Nëse kohët e fundit keni kërkuar ‘si të shpëtoni nga celuliti’, nuk jeni vetëm. Por ka disa gjëra që duhet t’i kemi të qarta që në fillim. Së pari, të kesh celulit është normale. Është e natyrshme dhe mund të prekë njerëz të të gjitha formave, madhësive, moshave dhe gjinive. 

Celuliti është një fenomen trupor dhe ta kesh atë (ose të mos e kesh) nuk duhet marrë kurrë si një shenjë e mirësisë apo epërsisë morale. 

Së fundi – dhe më e rëndësishmja – celuliti nuk është një shënues i vërtetë se sa të shëndetshëm jeni. Ne do të gërmojmë më shumë në shkencën e saj më vonë, por dijeni se ju mund të jeni versioni më i shëndetshëm i vetes dhe të përjetoni akoma celulitin. 

Megjithatë, me mbi 90% të grave që raportojnë se kanë njolla celuliti (që gjenden më së shpeshti rreth barkut dhe kofshëve), ne e dimë se mund të jetë diçka që luan me besimin tuaj. 

Për të zbuluar gjithçka që lidhet me celulitin, ne rekrutuam dermatologen konsulente Dr Justine Hextal nga The Harley Medical Group dhe Dr Rekha Tailor, mjeke e përgjithshme dhe mjeke kozmetike në Health and Estetics për t’iu përgjigjur pyetjeve tuaja kryesore për celulitin. Lexoni më tej për mendimin e tyre të ekspertëve, si dhe redaktimin tonë të produkteve më të mira qetësuese dhe që e duan lëkurën.

Cili është shkaku i celulitit? 

Për shkak të natyrës së tij delikate, dezinformatat dhe thashethemet rreth asaj që shkakton celulitin janë shumë të përhapura. 

“Është një besim i zakonshëm që celuliti shkaktohet nga një grumbullim i toksinave në trupin tuaj – megjithatë, kjo teknikisht nuk është e vërtetë”, shpjegon Dr Hextal. ‘Celuliti shkaktohet nga shfaqja e depozitave të yndyrës që vijnë përmes indit lidhës poshtë lëkurës’. 

Është diçka që prek një pjesë të madhe të njerëzve dhe nuk diskriminon domosdoshmërisht në bazë të peshës ose nivelit të aktivitetit.

A mund të shpëtoni vërtet nga celuliti? 

Me një fjalë? Jo. “Celuliti nuk mund të hiqet kurrë plotësisht dhe prania, ashpërsia dhe vendndodhja e tij në një masë të madhe përcaktohen nga hormonet dhe gjenetika,” zbulon Dr Tailor. 

Megjithatë, një kombinim i një diete të shëndetshme dhe stërvitjes do të zvogëlojë shtresën e yndyrës nën lëkurë, duke e bërë celulitin më pak të dukshëm. Një dietë e shëndetshme mund të përmirësojë gjithashtu lëkurën dhe indin lidhës; duke i bërë më të fortë, më të shëndetshëm dhe më të zhdërvjellët. Të qëndrosh e hidratuar dhe të ushqehesh mirë do të parandalojë mbajtjen e ujit që përkeqëson shfaqjen e celulitit”, sqaron ajo.

Cilat ushqime shkaktojnë celulitin? 

Nuk mund të themi me siguri nëse ndonjë ushqim shkakton apo jo celulit, por ne dimë për disa që mund të dëshironi të shmangni. Ushqimet e pasura me kripë, duke përfshirë ushqimet e gatshme dhe vetë kripën, përmbajnë natrium, i cili mund të shkaktojë mbajtje uji dhe fryrje. Megjithatë, ne nuk po dënojmë të gjitha llojet e kripës këtu – vetëm varietetin shumë të rafinuar të tryezës. Kripërat e Himalajeve dhe të detit janë të pasura me minerale të dobishme  

Pastaj ka sheqer. Ju ndoshta e dini tashmë lidhjen midis sheqerit dhe celulitit: sheqeri ruhet në qelizat dhjamore, duke shkaktuar zgjerimin e tyre, gjë që mund të rrisë pamjen me gropëza të atyre zonave. 

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se celuliti nuk ju bën të pashëndetshëm. Të gjithë e kemi, pikë.

