Aborti i vone
Aborti i vone

Çfarë është një aborti i vone?

Çdo vit në Shtetet e Bashkuara kryhen rreth 1.2 milionë aborte. Shumica ndodhin gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë.Aborti i vone ndodh gjatë tremujorit të dytë ose të tretë të shtatzënisë.

Rreth 8 përqind ndodhin midis javës së 13-të dhe 27-të të moshës gestacionale, ose gjatë tremujorit të dytë. Rreth 1.3 për qind e të gjitha aborteve ndodhin në javën e 21-të ose pas saj.

Një shtatzëni “e vonuar” ka kaluar javën e 41-të të shtatzënisë – dhe shtatzënitë zgjasin vetëm 40 javë në përgjithësi. Me fjalë të tjera, lindja tashmë ka ndodhur. Kjo do të thotë se aborti i vone është i pamundur.

Si kryhet procedura

Shumica e njerëzve që kanë një abort të vone i nënshtrohen abortit kirurgjik. Kjo procedurë quhet zgjerim dhe evakuim (D & E).

D & E zakonisht mund të bëhet në baza ambulatore në një klinikë ose spital.

Hapi i parë është zbutja dhe zgjerimi i qafës së mitrës. Kjo mund të fillohet një ditë përpara D&E. Ju do të pozicionoheni në tavolinë me këmbët tuaja në stirups, njësoj si do të bënit për një ekzaminim të legenit. Mjeku juaj do të përdorë një spekulum për të zgjeruar hapjen tuaj vaginale. Kjo i lejon ata të pastrojnë qafën e mitrës dhe të aplikojnë një anestezik lokal.

Më pas, mjeku juaj do të fusë një shkop zgjerues (zgjerues osmotik) të quajtur laminaria në qafën e mitrës. Ky shkop thith lagështinë dhe hap qafën e mitrës, pasi fryhet. Përndryshe, mjeku juaj mund të përdorë një lloj tjetër shkopi zgjerues të quajtur Dilapan, i cili mund të futet në të njëjtën ditë me operacionin.

Pak para D & E, ka të ngjarë që t’ju jepet qetësim intravenoz ose anestezi e përgjithshme, kështu që me siguri do të flini gjatë procedurës. Do t’ju jepet gjithashtu doza juaj e parë e terapisë me antibiotikë për të ndihmuar në parandalimin e infeksionit.

Mjeku  më pas do të heqë shkopin zgjerues dhe do të kruajë mitrën me një instrument me majë të mprehtë të quajtur curette. Thithja me vakum dhe instrumente të tjera kirurgjikale do të përdoren për të nxjerrë fetusin dhe placentën. Gjatë procedurës mund të përdoren udhëzime me ultratinguj.

Duhet rreth gjysmë ore për të përfunduar procedurën.

Kush është i përshtatshëm për procedurën?

Rrethanat në të cilat lejohet nje abort i vone ndryshojnë nga shteti në shtet. Aktualisht, 43 shtete ndalojnë të paktën disa aborte pas një periudhe të caktuar në shtatzëni. Nga 24 shtetet që ndalojnë abortin në ose pas një jave të caktuar të moshës gestacionale, 17 prej këtyre shteteve e ndalojnë abortin në afërsisht 20 javë pas fekondimit.

Mjeku juaj do të jetë në gjendje të shpjegojë opsionet e disponueshme në shtetin tuaj.

Kostoja, siguria dhe efektiviteti

Sipas Planned Parenthood , një D&E mund të kushtojë deri në 1500 dollarë në tremujorin e parë, dhe abortet në tremujorin e dytë priren të kushtojnë më shumë. Kryerja e procedurës në spital mund të jetë më e shtrenjtë se kryerja e saj në një klinikë.

Disa politika të sigurimit shëndetësor mbulojnë abortin plotësisht ose pjesërisht. Shumë jo. Zyra e mjekut tuaj mund të kontaktojë siguruesin tuaj në emrin tuaj.

Tremujori i dytë D & E konsiderohet të jetë një procedurë mjekësore e sigurt dhe efektive. Edhe pse ka komplikime të mundshme, ato janë më pak të shpeshta sesa ndërlikimet e lindjes.

Si të përgatiteni për nje abort te vone

Para se të caktoni procedurën, do të keni një takim të thelluar me mjekun tuaj për të diskutuar:

 • shëndetin tuaj të përgjithshëm, duke përfshirë çdo gjendje paraekzistuese
 • çdo medikament që merrni dhe nëse duhet apo jo t’i anashkaloni ato përpara procedurës
 • specifikat e procedurës
 • Në disa raste, do t’ju duhet të shihni mjekun tuaj një ditë para operacionit për të filluar zgjerimin e qafës së mitrës.

Zyra e mjekut do të japë udhëzime për para dhe pas operacionit, të cilat duhet t’i ndiqni me kujdes para se te beni abort. Ju do të këshilloheni të mos hani për rreth tetë orë para D&E.

