Nervi shiatik

Nervi shiatik, i cili lidhet nga dhimbja e shputes se kembes, e cila degëzohet nga pjesa e poshtme e shpinës përmes ijeve dhe vitheve deri poshtë secilës këmbë. Në mënyrë tipike, nervi shiatik prek vetëm njërën anë të trupit tuaj.

Ky zakonisht ndodh kur nxitja e kockave në shpinë ose ngushtimi i shtyllës kurrizore ngjesh një pjesë të nervit. Kjo shkakton inflamacion, dhimbje dhe shpesh  një lloj mpirje në këmbën e prekur.

Megjithëse dhimbja e nervit shiatik mund të jetë e fortë, shumica e rasteve zbuten me trajtime jo-kirurgjikale në disa javë. Njerëzit që kanë dhimbje të nervit shiatik të rëndë që shoqërohet me dobësi të konsiderueshme të këmbëve ose ndryshime të zorrëve ose fshikëzës mud t’i nënshtrohen ndërhyrjes kirurgjikale.

Çfarë simptomash dhe shkaqesh ka nervi shiatik?

Dhimbja që nis nga shtylla kurrizore e poshtme (mesit) në vithe dhe dhimbja e shputes se kembes është shenja dalluese e nervit shiatik. Mund të ndjeni siklet pothuajse kudo përgjatë shtegut nervor. Por ka shumë të ngjarë të keni dhimbje nga pjesa e poshtme e shpinës në vithe dhe pjesa e pasme e kofshës dhe pulpës së këmbës.

Dhimbja mund të ndryshojë shumë, nga një dhimbje e lehtë në një ndjesi të mprehtë djegieje ose dhimbje torturuese. Ndonjëherë mund të ndihet si një goditje elektrike. Mund të jetë më keq kur kolliteni ose teshtini, dhe ulja e zgjatur mund të përkeqësojë simptomat. Zakonisht vetëm njëra anë e trupit tuaj preket.

Disa njerëz gjithashtu kanë mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose dobësi muskulore në këmbën e prekur. Mund të keni dhimbje në një pjesë të këmbës dhe mpirje në një pjesë tjetër.

Kur të vizitoni një mjek nervi shiatik?

Nervi shiatik i butë zakonisht kalon me kalimin e kohës. Thirrni mjekun tuaj nëse masat e vetë-kujdesit nuk arrijnë të lehtësojnë simptomat tuaja ose nëse dhimbja juaj zgjat më shumë se një javë. Merrni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse:

 • Keni dhimbje të papritur, të fortë në pjesën e poshtme të shpinës ose dhimbja e shputes se kembes dhe mpirje ose dobësi muskulore në këmbë
 • Dhimbja vjen pas një dëmtimi të dhunshëm, siç është një aksident
 • Keni probleme në kontrollimin e zorrëve ose fshikëzës së urines

Nga se shkaktohet nervi shiatik?

Nervi shiatik ndodh kur ai shtypet nga një hernie diskale në shtyllën kurrizore ose nga një rritje e tepërt e kockave (shpatullave të kockave) në rruazat tuaja. Më rrallë, nervi mund të ngjeshet nga një tumor ose të dëmtohet nga një sëmundje siç është diabeti.

Nervi shiatik dhe faktorët e tij të rrezikut

Faktorët e rrezikut për dhimbjen e nervit shiatik përfshijnë:

 • Mosha.Ndryshimet e lidhura me moshën në shtyllën kurrizore, siç janë herniet e diskut dhe nxitja e kockave, janë shkaqet më të zakonshme të nervit shiatik.
 • Mbipesha. Duke rritur stresin në shtyllën kurrizore, pesha e tepërt e trupit mund të kontribuojë në ndryshimet kurrizore që shkaktojnë nervin shiatik.
 • Profesioni. Një punë që kërkon që ju të shtrembëroni shpinën, të mbani ngarkesa të rënda ose të drejtoni një automjet për periudha të gjata mund të luajë një rol në nerving shiatik, por nuk ka asnjë provë përfundimtare rreth saj.
 • Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë. Njerëzit që ulen për periudha të zgjatura ose kanë një mënyrë jetese të ulur kanë më shumë gjasa të zhvillojnë nerv shiatik se sa njerëzit aktivë.
 • Diabeti. Kjo gjendje, e cila ndikon në mënyrën se si trupi juaj përdor sheqerin në gjak, rrit rrezikun e dëmtimit të nervave.

