Artriti reumatoid

Përmbledhje

Artriti reumatoid është një çrregullim kronik inflamator që mund të prekë më shumë sesa vetëm nyjet tuaja. Në disa njerëz, gjendja mund të dëmtojë një larmi të gjerë të sistemeve të trupit, duke përfshirë lëkurën, sytë, mushkëritë, zemrën dhe enët e gjakut.

Një çrregullim autoimun, artriti reumatoid ndodh kur sistemi juaj imunitar gabimisht sulmon indet e trupit tuaj.

Ndryshe nga dëmtimi i konsumimit të artrozës, artriti reumatoid ndikon në rreshtimin e nyjeve tuaja, duke shkaktuar një ënjtje të dhimbshme që përfundimisht mund të rezultojë në erozion të kockave dhe deformim të kyçeve.

Inflamacioni i shoqëruar me artrit reumatoid është ai që mund të dëmtojë edhe pjesët e tjera të trupit. Ndërsa llojet e reja të ilaçeve kanë përmirësuar në mënyrë dramatike opsionet e trajtimit, artriti reumatoid ende mund të shkaktojë paaftësi fizike.

Simptomat dhe Shkaqet

Artriti reumatoid dhe shkaqet

Shenjat dhe simptomat nga artriti reumatoid mund të përfshijnë:

 • Nyje të buta, të ngrohta, të fryra
 • Ngurtësia e kyçeve që është zakonisht më e keqe në mëngjes dhe pas pasivitetit
 • Lodhje, ethe dhe humbje të oreksit

Artriti reumatoid ka tendencë të prekë së pari nyjet tuaja më të vogla – veçanërisht nyjet që bashkojnë gishtat e duarve dh të këmbëve tuaja.

Ndërsa sëmundja përparon, simptomat shpesh përhapen në kyçet, gjunjët, kyçet e këmbëve, bërrylat, ijet dhe shpatullat. Në shumicën e rasteve, simptomat ndodhin në të njëjtat nyje në të dy anët e trupit tuaj.

Rreth 40 % e njerëzve që kanë artrit reumatoid përjetojnë gjithashtu shenja dhe simptoma që nuk përfshijnë nyjet. Artriti reumatoid mund të prekë shumë struktura jo të përbashkëta, duke përfshirë:

 • Lëkura
 • Sytë
 • Mushkëritë
 • Zemer
 • Veshkat
 • Gjendrat e pështymës
 • Indet nervore
 • Palca e eshtrave
 • Enët e gjakut

Shenjat dhe simptomat e artritit reumatoid mund të ndryshojnë në ashpërsi dhe madje mund të vijnë e të shkojnë. Periudhat e rritjes së aktivitetit të sëmundjes, të quajtura shpërthime, alternohen me periudha të shërimit relativ – kur ënjtja dhe dhimbja zbehen ose zhduken.

Nga se shkaktohet artriti reumatoid?

Artriti reumatoid ndodh kur sistemi juaj imunitar sulmon rreshtimin e membranave që rrethojnë nyjet tuaja. Inflamacioni që rezultone trash atë, i cili përfundimisht mund të shkatërrojë kërcin dhe kockën brenda artikulacionit. Tendinat dhe ligamentet që mbajnë nyjen së bashku dobësohen dhe shtrihen. Gradualisht, nyja humbet formën dhe shtrirjen e saj.

Mjekët nuk e dinë se çfarë e fillon këtë proces, megjithëse një përbërës gjenetik duket i mundshëm. Ndërsa gjenet tuaja në të vërtetë nuk shkaktojnë reumatizmëm, ato mund t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj faktorëve të mjedisit – të tilla si infeksioni me viruse dhe baktere të caktuara – që mund të shkaktojnë sëmundjen.

Faktorët e rrezikut të tij

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e artritit reumatoid përfshijnë:

 • Gjinia juaj. Gratë kanë më shumë gjasa sesa burrat të zhvillojnë rumatizëm.
 • Mosha. Artriti reumatoid mund të ndodhë në çdo moshë, por më së shpeshti fillon në moshën e mesme.
 • Histori familjare. Nëse një anëtar i familjes suaj ka artrit reumatoid , mund të keni një rrezik në rritje të sëmundjes.
 • Pirja e duhanit. Rrit rrezikun e zhvillimit të artritit reumatoid , veçanërisht nëse keni një zanafillë gjenetike për zhvillimin e sëmundjes. Gjithashtu duket se shoqërohet me ashpërsi më të madhe të sëmundjes.
 • Ekspozimet mjedisore. Megjithëse kuptohet dobët, disa ekspozime të tilla si azbesti ose silicë mund të rrisin rrezikun e zhvillimit tëartritit reumatoid . Punëtorët e urgjencës të ekspozuar ndaj pluhurit nga shembja e Qendrës Botërore të Tregtisë janë në rrezik më të lartë të sëmundjeve autoimune të tilla si artriti reumatoid.
 • Mbipesha. Njerëzit – veçanërisht gratë e moshës 55 vjeç dhe më të reja – që janë mbipeshë ose mbipeshe duket se janë në një rrezik disi më të lartë për të zhvilluar artrit reumatoid

