Infeksionet urinare tek femijet

Infeksionet urinare tek femijet janë të zakonshme. Ato ndodhin kur bakteret (mikrobet) futen në fshikëz ose në veshka.

Një foshnjë me UTI mund të ketë ethe, të hidhet lart ose të jetë shqetësuese. Fëmijët e rritur mund të kenë ethe, të kenë dhimbje kur përtypen, duhet të urinojne shumë ose të kenë dhimbje në pjesën e poshtme të barkut.

Fëmijët me UTI duhet të vizitojnë një mjek. Këto infeksione nuk do të përmirësohen vetë. UTI janë të lehta për tu trajtuar dhe zakonisht pastrohen brenda një jave apo më shumë.

Marrja e antibiotikëve vret mikrobet dhe i ndihmon fëmijët të shërohen përsëri. Për të qenë të sigurt që antibiotikët funksionojnë, duhet të jepni të gjitha dozat e përshkruara – edhe kur fëmija juaj fillon të ndihet më mirë.

Cilat janë shenjat nga infeksionet urinare tek femijet?

Shumica nga infeksionet urinare tek femijet ndodhin në pjesën e poshtme të traktit urinar – uretrës dhe fshikëzës. Ky lloj nga infeksionet urinare te femijet quhet cistit. Një fëmijë me cistit mund të ketë:

 • dhimbje, djegie ose ndjesi pickimi gjatë urinimit
 • një dëshirë e shtuar ose nevojë më e shpeshtë për të urinuar (megjithëse mund të kalojë vetëm një sasi shumë e vogël urine)
 • ethe
 • duke u zgjuar natën shumë për të shkuar në tualet
 • probleme të lagështimit, edhe pse fëmija është i stërvitur në tualet
 • dhimbje barku në zonën e fshikëzës (zakonisht nën kerthize)
 • urinim me erë të keqe që mund të duket me re ose përmban gjak

Një infeksion që shkon deri në uretrat në veshka quhet pielonefrit dhe zakonisht është më serioz. Shkakton shumë nga këto simptoma të njëjta, por fëmija shpesh duket më i sëmurë dhe ka më shumë të ngjarë të ketë ethe (ndonjëherë me të dridhura), dhimbje anash ose ne shpine, lodhje të rëndë ose të vjella.

Kush merr infeksionet urinare tek femijet?

djemte vs vajza

Infeksionet urinare tek femijet janë shumë më të zakonshme tek vajzat sepse uretra e një vajze është më e shkurtër dhe më afër anusit. Djemtë e pa bere synet më të vegjël se 1 vjec gjithashtu kanë një rrezik pak më të lartë për një UTI.

Faktorë të tjerë të rrezikut për një UTI përfshijnë:

 • një problem në traktin urinar (për shembull, një veshkë e keqformuar ose një bllokim diku përgjatë traktit të rrjedhjes normale të urinës)
 • një rrjedhje anormale e prapambetjes (zbaticë) e urinës nga fshikëza e urinës dhe në drejtim të veshkave. Kjo është e njohur si zbaticë vezikoureterale (VUR), dhe shumë fëmijë me UTI zbulohet se e kanë atë.
 • zakone të dobëta të tualetit dhe higjienës
 • historia familjare e UTI-ve

UTI-të trajtohen lehtë, por është e rëndësishme t’i kapni ato herët. UTI-të e padiagnostikuara ose të patrajtuara mund të çojnë në dëmtime të veshkave.

Si diagnostikohen infeksionet urinare tek femijet?

Për të diagnostikuar infeksionet urinare tek femijet, mjeket bëjnë pyetje në lidhje me atë që po ndodh, bëjnë një provim fizik dhe marrin një mostër urine për testim.

Se si merret një mostër varet nga mosha e fëmijës. Fëmijët e rritur thjesht mund të kenë nevojë të zhvishen në një filxhan steril. Për fëmijët më të vegjël në pelena, zakonisht preferohet një kateter. Kjo është kur një tub i hollë futet në uretër deri në fshikëz për të marrë një mostër “të pastër” të urinës.

Mostra mund të përdoret për një analizë të urinës (një test që kontrollon në mënyrë mikroskopike urinën për mikrobe ose qelb) ose një kulturë urine (e cila përpiqet të rritet dhe identifikojë bakteret në një laborator). Njohja se çfarë bakteresh po shkaktojnë infeksionin mund ta ndihmojë mjekun tuaj të zgjedhë trajtimin më të mirë.

