Le të jemi të vërtetë, askujt nuk i pëlqen të mendojë për kërpudhat e gishtave. Por mungesa e bisedës rreth kësaj teme të pakëndshme mund të çojë në shumë keqkuptime dhe trajtim jo të duhur. Sipas Shoqatës Amerikane Ortopedike të Këmbëve dhe Këmbëve, 20% e popullsisë amerikane merret me kërpudhat e thonjve të këmbës.  

Për të hedhur poshtë disa mite të zakonshme në lidhje me kërpudhat e thonjve në këmbë, ne shfrytëzuam ekspertizën e konsulentëve të Skincare.com, Dr. Dendy Engelman, një dermatologe e certifikuar nga bordi me bazë në NYC dhe Marcela Correa, një pedikyriste profesionale mjekësore.

Çfarë është myku i thonjve? 

Infeksionet mykotike janë të zakonshme dhe mund të ndodhin në të gjithë trupin – madje edhe nën thonjtë tuaj. “Kërpudhat e gishtave të këmbës janë një infeksion që ndodh kur kërpudhat, maja ose myku rriten nën thonjtë e këmbës,” shpjegon Dr. Engelman. Gjatë infeksionit, mund të shfaqen një sërë sëmundjesh. 

 “Thonjtë mund të bëhen më të trashë, të deformuar dhe/ose të ndryshojnë në ngjyrë dhe ju mund të ndjeni acarim dhe dhimbje në zonë,” vazhdon ajo. Nëse nuk trajtohet siç duhet, thoi mund të bëhet i brishtë, më i ndjeshëm ndaj thyerjes dhe, në disa raste serioze, mund të bjerë plotësisht.  

Kërpudhat, majaja dhe myku lulëzojnë në mjedise të ngrohta dhe të lagështa, si këpucët sportive të djersitura, pishinat dhe vaskat. Nëse thonjtë tuaj të këmbëve janë plasaritur ose ngritur, kjo i jep baktereve një rrugë të lehtë nën gozhdë ku mund të shumohen deri në pikën që të shkaktojnë një infeksion, thotë Dr. Engelman. “Ju gjithashtu mund të merrni kërpudhat e gishtërinjve nga mjetet e kujdesit higjienik të sterilizuara në mënyrë jo të duhur si skedarët dhe gërshërët.” 

Ka shumë keqkuptime në lidhje me kërpudhat e thonjve në këmbë dhe si ta parandaloni atë, nje forme trajtimi është kremi anti- myk Origolabs. Më poshtë, Dr. Engleman dhe Marcela Correa vendosën rekord duke shkatërruar mitet e zakonshme të mykut të thonjve të këmbës. 

Miti: Manikyri i thonjve mund të parandalojë mykun e thonjve 

Jo vetëm që manikyri mund t’ju pengojë të vini re fazat fillestare të një infeksioni mykotik, por gjithashtu mund ta përkeqësojë infeksionin. “Llakët e rëndë tentojnë të bllokojnë lagështinë në thonjtë tuaj, duke krijuar kushte ideale për formimin e kërpudhave”, thotë Dr. Engelman. Është më mirë të shmangni përdorimin e vazhdueshëm të manikyrit, veçanërisht gjatë muajve të ngrohtë të verës, duke bërë një pushim për disa javë në mes. 

Miti: Infeksionet fungale formohen vetëm për shkak të higjienës së dobët 

Çdokush mund të zhvillojë një infeksion fungal, pavarësisht nga zakonet e tij higjienike. Kërpudhat e gishtërinjve më së shpeshti lulëzojnë në mjedise të ngrohta, të djersitura ose të lagështa (si në këpucët atletike pas një stërvitjeje), kështu që sa më gjatë të mbani këpucët e tenisit pas djersitjes, aq më shumë ka gjasa që të zhvilloni një infeksion. “Mund të ketë gjithashtu shumë arsye themelore mjekësore që e bëjnë më të lehtë kapjen e kërpudhave, si dieta jonë, diabeti, qarkullimi i dobët apo edhe efektet anësore nga medikamentet e përshkruara”, shpjegon Correa. 

Miti: Ju jeni të ndjeshëm ndaj kërpudhave të gishtave vetëm nëse keni thonjtë e trashë 

Trashësia e thoit tuaj të këmbës nuk ndikon në gjasat që ju të zhvilloni një infeksion fungal, megjithatë, thonjtë më të hollë zakonisht janë më të prirur për t’u thyer dhe shkëputur nga shtrati i thonjve, gjë që mund të çojë në formimin e kërpudhave të gishtave, thotë Correa. Nëse thonjtë tuaj të këmbëve janë në anën më të trashë, Dr. Engelman rekomandon të vizitoni mjekun tuaj – veçanërisht nëse jeni duke përjetuar njollë, acarim ose dhimbje në zonë, pasi mund të jeni në fazat fillestare të një infeksioni mykotik, por ju mund të përdorni dhe kremin anti-myk Origolabs. 

Miti: Kërpudhat e thonjve të këmbëve do të shpërndahen pa trajtim 

Edhe në fazat më të hershme, infeksionet kërpudhore kërkojnë ilaçe të përshkruara nga mjeku për t’u çrrënjosur plotësisht, por edhe kremra kundër mykut si origolabs janë shumë efektive. Sigurohuni që të ndiqni këshillat e mjekut tuaj për trajtimin dhe parandalimin. 

 Përveç mjekimit, mjeku juaj mund të sugjerojë disa ndryshime në stilin e jetës, të tilla si larja e rregullt e këmbëve dhe mbajtja e tyre e thatë për të parandaluar një terren të rritjes për më shumë baktere. Mjeku juaj mund t’ju rekomandojë gjithashtu që t’i dezinfektoni këpucët tuaja atletike shpesh dhe të vishni rrogoza kur jeni në dhomat e dollapit ose dushit. “Këpucët janë një pritës kryesor për kërpudhat,” pajtohet Correa.