Komplikimet nga artriti reumatoid

Artriti reumatoid rrit rrezikun e zhvillimit te:

 • Osteoporoza. Vetë artriti reumatoid, së bashku me disa ilaçe të përdorura për trajtimin e tij, mund të rrisin rrezikun e osteoporozës – një gjendje që dobëson kockat tuaja dhe i bën ata më të prirur për thyerje.
 • Nyjet reumatoide. Këto gunga të forta të indeve zakonisht formohen rreth pikave shtypëse, siç janë bërrylat. Sidoqoftë, këto nyje mund të formohen kudo në trup, përfshirë mushkëritë.
 • Than sytë dhe gojën. Njerëzit që kanë artrit reumatoid kanë shumë më shumë gjasa të përjetojnë sindromën Sjogren, një çrregullim që zvogëlon sasinë e lagështisë në sytë dhe gojën tuaj.
 • Infeksionet. Vetë sëmundja dhe shumë prej ilaçeve të përdorura për të luftuar artritin reumatoid mund të dëmtojnë sistemin imunitar, duke çuar në rritje të infeksioneve.
 • Përbërja anormale e trupit. Përqindja e dhjamit në masë të dobët është shpesh më e lartë tek njerëzit që kanë artrit reumatoid, madje edhe tek njerëzit që kanë një indeks normal të masës trupore (BMI).
 • Sindroma e tunelit të kyçit të dorës. Nëse artriti reumatoid prek kyçet, inflamacioni mund të shtypë nervin që shërben në pjesën më të madhe të dorës dhe gishtave.
 • Probleme me zemrën. Artriti reumatoid mund të rrisë rrezikun e arterieve të ngurtësuara dhe të bllokuara, si dhe inflamacionin e qeses që mbyll zemrën tuaj.
 • Sëmundje e mushkërive. Njerëzit me artrit reumatoid kanë një rrezik në rritje të inflamacionit dhe dhëmbëzave të indeve të mushkërive, të cilat mund të çojnë në gulçim progresiv.
 • Limfoma. Artriti reumatoid rrit rrezikun e limfomës, një grup i kancereve të gjakut që zhvillohen në sistemin limfatik

Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Diagnostifikimi nga artriti reumatoid

Artriti reumatoid mund të jetë i vështirë për t’u diagnostikuar në fazat e tij të hershme, sepse shenjat dhe simptomat e hershme imitojnë ato të shumë sëmundjeve të tjera. Nuk ka asnjë test gjaku ose gjetje fizike për të konfirmuar diagnozën.

Gjatë provimit fizik, mjeku juaj do të kontrollojë nyjet tuaja për ënjtje, skuqje dhe ngrohtësi. Ai ose ajo gjithashtu mund të kontrollojë reflekset tuaja dhe forcën e muskujve.

Testet e gjakut

Personat me artrit reumatoid shpesh kanë një nivel të ngritur të sedimentimit të eritrociteve dhe niveli i proteinave reaktive C, të cilat mund të tregojnë praninë e një procesi inflamator në trup. Testet e tjera të zakonshme të gjakut kërkojnë faktorin reumatoid dhe antitrupat peptidë citrullinalë anti-ciklikë.

Testet e imazheve

Mjeku juaj mund të rekomandojë rrezet X për të ndihmuar në përcjelljen e përparimit të artritit reumatoid në nyjet tuaja me kalimin e kohës. MRI dhe testet me ultratinguj mund të ndihmojnë mjekun tuaj të gjykojë ashpërsinë e sëmundjes në trupin tuaj.

Trajtimi nga artriti reumatoid

Nuk ka shërim për artritin reumatoid. Por studimet klinike tregojnë se largimi i simptomave është më i mundshëm kur trajtimi fillon herët me ilaçe të njohura si ilaçe antirheumatike modifikuese të sëmundjes.

Ilaçet

Llojet e ilaçeve të rekomanduara nga mjeku juaj do të varen nga ashpërsia e simptomave tuaja dhe nga sa kohë keni artrit reumatoid.

