Diabeti gestacional
Diabeti gestacional

Diabeti gestacional është një formë e përkohshme e diabetit që shfaqet gjatë shtatzënisë kur trupi ndalon prodhimin ose reagimin ndaj insulinës në mënyrë adekuate.

Nëse trupi nuk është në gjendje t’i përgjigjet insulines siç duhet, nivele të larta të sheqerit grumbullohen në qarkullimin e gjakut dhe shkaktojnë simptomat e diabetit .

Diabeti gestacional potencialisht mund të shkaktojë disa rreziqe shëndetësore si për gruan shtatzënë ashtu edhe për fetusin. Këto rreziqe shëndetësore përfshijnë:

 • pesha më e lartë e lindjes së foshnjës
 • lindja e parakohshme
 • nivele të ulëta të sheqerit në gjak tek fëmija gjatë lindjes
 • një rritje e presionit te gjakut te gruas shtatzënë
 • një rrezik më i lartë që gruaja të zhvillojë preeklampsi gjatë shtatzënisë

Diabeti gestacional zakonisht largohet pas shtatzënisë. Një mjek do të kontrollojë nivelet e sheqerit në gjak të gruas menjëherë pas lindjes dhe pastaj përsëri brenda 6 javësh.

Mësoni më shumë rreth simptomave të diabetit gestacional dhe si e diagnostikojnë mjekët në këtë artikull.

Shenja dhe simptoma

Diabeti gestacional mund të mos paraqesë ndonjë shenjë apo simptomë të dukshme, pasi shumë nga ndryshimet mund të jenë të ngjashme me ato që ndodhin gjatë shtatzënisë.

Sidoqoftë, shenjat dhe simptomat e mundshme përfshijnë:

 • lodhje
 • shikim I turbullt
 • etje ekstreme
 • nauze
 • infeksione të shpeshta të fshikëzës, vaginës ose lëkurës
 • urinim i shpeshte
 • sheqer në urinë

Çdo grua që përjeton simptoma të reja ose të pazakonta gjatë shtatzënisë duhet të flasë me mjekun e saj. Mjeku mund të jetë në gjendje të përcaktojë nëse ajo ka zhvilluar diabet gestacional ose ndonjë gjendje tjetër.

Diagnoza

Një mjek mund të diagnostikojë diabetin gestacional gjatë një kontrolli rutinë shëndetësor. Në mënyrë tipike, ata do të pyesin një grua shtatzënë se si ndihet dhe do të kërkojnë një mostër të urinës.

Nëse një sasi e konsiderueshme e sheqerit është e pranishme në urinë, ata mund të kryejnë një kontroll  diabeti gestacional.

Gratë që kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit gestacional mund të kenë nevojë t’i nënshtrohen testeve më të shpeshta.

Prevalenca e diabetit gestacional

Të kesh një të afërm me diabet të tipit 2 mund të rrisë rrezikun e grave për diabet gestacional.

Sipas nje studimi, shtatë nga çdo 100 gra në Shtetet e Bashkuara zhvillojnë diabet gestacional gjatë shtatzënisë.

Disa faktorë rreziku rrisin mundësinë e një gruaje për të zhvilluar diabetin gestacional:

 • kanë pasur diabet gestacional në një shtatzëni të mëparshme
 • mbipesha
 • të kesh një anëtar të ngushtë të familjes me  diabet te tipit 2
 • që kanë prediabet
 • duke qenë më i vjetër në ngjizje
 • duke pasur një shtatzëni të shumëfishtë

Trajtim

Një mjek do të përqëndrojë trajtimin në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak. Ata do t’i shpjegojnë një gruaje me diabeti gestacional se si të monitorojnë nivelet e sheqerit në gjak në shtëpi.  Testet e rregullta të sheqerit në gjak mund të ndihmojnë për të siguruar që përpjekjet për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak janë të suksesshme.

Mjeku gjithashtu do të monitorojë shëndetin e foshnjës në zhvillim duke përdorur ultratinguj . Shpesh, ata  rekomandojnë nxitjen e lindjes para 40 javësh për të ndihmuar në parandalimin e komplikimeve të mëtejshme tek gruaja dhe foshnja.

Mjekët shpesh këshillojnë të bëjnë ndryshime në dietë dhe të bëjnë ushtrime të rregullta për të ndihmuar në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Ushtrimi mund të ndihmojë trupin të rregullojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, ndërsa një dietë e ekuilibruar mund të ndihmojë në parandalimin e rritjeve dhe rënies së niveleve të sheqerit në gjak.

Dieta

Llojet e ushqimit që janë zakonisht pjesë e një plani dietik të diabetit gestacional përfshijnë:

 • proteina të ligët
 • yndyrna te shendetshme
 • drithërat e plota
 • produkte të qumështit me yndyrë të ulët
 • perime jo -niseshte
 • fruta në moderim

Nëse një grua zbulon se stërvitja dhe ndryshimet në dietë janë të pamjaftueshme për të menaxhuar me sukses diabetin gestacional, një mjek mund të përshkruajë ilaçe të tilla si insulina për të ndihmuar në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Parandalimi i diabetit gestacional

Diabeti gestacional nuk është gjithmonë i parandalueshëm. Sidoqoftë, disa hapa që një grua shtatzënë mund të marrë për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të kësaj gjendje përfshijnë:

 • arritja dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme para shtatzënisë
 • duke ngrënë një dietë të ekuilibruar
 • duke ushtruar rregullisht
 • ndjekja e kontrolleve të rregullta shëndetësore gjatë shtatzënisë

Efektet afatgjata te diabetit gestacional

Ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë në mbajtjen e një peshe të shëndetshme pas shtatzënisë.

Gratë që zhvillojnë diabet gestacional gjatë shtatzënisë kane me shume gjasa për të zhvilluar diabetin e tipit 2 më vonë në jetë.

Foshnja gjithashtu ka një rrezik në rritje për të qenë mbipeshë ose për të zhvilluar diabet të tipit 2 në një moshë më të madhe.

Gratë që kanë pasur diabet gestacional duhet të kërkojnë të arrijnë një peshë të shëndetshme pas shtatzënisë. Ushqimi i një diete të ekuilibruar, ushtrimi i rregullt dhe biseda me një dietolog mund të ndihmojë.

Përmbledhje

Diabeti gestacional mund të jetë i vështirë për njerëzit që të njohin, pasi shumë nga simptomat janë të ngjashme me simptomat e zakonshme të shtatzënisë.

Një mjek zakonisht do të testojë nivelet e sheqerit në gjak të një gruaje shtatzënë dhe ata mund të diagnostikojnë diabetin gestacional duke përdorur rezultatet.

Ruajtja e një peshe të shëndetshme, ngrënia e një diete të ekuilibruar dhe stërvitja e rregullt mund t’i ndihmojë gratë të shmangin zhvillimin e diabetit gestacional ose të zvogëlojnë rrezikun e komplikimeve nëse e kanë tashmë atë.