Le ta pranojmë: celuliti shpesh konsiderohet nga mjekët – dhe shumë gra – si një shqetësim i vazhdueshëm. Ka trajtime dhe pajisje të dizajnuara për të zbutur shenjat e tij, Althea’s Body është një mënyrë, por rezultatet janë zakonisht delikate dhe të përkohshme. Dhe çuditërisht, megjithëse 80 për qind deri në 90 për qind e grave amerikane përjetojnë celulitin gjatë jetës së tyre, nuk dihet shumë për gjendjen, veçanërisht në nivelin qelizor. 

Nje artikull I Kirurgjise Plastike dhe Rindërtuese, revista zyrtare mjekësore e Shoqatës Amerikane të Kirurgëve Plastikë, që studioi strukturën qelizore të formimit të gropëzave të celulitit nëpërmjet ultrazërit me qëllim përmirësimin e trajtimeve të celulitit dhe eliminimin e gropëzave. 

Dhe ata besojnë se gjetjet e tyre janë vetëm maja e ajsbergut të celulitit.

Të dobëtit 

“Celuliti është një ankesë e zakonshme në mesin e pacientëve tanë, megjithatë ne kurrë nuk e kemi kuptuar se çfarë saktësisht e shkakton atë dhe cila është mënyra më efektive për ta trajtuar atë”, shpjegon Lauren A. Whipple, MD, se çfarë e frymëzoi atë për të filluar studimin. “Të kuptuarit e bazës anatomike se si formohen këto gropëza të celulitit do të ndihmojë në drejtimin e trajtimit tonë.” 

Për të filluar kërkimin e tyre, ata ekzaminuan 173 gropëza, duke filluar nga ashpërsia, në pjesën e sipërme të kofshës dhe të pasmet e 50 grave, me anë të ultrazërit për të zbuluar origjinën e gropëzave dhe strukturën vaskulare

Gjetjet kryesore 

Joseph A. Ricci, MD, bashkautori dhe studiuesi i studimit, u befasua nga disa aspekte të rezultateve, veçanërisht “shkalla e lartë e brezit fascial të lidhur me gropëzat e celulitit”, siç dëshmohet nga ultratingulli. Do të thotë se gropëzat e celulitit nuk janë një çështje sipërfaqësore e strukturës, por në vend të kësaj, ato janë të lidhura me një strukturë më të thellë dhe më të fortë brenda trupit. 

Whipple, megjithatë, “u befasua nga numri i lartë i shiritave fascialë që ishin të pranishëm në zonat klinikisht të dukshme të celulitit (97.6%). Gjatë studimit tonë, ne i karakterizuam shiritat e fascialeve, të cilat krijonin pamjen e celulitit, si të thella ose sipërfaqësore, në varësi të fascisë nga e kanë origjinën”, thotë ajo. “Ne nuk pamë ndonjë ndryshim në pamjen e celulitit nëse këto grupe ishin të thella ose sipërfaqësore”. 

Ky zbulim mund të jetë një ndryshim i lojës, sipas Ricci, sepse “nëse jeni duke menduar për lëshimin e këtyre shiritave fascial” të cilat nga ana tjetër do të lironin gropëzën, “kjo është më udhëzuese për sa i përket vendit dhe sa thellë duhet të jetë trajtimi. .” 

Pajisjet aktuale që trajtojnë celulitin synojnë rajone të tëra, më së shpeshti pjesën e sipërme të kofshës ose të pasmeve, në vend të një njolle të saktë, si një brez i indit lidhës nën lëkurë. 

“Më duket se potencialisht disa nga këto trajtime mund të kenë funksionuar në nivelin e papërshtatshëm – ose shumë të thella, shumë sipërfaqësore, ose nëse jeni duke punuar pikërisht nën gropëzën e celulitit, mund të mos e lëshoni shiritin,” thotë. Ricci, duke shtuar se gropëzat “nuk zgjidhen në të vërtetë” me shumë raste që tregojnë se celuliti rikthehet “disa javë ose muaj më vonë.  

Nuk keni një rezultat afatgjatë ose të qëndrueshëm”. 

Për të nisur, nëse vendndodhja e problemit është e panjohur, trajtimi i çdo lloji do të ishte më i vështirë për t’u ndjekur.  

E ardhmja 

Për shkak se gropëzat u testuan me ultratinguj – një mjet mjekësor shumë i zakonshëm – Dr. Whipple dhe Ricci besojnë se diagnoza dhe trajtimi do të jenë më efektive dhe efikase. 

Studimi ynë tregon se një ekografi është një modalitet i vlefshëm për të imazhuar këto gropëza,” shpjegon Whipple, “i cili mund të jetë i dobishëm gjatë trajtimit për të synuar gropëzat specifike të celulitit që janë të bezdisshme për pacientët tanë”. 

Dhe fakti që ekografitë përdoren gjerësisht nëpër praktika është një fitore totale për mjekët. “Ju mund t’i vendosni një pacient një ekografi – nuk përfshin asnjë rrezatim – dhe nuk është e vështirë të bëhet,” thotë Ricci. “Makina e ultrazërit është e lirë, dhe ju mund ta vendosni menjëherë mbi to në zyrë dhe të vizualizoni lëshimin e gjilpërës ose lëshimin e brezave të indeve të buta gjatë trajtimit të celulitit. Do të ishte një procedurë më pak e verbër kundrejt imazhit të drejtuar.” Por vlen të përmendet që xheli Altheea’s Body ka një ndikim të madh dhe redukton celulitin.