Ethet tek foshnjat
Ethet tek foshnjat

Çfarë duhet të dini për ethet tek foshnjat

Ethet tek foshnjat janë një shqetësim i zakonshëm i prindërve.Sidoqoftë, ethet në vetvete nuk janë të rrezikshme.

Ethet tek foshnjat shpeshherë nënkutojnë se fëmija po lufton me një infeksion. Prindërit dhe kujdestarët mund të shqetësohen kur vënë re se një fëmijë ka ethe, edhe pse kjo është një shenjë e një sistemi imunitar të shëndetshëm. Sidoqoftë, për shkak se të sapolindurit kanë trupa më të prekshëm, ethet mund të sinjalizojnë një infeksion serioz.

Ky artikull shqyrton shkaqet e etheve tek foshnjat, çfarë do të thotë dhe kur një prind duhet ta çojë fëmijën te një mjek.Kur matni temperaturën e foshnjës, një termometër rektal në përgjithësi jep rezultatet më të sakta.

Çfarë janë ethet tek foshnjat?

Një temperaturë tipike në një fëmijë nën moshën 12 muaj është një mesatare prej 37 gradë Celsius kur përdorni një termometër rektal. Në mëngjes, kjo temperaturë mund të jetë aq e ulët sa 36 ° C dhe të shkojë deri në 37.9 ° C më vonë gjatë ditës. Ky është një diapazon normal për një foshnjë në këtë moshë.

Ethet tek foshnjat varen nga metoda e matjes së temperaturës:

 • mbi 38 ° C duke përdorur një termometër rektal
 • mbi 37.8 ° C duke përdorur një termometër oral, megjithatë, kjo metodë nuk është e saktë tek foshnjat
 • mbi 37.2 ° C duke përdorur një termometër në sqetull

Çfarë do të thotë ethe?

Në vetvete, ethet nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht një sëmundje serioze.Sidoqoftë, nëse një fëmijë nën moshën 3 muajsh ka një temperaturë rektale prej 38 gradë ose më të lartë, duhet të telefononi një mjek.

Për më tepër, ashpërsia e etheve nuk tregon gjithmonë se sa i sëmurë është një fëmijë në atë kohë. Temperaturat e trupit të foshnjave mund të rriten për shumë arsye të tjera përveç sëmundjeve, duke përfshirë të qarat e zgjatura, uljen nën diellin e nxehtë ose kalimin e kohës duke luajtur. Temperatura e tyre gjithashtu mund të rritet paksa kur dalin dhëmbët. Asnjë nga këto gjëra nuk shkakton ethe.

Trupi i një fëmije është gjithashtu më pak i aftë të rregullojë temperaturën sesa një trup i rritur, që do të thotë se mund të jetë më e vështirë për ta që të ftohen gjatë etheve. Trupat e tyre janë natyrisht më të ngrohtë se trupi i një të rrituri sepse janë më aktivë nga ana metabolike, gjë që gjeneron nxehtësi.

Shkaqet e zakonshme të etheve tek foshnjat

Një ethe është një simptomë e një sëmundjeje, jo vetë sëmundja. Ethet shfaqen për shkak të sistemit imunitar që lufton kundër infeksioneve, të cilat mund të jenë bakteriale ose virale. Infeksionet virale janë shumë më të zakonshme.

Shkaqet e zakonshme të etheve tek foshnjat përfshijnë:

 • infeksionet virale
 • infeksionet e veshit
 • pneumoni, e cila mund të jetë virale ose bakteriale
 • menengjiti , i cili mund të jetë viral ose bakterial dhe është një infeksion shumë serioz i trurit dhe palcës kurrizore
 • Një ethe pas një vaksine që mund të ndodhë brenda 12 orëve pas injektimit dhe zgjat 2-3 ditë.
 • Rrallë, sëmundjet e lidhura me nxehtësinë mund të shkaktojnë temperatura të larta tek foshnjat. Foshnjat janë më pak efektive në kontrollin e temperaturës së trupit të tyre sesa të rriturit.
 • infeksioni i traktit urinar, një infeksion bakterial që ndonjëherë mund të shkaktojë ethe tek foshnjat

A janë ethet te rrezikshme për foshnjat?

Ethet janë një shenjë se sistemi imunitar i foshnjës është duke luftuar infeksion, kështu që ethet në vetvete nuk janë të rrezikshme. Ajo që mund ta rrezikojë foshnjën është infeksioni themelor, nëse është serioz.

Komplikimet e etheve

Disa prindër ose kujdestarë mund të dëgjojnë për ethet që shkaktojnë dëmtim të trurit. Sidoqoftë, kjo mund të ndodhë vetëm nëse temperatura ngrihet mbi 41 grade celsius , gjë që është shumë e rrallë. Kur temperatura e foshnjës është nën këtë, nuk ka nevojë të merren masa drastike, të tilla si banja me akull, për të ulur ethet tek foshnjat.

