Diabeti normal dhe Vlerat e diabetit

Nivelet e glukozës në gjak janë sasia e glukozës që dikush ka në gjak në çdo kohë të dhënë duke nënkuptuar diabet normal. Nivelet e ulëta të glukozës në gjak ose vlerat e diabetit mund të tregojnë një gjendje shëndetësore që kërkon kujdes mjekësor. Përdorni këtë përmbledhje të diabeti normal. Kështu mund të kuptoni se çfarë nënkuptojnë nivelet e sheqerit në gjak.

Cilat janë nivelet nga diabeti normal tek individët e shëndetshëm?

Nivelet e sheqerit në gjak krijojnë vlerat e diabetit. Ato mund të jenë normale, (diabet normal), të larta ose të ulëta. Kjo varet nga sa glukozë ka dikush në qarkullimin e gjakut. Glukoza është një sheqer i thjeshtë që është i pranishëm në qarkullimin e gjakut në çdo kohë. Nivelet normale të glukozës në gjak mund të maten kur dikush nuk ushqehet, gjatë ngrënies , ose pasi të ketë ngrënë. Niveli normal i glukozës në gjak për të rriturit pa diabet, është më pak se 100 mg / dL. Kjo llogaritje bëhet pasi nuk kanë ngrënë për të paktën tetë orë. Dy orë pas ngrënies është 90 deri 110 mg / dL.

Shumë faktorë ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak gjatë gjithë ditës:

 • Lloji i ushqimit të konsumuar, sa? dhe kur?
 • Aktiviteti fizik
 • Ilaçet
 • Kushtet mjekësore
 • Mosha
 • Stresi
 • Dehidrimi
 • Sëmundje
 • Periudhat menstruale
 • Alkooli

Niveli ideal i sheqerit në gjak për diabetikët dhe prediabetikët duhet të jetë më pak se 100 mg / dL. Pavarësisht nga mosha këto janë shifrat e mëngjesit. Mos harroni, nivelet e sheqerit në gjak mund të luhaten gjatë gjithë ditës. E gjitha kjo si rezultat i faktorëve të përmendur më sipër.

Listat e nivelit të sheqerit në gjak për ata me diabet normal

Nivelet normale të sheqerit në gjak, për diabetikët do të ndryshojnë në varësi të moshës dhe kohës së ditës. Le të hedhim një vështrim se cilat duhet të jenë nivelet e sheqerit në gjak, tek diabetikët bazuar në moshën e tyre.

Diabeti normal tek Fëmijët

Më të vegjël se 6 vjeçmg/dL
Pa ngënë80-100
Përpara ngërnies100-180
1-2 orë pas ngrënies~180
Orari i gjumit110-200

Fëmijët nën 6 vjeç duhet të kenë nivele glukoze në gjak nga 80 deri 200 mg / dL çdo ditë. Ky  fëmijë konsiderohet i shëndetshëm. Sasia e glukozës në trupin e një fëmije do të luhatet. Duke filluar nga koha kur zgjohen deri sa të kenë ngrënë vakte dhe përsëri para gjumit. Për këtë arsye, është i nevojshëm testimi i nivelit të sheqerit në gjak në mes të natës nga prindërit e tyre.

Diabeti normal te Para-adoleshentët

Mosha 6-12 vjecmg/dL
Pa ngrënë80-180
Përpara ngrënies90-180
1-2 orë pas ngrëniesderi në 140
Orari i gjumit100-180

Para-adoleshentët 6-12 vjeç duhet të kenë nivele sheqeri në gjak nga 80 në 180 mg / dL gjatë ditës. Nivelet e sheqerit në gjak rriten pasi të hani një vakt sepse trupi ndan karbohidratet në glukozë. Më pas ato shpërndahen në të gjithë rrjedhën e gjakut. Për të mbajtur sheqerin në gjak të një fëmijë në nivel, provoni të kufizoni patatina, cokollata etj para se të shkojnë të flenë.

Diabeti normal tek Adoleshentët

Mosha 13-19mg/dL
Pa ngrënë70-150
Përpara ngrënies 90-130
1-2 orë pas ngrëniesderi në 140
Orari i gjumit90-150

Adoleshentët duhet të kenë nivele mesatare të sheqerit në gjak që variojnë nga 70 deri në 150 mg / dL gjatë ditës së tyre. Vitet e adoleshencës shpesh mund të jenë më të vështirat për t’u menaxhuar sepse menaxhimi i diabetit kërkon përgjegjësi dhe kontroll të sjelljes që nuk është tipike për shumicën e adoleshentëve. Adoleshentët duhet të synojnë të mbajnë nivelin e sheqerit në gjak midis 70 dhe 150 mg / dL gjatë gjithë ditës duke parë se çfarë hanë, duke ushtruar dhe duke marrë ilaçe për diabetin nëse kanë nevojë.

