Celuliti është një infeksion i shtresave të thella të lëkurës, dermës dhe indit nënlëkuror. Shkaktohet nga bakteret dhe nëse nuk trajtohet menjëherë, celuliti mund të bëhet serioz dhe madje kërcënues për jetën nëse përhapet në gjak. Ju mund të përdorni xhelin Althea’s body kundër celulitit. 

“Celuliti është i zakonshëm dhe shkaku kryesor është bakteri i streptokokut që banon në lëkurë,” thotë AmeshAdalja, MD, një mjek i mjekësisë urgjente dhe studiues i lartë në Qendrën e Universitetit Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore. Përveç baktereve të streptokokut, lloje të tjera të baktereve që shkaktojnë celulit janë stafilokoku, stafilokoku aureus rezistent ndaj meticilinës (MRSA), Haemophilus influenzae dhe Clostridium perfringens. 

Bakteret infektojnë lëkurën tuaj në vendet ku ajo është e thyer ose e plasaritur. Thyerjet në lëkurën tuaj mund të shkaktohen nga gërvishtjet, djegiet, operacionet, infeksionet mykotike dhe shumë gjëra të tjera. Edhe nëse thyerja në lëkurë është shumë e vogël për ta parë, bakteret mund të hyjnë. 

Celuliti mund të prekë çdo pjesë të trupit, por zakonisht prek këmbët, duart dhe këmbët. Zakonisht shfaqet si njolla të kuqe, dhimbje, ënjtje dhe ngrohtësi, dhe gjithashtu mund të shkaktojë ethe. “Celuliti ka tendencë të shfaqet më shpesh në muajt e verës,” thotë Dr. Adalja, ndoshta sepse nxehtësia shkakton më shumë djersitje dhe ënjtje, duke çuar në anomali të lëkurës. Nëse dyshoni se keni celulit, kontaktoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur ose filloni të përdorni xhelin Althea’s Body për të reduktuar celulitin tuaj. 

Çdokush mund të marrë infeksionin potencialisht të rrezikshëm të lëkurës nëse bakteret gjejnë rrugën e tyre në shtresat e lëkurës tuaj. Megjithatë, ka disa kushte që ju vendosin në një rrezik më të lartë të zhvillimit të celulitit.  

Një sistem imunitar i dobët 

“Sistemi imunitar është mjeti me të cilin trupi kontrollon infeksionin”, shpjegon doktoresha Adalja. “Kur sistemi imunitar është i dëmtuar, aftësia për të kontrolluar infeksionin zvogëlohet dhe mund të lejojë që mikroorganizmat të shumohen dhe të shkaktojnë dëme.” 

Njerëzit me sistem imunitar të komprometuar – për shkak të gjërave të tilla si kanceri, HIV/AIDS ose medikamente të caktuara – duhet të marrin masa paraprake të veçanta për të mbajtur lëkurën të pastër në përpjekje për të shmangur marrjen e celulitit. “Për shembull, mbajtja e hapësirave midis gishtërinjve të thatë dhe pa infeksion është një masë e përgjithshme që duhet marrë,” thotë Dr. Adalja. Mënyra të tjera për të praktikuar higjienën e mirë të lëkurës janë larja e gërvishtjeve me ujë të ngrohtë dhe sapun, aplikimi i kremit hidratues në lëkurën e thatë dhe larja e shpeshtë e duarve. 

Diabeti 

Nëse keni diabet, ka dy mënyra se si jeni më të rrezikuar nga celuliti. E para lidhet me ndërlikimet e diabetit. Neuropatia diabetike (dëmtimi nervor) është një ndërlikim i zakonshëm i diabetit dhe ndonjëherë ju bën të humbni ndjesinë, veçanërisht në këmbë. Kjo do të thotë që nëse merrni një dëmtim në këmbë, mund të mos e vini re – dhe kjo nga ana tjetër ju bën të paaftë ta trajtoni siç duhet, duke e lënë atë të hapur për hyrjen e baktereve. 

Mënyra e dytë që të kesh diabeti të vë në rrezik për celulit është se të kesh sheqer të lartë në gjak – shenjë dalluese e diabetit – ndikon negativisht në funksionin e sistemit imunitar, duke lejuar që bakteret dhe mikroorganizmat e tjerë infektues të lulëzojnë. 

Nëse keni diabet, mund të mbroni veten nga celuliti të paktën pjesërisht duke veshur gjithmonë këpucë mbështetëse dhe duke veshur doreza mbrojtëse kur është e nevojshme. Ju gjithashtu duhet të jeni vigjilentë në mënyrë që të mund të zbuloni çdo shenjë infeksioni.

Kushtet e lëkurës 

“Kushtet ekzistuese të lëkurës si këmba e atletit lejojnë që bakteret e lëkurës të depërtojnë në shtresat më të thella të lëkurës dhe të shkaktojnë infeksion”, shpjegon Dr. Adalja. Këmba e atletit karakterizohet nga fshikëza, plasaritje ose lëkura e lëkurës nën këmbën tuaj, dhe kjo është ajo që lejon bakteret të pushtojnë lëkurën dhe shtresat nën të. 

Ekzema gjithashtu rrit shanset për celulit. Gjendja e lëkurës do të thotë se ka dëmtim në barrierën e lëkurës tuaj dhe mund të keni më shumë baktere në lëkurë se normale, të cilat të dyja mund të nxisin infeksionin. 

Ënjtje kronike 

Limfedema është një gjendje që shkakton ënjtje kronike. Me të, sistemi limfatik – thelbësor për të ndihmuar trupin tuaj të luftojë sëmundjet – nuk funksionon mirë. Lëngu limfatik, i cili mbart qelizat e bardha të gjakut që luftojnë infeksionin, grumbullohet dhe grumbullohet në këmbë dhe krahë. Të kesh këtë gjendje ju vendos në një shans më të lartë për t’u prekur nga celuliti. 

“Grumbullimi i lëngjeve në rajonet e prekura çon në ënjtje dhe mund të shkaktojë ndryshime të lëkurës që predispozojnë për infeksion,” thotë Dr. Adalja. Lëngu limfatik është gjithashtu tokë pjellore që bakteret të lulëzojnë sapo të hyjnë në lëkurë dhe në indet e buta. Plus, mosfunksionimi i sistemit limfatik do të thotë gjithashtu se është më pak i aftë të luftojë infeksionin.

Plagët dhe lëndimet 

“Çdo gjë që shkakton një thyerje në lëkurë, si plagë ose gërvishtje, mund t’u japë baktereve të lëkurës një mundësi për të depërtuar më thellë,” shpjegon Dr. Adalja. Sigurohuni që po lani dhe pastroni prerjet ose gërvishtjet dhe i mbani ato në sy për ndonjë shenjë infeksioni. Të kesh plagë në shtrat gjithashtu mund t’ju bëjë të prekshëm ndaj infeksionit. 

Probleme me venat 

Normalisht, venat në këmbët tuaja e mbajnë gjakun të lëvizë drejt zemrës suaj. Por me insuficiencë venoze, valvulat në këto vena dëmtohen dhe nuk e pengojnë gjakun të rrjedhë prapa në këmbë. Kjo bën që gjaku të grumbullohet dhe të grumbullohet në këmbë, duke çuar në dhimbje, ënjtje dhe, në disa raste serioze, plagë të hapura. Ato plagë i bëjnë njerëzit me pamjaftueshmëri venoze më të ndjeshëm ndaj celulitit, pasi ato janë pika të hapura përmes të cilave bakteret mund të pushtojnë lehtësisht indet e thella të lëkurës.