Komplikimet

Edhe pse shumica e njerëzve shërohen plotësisht nga nervi shiatik, shpesh pa trajtim, ai mund të shkaktojë dëmtime të përhershme nervore. Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni:

 • Humbja e ndjeshmërisë në këmbën e prekur
 • Dobësi në këmbën e prekur
 • Humbja e funksionit të zorrëve ose fshikëzës

Parandalimi

Nuk është gjithmonë e mundur të parandalohet nervi shiatik dhe gjendja mund të përsëritet. Më poshtë keni faktorët që mund të luajnë një rol kryesor në mbrojtjen e shpinës tuaj:

 • Ushtrohu rregullisht. Për ta mbajtur shpinën të fortë, kushtojini vëmendje të veçantë muskujve tuaj thelbësorë – muskujt në barkun tuaj dhe pjesën e poshtme të shpinës që janë thelbësore për sjelljen dhe shtrirjen e duhur. Pyesni mjekun tuaj që të rekomandojë aktivitete specifike.
 • Mbani qëndrimin e duhur kur uleni. Zgjidhni një vend me mbështetje të mirë për pjesën e poshtme të shpinës, mbështetëse për krahët dhe një bazë kthyese. Merrni parasysh vendosjen e një jastëku ose peshqiri të mbështjellë në pjesën e vogël të shpinës tuaj për të ruajtur kurbën e saj normale. Mbani gjunjët dhe ijet në nivel.
 • Përdorni mekanikë të mirë të trupit. Nëse qëndroni për periudha të gjata, mbështeteni njërën këmbë në një stol ose kuti të vogël herë pas here. Kur ngrini diçka të rëndë, lini gjymtyrët tuaja të poshtme të bëjnë punën. Lëviz drejt e lart dhe poshtë. Mbani shpinën drejt dhe përkuluni vetëm në gjunjë. Mbajeni ngarkesën afër trupit tuaj. Shmangni ngritjen dhe përdredhjen njëkohësisht. Kërkoni ndihmë nëse objekti është i rëndë ose i vështirë.

Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Gjatë provimit fizik, mjeku juaj mund të kontrollojë forcën e muskujve dhe reflekset tuaja. Për shembull, mund t’ju kërkohet të ecni në gishtërinjtë tuaj ose në këmbë, të ngriheni nga një pozicion mbledhjeje dhe, ndërsa jeni të shtrirë në shpinë, të ngrini këmbët një nga një. Dhimbja e shputes se kembeve që rezulton nga nervi shiatik zakonisht do të përkeqësohet gjatë këtyre aktiviteteve.

Testet e imazheve

Shumë njerëz kanë hernie të disqeve ose të kockave që do të shfaqen në rrezet X dhe teste të tjera të imazhit por nuk kanë simptoma. Kështu që mjekët zakonisht nuk i urdhërojnë këto teste nëse dhimbja juaj te nervi shiatik nuk është e fortë, ose nuk përmirësohet brenda disa javësh.

 • Rrezeve X. Një rreze X e shtyllës kurrizore mund të zbulojë një rritje të tepërt të kockave (nxitje e kockave) që mund të jetë duke shtypur një nerv.
 • MRI. Kjo procedurë përdor një magnet të fuqishëm dhe valë radio për të prodhuar imazhe me prerje tërthore të shpinës tuaj. Një MRI prodhon imazhe të hollësishme të kockave dhe indeve të buta siç janë disqet herniale. Gjatë provës, shtriheni në një tavolinë që lëviz në makinerinë MRI.
 • Skanimi me CT. Kur një CT përdoret për të imazhuar shtyllën kurrizore, ju mund të keni një ngjyrues kontrasti të injektuar në kanalin tuaj kurrizor para se të merren rrezet X – një procedurë e quajtur mielogram CT. Boja pastaj qarkullon rreth palcës suaj kurrizore dhe nervave kurrizorë, të cilat duken të bardha në skanim.
 • Elektromiografia (EMG). Ky test mat impulset elektrike të prodhuara nga nervat dhe përgjigjet e muskujve tuaj. Ky test mund të konfirmojë kompresimin nervor të shkaktuar nga hernie diskale ose ngushtimi i kanalit tuaj kurrizor (stenoza kurrizore).

Trajtimi te nervi shiatik dhe dhimbja e shputes se kembes

dhimbja e shputes se kembes

Nëse dhimbja nga nervi shiatik nuk përmirësohet me masat e vetë-kujdesit, mjeku juaj mund të sugjerojë disa nga trajtimet e mëposhtme.