Diabeti normal te të Rriturit

Mbi 20 vjeçmg/dL
Pa ngrënënën 100
Përpara ngrënies70-130
1-2 orë pas ngrëniesnën 180
Orari i gjumit100-140

Të rriturit që janë  mbi 20 vjeç duhet të kenë nivele sheqeri në gjak që variojnë midis më pak se 100-180 mg / dL gjatë një dite. Kur zgjoheni në mëngjes, sheqeri juaj në gjak duhet të jetë në nivelin më të ulët sepse nuk keni konsumuar ushqim për rreth tetë orë. Nëse jeni i rritur dhe luftoni me kontrollin e glukozës, mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të zhvilloni një plan trajtimi për të menaxhuar më mirë sheqerin në gjak.

Nivelet e glukozës në gjak jashtë kufijve të renditur më sipër kategorizohen si sheqer në gjak i lartë ose i ulët. Kur diabeti është i lartë nivelet e sheqerit në gjak konsiderohen mbi 130 mg / dL para vaktit ose 180 mg / dL brenda një deri në dy orë pas vaktit. Shumë njerëz nuk do të fillojnë të përjetojnë simptoma nga sheqeri i lartë në gjak derisa nivelet e tyre të jenë në 250 mg / dL ose më të larta. Niveli më i lartë i sheqerit në gjak që konsiderohet i sigurt do të varet nga personi dhe nëse ka diabet, por zakonisht do të jetë midis 160 deri 240 mg / dL.

Simptoma të sheqerit të ulët në gjak dhe diabeti normal

Hipoglicemia

Hipoglicemia ndodh kur nivelet e glukozës në gjak bien shumë ulët. Sheqeri i ulët në gjak mund të shkaktohet nga shumë gjëra, duke përfshirë dy lloje të ndryshme të diabetit, ilaçe të caktuara, alkool, çrregullime endokrine, çrregullime të ngrënies, shtatzëni (diabet gestacional) dhe çrregullime të mëlçisë, veshkave ose zemrës.

Këtu janë disa nga simptomat më të zakonshme që dikush me sheqer të ulët në gjak mund të përjetojë:

 • Marramendje
 • Konfuzion
 • Acarim
 • Tronditje
 • Nervozizmi
 • Ankth
 • Të dridhura
 • Djersitje
 • Butësi
 • Rrahje të shpejta zemre
 • Lëkurë të zbehtë
 • Uri
 • Përgjumje
 • Të fikët
 • Buzë të irrituara

Nëse sheqeri juaj në gjak është i ulët mund të filloni të ndjeni disa nga shenjat e para të hipoglicemisë si marrje mendsh ose djersitje. Mënyra e vetme për të ditur me siguri nëse sheqeri juaj në gjak është i ulët është ta provoni atë me një matës të glukozës ose me një pajisje tjetër për monitorimin e glukozës.

Nëse nuk keni qasje në këto mjete dhe filloni të ndjeni simptomat nga diabeti konsumoni 15 gram karbohidrate ose merrni një tabletë glukoze të shpejtë për të rritur nivelet e sheqerit në gjak dhe për të shmangur simptomat e mëtejshme, sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit (ADA). Sapo sheqeri juaj të kthehet në vlerat e diabetit, mund konsumoni një vakt për t’u siguruar që nuk do të bjerë përsëri.

Disa mënyra të tjera të jetesës dhe trajtime medicinale që mund të ndihmojnë në trajtimin e hipoglicemisë:

 • Hani një dietë të shëndetshme, plot me ushqime të plota që përpunohen minimalisht.
 • Merrni ilaçe prediabeti ose diabeti siç rekomandohet nga mjeku.
 • Përdorni një sasi glukagoni në raste urgjente. Glukagoni është një hormon që ngre shpejt nivelet e sheqerit në gjak.

Simptoma të sheqerit të lartë në gjak dhe diabeti normal

Hiperglicemia është termi mjekësor për sheqerin në gjak të lartë. Hiperglicemia ndodh kur trupi nuk ka mjaft insulinë ose kur nuk mund ta përdorë insulinën në mënyrë korrekte. Shumë gjëra mund të shkaktojnë nivele të larta të glukozës në gjak si diabeti Tipi 1, diabeti Tipi 2, stres, sëmundje ose fenomeni i agimit. Nëse keni hiperglicemi ose dyshoni se mund ta keni, biseda me një mjek është gjithmonë një ide e mirë. Një mjek mund t’ju ndihmojë të përcaktoni se çfarë po shkakton vlerat e diabetit dhe ta ulë atë në një sasi të shëndetshme.