Do të jetë e dobishme nëse i bëni këto gjëra paraprakisht:

 • organizoni transportin për në shtëpi pas operacionit, pasi nuk do të jeni në gjendje të vozitni vetë
 • beni gati një furnizim me peceta, sepse nuk do të mund të përdorni tampona

Çfarë duhet të presësh nga nje abort?

Do t’ju duhen disa orë vëzhgim për t’u siguruar që nuk keni gjakderdhje shumë të madhe ose keni komplikime të tjera nga ky abort. Gjatë kësaj kohe, mund të keni disa ngërçe dhe njolla.

Kur të largoheni, do t’ju jepet terapi me antibiotikë. Sigurohuni që ta merrni të gjithë atë saktësisht siç është përshkruar për të ndihmuar në parandalimin e infeksionit.

Mund të ndiheni mirë ditën tjetër ose mund t’ju duhet një ditë pushimi përpara se të ktheheni në punë. Shmangni ushtrimet e rënda për një javë, pasi mund të rrisin gjakderdhjen ose ngërçet.

Ndiqni rekomandimet e mjekut tuaj për të rifilluar aktivitetet tuaja të zakonshme. Koha e rikuperimit mund të ndryshojë ndjeshëm nga personi në person, kështu që dëgjoni trupin tuaj.

Efektet anësore të zakonshme

Disa efekte anësore të mundshme janë:

 • ngërçe, ka shumë të ngjarë midis ditës së tretë dhe të pestë pas procedurës
 • nauze, veçanërisht në dy ditët e para
 • dhimbje gjoksi
 • gjakderdhje e lehtë deri në të rëndë për dy deri në katër javë, tregoni mjekut tuaj nëse thithni më shumë se dy maxi-pad në orë për dy ose më shumë orë rresht
 • mpiksjet që mund të jenë të mëdha sa një limon, njoftoni mjekun tuaj nëse janë më të mëdha se kaq)
 • ethe e shkallës së ulët, telefononi mjekun tuaj nëse rritet mbi (38°C)

Çfarë duhet të presësh nga menstruacionet dhe ovulacioni

Trupi juaj do të fillojë menjëherë të përgatitet për ovulimin. Ju mund ta prisni menstruacionin tuaj të parë brenda katër deri në tetë javë pasi keni bere nje abort.

Cikli juaj mund të kthehet në normal menjëherë. Për disa njerëz, periodat janë të parregullta dhe më të lehta ose më të rënda nga më parë. Mund të kalojnë disa muaj para se të kthehen në normalitet.

Për shkak të rrezikut të infeksionit, do t’ju këshillohet të mos përdorni tampona për një javë pas procedurës.

Çfarë të presësh nga seksi dhe fertiliteti

Ju nuk duhet të bëni seks për një javë pasi keni bërë një D & E. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e infeksionit dhe do t’ju lejojë të shëroheni.

Mjeku  do t’ju njoftojë kur të keni mbaruar shërimin dhe mund të bëni seks përsëri. Procedura nuk duhet të ndikojë në aftësinë tuaj për të shijuar seksin.

As fertiliteti juaj nuk do të ndikohet . Është e mundur të mbeteni shtatzënë menjëherë pas D&E, edhe nëse nuk keni pasur ende menstruacione.

Rreziqet dhe komplikimet nga aborti i vone

Ashtu si me çdo procedurë kirurgjikale ne abort, ka disa komplikime të mundshme nga D & E që mund të kërkojnë trajtim shtesë.

Kjo perfshin:

 • reaksion alergjik ndaj ilaçeve
 • çarje ose deformim i mitrës
 • gjakderdhje e tepërt
 • mpiksje gjaku më e madhe se një limon
 • ngërçe dhe dhimbje të forta
 • inkompetenca e qafës së mitrës në shtatzënitë e ardhshme

Një tjetër rrezik nga aborti i vone është infeksioni në mitër ose tubat fallopiane. Shikoni mjekun tuaj menjëherë nëse jeni duke përjetuar:

 • ethe mbi (38°C)
 • dridhje dhe të dridhura
 • dhimbje
 • rrjedhje me erë të keqe

Për të ndihmuar në parandalimin e infeksionit, shmangni këto gjëra për javën e parë:

 • tamponët
 • seksin
 • banja (dush në vend të saj)
 • pishina, vaskë të nxehtë

Flisni me mjekun tuaj

Pavarësisht nëse e keni marrë vendimin tuaj përfundimtar apo jo, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek të cilit i besoni. Ata duhet të lënë shumë kohë për pyetje, në mënyrë që të kuptoni plotësisht procedurën dhe çfarë të prisni nga aborti i vone. Mund të jetë një ide e mirë të shkruani pyetjet dhe shqetësimet tuaja përpara takimit, në mënyrë që të mos harroni asgjë.

Mjeku juaj duhet të jetë i gatshëm t’ju ofrojë informacion mbi të gjitha opsionet tuaja. Nëse nuk jeni të kënaqur të flisni me mjekun tuaj, ose nuk mendoni se po merrni të gjithë informacionin që ju nevojitet, mos hezitoni të shihni një mjek tjetër.