Një varg faktorësh mund të shfaqe cikli menstrual para kohe. Nëse kjo ndodh çdo herë në kohë, ka të ngjarë të mos ketë asnjë shqetësim, pasi ndryshimet në ciklin menstrual janë të zakonshme.

Cikli menstrual para kohe vjen nga ndryshime hormonale, veçanërisht gjatë pubertetit dhe perimenopauzës.

Shumë kushte themelore mjekësore gjithashtu mund të shkaktojnë parregullsi të menstruacioneve.

Ky artikull do të përshkruajë disa shkaqe të një periudhe të hershme, si dhe simptomat dhe trajtimet e tyre.

Puberteti dhe cikli menstrual para kohe

cikli menstrual para kohe

Puberteti i referohet kohës gjatë së cilës adoleshentët arrijnë pjekurinë seksuale.

Gjatë pubertetit, trupi femëror fillon të prodhojë hormone, kryesisht estrogjen dhe progesteron, që lehtësojnë ndryshimet fizike që shoqërohen shpesh me kalimin në pjekuri.

Këto ndryshime përfshijnë:

 • një rritje në gjatësi dhe peshë
 • ruajtja e shtuar e dhjamit në vithe, këmbë dhe ijë
 • indet e gjirit të zgjeruara
 • rritja e rritjes së flokëve në krahë, këmbë, sqetulla dhe zona pubike
 • ndryshimet e lëkurës, të tilla si prodhimi i rritur i vajit, njollat ​​dhe puçrrat

Përveç shkaktimit të ndryshimeve fizike, ndryshimet hormonale gjatë pubertetit përgatisin trupin femëror për riprodhim.

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) raporton se, mesatarisht, femrat përjetojnë periudhat e tyre të para midis moshës 12 dhe 13 vjeç.

Cikli mesatar i menstruacioneve zgjat afërsisht 28 ditë, por disa njerëz kanë cikle prej 21–45 ditësh.

Për të paktën 6 vitet e para të periudhave, periudhat e një personi mund të jenë të parregullta ose cikli menstrual para kohe mund te shfaqet.

Trajtimi

Puberteti është një proces i natyrshëm. Zakonisht, ndërhyrja mjekësore nuk është e nevojshme.

Sidoqoftë, mjekët mund të rekomandojnë terapi hormonale kur femrat hyjnë në pubertet shumë herët ose shumë vonë.

Diagnostifikimi

Nëse një mjek dyshon se ka një problem në lidhje me fillimin e pubertetit, ata do të rishikojnë historinë mjekësore të adoleshentit.

Ata gjithashtu mund të kryejnë një ekzaminim fizik dhe të kryejnë teste laboratorike, duke përfshirë testet e gjakut dhe imazheve.

Kur të vizitoni një mjek per cikli menstrual para kohe

Prindërit dhe kujdestarët mund të dëshirojnë të kërkojnë këshilla mjekësore nëse një fëmijë ka një periudhë menstruale, i vjen cikli menstrual para kohe ose zhvillon tipare të tjera të pubertetit para se të mbushë 8 vjeç.

Kjo mund të tregojë se një fëmijë po hyn në pubertet më shpejt sesa duhet dhe mjekët i referohen kësaj si “pubertet i parakohshëm”.

Ndërkohë, adoleshentet femra që nuk tregojnë shenja të zhvillimit të gjirit nga mosha 13 mund të kenë vonuar pubertetin.

Kjo mund të ndodhë për arsye të shumta, përfshirë dhjamin e pamjaftueshëm të trupit, gjenetikën dhe problemet që prekin vezoret.

Trajtimet për çështjet në lidhje me fillimin e pubertetit ndryshojnë, në varësi të shkakut themelor.

Perimenopauza dhe cikli menstrual para kohe

cikli menstrual dhe perimenopauza

Perimenopauza, kalimi në menopauzë, zakonisht fillon midis moshës 47 dhe 51 vjeç.

Mund të shkaktojë luhatje të niveleve të hormoneve, veçanërisht të estrogjenit dhe hormonit stimulues të gjëndrave (FSH). Disa njerëz i marrin menstruacionet disa ditë më herët, për shkak të rritjes së niveleve të FSH.

Njerëzit zakonisht mund të presin periudha më të lehta dhe më pak të shpeshta pasi nivelet e estrogjenit ulen gjatë gjithë tranzicionit.

Perimenopauza gjithashtu mund të shkaktojë:

 • periudha më të gjata ose më të shkurtra
 • gjakderdhje më e rëndë ose më e lehtë
 • thatësi e vaginës
 • ndryshimet në epsh
 • afshet e nxehta
 • ndryshimet e humorit dhe nervozizmi
 • vështirësi në gjumë

Trajtimi

Perimenopauza i referohet kohës kur trupi natyrshëm kalon në menopauzë. Nuk është një problem shëndetësor që kërkon trajtim mjekësor.

