hemorroidet e jashtme

Çfarë i shkakton hemorroidet e jashtme?

Te hemorroidet e jashtme shkaku më i zakonshëm është sforcimi i përsëritur ndërsa keni një lëvizje të zorrëve. Hemoroidet dhe kurimi i tyre zhvillohen kur venat e rektumit ose anusit zgjerohen ose zgjerohen dhe mund të jenë “të brendshme” ose “të jashtme”. Hemorroide të jashtme zakonisht gjenden nën lëkurën që rrethon anusin.

Njohja e simptomave të hemorroideve te jashtme

Ekziston një sërë simptomash që mund të prekin një person me hemorroide. Simptomat priren të ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së hemorroideve tuaja. Disa nga simptomat që mund të keni përfshijnë sa vijon:

 • kruarje rreth anusit ose zonës rektale
 • dhimbje rreth anusit
 • gunga afër ose rreth anusit
 • gjak në jashtëqitje

Mund të vëreni gjakderdhje kur përdorni banjën. Kjo përfshin shikimin e gjakut në letër higjienike ose në tualet. Gungat rreth anusit mund të ndjehen sikur janë të ënjtura.

Këto simptoma mund të ndodhin edhe për shkak të kushteve të tjera. Por nëse i përjetoni këto simptoma, duhet të caktoni një provim me mjekun tuaj.

Cilat janë shkaqet e hemorroideve te jashtme?

Shkaku më i zakonshëm te hemorroidet e jashtme është sforcimi i përsëritur ndërsa keni një lëvizje të zorrëve. Kjo shpesh shkaktohet nga raste të rënda të kapsllëkut ose diarresë. Sforcimi pengon rrjedhën e gjakut brenda dhe jashtë zonës. Kjo rezulton në grumbullimin e gjakut dhe zgjerimin e enëve në atë zonë.

Gratë shtatzëna mund të jenë gjithashtu në një rrezik në rritje nga hemoroidet dhe kurimi vështirësohet për shkak të presionit që mitra vendos mbi këto vena.

Kush është në rrezik nga hemorroidet e jashtme?

Nëse prindërit tuaj kanë pasur hemorroide, mund të keni më shumë të ngjarë të keni edhe ato. Hemorroidet e jashtme gjithashtu mund të shkaktohet nga shtatzënia.

Ndërsa plakemi, hemoroidet dhe kurimi mund të ndodhin për shkak të rritjes së presionit të shkaktuar nga ulja shumë. Dhe gjithçka që ju shkakton tendosje gjatë lëvizjeve të zorrëve mund të çojë në hemorroide të jashtme.

Nëse nuk jeni i sigurt se cili mund të jetë shkaku i hemorroideve, mjeku juaj mund të jetë në gjendje të përcaktojë pse.

Si diagnostikohen hemorroidet e jashtme?

Për shkak se shumë nga simptomat te hemorroidet e jashtme mund të shkaktohen edhe nga kushte të tjera, është e nevojshme të keni një provim të thelluar. Mjeku juaj mund të përdorë një sërë testesh për të konfirmuar praninë e hemorroideve të jashtme pranë anusit. Këto teste mund të përfshijnë:

 • proktoskopia
 • provimi digjital i rektumit
 • kolonoskopia
 • sigmoidoskopia
 • anoskopia

Mjeku juaj mund të fillojë me një provim fizik. Në rastet e hemorroideve të jashtme, ata mund të jenë në gjendje të shohin hemorroide.

Nëse mjeku juaj dyshon se keni hemorroide të brendshme në vend të hemorroideve të jashtme, ata mund të përdorin një anoskopi për të ekzaminuar pjesën e brendshme të anusit. Hemorroide të brendshme mund të shihen gjithashtu me kolonoskopi, sigmoidoskopi ose proktoskopi.

Gjeni një internist ose një kirurg të përgjithshëm pranë jush.

Trajtimi nga hemorroidet e jashtme

hemoroidet kurimi

Hemorroidet e jashtme mund të trajtohen në disa mënyra në varësi të ashpërsisë. Mjeku juaj mund të pyesë nëse keni ndonjë preferencë për lloje të caktuara të ilaçeve ose trajtimeve nga hemoridet dhe kurimi.

Disa trajtime të përgjithshme që mjeku juaj mund të sugjerojë përfshijnë pako akulli për të zvogëluar ënjtjen, supozitorët ose kremrat e hemorroideve.

Këto opsione mund të ofrojnë lehtësim për individët që kanë një rast më të lehtë të hemorroideve. Nëse keni një rast më të rëndë, mjeku juaj mund t’ju sugjerojë trajtim me një procedurë kirurgjikale.

Trajtimet kirurgjikale përfshijnë:

 • heqja e hemorroideve, e njohur si hemorroidektomi
 • djegia e indeve të hemorroideve me foto infra të kuqe, lazer ose koagulim elektrik
 • skleroterapia ose lidhja e rripit të gomës për të zvogëluar hemorroidet

Si mund të parandaloj zhvillimin e hemorroideve te jashtme?

Faktori kryesor për parandalimin te hemorroidet e jashtme është të shmangni tendosjen gjatë lëvizjeve të zorrëve. Nëse keni kapsllëk të rëndë, mund të dëshironi të provoni të përdorni mjete ndihmëse të tilla si laksativë ose duke përfshirë më shumë fibra në dietën tuaj.

Zbutësit e jashtëqitjes janë një tjetër mundësi popullore pa recetë që mund t’ju ndihmojë me kapsllëk të përkohshëm për shkak të shtatzënisë ose faktorëve të tjerë. Mund të gjeni shumë opsione në internet. Nëse këto mundësi nuk ndihmojnë, ju mund të dëshironi të flisni me mjekun tuaj për mundësi të tjera për të zvogëluar tendosjen.

Cili është parashikimi afatgjatë i hemorroideve te jashtme?

Hemorroide janë një gjendje mjaft e zakonshme. Shumë njerëz shërohen me trajtimin e duhur. Në raste të rënda të hemorroideve të jashtme, metodat kirurgjikale mund të jenë të nevojshme për trajtim. Njerëzit të cilët kanë hemorroide të rënda të jashtme mund të vërejnë vetëm një zvogëlim të simptomave si rezultat i këtyre llojeve të trajtimit.