Ilaçe për nervin shiatik

Llojet e barnave që mund të përshkruhen për dhimbje nga nervi shiatik përfshijnë:

 • Anti-inflamatorë
 • Relaksantë të muskujve
 • Narkotikët
 • Ilaçet kundër depresionit triciklik
 • Mjekime kundër krizave

Terapia fizike dhe nervi shiatik

Sapo dhimbja akute te nervi shiatik të përmirësohet, mjeku juaj ose një terapist fizik mund të hartojë një program rehabilitimi për t’ju ndihmuar të parandaloni dëmtimet në të ardhmen. Kjo zakonisht përfshin ushtrime për të korrigjuar qëndrimin tuaj, për të forcuar muskujt që mbështesin shpinën tuaj dhe për të përmirësuar fleksibilitetin tuaj nga dhimbja e shputes se kembes.

Injeksione steroide

Në disa raste, mjeku juaj mund të rekomandojë injeksionin e një ilaçi kortikosteroid në zonën përreth rrënjës nervore të përfshirë. Kortikosteroidet ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjes duke shtypur inflamacionin rreth nervi shiatik i irrituar. Efektet zakonisht prishen për disa muaj. Numri i injeksioneve steroide që mund të merrni është i kufizuar sepse rreziku i efekteve anësore serioze rritet kur injeksionet ndodhin shumë shpesh.

Kirurgjia

Ky opsion zakonisht rezervohet kur nervi shiatik i ngjeshur shkakton dobësi të konsiderueshme, humbje të zorrëve ose kontrollin e fshikëzës, ose kur keni dhimbje që përkeqësohet progresivisht ose nuk përmirësohet me terapitë e tjera. Kirurgët mund të heqin kockën e kockave ose pjesën e diskut të herniumit që është duke shtypur nervin shiatik të ngulitur.

Mënyrat e jetesës dhe ilaçet shtëpiake

Për shumicën e njerëzve, nervi shiatik u përgjigjet masave të vetë-kujdesit. Megjithëse pushimi për një ditë apo më shumë mund të sigurojë një lehtësim, pasiviteti i zgjatur do t’i përkeqësojë shenjat dhe simptomat tuaja.

Trajtime të tjera të kujdesit për veten nga nervi shiatik që mund të ndihmojnë përfshijnë:

 • Pako të ftohta. Fillimisht, mund të lehtësoheni nga një paketë e ftohtë e vendosur në zonën e dhimbshme nga nervi shiatik deri në 20 minuta disa herë në ditë. Përdorni një pako akulli ose një paketë bizele të ngrira të mbështjella në një peshqir të pastër.
 • Pako të nxehta. Pas dy deri në tre ditë, vendosni nxehtësi në zonat që ju dhembin nga nervi shiatik. Përdorni pako të nxehta, një llambë nxehtësie ose një jastëk ngrohjeje në mjedisin më të ulët. Nëse vazhdoni të keni dhimbje, provoni të alternoni paketat e ngrohta dhe të ftohta.
 • Streçing-Ushtrimet e zgjatjes për shpinën tuaj të ulët mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më mirë dhe mund të ndihmojnë në lehtësimin e shtypjes së rrënjës nervore. Shmangni tundjen, kërcimin ose gjarpërimin gjatë shtrirjes dhe përpiquni ta mbani zgjatjen për të paktën 30 sekonda.
 • Ilaçe pa recetë. Zbutës të dhimbjeve të tilla si ibuprofen dhe natriumi naproksen ndonjëherë janë të dobishëm te nervi shiatik.

Mjekësia alternative

Terapitë alternative që përdoren zakonisht për dhimbjen nga nervi shiatik te mesit përfshijnë:

 • Akupunkturë. Në akupunkturë, praktikuesi fut gjilpëra në lëkurën tuaj në pika specifike të trupit. Disa studime kanë sugjeruar që akupunktura mund të ndihmojë në dhimbjen e shpinës. Të tjerët nuk kanë gjetur asnjë përfitim. Nëse vendosni të provoni akupunkturën, zgjidhni një praktikues të licencuar.
 • Kiropraktikë. Rregullimi i kurrizit (manipulimi) është një formë e terapisë që përdoret për të trajtuar lëvizjen e kufizuar të shtyllës kurrizore. Qëllimi është të rivendosni lëvizjen e shtyllës kurrizore dhe, si rezultat, të përmirësoni funksionin dhe të ulni dhimbjen. Manipulimi i shtyllës kurrizore mund të jetë aq efektiv dhe i sigurt sa trajtimet standarde për dhimbjen e mesit. Por ajo mund të mos jenë të përshtatshme për rrezatimin e dhimbjes.