Diabeti i fshehte

Shenjat nga diabeti i fshehte, nëse një person ka edhe një predispozitë gjenetike; mund të ndodhë si rezultat i zakoneve të pa sakta të të ngrënit dhe një jete pa aktivitet. Megjithëse nuk shkakton simptoma klinikisht të dukshme para, diabeti mund të ndodhë kur ekuilibri i trupit fillon të përkeqësohet. Kjo periudhë shpesh referohet si diabet i fshehte. Njerëzit me faktorë të caktuar rreziku kanë më shumë të ngjarë të kenë diabet të fshehte. Simptomat e Diabetit të Fshehte mund të ndryshojnë në varësi të personit.

Diabeti i fshehte nënkupton qe niveli i sheqerit në gjak i një personi është më i lartë se normalja. Ai nuk arrin shifra aq te larta sa të diagnostikohet me diabet Tipi 2. Diabetikët e fshehtë janë në rrezik të lartë për diabet. Është e nevojshme të merren masat e nevojshme paraprake, duke marrë parasysh mundësinë që kjo sëmundje të kthehet në diabet. Diabeti i fshehte zbulohet nga fakti se sheqeri në gjak në gjendje urie është normal. Ndërsa sheqeri në gjak në gjendje të ngopjes është i ndryshëm nga vlerat normale. Për diagnozën e diabetit të fshehtë, nuk mjafton të shikohen vlerat e sheqerit në gjak në gjendje urie. Sidomos pas marrjes së ushqimeve me karbohidrate, yndyrore dhe me sheqer, testet do të japin rezultate më të shëndetshme.

Çfarë është diabeti i fshehte?

Diabeti i fshehur quhet ndryshe prediabeti. Diabeti i fshehur njihet nën termin  mjekësor para-diabet. Individët gjatë kësaj periudhe, në para diabet, konsiderohen diabetikë të fshehtë. Me fjalë të tjera, kjo është periudha kur mund të merren masat paraprake. Në mënyrë kjo gjendje nuk kthehet në diabet. Njerëzit me diabet të fshehte janë njerëz që kanë më shumë të ngjarë të kenë diabet. Ata duhet të humbin peshë, të ushqehen shëndetshëm, të ushtrohen. Gjithashtu duhet të përdorin disa ilaçe të rekomanduara nga një specialist i endokrinës. Individët me diabet të fshehte mund të parandalojnë dhe vonojnë diabetin duke ndryshuar stilin e jetës. Sipas disa studimeve, shumë njerëz me sheqer të fshehur zhvillojnë diabetin Tipi 2 pas 10 vjetësh.

Shkalla e zhvillimit të diabetit mund të ulet ndjeshëm nese ndryshohet stili i jetesës dhe programi i parandalimit të diabetit. Njerëzit me këtë sëmundje kanë një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës. Raportohet se rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare është 1.5 herë më i lartë tek njerëzit me diabet të fshehte. Ndërsa kjo normë mund të jetë 2 -4 herë më e lartë tek njerëzit me diabet. Nëse keni diabet të fshehte, duhet të jeni të kujdesshëm edhe në lidhje me sëmundjet kardiovaskulare.

Simptomat e Diabetit te Fshehte

Diabeti i fshehte, gjithashtu sjell me vete disa dëmtime, pasi mund të kthehet në diabet në periudhat e mëvonshme. Arsyeja për këtë është se shumë sëmundje shfaqin shenjat nga diabeti i fshehte. Per t’a kuptuar bëhet një krahasim duke parë të dy vlerat e sheqerit në gjak. Analizohet diabeti i fshehur në gjendjen e urisë dhe atë të ngopjes. Në pacientë të tillë, vlerat në testin e sheqerit në gjak të kryera në rast urie janë normale. Ndërsa në rast të ngopjes, vlerat e testit të përsëritur të gjakut janë jashtë kufijve të referencës.