Sidoqoftë, perimenopauza dhe menopauza mund të shkaktojnë simptoma të lehta deri në ato të rënda, dhe rregullime të caktuara dhe ndërhyrje mjekësore mund të ndihmojnë në lehtësimin e tranzicionit.

Më poshtë janë disa simptoma të tranzicionit dhe këshillat për trajtimin e tyre:

 • Afshet e nxehta: Mbajeni dhomën e gjumit të freskët gjatë natës, pini shumë ujë dhe shmangni shkaktarët e mundshëm, duke përfshirë kafeinën, alkoolin dhe ushqimet pikante. Terapia hormonale dhe disa ilaqet kundër depresionit mund të ndihmojnë gjithashtu kur nxehtësitë janë të forta.
 • Periudha të parregullta: Tabletat me dozë të ulët të kontrollit të lindjes mund të ndihmojnë në stabilizimin e cikleve të çrregullta menstruale.
 • Dhimbjet dhe dhimbjet e muskujve: Liruesit e dhimbjeve pa recetë mund të ndihmojnë. Gjithashtu, kompresat e ngrohta mund të relaksojnë muskujt e ngërçit në stomak dhe shpinë.
 • Thatësi e vaginës: Lubrifikantët dhe kremrat hidratues të vaginës mund të ndihmojnë.

Diagnostifikimi

Një mjek mund të tregojë nëse një person po hyn në perimenopauzë duke rishikuar historikun e tij mjekësor dhe ndoshta duke kryer disa teste rutinë.

Ata do të pyesin për datën e periudhës së fundit të personit dhe simptomat e tyre.

Për të përjashtuar çështjet mjekësore që kanë simptoma të ngjashme me ato të perimenopauzës, mjeku mund të kërkojë mostra të gjakut për të vlerësuar nivelet e hormoneve të personit, funksionin e tiroides dhe profilin e lipideve

Kur të vizitoni një mjek

Shikoni një mjek për çdo ndryshim në një cikël menstrual. Gjithashtu, njerëzit që aktualisht kalojnë perimenopauzë duhet t’u tregojnë mjekëve nëse përjetojnë:

 • gjakderdhje e rëndë që thith përmes një jastëk ose tampon në nën 2 orë
 • humbja e gjakut që tejkalon 80 ml
 • simptoma të reja ose përkeqësuese, veçanërisht nëse ndonjë ndërhyn në jetën e përditshme
 • dhimbje ose gjakderdhje gjatë ose pas seksit

IST-të dhe cikli menstrual para kohe

IST- Infeksione Seksualisht te Transmetueshme
Sexually transmitted infection – laboratory analysis performed on a blood sample that is extracted from a vein in the arm using a hypodermic needle and vacutainer.

Disa infeksione seksualisht të transmetueshme (IST), duke përfshirë klamidia, gonorrea dhe sifilizi, mund të shkaktojnë gjakderdhje vaginale ose njolla midis periudhave.

Sidoqoftë, këto infeksione bakteriale jo gjithmonë shkaktojnë simptoma. Nëse njerëzit kanë simptoma, ato zakonisht përfshijnë:

 • shkarkimi i verdhë nga vagina ose uretra
 • urinim i shpeshtë
 • dhimbje gjatë seksit ose gjatë urinimit
 • gjakderdhje ose shkarkim i zorrës së trashë

Trajtimi

Mjekët trajtojnë këto IST me antibiotikë. Lloji dhe dozimi i duhur do të varet nga gjendja themelore

Diagnostifikimi

Një person mund t’i nënshtrohet testimit për IST të zakonshëm në zyrën ose klinikën e mjekut.

Mjekët përdorin mostrat e urinës ose shtupat vaginale për të testuar gonorrea dhe klamidia, ndërsa testimi për sifilis kërkon mostra të gjakut.

Nëse një mjek dyshon se infeksioni është përhapur në sistemin nervor qendror, ata gjithashtu mund të testojnë lëngun cerebrospinal.

Kur të vizitoni një mjek

ACOG rekomandon që gratë më të reja se 25 vjeç dhe të gjitha të tjerat me një rrezik më të lartë të infeksionit t’i nënshtrohen deponimit të gonorresë dhe klamidisë.

Faktorët e rrezikut për një IST përfshijnë:

 • mos përdorimi i prezervativëve në mënyrë të vazhdueshme
 • që ka një IST aktuale ose të mëparshme
 • duke pasur partnerë të shumtë seksualë
 • të kesh një partner seksual i cili ka më shumë se një partner seksual
 • duke bërë seks me dikë që ka një IST

Një person duhet të vizitojë një mjek menjëherë nëse vëren ndonjë simptomë të IST.

