“Një buzëqeshje e bukur mund të hapë dyert” thotë thënia. 

Por është më shumë se një thënie. 

Studimet e fundit treguan se buzëqeshja vërtet hap dyert si në jetën personale ashtu edhe në atë të punës. 

I quajtur saktë “Efekti Halo” tani po përshëndetet si ilaçi më i ri natyror. 

“Efekti halo” thotë se njerëzit që janë pozitivë dhe vazhdimisht të buzëqeshur janë më të lumtur, më të shëndetshëm dhe me marrëdhënie më të mira në shtëpi dhe në punë. 

Me të vërtetë nuk ka asnjë mbivlerësim se sa e dobishme është një buzëqeshje. Megjithatë, disa njerëz ende nuk buzëqeshin aq shpesh sa duhet. 

Një nga arsyet e mungesës së buzëqeshjes është një ide e gabuar se buzëqeshja mund të ketë efekte negative në muskujt dhe lëkurën tuaj, duke përfshirë rrudhat.  

Pra a është e vërtetë kjo? A shkakton rrudha e buzëqeshja? Për të zbuluar, vazhdoni të lexoni. 

Cili është shkaku kryesor i rrudhave? 

Fytyrat tona kanë palosje natyrale në to ku muskujt takohen. Më të zakonshmet janë palosja nasolabiale – vija që shtrihet diagonalisht lart nga cepi i gojës – dhe zona e gropëzave të faqes. Me kalimin e moshës, këto vija natyrshëm bëhen më të thella dhe disa vija të tjera fillojnë të dalin në cepin e syve si dhe në ballë. E vërteta është se rrudhat do të shfaqen përfundimisht pavarësisht se çfarë bëni, ndaj ju mbetet vetëm që të përdorni produkte që iu ndihmojnë në reduktimin e tyre, serumi iuvenis ka një funksion të tillë. 

Megjithatë, ka disa arsye pse rrudhat shfaqen herët, ose janë më shumë se zakonisht, duke përfshirë: 

Dietë e dobët: 

Pika kryesore e shitjes së çdo dietologu është shëndeti dhe pamja e lëkurës. Çdo dietë e bërë ndonjëherë – përveç që t’ju mbajë të shëndetshëm – synon ta bëjë lëkurën me shkëlqim dhe të tendosur. Ka kuptim vetëm që një dietë e dobët ndikon negativisht në lëkurë. Një dietë e varfër – veçanërisht ajo me shumë pak fibra – bën që lëkura të humbasë forcën e saj dhe rrudhat pasojnë. 

Pirja e duhanit: 

Pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin tuaj në të gjitha aspektet. Megjithatë, efekti në lëkurë shpesh kalon pa u vënë re. Nxehtësia nga cigarja, si dhe nikotina dhe katrani dhe kimikatet e tjera të dëmshme bëjnë që lëkura të tkurret dhe tkurret. Si rezultat, palosjet e lëkurës thellohen dhe rrudhat bëhen më të theksuara. 

Ekspozimi i tepërt në diell: 

Dielli është “tharësi” më i fortë në botë. Ai bën që uji dhe lagështia të avullojnë nga çdo lëndë, përfshirë lëkurën. Ekspozimi i tepërt në diell e bën lëkurën të thatë, gjë që përkthehet në rrudha. Përveç kësaj, ekspozimi i tepërt ndaj rrezatimit ultravjollcë shkatërron fibrat e kolagjenit në muskuj dhe lëkurë. Muskujt humbasin tonin dhe qëndrueshmërinë e tyre, dhe lëkura bëhet e pambështetur duke rezultuar në rrudha. 

Problemet dentare: 

Po, problemet me dhëmbët tuaj mund të jenë përgjegjës – edhe pse indirekt – për rrudhat. Siç e shpjeguam, lëkura mbështetet dhe mbahet e tendosur nga muskujt. Muskujt nga ana e tyre mbështeten nga dhëmbët dhe kockat e nofullave. Kur një ose më shumë dhëmbë ju mungojnë, ose keni ndonjë problem tjetër dentar që prek kockat e nofullës, muskujt humbasin mbështetjen e tyre nga dhëmbët dhe kockat, duke u bërë të dobët dhe të paaftë për të mbështetur lëkurën e sipërme. Siç mund ta shihni, asnjë nga arsyet e mësipërme nuk ka të bëjë me buzëqeshjen. Pra, nëse mendoni se “buzëqeshja shkakton rrudha?” .. Mendohu perseri. 

A ju jep buzëqeshja më pak rrudha? 

Mjaft tronditëse, dhe në kundërshtim me besimin popullor, buzëqeshja mund të ketë një efekt pozitiv në rrudhat. Disa studime të fundit tregojnë se lëvizjet e vazhdueshme të muskujve kur buzëqeshni janë si një stërvitje për muskujt e fytyrës tuaj. 

Kur buzëqeshni, ju angazhoni më shumë se 10 muskuj të fytyrës. Këta muskuj mbahen të fortë dhe të tendosur, dhe si rezultat, lëkura gjithashtu mbetet e tillë. Pra, buzëqeshja jo vetëm që nuk shkakton rrudha, por mund të jetë arsyeja pse nuk keni fare rrudha, ose të paktën t’i vononi ato sa më gjatë. 

 Është e gjitha spekulative për momentin, por a nuk do të ishte mirë nëse është e vërtetë? 

Si mund të ndihmojmë me problemin e rrudhave? 

Si mjekë, ne mund t’ju ndihmojmë t’ju japim disa këshilla të përgjithshme për të ngrënë një dietë më të shëndetshme, për të lënë duhanin dhe për të reduktuar ekspozimin ndaj rrezeve të dëmshme të diellit dhe mund t iu keshillojmë përdorimin e ndonjë produkti efektiv, si serumi Iuvenis për të trajtuar rrudhat tuaja. Megjithatë, si dentistë – veçanërisht ortodontë – ne mund të sigurohemi që nuk ka asgjë të keqe që dhëmbët tuaj të bëjnë që muskujt tuaj – dhe më pas lëkura juaj – të humbasin tonin e tyre dhe të shkaktojnë rrudha. 

Ne mund t’ju ndihmojmë t’i mbani dhëmbët dhe kockat tuaja të forta dhe të bashkuara përmes formave të ndryshme të trajtimit ortodontik (proteza AKA).  

Verdikti përfundimtar: Buzëqeshja shkakton rrudha? 

Pa asnjë dyshim, buzëqeshja nuk është shkak për formimin e rrudhave. Në fakt, disa kërkime sugjerojnë se buzëqeshja mund të parandalojë – ose të paktën të vonojë – formimin e rrudhave. Mësimi këtu është të mos ndaloni së buzëqeshuri. 

Jo vetëm që mund të parandalojë rrudhat, por mban të rrahurat e zemrës suaj të ulët, presionin e gjakut të kontrolluar, disponimin tuaj të ngritur, nivelin tuaj të stresit dhe madje mund të zvogëlojë dhimbjen tuaj fizike.