksionon si duhet.

Testet e tjera të gjakut

Nëse testet e funksionit të mëlçisë janë anormale, mjeku juaj ka të ngjarë të urdhërojë teste të tjera të gjakut për të zbuluar burimin e problemit. Këto teste mund të kontrollojnë viruset që shkaktojnë hepatitin. Ato gjithashtu mund të përdoren për të kontrolluar antitrupa që janë të zakonshëm në kushte si hepatiti autoimun.

Ekografia

Një ultratingull i barkut përdor valët për të krijuar një imazh të organeve brenda barkut tuaj. Ky test lejon që mjeku juaj të afrohet me mëlçinë dhe organet e afërta. Mund të zbulojë:

 • lëng në barkun tuaj
 • dëmtimi ose zgjerimi i mëlçisë
 • tumoret e mëlçisë
 • anomalitë e fshikëzës së tëmthit

Ndonjëherë pankreasi shfaqet edhe në imazhet me ultratinguj. Kjo mund të jetë një provë e dobishme në përcaktimin e shkakut të funksionit tuaj jonormal të mëlçisë.

Biopsia e mëlçisë

Biopsia e mëlçisë është një procedurë invazive që përfshin mjekun tuaj duke marrë një mostër të indeve nga mëlçia juaj. Mund të bëhet përmes lëkurës tuaj me një gjilpërë dhe nuk kërkon kirurgji. Në mënyrë tipike, një ultratingull përdoret për të drejtuar mjekun tuaj në marrjen e mostrës së biopsisë.

Ky test lejon mjekun tuaj të përcaktojë se si infeksioni ose inflamacioni ka ndikuar në mëlçinë tuaj. Mund të përdoret gjithashtu për të provuar çdo zonë në mëlçinë tuaj që duket jo normale.

Si trajtohet hepatiti

Opsionet e trajtimit përcaktohen nga lloji i hepatitit që keni dhe nëse infeksioni është akut ose kronik.

Hepatiti A

Zakonisht nuk kërkon trajtim sepse është një sëmundje afatshkurtër. Pushimi në shtrat mund të rekomandohet nëse simptomat shkaktojnë shumë shqetësime. Nëse përjetoni të vjella ose diarre, ndiqni urdhërat e mjekut tuaj për hidratim dhe ushqim.

Vaksina e hepatitit A është në dispozicion për të parandaluar këtë infeksion. Shumica e fëmijëve fillojnë vaksinimin midis moshës 12 dhe 18 muajsh. Shtë një seri prej dy vaksinave. Vaksinimi për hepatitin A është gjithashtu në dispozicion për të rriturit dhe mund të kombinohet me vaksinën e hepatitit B.

Hepatiti kronik B

Hepatiti kronik B trajtohet me ilaçe antivirale. Kjo formë e trajtimit mund të kushtojë sepse duhet të vazhdohet për disa muaj ose vite. Trajtimi për hepatitin kronik B gjithashtu kërkon vlerësime dhe monitorime të rregullta mjekësore për të përcaktuar nëse virusi po i përgjigjet trajtimit.

Hepatiti B mund të parandalohet me vaksinim. CDC rekomandon vaksinat e hepatitit B për të gjithë të sapolindurit. Seria e tre vaksinave zakonisht përfundon gjatë gjashtë muajve të parë të fëmijërisë. Vaksina rekomandohet gjithashtu për të gjithë personelin e kujdesit shëndetësor dhe mjekësor.

Hepatiti C

Medikamentet antivirale përdoren për të trajtuar të dy format akute dhe kronike të hepatitit C. Njerëzit që zhvillojnë hepatit C kronik zakonisht trajtohen me një kombinim të terapive të ilaçeve antivirale. Ata gjithashtu mund të kenë nevojë për prova të mëtejshme për të përcaktuar formën më të mirë të trajtimit.

Personat që zhvillojnë cirrozë (dhëmbëza të mëlçisë) ose sëmundje të mëlçisë si rezultat i hepatitit C kronik mund të jenë kandidatë për një transplant të mëlçisë.

Aktualisht, nuk ka vaksinim për hepatitin C.