Si të reduktoni celulitin? 

Lëviz. Është një nga trajtimet më të mira. Nuk do ta zhdukë celulitin tuaj, por muskujt e fortë mund ta bëjnë lëkurën të duket më e barabartë. Prezantoni një plan me tre pjesë: stërvitje të shpejtë, mendoni për ecjen ose vrapimin, një dietë të shëndetshme dhe lëvizje që tonifikojnë muskujt tuaj. Provoni gjithashtu të përfshini trajtime lokale. të tilla si kremrat për të ndihmuar në mbajtjen e celulitit – ndërsa rezultatet mund të mos jenë të gjata, ato do të ndihmojnë në uljen e dukshmërise  

Si të shpëtojmë nga celuliti në këmbë? 

Një vend i mirë për të filluar është të investoni në një furçë të mirë të trupit prej druri. Përdoreni në mëngjes ose në mbrëmje me lëvizje rrethore dhe ndihmon në minimizimin e shfaqjes së celulitit tuaj.’Furça dhe masazhimi i përditshëm i trupit mund të nxisë drenazhin limfatik, i cili ndihmon në eliminimin e toksinave që mund të grumbullohen në shtresën yndyrore, duke çuar në inflamacion dhe përfundimisht celulit më të theksuar’ thotë Dr Engelman, Dermatolog. 

Përveç larjes së rregullt të thatë, provoni të përfshini një krem trupi me retinol në rutinën tuaj për minimizimin e celulitit. Përbërësi që ndërton kolagjenin punon për të ngurtësuar dhe lëmuar lëkurën tuaj sa herë që e përdorni dhe filloni te investoni gjithashtu tek produkte te ndryshme qe luftojne celulitin, Althea’s Body ndihmon kunder celulitit dhe tonifikon dhe muskujt tuaj. 

A mund ta largoj celulitin përmes ushtrimeve? 

Përsëri, sigurisht që mund të ndihmojë, por nuk është gjithçka dhe fundi. Jo vetëm që ndihmon në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të yndyrës së trupit, por gjithashtu përmirëson qarkullimin dhe tonin e muskujve në zonat e prirura ndaj celulitit. Qarkullimi i përmirësuar do të mbajë lëkurën dhe indin lidhor më të shëndetshëm, si dhe do të ndihmojë në eliminimin e mbetjeve dhe mbajtjes së tepërt të lëngjeve, gjë që përkeqëson përsëri pamjen e celulitit, zbulon Dr Tailor. 

Reduktimi i grumbullimit të lëngjeve mund të ndihmohet gjithashtu duke përdorur një rul shkumë pas çdo stërvitje.  

A ndihmon masazhi me celulitin? 

“Ndërsa nuk ka një gjë të tillë si një kurë, unë mendoj se ka vlerë masazhi i lëkurës për të ndihmuar mikroqarkullimin dhe për të stimuluar rrjedhën limfatike”, tregon Dr Hextal. 

Trajtimet e celulitit që përfshijnë masazh, i bazojnë teknikat dhe teoritë e tyre në konceptin se masazhi i fuqishëm ndihmon në rritjen e qarkullimit të gjakut, duke reduktuar sasinë e tepërt të lëngjeve në zonat që përmbajnë celulit. 

“Mendoj se kjo mund të ndihmojë pamjen në një afat të shkurtër, por nuk mund të shoh se si do të ketë një efekt afatgjatë klinikisht të rëndësishëm. Trajtimet që ndihmojnë në ndarjen e shiritave fibroze, përmirësojnë dobësinë e lëkurës dhe reduktojnë qelizat dhjamore do të kenë efektin më domethënës, veçanërisht nëse kombinohen. Në shtëpi, larja e trupit me furçë të thatë mund të jetë gjithashtu e dobishme – dhe është shumë e lirë për t’u provuar. Produkti Althea’s Body gjithashtu mund te kete nje ndikim te ndjeshem. 

Cila është mënyra më e mirë për të hequr qafe celulitin? 

Ka disa trajtime të ndryshme për celulitin, nga furçat e trupit te kremrat për celulitin. Në përvojën tonë, një kombinim i disave tenton të bëjë më shumë ndryshim. Althea’s Body mund te jete nje zgjidhje per ju.