Shkencëtarët kanë identifikuar një proteinë të njohur si sulfataza-2 që luan një rol kritik në dëmtimin e shkaktuar nga artriti reumatoid. Një sëmundje kronike në të cilën sistemi imunitar sulmon indet e kyçeve të trupit, artriti reumatoid prek rreth 1.5 milionë amerikanë. Para se te fillojmë me studimin, ne duam t iu vëmë në dijeni se ky studim është akoma në faza ekspirimentale, ndaj përdorni produkte të tilla si Ossein+ për dhimbjen e kyceve. 

Botuar në revistën Cellular & Molecular Immunology, zbulimi hedh dritë të re mbi proceset molekulare që nxisin inflamacionin e parë në artritin reumatoid. Gjithashtu një ditë mund të çojë në përmirësimin e trajtimit të sëmundjes, e cila aktualisht nuk ka shërim. 

“Faktori i nekrozës së tumorit-alfa – ose shkurt TNF-alfa – është një nga proteinat kryesore inflamatore që nxit artritin reumatoid dhe synohet nga shumë terapi të disponueshme aktualisht,” tha autori i vjetër Salah-Uddin Ahmed, një profesor në Kolegjin e Universitetit Shtetëror të Uashingtonit i Farmacisë dhe Shkencave Farmaceutike. “Megjithatë, me kalimin e kohës pacientët mund të zhvillojnë një rezistencë ndaj këtyre barnave, që do të thotë se ata nuk funksionojnë më për to. Kjo është arsyeja pse ne po kërkonim objektiva të ilaçeve të pazbuluara më parë në sinjalizimin TNF-alfa, kështu që në thelb proteinat me të cilat ndërvepron  mund të luajnë një rol.” 

Megjithëse sulfatazat si sulfataza-2 janë studiuar gjerësisht për rolet e tyre në lloje të ndryshme kanceri, Ahmed tha se askush nuk kishte parë se si ato mund të përfshiheshin në sëmundjet inflamatore ose autoimune si artriti reumatoid. 

Ekipi hulumtues fillimisht eksploroi këtë ide duke përdorur qelizat e quajtura fibroblaste sinoviale, të cilat rreshtojnë nyjet dhe i mbajnë ato të lubrifikuara për të siguruar lëvizjen e lëngjeve. “Në artritin reumatoid, këto qeliza normalisht të qeta aktivizohen nga TNF-alfa dhe molekula të tjera inflamatore, dhe ato marrin këtë karakter agresiv,” tha autori i parë Ruby J. Siegel, një doktoraturë e diplomuar në Kolegjin WSU të Farmacisë dhe Shkencave Farmaceutike. “Ata nuk po vdesin kur duhet dhe shumohen në një mënyrë që është pothuajse e ngjashme me tumorin, duke formuar këtë ind masiv sinovial që nuk duhet të jetë afër kësaj madhësie dhe në të njëjtën kohë duke aktivizuar proteinat që shkatërrojnë kockat.” 

Duke përdorur qelizat e rreshtimit të kyçeve të pacientëve me artrit reumatoid, ata hoqën sulfatazën-2 nga një grup qelizash përpara se të stimulonin të gjitha qelizat me TNF-alfa inflamatore. Ajo që ata gjetën ishte se qelizat që u mungonte sulfataza-2 nuk shfaqën të njëjtën përgjigje inflamatore të ekzagjeruar ndaj TNF-alfa si qelizat që mbetën të paprekura. 

“Shikimi i sulfatazave për rolin e tyre të mundshëm në inflamacion ishte një supozim i arsimuar, por sapo e bëmë, pamë një model shumë të qëndrueshëm të rritjes së shprehjes së sulfatazës-2 nëpër inde dhe mostra të ndryshme që studiuam,” tha Ahmed. “Kjo na tregon se TNF-alfa mbështetet në sulfataza-2 për të nxitur inflamacionin, sepse sapo hoqëm sulfatazën-2, efektet inflamatore të TNF-alfa u reduktuan ndjeshëm.” 

Rezultuar nga një seri eksperimentesh që zgjasin katër vjet, gjetjet e studiuesve hapin derën për studimet e ardhshme të kafshëve për të testuar efektivitetin e frenimit të sulfatazës-2 për të lehtësuar simptomat e artritit reumatoid. Kjo një ditë mund të çojë në zhvillimin e terapive të reja të kombinuara që së bashku me proteinat e tjera inflamatore do të synonin gjithashtu sulfatazën-2 për të parandaluar humbjen e kockave, dëmtimin e kërcit dhe nyjet e deformuara. Terapi të tilla mund të ndihmojnë në adresimin e mangësive të barnave aktualisht të disponueshme për artritin reumatoid, shumë prej të cilave vijnë me efekte anësore të rëndësishme. 

“Këto barna mbyllin TNF-alfa në të gjithë trupin tuaj, por ai ka funksione të rëndësishme imune,” tha Siegel, duke shtuar se pacientët që marrin këto lloj ilaçesh janë më të ndjeshëm ndaj infeksionit dhe kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit me kohë të gjatë. përdorimi i termit. Ajo gjithashtu vuri në dukje se frenuesit TNF-alfa nuk janë efektivë tek të gjithë njerëzit dhe nuk rekomandohen për pacientët me disa kushte të tjera shëndetësore. Për të trajtuar dhimbjen e kyceve ju mund të përdorni xhelin Ossein+, edhe nëse keni probleme të tjera shëndetësore, ju përsëri mund ta vendosni. 

Mbështetja e financimit për studimin erdhi nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë dhe Fondacioni i Kërkimeve të Reumatologjisë.