Këtu janë disa nga simptomat më të zakonshme që mund të tregojnë hiperglicemi:

 • Lodhja
 • Urinim i shpeshtë
 • Dhimbje koke
 • Shikim i turbullt
 • Vështirësia e përqendrimit
 • Etja e shtuar
 • Humbje peshe

Hiperglicemia e patrajtuar mund të çojë në një gjendje të quajtur ketoacidozë diabetike. Ketoacidoza është vendi ku trupi krijon produkte të mbeturinave të quajtura ketone që mund të grumbullohen në gjak dhe të bëhen të rrezikshme për jetën.

Simptomat e ketoacidozës përfshijnë:

 • Dhimbje barku
 • Prania e ketoneve
 • Të vjella
 • Lodhja
 • Humbja e shikimit (në raste të rralla)

Ju duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse sheqeri juaj në gjak arrin 400 mg / dL ose më të lartë.

“Kur pacientët përjetojnë ndonjë prej këtyre simptomave të shoqëruar me nivele të ngritura të sheqerit në gjak, pacientët diabetikë këshillohen të shkojnë drejtpërdrejt në ER për të shmangur komën e shkaktuar nga diabeti”, thotë Vikram Tarugu, MD, një gastroenterolog dhe CEO i Detox të Florida të Jugut. “Pacientët që kanë sheqer të ngritur në gjak mund të paraqesin gjithashtu një frymëmarrje të butë, të ngjashme me keton.”

Disa ndryshime në stilin e jetës dhe trajtimet mjekësore që mund të ndihmojnë në trajtimin e hiperglicemisë:

 • Hani ushqime të plota, me sheqer të ulët dhe të përpunuara minimalisht për të mbajtur sasinë e glukozës në trup në një nivel më të ulët.
 • Ushtroni vetëm nëse nuk ka ketone të pranishme në qarkullimin e gjakut. Ju mund të kontrolloni nëse keni ketone me një test të urinës ose njehsor të glukozës në gjak.
 • Pini shumë ujë për të ndihmuar trupin tuaj të heqë qafe sheqerin në urinën tuaj.
 • Rregulloni insulinën tuaj. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të përcaktoni dozat e sakta të insulinës kur sheqeri juaj rritet ose ulet.
 • Merrni ilaçe sipas rekomandimeve të ofruesit të kujdesit shëndetësor. Disa nga ilaçet më të përshkruara për sheqerin në gjak janë Metformin HCl, Glipizide dhe Glyburide.

Kur të vizitoni një mjek nga diabeti normal

Marrja e këshillave mjekësore profesionale nga një mjek si një endokrinolog është mënyra më e mirë për të mësuar më shumë nëse vlerat e diabetit janë aty ku duhet të jenë. Mos marrja e trajtimit të duhur për diabet mund të jetë serioze dhe të çojë në komplikime shëndetësore. Komplikimet nga diabeti përfshijnë dëmtime nervore, sëmundje të veshkave, sëmundje të zemrës ose sulme në zemër.

Nëse shihni një mjek sepse mendoni se vuani nga diabeti normal, jini të gatshëm t’i përgjigjeni pyetjeve në lidhje me faktorët e rrezikut si ato që hani, sa ushtroni dhe në lidhje me historinë tuaj familjare. Disa mjek mund të dëshirojnë të marrin një mostër gjaku për të testuar vlerat e diabetit. Ata gjithashtu mund të porosisin një test A1C, i cili është një test gjaku që mat nivelet e sheqerit në gjak për disa muaj. Ju mund të duhet të rrini pa ngrënë tetë orë për të marrë rezultate të sakta të testit, kështu që është gjithmonë një ide e mirë të kontrolloni para takimit tuaj.

Nëse niveli i sheqerit në gjak shkon mbi 250 mg / dL, çka tregon kur diabeti është i lartë, duhet të shkoni në dhomat e urgjencës për kujdes të menjëhershëm mjekësor, thotë Dr. Tarugu. Dhomat e urgjencës janë të pajisura për t’ju trajtuar nga diabeti dhe mund të administrojnë trajtime si terapi me insulinë dhe zëvendësim të lëngjeve ose elektroliteve.