Psoriasis prek 125 milionë njerëz në mbarë botën. Nëse jeni një nga shumë burrat dhe gratë që përjetojnë këtë gjendje, mund të dini se sa kruarje mund të bëjë që lëkura juaj të ndihet, por mund të mos e dini se çfarë e shkakton psoriasis dhe se si kjo sëmundje autoimune jo vetëm që mund t’ju prekë nga jashtë, por edhe brenda. 

Ka shumë mite rreth gjendjes, duke përfshirë mënyrën se si shkaktohet dhe çfarë shkakton një shpërthim. Kjo mund të jetë për shkak të mungesës së përgjithshme të njohurive mjekësore në lidhje me psoriasis, siç vërehet nga Journal of the American Academy of Dermatology. Vazhdoni të lexoni për të zbuluar faktet në lidhje me këtë gjendje të zakonshme dhe çfarë mund të bëni për ta mbajtur atë larg. 

Miti 1: Psoriaza është ngjitëse 

Njohja e miteve dhe fakteve të psoriasis është thelbësore për shëndetin tuaj. Për shembull, një mit i zakonshëm për psoriazën është se ajo është ngjitëse, megjithatë, psoriaza shkaktohet nga mosfunksionimi i sistemit imunitar të një individi.  

Gjenetika luan një rol në rrezikun e psoriasis. 

Nëse prindërit tuaj kanë psoriasis, ju jeni në rrezik më të madh për ta pasur atë. Si një sëmundje me bazë gjenetike dhe/ose të sistemit imunitar, është e rëndësishme të dini se nuk mund të kapni psoriasis nga dikush tjetër dhe sëmundja nuk transmetohet përmes mjedisit. Në një sistem imunitar funksional, qelizat e bardha të gjakut të quajtura T-qeliza sulmojnë bakteret dhe viruset në trup, duke mbrojtur kundër sëmundjeve.  

Kur dikush ka psoriasis, megjithatë, qelizat T sulmojnë qelizat e lëkurës. Normalisht, qelizat e lëkurës suaj derdhen dhe zëvendësohen afërsisht çdo muaj. Megjithatë, qelizat e lëkurës me psoriasis e përfundojnë këtë cikël rritjeje dhe derdhjeje në tre ose katër ditë. Këto qeliza të lëkurës grumbullohen në sipërfaqen e lëkurës tuaj për të shkaktuar psoriasis

Miti 2: Psoriaza është gjithmonë gjenetike 

Disa njerëz që jetojnë me psoriasis nuk kanë histori familjare të sëmundjes. Nga ana tjetër, nëse keni gjene për psoriasis, nuk mund ta zhvilloni kurrë sëmundjen. Shkencëtarët besojnë se njerëzit që nuk kanë një pararendës gjenetik për psoriasis përjetojnë shkaktarë që shkaktojnë sëmundjen. Shkaktarët përfshijnë: 

Stresi: Menaxhimi i stresit mund t’ju ndihmojë të shmangni shpërthimet e psoriazës. Flini mjaftueshëm, shikoni se çfarë hani dhe pini dhe mësoni se si të relaksoheni. 

Lëndimet e lëkurës: Ndërsa nuk mund ta jetoni jetën tuaj me flluska, shmangni lëndimet e lëkurës si djegiet nga dielli. Përdorni krem kundër diellit dhe vishni veshje mbrojtëse. 

Infeksionet: Infeksione të tilla si fyti i streptokokut mund të shkaktojnë shpërthime. Kujdesuni për shëndetin tuaj dhe vizitoni mjekun tuaj kur ndiheni të sëmurë, ndërsa për trajtimin  e psoriazës ju mund të përdorni kremin Silki Skin. 

Medikamentet: Bisedoni me mjekun tuaj nëse medikamentet që ju janë përshkruar mund të rrisin rrezikun e shpërthimeve. Për shembull, disa lloje ilaçesh për presionin e lartë të gjakut, rrahjet e parregullta të zemrës dhe artritin mund të rrisin rrezikun e një shpërthimi të psoriazës. Sugjerimi ynë për ju Silki Skin është një krem që trajton dhe mban nën kontroll psoriazën dhe është 100% I sigurt. 

Moti: Shmangni psoriazën dhe lëkurën e thatë gjatë dimrit duke përdorur locion dhe duke pirë shumë ujë. 

Duhani dhe alkooli: Shmangni përdorimin e alkoolit dhe produkteve të duhanit, të cilat mund të shkaktojnë shpërthime. 

Jini të vetëdijshëm për shkaktarët tuaj të psoriasis dhe bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor rreth tyre në mënyrë që të mund të zhvilloni planin e duhur të veprimit. 

Miti 3: Psoriaza largohet pa trajtim 

Renditja e miteve dhe fakteve të psoriazës është thelbësore në mënyrë që të mund të merrni trajtimin më të mirë të psoriasis. Një mit është se sëmundja do të largohet vetë. Simptomat e psoriazës zgjasin pjesën tjetër të jetës. Trajtimi tipik i psoriazës përfshin mjekimin, terapinë me dritë dhe ushqimin. 

