A është celuliti gjenetik? 

 Celuliti është një problem kompleks kozmetik i zakonshëm për shumë gra pas adoleshencës. Prek kryesisht të pasmet dhe kofshët, megjithëse mund të preken edhe zona të tjera të trupit, si barku. Ai është konsideruar jo tërheqës dhe i padëshiruar nga shumë njerëz pasi i jep lëkurës një pamje me gropëzime si lëkura portokalli. Shumë njerëz me celulit të rëndë kërkojnë opsione efektive trajtimi dhe dëshirojnë të dinë se si ta parandalojnë gjendjen. Megjithatë, patologjia e gjendjes nuk është kuptuar plotësisht, duke e bërë më të vështirë kurimin ose parandalimin e zhvillimit të saj. Xheli Althea’s Body është një opsion I mirë për të trajtuar celulitin. 

Celuliti, shpjegimi

Më parë, është sugjeruar se prania e yndyrës së tepërt nënlëkurore mund të jetë shkaku kryesor i celulitit, por hulumtimet e fundit tregojnë se formimi i celulitit është më kompleks nga sa mendonim. Faktorët hormonalë, sistemi mikroqarkullues, matrica jashtëqelizore, ndryshimet inflamatore delikate dhe ndoshta faktorët e prodhuar nga dhjamosja (qelizat dhjamore) mund të luajnë rol të rëndësishëm në formimin e celulitit. 

Studimi i celulitit 

Për të kuptuar më plotësisht patofiziologjinë e kësaj çështjeje të përhapur kozmetike, studiuesit hetuan faktorët gjenetikë që mund të kontribuojnë në zhvillimin e saj. 

Në këtë studim mbi celulitin, 200 gra të dobëta me celulit (raste) u regjistruan dhe u krahasuan sipas moshës dhe BMI-së me 200 gra të tjera të dobëta pa celulit (kontrollet). Të gjithë pjesëmarrësit në studimin e celulitit ishin me origjinë italiane. U hetuan 6 grupe gjenesh, duke përfshirë 15 gjene kandidate që u zgjodhën për shkak të rëndësisë së tyre biologjike. 

Polimorfizmat e synuara të këtyre gjeneve u zgjodhën më tej në bazë të dëshmive paraprake të funksionalitetit të mundshëm dhe frekuencës së vërtetuar të alelit. Ashpërsia e celulitit në këtë studim u mat me shkallën Nurnberger-Muller me 4 faza (shkalla ≥ 2 për rastet, shkalla 0 për kontrollet). Kur shpërndarja e gjenotipit dhe frekuenca e alelit u krahasuan midis grupeve, polimorfizmat e dy gjeneve treguan lidhje të rëndësishme me zhvillimin e celulitit.  

Një nga këto polimorfizma, aleli i rrallë T i rs11549465 në gjenin alfa të faktorit-1 të induktueshëm nga hipoksia (HIF1A), u shoqërua me një rrezik të reduktuar të celulitit. Nën-njësia alfa e HIF1, një faktor transkriptimi, dihet se rregullohet drejtpërdrejt nga tensioni i oksigjenit.  

Gjatë kohës së marrjes së tepërt të kalorive dhe në fazat e hershme të zgjerimit të indit dhjamor, mikromjedisi i indit dhjamor bëhet me shpejtësi hipoksi për shkak të mungesës së një rrjeti adekuat vaskular. Në kushte hipoksi, niveli i HIF1A rritet, duke nxitur fibrozën e indit dhjamor dhe një gjendje inflamacioni lokal. Në mënyrë intriguese, HIF1A mRNA është raportuar të rregullohet lart në yndyrën e njerëzve obezë dhe është i lidhur pozitivisht me BMI. Mutacioni HIF1A ka treguar një aktivitet të reduktuar ndjeshëm të HIF1A për alelin mutant (T) në krahasim me llojin e egër. 

Megjithëse celuliti priret të jetë një gjendje specifike gjinore, nuk u shfaqën dallime të rëndësishme në polimorfizmat e gjenit të receptorit të estrogjenit në këtë studim të celulitit. Kështu, është e mundur që ndryshimet në prevalencën e celulitit tek femrat të mos ndikohen kryesisht nga variacioni polimorfik në sistemin e receptorëve të estrogjenit, por më tepër në gjenet që ndikojnë në mikroqarkullimin lokal të indit dhjamor dhe përgjigjen fibrogjenike ndaj hipoksisë. Bazuar në rolin e HIF1A në zhvillimin e kësaj gjendjeje, strategjitë që synojnë të përmirësojnë ngopjen e oksigjenit dhjamor mund të jenë gjithashtu të denja për hetim.   

Tiparet gjenetike të celulitit që keni mund të përcaktojnë nëse do të zhvilloni celulit të rëndë në një moment të jetës tuaj. Një analizë e ADN-së duke përdorur rezultatet e kompletit të testimit të ADN-së gjenetike mund të zbulojë tendencën tuaj gjenetike për të zhvilluar celulitin.  

Analiza e ADN-së e rezultateve të kompletit të testimit të ADN-së është një nga mënyrat më efektive për të mësuar rreth përbërjes së trupit tuaj dhe për të marrë përgjigje për pyetjet që mund të keni në lidhje me të. Celuliti mund te trajtohet dhe alterantiv eper trajtimin dhe reduktimin e tij ne ju sugjerojme xhelin Althea’s Body me përbërës kafeinën, limonin jeshil, vajin e bajames që ndikojnë fuqishëm në reduktimin e celulitit në trupin tuaj.