Gjakderdhje implantuese dhe cikli menstrual para kohe

Gjakderdhje implantuese

Gjakderdhja e lehtë ose njollosja mund të ndodhë kur një vezë e fekonduar bashkohet me rreshtimin e mitrës. Kjo zakonisht ndodh 1-2 javë pas konceptimit dhe disa ditë më herët se një periudhë e pritur.

Gjakderdhja e implantimit duket shumë më e errët se një periudhë e rregullt, sepse gjaku qëndron në trup më gjatë.

Shenja të tjera të gjakderdhjes së implantimit mund të përfshijnë:

 • dhimbje barku
 • nauze
 • fryrje
 • gjinj të lënduar ose të butë
 • dhimbje koke
 • ndryshimet në temperaturën e trupit

Diagnostifikimi

Implantimi zakonisht ndodh rreth 6-10 ditë pas ovulimit dhe pak para se të fillojë menstruacioni.

Njerëzit që vërejnë gjakderdhje të lehtë para se të presin menstruacionet e tyre mund të dëshirojnë të bëjnë një test shtatzënie në shtëpi sapo të ndalojë gjakderdhja.

Kur të vizitoni një mjek dhe cikli menstrual para kohe

Njerëzit duhet të raportojnë ndonjë gjakderdhje të pazakontë ose diktim tek një mjek dhe të kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse përjetojnë:

 • periudha tepër të rënda ose afatgjata
 • dhimbje të forta menstruale
 • dhimbje në bark, në pjesën e poshtme të shpinës ose në legen
 • urinim i shtuar
 • dhimbje gjatë ose pas seksit

Humbja e shtatzënisë dhe cikli menstrual para kohe

cikli menstrual para kohe dhe humbja e shtatzanise

Profesionistët mjekësorë përdorin termin “abort spontan” për t’iu referuar humbjes së një shtatzënie që ndodh para 20 javësh.

Humbja e shtatzënisë mund të shkaktojë sa vijon:

 • diktim ose gjakderdhje e rëndë vaginale
 • shkarkim i ngjizur nga vagina
 • dhimbje në bark ose në pjesën e poshtme të shpinës

Trajtimi

Kur ndodh humbja e shtatzënisë, trupi dëbon indet placentare përmes vaginës.

Një mjek mund të kryejë një ekzaminim të legenit për të kontrolluar nëse ndonjë nga këto inde ka mbetur brenda trupit.

Nëse një grua nuk e kalon indin natyrshëm, mjeku mund të rekomandojë ilaçe ose operacion.

Diagnostifikimi

Përveç kryerjes së një ekzaminimi të legenit, mjeku mund të kontrollojë nivelet e hormoneve të gruas dhe të ekzaminojë një mostër të shkarkimit të saj vagjinal.

Këto teste mund të konfirmojnë se ka ndodhur një humbje e shtatzënisë.

Kur të vizitoni një mjek dhe cikli menstrual para kohe

Shikoni një ofrues të kujdesit shëndetësor për çdo indikacion të humbjes së shtatzënisë.

Nëse indet e shtatzënisë mbeten në mitër pas një humbje të tillë, mund të zhvillohet një infeksion.

Shenjat për të kërkuar përfshijnë:

 • gjakderdhje e vazhdueshme vaginale
 • ngërçe të forta ose lloje të tjera të dhimbjes së muskujve
 • shkarkimi vaginal me erë të keqe

Sindroma e vezoreve policistike dhe cikli menstrual para kohe

sindroma e vezoreve policistike

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) është një gjendje e zakonshme që mund të prekë 1 në 10 femra.

Profesionistët shëndetësorë nuk e dinë ende shkakun, por mund të jetë rezultat i një sërë faktorësh, siç janë hormonet e çekuilibruar dhe rezistenca ndaj insulinës.

PCOS mund të shkaktojë një periudhë të hershme, pasi një simptomë e zakonshme është një periudhë e parregullt menstruale.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • mbipesha
 • rritja e tepërt e flokëve
 • puçrrat dhe lëkura me vaj
 • qese të mbushura me lëng në vezore

Trajtimi

Një person mund të marrë ilaçe për të lehtësuar simptomat dhe për të trajtuar PCOS.

Këto mund të përfshijnë kontrollin e lindjes, i cili mund të ndihmojë ciklin menstrual të një personi të bëhet më i rregullt dhe ilaçe anti-androgjen, të cilat bllokojnë androgjenet dhe ndihmojnë në uljen e rritjes shtesë të flokëve dhe puçrrave.

