Keni celulit? Nëse po, ju jeni në shoqëri të mirë. Hulumtimet sugjerojnë se pothuajse të gjitha gratë e rritura kanë një farë shkalle celuliti në bark, kofshë ose të pasme. 

 Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi së fundmi Qwo, injeksionin e parë për celulitin. Ja kutia për celulitin dhe trajtimi më i ri i tij. 

Celuliti është normal. 

Celuliti i referohet strukturës “lëvozhgë portokalli” të lëkurës që shkaktohet nga fijet e kolagjenit që tërhiqen poshtë në sipërfaqen e lëkurës, duke rezultuar në depresione dhe hernie ngjitur (ose shtyrje) të yndyrës lart. Një studim që përdori imazhe të rezonancës magnetike të grave me celulit zbuloi se vendndodhja e saktë e secilës “gropëzë” në kofshe lidhet me brezat e trashë pingul të indeve. Këto shirita mund të formohen pjesërisht për shkak të ndryshimeve në rrjedhën e gjakut ose kullimit limfatik.  

Ka shumë hipoteza se përse shfaqet celuliti në radhë të parë. Shumica e tyre tregojnë për një rol të madh të hormoneve, veçanërisht estrogjenit, për shkak të pranisë së celulitit në pothuajse të gjitha gratë, por pothuajse asnjë mashkull. Gjenet dhe madje edhe mënyra e jetesës (d.m.th., dieta ose ushtrimet fizike) mund të luajnë një rol në formimin e celulitit. Ndërsa celuliti mund të lidhet pak me rritjen e indeksit të masës trupore (BMI), celuliti nuk ju dëmton dhe nuk shoqërohet me pasoja negative shëndetësore (në krahasim me obezitetin). Më tej, celuliti është i pranishëm tek gratë e të gjitha madhësive dhe BMI-ve. 

Një tjetër pikë e rëndësishme e lidhur është se celuliti nuk është i njëjtë me yndyrën e tepërt, kështu që humbja e peshës vetëm me gjasë nuk do ta shpëtojë atë. Më tej, zonat e trupit që janë të prirura ndaj celulitit (si barku, vithet dhe kofshët) duket se janë shumë më rezistente ndaj humbjes së yndyrës, në përgjithësi.  

Cila është shkenca pas injektimit të ri? 

Këtë verë, FDA miratoi kolagjenazën clostridium histolyticum-aaes (Qwo), një trajtim biologjik me injeksion për celulitin në vithe. Duke injektuar direkt në celulit, Qwo mund të ndihmojë në zbërthimin ose lirimin e brezave të pasur me kolagjen që tërheqin sipërfaqen e lëkurës dhe kontribuojnë në “gropëzime”. 

Prodhuesit e Qwo publikuan rezultatet e studimit të Fazës 2b (studimet e Fazës 2 fokusohen në efikasitetin dhe efektet anësore), i cili përfshinte 375 gra të rritura. Grupi Qwo mori deri në 3 trajtime, secila e përbërë nga 12 injeksione, me 21 ditë largësi, ndërsa grupi i placebo mori injeksione pa ilaçe në të njëjtën mënyrë. 

 Të dy pacientët dhe klinicistët vlerësuan pamjen e celulitit përpara trajtimit dhe më pas afërsisht një muaj pas trajtimit të tretë dhe të fundit duke përdorur rezultatet midis 0 (pa celulit të dukshëm) dhe 4 (celulit i rëndë). Në fund të studimit, 45% e pacientëve që morën Qwo (krahasuar me 18% në grupin e placebos) kishin përmirësim të ashpërsisë së celulitit me të paktën një pikë në vlerësimet e pacientëve dhe klinicistëve, dhe afërsisht 10% e pacientëve të cilët morën injeksione Qwo (krahasuar me 1.6% në grupin placebo) kishin përmirësim në ashpërsinë e celulitit me të paktën dy pikë. Efektet anësore më të zakonshme të Qwo ishin mavijosje dhe dhimbje në vendet e injektimit.  

Cilat janë opsionet e tjera të trajtimit për celulitin? 

Ndërsa Qwo është një terapi e re premtuese, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar se sa do të zgjasin rezultatet dhe si krahasohet me trajtimet e tjera që përdoren aktualisht për celulitin. 

Qwo nuk do të jetë i disponueshëm deri në pranverën e vitit 2023. Ndërkohë, ka shumë opsione të tjera trajtimi për celulitin, megjithëse disa mund të funksionojnë më mirë se të tjerët ose të kenë në dispozicion më shumë të dhëna për të mbështetur pretendimet e tyre, nje menyre trajtimi eshte dhe xheli Althea’s Body me perberes natyrale. 

Janë studiuar medikamente të ndryshme topikale për trajtimin e celulitit; ato më efektive përmbajnë kafeinë, e cila mund të ndihmojë në zbërthimin e yndyrës, xheli Althea’s Body  ne permbajtje te tij ka kafeine.