Dyshemeja pelvike pas lindjes
Dyshemeja pelvike pas lindjes

Dyshemeja pelvike pas lindjes pavarësisht gjithçkaje qe mund të keni dëgjuar,nuk është aq e frikshme sa mendoni.Gjithçka  fillon me te dhe këtu do të gjeni informacionet që duhet të dini. 

Supozimi themelor është se lindja e fëmijës ju dënon  dhe dyshemeje pelvike nuk do të funksionojë më si më parë.

Megithatë mos u shqetësoni pasi nuk është kështu dhe ky është një lajm i mirë.

Dyshemeja pelvike mund të rikuperohet

Ka shumë sakrifica fizike që një trup do të kalojë për të rritur dhe lindur një fëmijë. Dhe nganjëherë, për shkak të shtatzënisë, traumave të lidhura me lindjen, ose kushteve të tjera ekzistuese, efektet e lindjes së fëmijës mund të mbeten tek personi edhe përtej fazës pas lindjes. Mundësisht për gjithë jetën.

Sidoqoftë, për shumicën e lindjeve të pakomplikuara vaginale dhe cezariane, ideja se do të urinoni përgjithmonë veten kur qeshni ose kolliteni është një mit dhe që shpesh mund të sjellë pasoja. Ju nuk do të urinoni vazhdimisht nese përqëndroheni tek vagina pas lindjes. Dyshemeja pelvike është si çdo muskul tjetër në trupin tuaj (por shumë më i ftohtë sepse merret me një ton të lartë të fuqisë                   .

Dyshemeje pelvike është një pjesë jashtëzakonisht e rëndësishme e trupit tonë, veçanërisht për gratë,thotë specialisti i shëndetit për nënat Ryan Bailey, Të gjithë duhet të njihen me të, edhe para se të mbeteni shtatzënë.

Cfare eshte dyshemeja pelvike

Dyshemeja pelvike është, me pak fjalë, e jashtëzakonshme. Ajo ulet si një hamak brenda zonës tuaj perineale, që lidhet me fshikëzën tuaj, uretrën, vaginën, anusin dhe rektumin. Fshikëza, zorrët dhe mitra juaj qëndrojnë mbi të, dhe kalojnë kryqëzime para-mbrapa dhe krah për krah nga kocka juaj pubike në kockën e bishtit.

Mund të lëvizë lart e poshtë; kontrollon hapjen dhe mbylljen e uretrës, vaginës dhe anusit tuaj; dhe përmban një rrjet të pasur të indit lidhës dhe fashës.

Me fjalë të tjera, është një BFD. Ju e përfshini dyshemenë tuaj të legenit kur urinoni, qani, bëni seks, arrini orgazmë, ngriheni në këmbë, uleni, bëni stërvitje. Pra dyshemeja pelvike përdoret  pothuajse në gjithçka. Dhe ndikohet masivisht nga pesha e shtatzënisë dhe trauma e lindjes vaginale (ose shtyrja para seksionit C të paplanifikuar), pasi shtrihet, zgjatet dhe përjeton dëmtime të indeve të buta.

Dyshemeja pelvike është pot surpriza

Mospërmbajtja pas lindjes është normale, por vetëm për një kohë të kufizuar

Duke pasur parasysh rrugëtimin që ka bërë dyshemeja pelvike gjatë shtatzënisë dhe lindjes, do të jetë e dobët pas lindjes. Për shkak të kësaj, mund të keni probleme me mbajtjen e urinës, veçanërisht kur qeshni ose kolliteni, deri në gjashtë javë pas lindjes.

Nëse keni pësuar një dëmtim, ose keni pasur një lot të shkallës së dytë ose më shumë, mund të përjetoni mosmbajtje deri në tre muaj pas lindjes. A duam që të ndodhë? Jo,padyshim. Por ka të ngjarë të ndodhë. Nëse nuk ka grisje ose dëmtim të drejtpërdrejtë në dyshemenë e legenit nuk duhet të ketë urinim të papërmbajtur.

Vagina pas lindjes zgjerohet në raste të rralla

Ideja që ju jeni të gjera nuk është vetëm fyese e seksiste. Është klinikisht e pasaktë! Shumë rrallë një femër është” e lirë “pas lindjes.Dyshemeja pelvike rrit ritmin e funksionimit të saj gjatë lindjes.

Muskujt e legenit zgjaten gjatë shtatzënisë dhe  shtrihen me lindjen. Si rezultat, muskujt zakonisht shtrëngohen.Shtytja e zgjatur, grisja, qepjet dhe/ose një episiotomi vetëm rrisin tensionin, me inflamacion dhe presion shtesë në zonë.

Dhimbja perineale është e zakonshme, por kjo nuk do të thotë se është në rregull

Ka shumë lloje të ndryshme të dhimbjeve perineale që një person mund të përjetojë gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes. Çdo dhimbje që zgjat më shumë se 24 orë gjatë shtatzënisë edhe nëse ndodh vetëm me një lëvizje të veçantë është e papranueshme dhe meriton vëmendje. Pas lindjes, afati kohor është më i ndërlikuar duke pasur parasysh numrin e variablave.