Hepatiti D

Nuk ekzistojnë asnjë ilaç antiviral për trajtimin e hepatitit D në këtë kohë. Sipas një studimi të vitit 2013, një ilaç i quajtur alfa interferon mund të përdoret për të trajtuar hepatitin D, por tregon vetëm përmirësim në rreth 25-30% përqind të njerëzve.

Hepatiti D mund të parandalohet duke bërë vaksinimin e hepatitit B, pasi infeksioni me hepatit B është i domosdoshëm për zhvillimin e hepatitit D.

Hepatiti E

Aktualisht, nuk ka terapi specifike mjekësore për të trajtuar hepatitin E. Për shkak se infeksioni është shpesh akut, ai zakonisht zgjidhet vetë. Njerëzit me këtë lloj infeksioni shpesh këshillohen të pushojnë mjaftueshëm, të pinë shumë lëngje, të marrin ushqyes të mjaftueshëm dhe të shmangin alkoolin. Sidoqoftë, gratë shtatzëna që zhvillojnë këtë infeksion kërkojnë monitorim dhe kujdes të afërt.

Hepatiti autoimun

Kortikosteroidet, si prednisoni ose budesonidi, janë jashtëzakonisht të rëndësishme në trajtimin e hershëm të hepatitit autoimun. Ata janë efektivë në rreth 80% të njerëzve me këtë gjendje.

Këshilla për të parandaluar hepatitin

Higjena

Praktikimi i higjienës së mirë është një mënyrë kryesore për të shmangur kontraktimin e hepatitit A dhe E. Nëse po udhëtoni në një vend në zhvillim, duhet të shmangni:

 • ujë lokal
 • akulli
 • butakë dhe goca deti të papërpunuara ose të papjekura
 • fruta dhe perime të papërpunuara

Hepatiti B, C dhe D i kontraktuar përmes gjakut të kontaminuar mund të parandalohet nga:

 • mos ndarja e gjilpërave të drogës
 • nuk ndan brisqet
 • mos përdorimi i furçës së dhëmbëve të dikujt tjetër
 • duke mos prekur gjakun e derdhur

Hepatiti B dhe C mund të kontraktohet edhe përmes marrëdhënieve seksuale dhe kontakteve intime seksuale. Praktikimi i seksit të sigurt duke përdorur prezervativë dhe diga dentare mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të infeksionit.

Vaksina

Përdorimi i vaksinave është një çelës i rëndësishëm për parandalimin e hepatitit. Vaksinimet janë në dispozicion për të parandaluar zhvillimin e hepatitit A dhe B. Ekspertët aktualisht po zhvillojnë vaksina kundër hepatitit C. Një vaksinim për hepatitin E ekziston në Kinë, por nuk është i disponueshëm në Shtetet e Bashkuara.

Komplikimet e hepatitit

Hepatiti kronik B ose C shpesh mund të çojë në probleme më serioze shëndetësore. Për shkak se virusi prek mëlçinë, njerëzit me hepatit kronik B ose C janë në rrezik për:

 • sëmundje kronike të mëlçisë
 • cirroza
 • kanceri i mëlçisë

Kur mëlçia juaj pushon së funksionuari normalisht, mund të ndodhë dështimi i mëlçisë. Komplikimet e dështimit të mëlçisë përfshijnë:

 • çrregullime të gjakderdhjes
 • një grumbullim i lëngjeve në barkun tuaj
 • presion i lartë i gjakut në venat portale që hyjnë në mëlçi, e njohur si hipertension portal
 • dështimi i veshkave
 • lodhje, humbje të kujtesës dhe aftësi të zvogëluara mendore për shkak të grumbullimit të toksinave, si amoniaku, që ndikojnë në funksionin e trurit
 • formë e kancerit të mëlçisë
 • vdekja

Njerëzit me hepatit kronik B dhe C inkurajohen të shmangin alkoolin sepse mund të përshpejtojë sëmundjen dhe dështimin e mëlçisë. Shtesa të caktuara dhe ilaçe mund të ndikojnë gjithashtu në funksionin e mëlçisë. Nëse keni hepatit kronik B ose C, kontrolloni me mjekun tuaj para se të merrni ndonjë ilaç të ri.