Një përjashtim nga kjo janë fëmijët me psoriasis guttate. Pas trajtimit, fëmijët shpesh nuk e kanë përsëri këtë formë psoriasis. Psoriaza e trashë ndonjëherë mund të largohet brenda 3-4 muajve pa trajtim. Infeksioni streptokoksik mund të shkaktojë psoriasis guttate dhe kjo formë psoriasis mund të përsëritet me një infeksion tjetër. Shihni mjekun tuaj nëse ky infeksion përsëritet ose mund të përdorni kremin Silki Skin. 

 Psoriaza e trashë mund të evoluojë në psoriazë kronike të pllakës. Në fakt, rreth 25% e rasteve të psoriasis guttate zhvillohen në psoriasis kronike të pllakës. 

Miti 4: Psoriaza nuk mund të zhvillohet për të gjithë 

Me mitet dhe faktet e psoriasis, mund të ketë dezinformata se kush mund të sëmuret nga psoriasis. Ndërsa shumica e njerëzve që marrin psoriasis kanë lëkurë të bardhë, njerëzit me çdo ngjyrë të lëkurës mund të marrin psoriasis.  

Një studim në Shtetet e Bashkuara tregoi se 3.6% e njerëzve që preken nga psoriasis janë të bardhë, 2% janë afrikano-amerikanë dhe 1.6% janë hispanikë. Psoriasis ka tendencë të shfaqet ndryshe në varësi të ngjyrës së lëkurës. Tek njerëzit me lëkurë të hapur, psoriasis shfaqet në ngjyrë të kuqe ose rozë me një shkallë të bardhë argjendi. Për njerëzit hispanikë, ngjyra është psoriasis me ngjyrë salmon dhe shkallë të bardhë argjendi. Në afrikano-amerikanët, psoriasis mund të duket vjollcë dhe me një shkallë gri. Për njerëzit me lëkurë më të errët, psoriaza mund të jetë kafe e errët dhe e vështirë për t’u parë. 

Miti 5: Psoriaza është një lloj sëmundjeje 

Ekziston një keqkuptim i zakonshëm, me mitet dhe faktet e psoriasis, se psoriasis është një sëmundje. Në përgjithësi, psoriaza është një sëmundje e një sistemi imunitar jofunksional, por një sëmundje që nuk ka një shkak të qartë. Llojet e psoriasis përfshijnë: 

Psoriaza e pllakës:

Psoriaza e pllakave është një formë e zakonshme e psoriazës, me rreth 80% deri në 90% të njerëzve që jetojnë me psoriasis që përjetojnë psoriasis pllakë. 

Psoriaza e kokës:

Psoriaza e kokës ka njolla me luspa, të kuqe dhe me gunga me luspa të bardha argjendi. Karakteristikat e psoriazës së kokës janë lëkundje si zbokth, lëkurë e thatë e kokës, kruajtje dhe djegie ose dhimbje. 

Psoriaza e thonjve:

Njerëzit me psoriasis të thonjve kanë gërvishtje të vogla në thonjtë e tyre të quajtur gropa të thonjve, thonj të shkërmoqur dhe thonj që ndahen nga gishtat ose këmbët. Ngjyrosja e bardhë, e verdhë ose kafe, grumbullimi nën gozhdë dhe gjaku nën gozhdë janë simptoma. 

Psoriaza guttate:

Psoriaza guttate ka një fillim të shpejtë me karakteristikat e njollave të psoriazës rozë, me luspa. Lezionet janë zakonisht mbi trungun dhe gjymtyrët. Lezionet në lëkurën e kokës, veshët dhe fytyrën janë të zbehta dhe jetëshkurtër. 

Psoriaza e kundërt:

Psoriaza e kundërt shfaqet në palosje të lëkurës me zona të thata, të kuqe dhe të përflakur, duke shkaktuar çarje në lëkurë të prirur ndaj infeksioneve të majave dhe kërpudhave. 

Miti 6: Psoriaza nuk është një sëmundje serioze

Pa qenë i vetëdijshëm për mitet dhe faktet e psoriazës, psoriaza mund të jetë një sëmundje kërcënuese për jetën. Artriti i psoriazës (PsA) shkakton inflamacion në zona të tjera të trupit si nyjet dhe shtyllën kurrizore. PsA mund të çojë në deformim të përhershëm të kockave, konjuktivit dhe infeksion.

Një në tre persona që kanë lloje të tjera psoriasis mund të zhvillojnë PsA, veçanërisht ata me psoriasis të thonjve. Një lloj tjetër psoriasis, psoriasis pustular, shkakton gunga të bardha ose të verdha të mbushura me qelb të rrethuara nga lëkura e skuqur dhe e zbardhur.

Psoriasis pustular mund të zhvillohet në psoriasis pustular të gjeneralizuar (GPP). Kjo ka simptoma të etheve, të dridhurave, lodhjes dhe kruajtjes së rëndë. GPP është një urgjencë mjekësore me ndryshime në rrahjet e zemrës dhe dobësi të muskujve. Mbajtja e lëngjeve dhe dridhja për shkak të termorregullimit të dëmtuar janë karakteristika. Ngjyrosja e rëndë e kuqe e lëkurës në një zonë të madhe, lëkura që derdhet në çarçafë dhe dhimbje ose kruajtje ekstreme janë simptoma. Shikoni menjëherë një mjek nëse keni simptoma eritrodermike.