 • NSAID. Barnat anti-inflamatore josteroide (NSAID) mund të lehtësojnë dhimbjen dhe të ulin inflamacionin. NSAID më të fortë janë në dispozicion me recetë. Efektet anësore mund të përfshijnë acarim të stomakut, probleme të zemrës dhe dëmtime të veshkave.
 • Steroide. Medikamentet me kortikosteroide, të tilla si prednisoni, zvogëlojnë inflamacionin dhe dhimbjen dhe ngadalësojnë  dëmtimin e nyjeve. Efektet anësore mund të përfshijnë hollimin e kockave, shtimin e peshës dhe diabetin. Mjekët shpesh përshkruajnë një kortikosteroid për të lehtësuar simptomat shpejt, me qëllim për të zvogëluar gradualisht mjekimin.
 • DMARD-et konvencionale. Këto ilaçe mund të ngadalësojnë përparimin e artritit reumatoid dhe të shpëtojnë nyjet dhe indet e tjera nga dëmtimi i përhershëm. Efektet anësore ndryshojnë por mund të përfshijnë dëmtime të mëlçisë dhe infeksione të rënda të mushkërive.
 • Agjentë biologjikë. I njohur gjithashtu si modifikues të përgjigjes biologjike, kjo klasë më e re e DMARD përfshin abatacept , adalimumab , anakinra etj.

DMARD-et biologjike zakonisht janë më efektive kur çiftëzohen me një DMARD konvencional, siç është metotreksati. Ky lloj ilaçi rrit gjithashtu rrezikun e infeksioneve.

 • DMARD-et sintetike të synuara. Baricitinib , tofacitinib dhe upadacitinib mund të përdoren nëse DMARD-et konvencionale dhe biologjikët nuk kanë qenë efektivë. Doza më të larta të tofacitinib mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut në mushkëri, ngjarje serioze të lidhura me zemrën dhe kancerin.

Terapia te artriti reumatoid

Mjeku juaj mund t’ju referojë te një terapist fizik ose profesional, i cili mund t’ju mësojë ushtrime që ju ndihmojnë t’i mbani nyjet tuaja fleksibël. Terapisti gjithashtu mund të sugjerojë mënyra të reja për të bërë detyra të përditshme që do të jenë më të lehta për nyjet tuaja. Për shembull, ju mund të dëshironi të merrni një objekt duke përdorur parakrahët tuaj.

Pajisjet ndihmëse mund ta bëjnë më të lehtë shmangien e stresit të nyjeve tuaja të dhimbshme. Për shembull, një thikë kuzhine e pajisur me një kapje dore ndihmon në mbrojtjen e nyjeve të gishtit dhe doreve. Mjete të caktuara, të tilla si lidhëse butonash, mund ta bëjnë më të lehtë veshjen. Katalogjet dhe dyqanet e furnizimeve mjekësore janë vende të mira për të kërkuar ide.

Kirurgjia

Nëse ilaçet nuk arrijnë të parandalojnë ose ngadalësojnë dëmtimin e kyçeve, ju dhe mjeku juaj mund të konsideroni operacionin për të riparuar nyjet e dëmtuara. Kirurgjia mund të ndihmojë në rivendosjen e aftësisë tuaj për të përdorur nyjen tuaj. Gjithashtu mund të zvogëlojë dhimbjen dhe të përmirësojë funksionin.

Kirurgjia e artritit reumatoid mund të përfshijë një ose më shumë nga procedurat e mëposhtme:

 • Sinovektomia. Kirurgjia për të hequr rreshtimin e përflakur të kyçit mund të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjes dhe përmirësimin e fleksibilitetit të kyçit.
 • Riparimi i tendinit. Inflamacioni dhe dëmtimi i kyçeve mund të shkaktojë që tendinat rreth nyjes tuaj të lirohen ose këputen. Kirurgu juaj mund të jetë në gjendje të riparojë tendinat rreth artikut tuaj
 • Bashkimi i kyçeve. Ndërhyrja kirurgjikale e një nyje mund të rekomandohet për të stabilizuar ose rirreshtuar një nyje dhe për lehtësimin e dhimbjes kur një zëvendësim i përbashkët nuk është një opsion.
 • Zëvendësimi total i nyjeve. Gjatë operacionit të zëvendësimit të kyçeve, kirurgu juaj heq pjesët e dëmtuara të kyçit tuaj dhe fut një protezë të bërë nga metali dhe plastika.

Kirurgjia mbart rrezikun e gjakderdhjes, infeksionit dhe dhimbjes. Diskutoni mbi përfitimet dhe rreziqet me mjekun tuaj.