Diagnostifikimi

Një mjek mund të diagnostikojë PCOS duke kryer:

 • Një ekzaminim i legenit: Një mjek mund të kërkojë një klitor të zgjeruar ose vezore të zgjeruara, të fryra.
 • Një provim fizik: Ata mund të marrin presionin e gjakut të një personi, të kontrollojnë indeksin e masës trupore të një personi (BMI) ose të kërkojnë shenja të puçrrave, rrallimit të flokëve ose lëkurës së çngjyrosur.
 • Testet e gjakut: Një mjek mund të përdorë një gjak për të testuar për të kontrolluar nivelet e hormoneve të një personi.
 • Sonograma: Kjo mund të kontrollojë nëse ka ciste në vezore.

Kur të vizitoni një mjek per cikli menstrual para kohe

Meqenëse PCOS mund të prekë çdo femër, nëse po përjeton periudha të parregullta ose ikli menstrual para kohe, ato duhet të vizitojnë një mjek.

Një person mund të jetë në rrezik më të lartë për të zhvilluar PCOS nëse dikush në familjen e tyre e ka tashmë cikli menstrual para kohe ose nëse ka mbipeshe.

Endometrioza dhe cikli menstrual para kohe

endometrioza

Endometrioza ndodh kur indet rriten jashtë mitrës.

Mund të ndikojë në ciklin menstrual duke shkaktuar:

 • gjakderdhje e rëndë
 • diktim ndërmjet periudhave
 • cikli mesatar i gjakderdhjes
 • periudha të parregullta
 • gjakderdhje e parregullt

Edhe pse shkaku është i panjohur, hormonet dhe gjenetika mund të luajnë një rol.

Megjithëse duket se është më e zakonshme tek femrat e moshës 30-40 vjeç, një person mund të jetë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të endometriozës nëse:

 • ata nuk kanë pasur fëmijë
 • një anëtar i familjes tashmë e ka këtë gjendje
 • ata përjetojnë cikle menstruale që zgjasin 27 ditë ose më pak

Trajtimi

Për të trajtuar endometriozën, një person mund të përdorë ilaçe të tilla si:

 • barna anti-inflamatore josteroide
 • kontraceptivë oralë
 • progestinet

Kirurgjia është gjithashtu një mundësi. Sipas rishikimit të vitit 2018, 95% e atyre që kishin ndërhyrë kirurgjikale për të hequr ndonjë lezion përjetuan lehtësim të dhimbjes.

Diagnostifikimi

Një mjek mund të diagnostikojë endometriozën duke kryer:

 • Një ekzaminim i legenit: Mjeku do të kërkojë cista dhe shenja mbrapa mitrës.
 • Ekografia: Kjo mund të ndihmojë në identifikimin e cisteve të vezoreve.
 • Ilaçet: Një mjek mund të përshkruajë ilaçe nëse ultrazëri ka zbuluar ndonjë cist. Kontrolli i lindjes mund të zvogëlojë dhimbjen dhe hormonet që çlirojnë gonadotropinë, agonistët mund të ulin sasinë e estrogjenit që bën trupi. Nëse dhimbja përmirësohet, mund të tregojë se një person ka endometriozë.
 • Një laparoskopi: Një mjek mund të kryejë këtë operacion për të parë indet e endometriozës. Ata gjithashtu mund të kryejnë një biopsi.

Kur të vizitoni një mjek

Një person duhet të vizitojë një mjek nëse po përjeton:

 • dhimbje të dhimbshme menstruale
 • dhimbje mesi
 • dhimbje zorre
 • diktim ndërmjet periudhave
 • probleme me tretjen

Përmbledhje

Më vete, cikli menstrual para kohe nuk ka tendencë të tregojë një problem. Sidoqoftë, nëse ndodhin ndonjë ndryshim tjetër menstrual, ose nëse një person ka shqetësime, ata duhet të kontaktojnë një mjek.

Luhatjet hormonale gjatë pubertetit dhe perimenopauzës mund të bëjnë që periudhat të mbërrijnë më shpejt sesa pritej.

Ndërkohë, IST të caktuara, duke përfshirë klamidia, gonorrea dhe sifilizi, mund të shkaktojnë gjakderdhje vaginale midis periudhave.

Gjithashtu, gjakderdhja e implantimit dhe humbja e shtatzënisë mund të ngjajnë me menstruacionet, pasi secila mund të përfshijë ngërçe të barkut dhe gjakderdhje vaginale.

Vlen të përmendet se gjaku i implantimit mund të jetë shumë më i errët se ai i periudhës së rregullt. Kushdo që nuk është i sigurt mund të jetë në gjendje të konfirmojë shkakun e gjakderdhjes me një test shtatzënie në shtëpi.

Gjatë humbjes së shtatzënisë, indet e placentës dalin nga trupi si shkarkim i kuq, i ngjizur. Kushdo që beson se po e përjeton këtë duhet të kontaktojë menjëherë një mjek.