Në këtë mënyrë, shenjat nga diabeti i fshehte që manifestohet mund të kontrollohet nga një dietë e ekuilibruar. Siç mund të shihet nga këtu, vetëm shikimi i sheqerit në gjak në gjendje urie nuk do të jetë i mjaftueshëm për të diagnostikuar sheqerin e fshehur. Këto teste, të cilat zakonisht japin rezultate të shëndetshme, do të japin rezultate shumë më të besueshme kur ato të kryhen pas konsumimit të ushqimeve me karbohidrate, yndyror dhe përbërës me sheqer.

Këto janë Simptomat kryesore të Diabetit të Fshehtë:

  • Dëshira e vazhdueshme për të ngrënë ëmbëlsira, sulme urie, kriza ëmbëlsirash
  • Dëmtimi i sheqerit në gjak gjatë shtatzënisë
  • Shtimi ose dobësimi i tepërt
  • Rënia e raportit të sheqerit
  • Qëndroni pasiv gjatë ditës
  • Një gjendje zemërimi dhe zemërimi të papritur
  • Djersitje e shtuar, djersitje natën, djersitje natën e kokës
  • Dobësi, lodhje, mërzi, ndryshim psikologjik
  • Nëna, babai ose vëllezërit dhe motrat kanë diabet dhe shtim të shpejtë në peshë
  • Tharje të gojës, pirje të ujit, urinim të shumtë

Trajtimi nga diabeti i fshehte

Metoda e trajtimit që jep rezultatet më të mira është programi i të ushqyerit që pacienti duhet domosdoshmërisht të ndjekë. Duhet të theksohet se dietat që do të krijohen për diabetikët e fshehtë ndryshojne nga ato që përdoren per dobësim. Dieta sekrete e diabetit është një metodë e krijuar për trajtimin e sëmundjes. Ajo synon ruajtjen e niveleve të glukozës në një nivel të caktuar. Një pacient i diagnostikuar me para-diabet mund të përjetojë diabet më vonë. Por meqenëse diabeti i fshehte është një sëmundje që mund të trajtohet, rreziku i shndërrimit të para-diabetit në diabet mund të zvogëlohet ose eliminohet me ndërhyrje në kohë.

Diabeti i fshehte është një problem shëndetësor që lidhet drejtpërdrejt me ushqimin. Krijimi i një programi të personalizuar të ushqyerjes nepermjet nje dietologu ka një rëndësi të madhe për trajtimin e sëmundjes. Qëllimi kryesor në dietën e diabetit të fshehtë është të zvogëlojë peshën e trupit me 5% në 10%. Për këtë arsye, pacientët këshillohen të shmangin karbohidratet dhe sheqerin e thjeshtë. I tillë është mielli i bardhë, i cili do të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës. Në programin e pacientëve, përparësi duhet t’u jepet ushqimeve që treten ngadalë dhe ndiejnë ngopje, siç janë drithërat dhe bishtajoret.

Ç’duhet të dini me shumë?

Për më tepër, shmangni ushqimet me yndyrë që mund të shkaktojnë formimin e kolesterolit. Njerëzit me diabet të fshehte shpesh mund të jenë të uritur. Për këtë arsye duhet të ushqehen me afat kohor të shkurtër ndërmjet vakteve. Programi ushqimor i krijuar brenda kuadrit të vaktit kryesor duhet të mbështetet nga ushqimet e ziera. Pacientët e para-diabetit që konsumojnë shumë ushqime me sheqer dhe ëmbëlsira duhet të qëndrojnë sa më larg këtyre ushqimeve. Sipas hulumtimit, njerëzit që morën terapi dietike shumë-planëshe me ushtrime fizike kishin një normë mjaft të lartë shërimi. Së bashku me dietën, një person duhet të ushtroje rregullisht dhe të krijojë një program të përshtatshëm sportiv. Të paktën gjysmë ore ushtrim i rregullt në ditë mund të parandalojë situata negative të shkaktuara nga diabeti i fshehur.