Te 2-5 përqind te fëmijët e moshës 6 muaj deri në 5 vjeç, ethet mund të shkaktojnë një krizë, e cila mund të jetë shqetësuese, por nuk është tipike e dëmshme. Mjekët i quajnë konfiskime febrile .

Konfiskimet febrile nuk shkaktojnë dëmtime të trurit ose nuk rrisin rrezikun e një fëmije për epilepsi. Edhe konfiskimet e gjata, ose ato që zgjasin më shumë se 15 minuta, zakonisht kanë një rezultat të mirë. Sidoqoftë, konfiskimet e zgjatura mund të nënkuptojnë që një fëmijë ka më shumë gjasa të zhvillojë epilepsi.

Rreziku më i madh i konfiskimeve febrile është që një fëmijë të bjerë, të godasë kokën ose të pësojë një dëmtim të ngjashëm. 

Si të kujdeseni për një fëmijë me ethe

AAP rekomandon që prindërit ti ofrojne fëmijës rehati nëse ka ethe. Për t’u kujdesur për një fëmijë me ethe, prindërit mund të:

 • Monitorojnë nivelin e aktivitetit të foshnjës dhe rehatinë e përgjithshme: Foshnjat që duken të lumtura, vigjilente dhe të rehatshme mund të mos kenë nevojë për trajtim.
 • Sigurohuni që foshnja të mbetet e hidratuar mirë.
 • Monitoroni foshnjën për shenja të dehidratimit
 • Shmangni zgjimin e një fëmije për të administruar ilaçe kundër etheve
 • Administroni ilaçe kundër etheve nën mbikëqyrjen e një mjeku Thirrni një mjek para se t’i jepni ilaçe të reja një fëmije.
 • Ndihmoni në kufizimin e përhapjes së infeksioneve: Mos e dërgoni një fëmijë të sëmurë në çerdhe ose mos e çoni në vende ku mund të jenë foshnja ose njerëz të tjerë të cenueshëm, pasi kjo mund të përhapë infeksione.

Kur të flisni me një mjek

Thirrni një mjek ose kërkoni kujdes mjekësor nëse një fëmijë ka ethe  nga sa vijon:

 • Foshnja duket shumë e sëmurë.
 •  Ethet tek foshnjat zgjasin më shumë se 24 orë 
 •  Ethet ngrihen mbi 40 ° C.
 • Fëmija duket ende i sëmurë me ilaçe.
 • Foshnja po merr antibiotikë, por nuk duket më mirë brenda një ose dy ditësh.
 • Foshnja ka shenja dehidratimi, duke përfshirë buzët e thata ose një njollë të butë të mbytur në majë të kokës.
 • Foshnja ka një sistem imunitar të dobët për një arsye të veçantë.
 • Foshnja është më e re se 3 muajsh.

Shkoni në dhomën e urgjencës për ethe nëse një fëmijë:

 • eshte i porsalindur
 • ka një konfiskim për herë të parë
 • ka një konfiskim që zgjat më shumë se 15 minuta

Ethet tek të sapolindurit

Një ethe tek një i porsalindur mund të jetë një shenjë e një gjendjeje të rëndë mjekësore. Të sapolindurit janë më të prekshëm ndaj infeksioneve, prandaj është e rëndësishme që çdo shenjë infeksioni të merret seriozisht. Thirrni një mjek nëse një i porsalindur ka ethe ose shenja të tjera të sëmundjes.

Një shqetësim me të sapolindurit është sëmundja e frymëmarrjes. Të sapolindurit marrin frymë më shumë përmes hundëve sesa foshnjat dhe fëmijët më të mëdhenj, kështu që mbingarkesa mund ta bëjë frymëmarrjen të duket më e vështirë. Ata gjithashtu kanë rrugë të vogla ajrore.

Mungesa e oksigjenit mund të dëmtojë rëndë një të porsalindur. Nëse foshnja ka probleme me frymëmarrjen, telefononi një mjek, edhe nëse ethet e tij ulen.

Shenjat që tregojnë se një i porsalindur ka probleme me frymëmarrjen përfshijnë:

 • fishkëllimë ose gërhimë
 • ndezja e vrimave të hundës kur merr frymë
 • lëkurë të bardhë ose blu, veçanërisht rreth shtratit të thonjve ose në gojë gjuhë

Si përfundim

Fëmijët e vegjël dhe foshnjat ndonjëherë përjetojnë ethe, por kjo zakonisht nuk është shkak për shqetësim kur foshnjat sillen siç pritej.

Prindërit dhe kujdestarët mund të përdorin sjelljen e një fëmije si sugjerim. Nëse një foshnjë duket mirë, por ka ethe, sëmundja ndoshta është e vogël e së shpejti do të kalojë.

Të qarat e tepërta dhe shenja të tjera të sëmundjeve të rënda janë të rëndësishme për t’u trajtuar, edhe nëse ethet tek foshnjat janë mjaft të ulëta. Një ethe do të thotë që sistemi imunitar po punon shumë për të luftuar një infeksion.