Si trajtohen infeksionet urinare tek femijet?

Infeksionet urinare tek femijet trajtohen me antibiotikë. Pas disa ditësh antibiotikësh, mjeku juaj mund të përsërisë analizat e urinës për të konfirmuar që infeksioni është zhdukur. Është e rëndësishme të siguroheni për këtë sepse një UTI i trajtuar në mënyrë jo të plotë mund të kthehet ose të përhapet.

Nëse një fëmijë ka dhimbje të forta kur përtyp, mjeku gjithashtu mund të përshkruajë ilaçe që mpinë rreshtimin e traktit urinar. (Ky ilaç përkohësisht bën që urina të bëhet portokalli.)

Jepni antibiotikë të përshkruar në orar për aq ditë sa udhëzon mjeku juaj. Mbani gjurmët e udhëtimeve të fëmijës suaj në banjë dhe pyesni fëmijën tuaj për simptoma si dhimbje ose djegie gjatë përtypjes. Këto simptoma duhet të përmirësohen brenda 2 deri në 3 ditë pas fillimit të antibiotikëve.

Inkurajoni fëmijën tuaj të pijë shumë lëngje, por shmangni pijet që përmbajnë kafeinë, të tilla si sode dhe çaj i ftohtë.

Trajtimi për UTI-të më të rënda

infeksionet urinare tek femijet me te renda

Infeksionet urinare tek femijet me simptoma me te renda mund të kenë nevojë për trajtim në një spital në mënyrë që ata të marrin antibiotikë me injeksion ose në mënyrë intravenoze (të shpërndarë përmes një vene në gjak).

Kjo mund të ndodhë nëse:

 • fëmija ka temperature të lartë ose duket shumë i sëmurë, ose ka të ngjarë të ketë një infeksion në veshka
 • fëmija është më i vogel se 6 muajsh
 • bakteret nga trakti urinar i infektuar mund të jenë përhapur në gjak
 • fëmija është i dehidruar (ka nivele të ulëta të lëngjeve trupore) ose ka te vjella dhe nuk mund të marrë lëngje ose ilaçe nga goja

Fëmijët me VUR do të shikohen nga afër nga mjeku. VUR mund të trajtohet me ilaçe ose, më rrallë, me operacion. Shumica e fëmijëve kalojnë format e lehta të VUR, por disa mund të zhvillojnë dëmtime të veshkave ose dështim të veshkave më vonë gjatë jetës.

A mund të parandalohen UTI-të?

Në foshnjat dhe fëmijët e vegjël, ndryshimet e shpeshta të pelenave mund të ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së baktereve. Kur fëmijët stërviten në tualet, është e rëndësishme t’i mësoni ata për një higjienë të mirë. Vajzat duhet të dinë të fshijnë nga përpara në pjesën e pasme – jo prapa në front. Keshtu për të parandaluar përhapjen e mikrobeve nga rektumi në uretër.

Vajzat e moshës shkollore duhet të shmangin banjat me flluska dhe sapunët e fortë që mund të shkaktojnë acarim. Ato duhet të veshin mbathje pambuku në vend të najlonit. Keshtu ka më pak të ngjarë të inkurajojë rritjen e baktereve.

Të gjithë fëmijët duhet të mësohen të mos e “mbajnë atë” kur duhet të shkojnë. Urina që qëndron në fshikëz u jep baktereve një vend të mirë për t’u rritur infeksionet urinare tek femijet. Fëmijët duhet të pinë shumë lëngje dhe të shmangin kafeinën, e cila mund të irritojë fshikëzën.

Shumica e UTI-ve shërohen brenda një jave me trajtim.

Kur të telefononi mjekun

Thirrni mjekun tuaj menjëherë nëse fëmija juaj ka një temperature të pashpjegueshme me të dridhura. Veçanërisht nëse ka gjithashtu dhimbje shpine ose ndonjë lloj dhimbjeje kur përtypni.

Gjithashtu telefononi nëse fëmija juaj ka ndonjë nga sa vijon:

 • urine me erë të keqe, të përgjakshme ose të çngjyrosur
 • dhimbje mesi ose dhimbje barku (sidomos poshtë kerthizes)
 • temperature mbi 38.3 ° C tek fëmijët ose 38 ° C rektalisht tek foshnjat

Telefononi mjekun nëse foshnja juaj ka ethe, ushqehet dobët, vjell vazhdimisht ose duket jashtëzakonisht i irrituar.