Është     e sigurt të thuhet se pasi të jeni shëruar dhe të rifilloni aktivitetet normale (diku), nga javët në disa muaj pas lindjes së fëmijës, dhimbjet dhe shqetësimet e vazhdueshme nuk duhet të shpërfillen.

Bisedoni me OB-GYN tuaj dhe/ose drejtohuni drejtpërdrejt te një terapist i akredituar i dyshemesë pelvike i specializuar në shëndetin e legenit. 

Ushtrimet kegel nuk janë një zgjidhje e përshtatshme për të gjithë

Kegels nuk janë një zgjidhje magjike. Në fakt, ato mund të bëjnë më shumë dëme sesa mirë, veçanërisht nëse kjo është mënyra e vetme që po e përfshini dyshemenë tuaj të legenit.

 “Shumë njerëz duhet të stërviten poshtë, jo të stërviten lart. Ju duhet të lironi indet dhe të bëni disa punë manuale. Edhe kur Kegels janë të përshtatshme, ne kurrë nuk do të thonim,‶Vetëm bëni Kegels. ” ,shprehet specialistja.

Seksi nuk duhet të jetë i dhimbshëm pasi të jeni shëruar

Në fund, ju duhet të jeni gati.  Dhe fjala gati, është krejtësisht subjektive. Njerëzit ndiejnë kaq shumë presion për të rifilluar seksin pas lindjes së fëmijës, por përvoja e secilit është jashtëzakonisht e ndryshme dhe të gjitha femrat shërohen ndryshe.

Përveç thatësisë së lidhur me hormonet (një mundësi e caktuar), grisja dhe/ose një epiziotomi mund të ndikojnë në kohën dhe rehatinë e rimëkëmbjes, dhe indet mund të shkaktojnë dhimbje të forta gjatë seksit.

Të gjitha këto situata mund dhe duhet të adresohen nga një terapist fizik i dyshemesë së legenit. Dyshemeja pelvike duhet të qetësohet në mënyrë që të lejojë rifillimin e marrëdhënieve seksuale. Dyshemeja pelvike është gjithashtu e përfshirë me orgazmën. Nëse muskujt e legenit janë shumë të shtrënguar ose kanë ton të lartë të muskujve, mund të keni më shumë probleme me orgazmën.

Shenjat paralajmëruese mund të mos jenë të dukshme

Dëmtimi i legenit ose dobësimi i muskujve të legenit nuk shfaqen gjithmonë në të njëjtën mënyrë. Vetëm në raste ekstreme do të shihni një hernie ose do të ndjeni një prolapsi.

Pas rreth gjashtë javësh pas lindjes, rezervoni një takim me OB-GYN tuaj nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

  • një ndjenjë e rëndesës në zonën tuaj perineale
  • Presioni në zonën tuaj perineale
  • ndjenja e mpirjes kur uleni
  • rrjedhja pas urinimit
  • vështirësi në urinim
  • kapsllëk të vazhdueshëm
  • vështirësi në kalimin e jashtëqitjes

Terapia fizike e dyshemesë së legenit është intime, por nuk duhet të jetë invazive

Mjekja e legenit do të dojë të punojë në dyshemenë tuaj të legenit përmes vaginës suaj dhe kjo mund tju duket e çuditshme e frikshme dhe intensive. Kjo është pengesa më e madhe për trajtimin e  dyshemese se legenit për të cilën flitet dhe trajtohet si muskujt e tjerë në trupin tuaj.

Megjithate mos u shqetesoni, eshte nje trajtim mëse normal.Terapia manuale do të përfshijë ushtrime brenda vagines, por një PT i legenit gjithashtu mund të punojë me ju me ushtrime fizike, teknika vizualizimi dhe lëvizje/qëndrim të trupit bazuar në nevojat tuaja.

Konsultohuni me mjekun edhe nëse nuk keni shqetësime

Nëse do të bënit një operacion në shpatull, do të shkonit në shtëpi më pas, do ta bënit vetë shërimin tuaj dhe do ta vizitonit mjekun vetëm  gjashtë javë më vonë? Sigurisht që jo. Do të rikuperoheshit për një ose dy javë dhe pastaj do të fillonit një kurs rigoroz të terapisë fizike.

Dyshemeja pelvike si çdo gjë tjetër ka nevojë për trajtim dhe konsultat dhe terapitë me mjekë t e specializuar janë të domosdoshme. Është e mahnitshme se sa ndryshon trupi ynë gjatë 40 javëve. Dhe në disa orë ose ditë pas lindjes, ne jemi krejtësisht të ndryshëm përsëri. Për të mos përmendur  rastet e operacionit cezarian. Gjithë kjo faze duhet të shoqërohet me interesimin tuaj për shëndetin.

Bisedoni me mjekun tuaj dhe shihni se çfarë funksionon për ju.